Loader

Nasjonal behandlingstjeneste for særlig avanserte bekkenskader

Den nasjonale behandlingstjenesten tilbyr høyspesialisert utredning og behandling av pasienter med alvorlige og komplekse bekkenbruddskader. Tjenesten omfatter åpne bekkenbrudd og bekkenbrudd kombinert med større bløtdelsskader som krever sekundære bløtdelsrekonstruksjoner. Behandling tilbys også ved bekkenbrudd hos barn, komplekse brudd i bakre bekkenring med nevrologiske utfall, og operasjonstrengende sekveler etter brudd i bakre bekkenring.

Det vises til egne henvisningskriterier.

ICD-10: S32.1, S32.2, S32.3, S32.4, S32.5, S32.7, S32.8, S33.2, S33.3, S33.4, S33.6, S33.7, S34.4, S34.6, S34.7, S35.5, S35.7, S35.8, S35.9, S37.2, S37.3, S39.0, S39.7, S39.8, S39.9, M84.0, M84.1, M84.2, M84.3, M84.4, M84.8, M84.9  T84.0, T84.1, T84.2, T84.3, T84.5, T84.6, T84.7, T84.8, T84.9

Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Ullevål.

Oppgaver og resultat
Resultatmål for tjenesten i 2021: 1) Jobbe videre med økt tilgjengelighet av tjenestetilbudet. Se avsnittet Likeverdig tilgang for pasienter. 2) Arrangere fagseminar for referansegruppen. Se også her avsnittet Likeverdig tilgang for pasienter. 3) Fortsette med jevnlige kvalitetskontroller av vårt interne kvalitetsregisteret. Se avsnittet Kvalitet på behandlingsresultatene. 4) Kunne fortsette å dokumentere lav forekomst av komplikasjoner og gode funksjonsscore ved 1-års oppfølging. Se også her avsnittet Kvalitet på behandlingsresultatene. 5) Fortsette arbeidet med å forbedre prosedyrer/rutiner for langtidsoppfølging av behandlede pasienter. Dette har vi gjort ved å organisere en egen bekkenpoliklinikk, hvor bekkenkirurgene og koordinator/fysioterapeut ser pasientene. 6) Søke om eksterne midler til finansiering av nye forskningsprosjekt. Eksterne midler har vi dessverre ikke fått, men vi viderefører resultatmålet for 2022 og ønsker å utvide forskningen med en ny PhD-kandidat.

Kompetansespredning: Undervisning, veiledning og formidling er en del av tjenestens virksomhet. Dette er beskrevet nærmere for 2021 under fanen Aktivitet. I tillegg, bidrar tjenesten til implementering av nasjonale retningslinjer og kunnskapsbasert praksis for landets andre traumesentre. Personer tilknyttet tjenesten er også kontinuerlig involvert i veiledning av prosjekter for medisinstudenter, master- og doktorgradsstudenter. Resultater av forskningsprosjekt presenteres også på ulike kongresser, som under Frie foredrag på Ortopedisk Høstmøte 2021. Tjenesten har utarbeidet spesifikk pasientinformasjon om tjenestens innhold og ansvarsområdet. Denne informasjonen er tilgjengelig på behandlingstjenesten sin OUS-nettside og er i tråd med retningslinjene for informasjon om de nasjonale tjenestene. Nettsiden har følgende lenke: https://oslo-universitetssykehus.no/fag-og-forskning/nasjonale-og-regionale-tjenester/nasjonal-behandlingstjeneste-for-serlig-avanserte-bekkenskader

Samarbeid: Behandlingstjenesten har et tett samarbeid med andre forskningsgrupper og forskernettverk. Nasjonalt, har tjenesten opprettet et mer aktivt og formalisert samarbeid med det nasjonale proteseregisteret i Bergen. Internasjonalt, er forskernettverket styrket gjennom møtevirksomhet, klinisk praksis og forskningsrelatert aktivitet. I samarbeid med de ledende bekkenskademiljøene i Sverige, Danmark og Finland, har behandlingstjenesten opprettet et «Nordic Pelvic Forum» med hensikt å fremme klinisk samarbeid og forskningssamarbeid på nordisk nivå. Det var i utgangspunktet planlagt et møte for denne gruppen i Oslo i januar 2021, men dette ble dessverre utsatt på grunn av koronasituasjonen. Et resultatmål for 2022, er derfor å arrangere et nytt møte for denne gruppen.

Kvalitet på behandlingsresultatene - overvåking og formidling

I samarbeid med Medinsight, utarbeidet vi et internt kvalitetsregister i 2015, som inkluderer alle pasienter som behandles operativt for bekkenbrudd ved OUS. Pasienter som oppfyller de spesifikke henvisningskravene for behandlingstjenesten vil således alltid bli inkludert i dette registeret, som fungerer som et kvalitetssystem for tjenesten. Data som innhentes dekker hele pasientforløpet, fra akutt fase til langtidsoppfølging, og inkluderer variabler relatert til person, skadesituasjon, kirurgisk behandling og oppfølging. Vi har årlig gjennomført en kvalitetssikring av registeret for å oppnå en komplett registrering av alle behandlede pasienter. Dette gjelder også for 2021. Informasjon om blant annet insidenstall og skademønster presenteres i egen rapport, som er tilgjengelig på behandlingstjenesten sin OUS-nettside. Vi har definert kvalitetsmål for behandlingstjenesten med fokus på forekomst av komplikasjoner og funksjonsscore 1 år postoperativt for perioden 2015-2021. Et resultatmål for 2021 var å kunne dokumentere lav forekomst av komplikasjoner og gode funksjonsscore. I 2021 var det bare en pasient med bekkenringfraktur som døde innenfor 30 dager av multiorgansvikt. Utover dette hadde vi ingen registrerte komplikasjoner. Når det gjelder funksjonsscore ved 1-års oppfølging, er fremdeles tallmaterialet lite, men gjennomsnittscorene er gode – og ligger på samme nivå som i fjor. Harris Hip Score: 86 (n=17) og Majeed score: 74 (n=20).

Likeverdig tilgang for pasienter fra alle regioner

Antall pasienter henvist fra andre regioner enn Helse Sør-Øst, har over tid vært lavt i forhold til pasientgrunnlaget for disse regionene. Et resultatmål for flere år har derfor vært å jobbe for økt tilgjengelighet av tjenestetilbudet. I samarbeid med referansegruppen, har vi utarbeidet spesifikke henvisningskriterier, som det nå er bred enighet om. Vi har også jevnlige formelle og uformelle samtaler med referansegruppen og bekkenkirurger på regionssykehusene Haukeland Universitetssykehus og St. Olavs hospital (som er hovedleverandører av pasienter), i tillegg til traumesentrene ved Universitetssykehusene i Tromsø og Stavanger. Alle i referansegruppen videreformidler informasjon om behandlingstjenesten til eget fagmiljø/helseforetak og sikrer at det etableres gode prosedyrer for henvising av aktuelle pasienter. Vi får rapportert at dette fungerer fint, og at sentrene henviser alle aktuelle pasienter. Vi opplever derfor at insidensen av alvorlige bekkenskader reelt er høyere i Helse Sør-Øst enn i de andre helseregionene. Annethvert år arrangerer behandlingstjenesten et dagsseminar for deltakerne i referansegruppen. På grunn av koronasituasjonen de siste to årene, har dette dessverre ikke vært mulig å arrangere. Et resultatmål for 2022, er derfor å kunne arrangere et nytt seminar. Et annet resultatmål for 2022 er å ta imot alle henviste pasienter uten forsinkelse (i samarbeid med intensivavdeling og traumeavdeling).

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
40 timer
Utfyllende informasjon

Personer tilknyttet tjenesten bidrar hvert år med undervisning for leger i videreutdanning, samt legestudenter og sykepleiere på grunnutdanningsnivå og personell tilknyttet AMK-tjenesten. På grunn av koronasituasjonen i 2021, har undervisningen begrenset seg noe og foregått mer digitalt enn normalt.

Klinisk aktivitet

Nyhenviste pasienter som er behandlet
  • Helse Vest RHF - 3 pasienter
  • Helse Sør-Øst RHF - 8 pasienter
  • Helse Midt-Norge RHF - 1 pasienter
Utfyllende informasjon

I løpet av 2021, ble totalt 106 pasienter med operasjonskrevende avanserte bekkenskader behandlet ved OUS Ullevål. Av disse, var det 12 pasienter som oppfylte eksplisitt de vedtatte inklusjonskriteriene for den nasjonale behandlingstjenesten. Dette er det samme antallet som i fjor, men betydelig lavere enn årene før, noe som mest sannsynlig skyldes koronasituasjonen.

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Ukentlig veiledning/kommunikasjon med pasienter og pårørende. (Veiledning).
  • Informasjon om tjenesten er tilgjengelig på nett. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Internasjonale kurs i bekken- og acetabularfrakturkirurgi (avlyst 2021). (Kurs/seminar).
  • Nordisk Traumeseminar - ansvar for temaer relatert til bekkenrelatert traumatologi (avlyst 2021). (Kurs/seminar).
  • Avansert bruddbehandling for ortopeder under spesialistutdanning - teoretisk og praktisk undervisning/veiledning. (Kurs/seminar).
  • Bruddbehandling for leger under spesialistutdanning - teoretisk og praktisk undervisning/veiledning (avlyst 2021). (Veiledning).
  • Vurdering av røntgen- og eller CT-bilder tilsendt fra andre sykehus - veiledning. (Veiledning).
  • Informasjon om tjenesten er tilgjengelig på nett. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • Videooverføring av morgenmøter fra OUS Ullevål relatert til tjenestens virksomhet - nettmøte. (Veiledning).
Utfyllende informasjon

Informasjonen beskriver tjenestens aktivitet innen veiledning og formidling til helsepersonell, pårørende og pasienter. På grunn av koronasituasjonen, har noen kurs/seminar dessverre blitt avlyst dette året. Flere nasjonale traumemøter og internasjonale traumekongresser ble arrangert digitalt.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Utfyllende informasjon

Ingen relevante artikler i 2021.

Avlagte doktorgrader

Utfyllende informasjon

Ingen disputaser i 2021.

Forskningsprosjekter

Functional outcome after fragility fractures of the pelvis in the elderly

Anniken Nyhus, Akershus universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2018 - 2024
Deltakende helseregion:
HSØ
Primary and secondary total hip arthroplasty following acetabular fractures

Ragnhild Loven Kirkebø, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2017 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Utfyllende informasjon

Andre internasjonale samarbeidsprosjekter: • “Safety and efficacy of percutaneous SI screw insertion in unstable pelvic ring fractures”. Samarbeid med Royal Adelaide Hospital, Australia • “Reoperation for Extremity Fracture after Pelvic Angiography and Embolization performed for Life-Threatening Hemorrhage”. Samarbeid med University of Cincinnati, Ohio, USA

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus, ved Klinikkleder Rolf Bjarne Riise

Referansegruppen har i 2021 bestått av:
Yngvar Krukhaug
Referansegruppens leder (HV)
Aron Adelved
Representant Helse Sør-Øst
Gitte Christine Korvann
Brukerrepresentant
Nenad Tajsic
Representant Helse Nord
Pieter Oord
Representant Helse Vest
Robert Buciuto
Representant Helse Midt-Norge

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler