Loader

Nasjonal behandlingstjeneste for kirurgisk behandling av skader på plexus brachialis

Den nasjonale behandlingstjenesten omfatter utredning og kirurgisk behandling av skader på plexus brachialis. Plexus brachialis er et nettverk av nerverøtter som kommer ut fra ryggmargen i nakken, og som styrer bevegelse og følelse i armene. Skader på plexus brachialis skjer vanligvis ved et kraftig drag i armen, skulderen eller nakken. Kirurgisk behandling av skader på plexus brachialis omfatter nervekirurgi og funksjonsforbedrende kirurgi. For å sikre spesialisert kompetanse og høy kvalitet, er behandlingen sentralisert som en nasjonal behandlingstjeneste. Det vises til egne henvisningskriterier. ICD-10: P 14.0, P 14.1, P 14.2, P14.3, S 14.3 Tjenesten omfatter ikke initial vurdering eller konservativ behandling. Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Oppgaver og resultat
Det kan fortsatt synes som pasientfordelingen ikke samsvarer med befolkningsstørrelsen i de ulike regionene, men det er små tall og små variasjoner i antall vil gi prosentvis store utslag. Tjenesten omfatter også funksjonsforbedrende kirurgi grunnet varige utfall og totalt har 26 pasienter vært innlagt og blitt operert i 2015, fordelt på 8 primære plexusoperasjoner og 18 funksjonsforbedrende sekundærinngrep. Det totale antall pasienter ser ut til å være økende, noe av den tilsynelatende økningen skyldes nok bedrede registreringsrutiner. Storparten kommer som tidligere fra Helse Sør-Øst, noe som er å forvente med tanke på befolkningsgrunnlaget. Tilbudet og tjenesten er kjent i regionene og vi har ingen grunn til å tro at tilbudet ikke er tilgjengelig for alle som trenger det uavhengig av bosted eller andre faktorer. Behandlingsresultatene overvåkes kontinuerlig, vi får ytterligere sikret dette ved nylig etablert internt kvalitetsregister. I tillegg gjennomgås deler av pasientmaterialet i kvalitetskontrollstudier. Vi deltar ikke i etablerte formelle forskernettverk men har regelmessig kontakt med utenlandske miljøer som driver innnen samme felt.

Det drives undervisning som nevnt annet sted. Vi har oppfattet det som viktigst å spre kunnskap om tjenesten slik at så mange som mulig som kan tenkes å komme i kontakt med aktuelle pasienter vet hvem som skal henvises, hvor de skal henvises og til hvilke tidspunkt. Vi har derfor hatt fokus på å informere ikke bare blant legekolleger men også ut til andre deler av helsetjenesten (fysioterapeuter, helsestasjoner). Informasjon på nett er en viktig del av dette. Det er utarbeidet beskrivelse av tjenesten på internett, med innhold, avgrensinger og kontaktinformasjon. Nettsiden er revidert og oppdatert nylig. Informasjonen inkluderer henvisingskriterier til landsfunksjonens. Det er også utarbeidet pasientinformasjon om aktuelle diagnoser og behandlinger Inntrykket er at informasjonen når fram, det er stadig færre som kommer henvist for seint eller som har blitt henvist til feil adressat i første omgang. .

Hovedmålet er at alle som kan tenkes å komme i kontakt med disse pasientene skal vite hvem som skal henvises, når i forløpet det bør skje og hvor de skal henvises. Inntrykket er at informasjonen når fram, vi har inntrykk av at de nyfødte blir henvist i tide og at det tas kontakt for diskusjon om videre forløp nesten umiddelbart når det gjelder voksne pasienter med traumatiske skader. Det er utarbeidet oppdaterte henvisningskriterier som er tilgjengelige på OUS sine nettsider: http://www.oslo-universitetssykehus.no/omoss_/avdelinger_/Nasjonal-behandlingstjeneste-for-kirurgisk-behandling-av-skader-på-plexus-brachialis_/Sider/default.aspx Et annet hovedfokus er at behandlingen som tilbys skal være kvalitetsmessig på linje med det som publikum i land vi bør kunne sammenligne oss med kan forvente. Vi har stort internasjonalt kontaktnett og oppfatter at behandlingen som tilbys er på nivå med det som tilbys i andre land. For spesielle tilfeller har vi kontakt med store utenlandske sentra som vi konfererer med og også kan henvise pasienter til (Södersjukhuset i Stockholm (som nylig fikk tildelt nasjonalt ansvar for plexuskirurgi i Sverige), senteret ved Universitet i Leiden, Nederland og Royal National Orhopaedic Hospital i Storbritannia). Representanter for tjenesten deltar regelmessig ved internasjonale møter og kongresser for å sikre at tilbudet skal være oppdatert. Kvalitetsregisteret og pågående forskningsaktivitet sikrer oppfølging av resultatene.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Grunnutdanning av helsepersonell
4 timer
Alle regioner: Videreutdanning av helsepersonell
4 timer
Flere regioner: Etterutdanning av helsepersonell
2 timer
Egen region: Etterutdanning av helsepersonell
4 timer
Utfyllende informasjon

Som i tidligere år har representant for tjenesten deltatt på kurs for leger i spesialisering, det er holdt undervisning internt og i nettverk (videoforedrag) som omfatter flere sykehus. Det er blitt holdt foredrag for andre personellgrupper i egen region og i eget sykehus. Dette er sjeldne tilstander og utfordringen er å sørge for at kunnskap om behandlingstilbudet når alle som kan tenkes å komme i kontakt med pasientene lokalt. Den eksterne undervisningen tar stort sett for seg tidlig diagnostikk og indikasjon for videre behandling slik at de pasienter som kan ha nytte av det i størst mulig grad blir henvist videre til riktig instans og til rett tid. Internt i eget sykehus drives kontinuerlig opplæring og veiledning i den behandlingsmessige håndtering av de enkelte pasienter.

Klinisk aktivitet

Nyhenviste pasienter som er behandlet
  • Helse Vest RHF - 2 pasienter
  • Helse Sør-Øst RHF - 46 pasienter
  • Helse Nord RHF - 6 pasienter
  • Helse Midt-Norge RHF - 8 pasienter
  • Annen tilhørighet - 1 pasienter
Utfyllende informasjon

Datagrunnlaget i år er komplett og tallene er nå så nøyaktig som det er mulig å få. Det kan fortsatt synes som fordelingen ikke samsvarer med befolkningsstørrelsen i de ulike regionene, men det er små tall og små variasjoner i antall vil gi prosentvis store utslag. Tjenesten omfatter også funksjonsforbedrende kirurgi grunnet varige utfall og totalt har 26 pasienter vært innlagt og blitt operert i 2015, fordelt på 8 primære plexusoperasjoner og 18 funksjonsforbedrende sekundærinngrep. Detaljoversikt over Klinisk aktivitet Plexuskontakter 2015 (Inkluderer ordinære poliklinikse konsultasjoner, pasienter til tverrfaglig plexusklinikk og pasienter innlagt i avd.): Totalt: 325 (14 ikke møtt) - Polikliniske konsultasjoner: 237 (7 ikke møtt) (Av disse 145 på barn med obstetriske skader og 86 pasienter med traumatiske skader, de 6 siste ulike diagnoser, som tumor i plexus, stråleskade o.a.) Etter Helseregion: - Helse Vest: 8 - Helse Midt-Norge: 29 - Helse Nord: 22 - Helse Sør-Øst: 263 - Annet (utlandet/eget initiativ): 3 - Pasienter på plexusklinikk: 56 (7 ikke møtt) (Av disse 55 obstetriske og 1 traumatisk) Operasjoner: 26 - Primæroperasjoner: 8 (Av disse 4 traumatiske og 4 obstetriske, alle de 4 obstetriske ble rekonstruert, av de traumatiske kunne to rekonstrueres mens de to andre bare ble eksplorert uten at noe kunne gjøres) - Sekundærinngrep: 18 (Av disse 8 på pasienter med obstetriske skader og 10 på pasienter med traumatiske skader) Etter Helseregion: - Helse Vest: 0 - Helse Midt-Norge: 4 - Helse Nord: 1 - Helse Sør-Øst: 21 Nyhenviste: - Totalt: 63 - Obstetriske: 43 - Traumatiske: 17 - Annet (iatrogen/stråling/tumor) 3 Etter Helseregion: - Helse Vest: 2 - Helse Midt-Norge: 8 - Helse Nord: 6 - Helse Sør-Øst: 46 - Annet (eget initiativ): 1 Nyhenviste Obstetriske født 2015: 15 Etter Helseregion: - Helse Vest: 0 - Helse Midt-Norge: 3 - Helse Nord: 1 - Helse Sør-Øst: 11 Nyhenviste Obstetriske født 2014: 6 Etter Helseregion: - Helse Vest: 0 - Helse Midt-Norge: 1 - Helse Nord: 1 - Helse Sør-Øst: 4

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Tverrfaglige plexusklinikker. (Veiledning).
  • Revidert nettside med info til både pasienter, pårørende og helsepersonell. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Revidert nettside med info om henvisningsrutiner og om behandlingen. (Veiledning).
Utfyllende informasjon

Det er utarbeidet pasientinformasjon om aktuelle diagnoser og behandling relatert til landsfunksjonen. Pasientinformasjonen er lagt ut i e-håndboka, og publisert på internettsidene for landsfunksjonen og OUS. http://www.oslo-universitetssykehus.no/omoss_/avdelinger_/Nasjonal-behandlingstjeneste-for-kirurgisk-behandling-av-skader-på-plexus-brachialis_/Sider/default.aspx Det er også utarbeidet en beskrivelse av tjenestens innhold og avgrensing, publisert på internettsidene til landsfunksjonen ved OUS. Inkluderer navn, kontakt- og henvisingsinformasjon med mål om å sikre likeverdig tilgjengelighet. Vi arrangerer s.k. plexusklinikker med jevne mellomrom, i utgangspunktet annenhver uke, vi ser 6 pasienter hver gang.. Her får familier til barn med plexusskader, ofte sammen med representanter for lokalt helsevesen (oftest pasientens lokale fysio-eller ergotereapeut) en tverrfaglig gjennomgang (tjenesten representert med ergoterapeut, fysioterapeut og lege, ved behov også supplert med ortopediingeniør) og på den måten spres informasjon til det lokale behandlingsapparatet. Representanter for avdelingen har deltatt på følgende møter i 2015 American Society for the Peripheral Nerve - Bahamas - Januar 2015 (Rasmus Thorkildsen, May-Tove Hestmo, Frode Thu) Techniques in Brachial Plexus - Paris - April 2015 (Magne Røkkum, Rasmus Thorkildsen, FrodeThu) ARM - Alicante - Juni 2015 - (Ida Sletten, Frode Thu) - Kadaverkurs med fokus på plexus, perifere nerveskader over- og underektremitet) FESSH - Milano - Juni 2015 - (Magne Røkkum, Ole Reigstad, Rasmus Thorkildsen, Maria Vatne, Bente Vatn, Frode Thu) - m/Plexusforedrag (Frode Thu) Høstmøtet - Oktober 2015 - Plexusforedrag (Frode Thu) Høstmøtet - Oktober 2015 - Foredrag om sekundær korreksjon av supinasjonsdeformitet (Lars-Eldar Myrseth) Høstmøtet - Oktober 2015 - Symposiet perifere nerveskader (Invitert foredragsholder Martijn Malessy som leder plexuskirurgien ved University of Leiden Medical Center) Høstmøte British Society for Surgery of the Hand, London okt 2015, invitert hovedforeleser SUsan McKinnon (Lars-Eldar Myrseth) Besøk av plexusgruppen ved Södersjukhuset Stockholm (leder Tomas Hultgren),operasjon og poliklinikk 5-6-nov 2015 Rasmus Thorkildsenhospitert ved Leiden plexus-senter uke 46

Kvalitetsverktøy

  • Henvsiningsrutiner på nettside, 2015, Nasjonal henvisningsrutine
  • Fagprosedyre fysioterapi etter subscapularisforlengelse, 2015, Nasjonal retningslinje
  • Internt kvalitetsregister, 2014, Register med nasjonal dekningsgrad
Utfyllende informasjon

Vi har avtaler om å presentere tjenesten, inkl. henvinsingsrutiner og kort gjennomgang av behandlingsforløpet, på møter i jordmorforeningen og vi har vært i kontakt med norsk perinatalforening og pediaterforeningen om å få presentere tjenesten. Vi er invitert til å skrive en oversiktsartikkel til tidsskriftet for Perinatalforeningen (e/avtale Britt Nakstad) Det informeres i tillegg om tjenesten ved årlige foredrag på Ortopedisk høstmøte som er det forum i Norge som "treffer" flest kolleger i ortopedifaget som er den yrkesgruppe som oftest ser pasienter med traumatiske plexusskader.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Utfyllende informasjon

Ingen publiserte artikler i 2015. Representanter for tjenesten har holdt innlegg på: FESSH 2015, Milano: Frode Thu - Oberlins prosedyre for reetablering av albubøy ved plexusskader Ortopedisk høstmøte Oslo Frode Thu: Plexuskirurgi de siste 15 år ved seksjon for overekstremitets- og mikrokirurgi Rikshospitalet Ortopedisk høstmøte Oslo, Lars Eldar Myrseth: Bicepsrerouting – effektivt også når den passive bevegeligheten er dårlig

Forskningsprosjekter

Skader av plexus brachialis

Frode Thu, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2014 - 2018
Deltakende helseregion:
HSØ
Utfyllende informasjon

Ovennevnte prosjekt er innmeldt og godkjent som PhD-prosjekt ved Universitetet i Oslo

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus, ved Klinikksjef Rolf Riise

Referansegruppen har i 2015 bestått av:
Gunn Hulleberg
Referansegruppens leder (HMN)
Bjørn Tore Haga
Representant Helse Vest
Claus Klingenberg
Representant Helse Nord
Jan Ragnar Haugstvedt
Representant Helse Sør-Øst
Lars Eldar Myrseth
Representant for tjenesten

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler