Loader

Nasjonal kompetansetjeneste for dekontaminering

Tjenesten er etablert for å bygge opp og spre kompetanse om dekontaminering av medisinsk utstyr. Dekontaminering innebærer rengjøring, desinfeksjon eller sterilisering av medisinsk utstyr som skal gjenbrukes. Korrekt dekontaminering er en grunnleggende forutsetning for at medisinsk gjenbruksutstyr skal kunne anvendes på en sikker måte.

Virksomheten omfatter utarbeidelse av metodebeskrivelser, kravspesifikasjoner og veiledere, opplæring og rådgiving, forskning, vurdering av nye metoder og teknologi, og bistand til kvalitetskontroll av dekontaminering.

Tjenester retter seg mot alle deler av helsetjenesten og tannhelsetjenesten.

Tjenesten skal bidra til at det etableres faglige nettverk i hver helseregion som på sikt skal overta og ivareta dette arbeidet lokalt.

Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet.

 

Oppgaver og resultat
NKD vurderer at aktivitet i 2020 samsvarer med overordnet målsetning om å heve kompetansen om dekontaminering i alle deler av helsetjenesten. Pågående Covid -19 pandemi påvirket mye av tjenestens planlagte program. I perioden januar til juni ble 9 av til sammen 12 planlagte arrangementer for alle helseregioner avlyst. Tilsvarende planer for august til desember kunne ikke gjennomføres, deriblant den årlige nasjonale konferansen Dekontamineringsdagene. Med dette utgangspunktet la NKD om til andre metoder for kompetansespredning, hovedsakelig digitale løsninger. Nye kurskonsept ble pilotert i samarbeid med regionalt odontologiske kompetansesenter øst (TkØ) i september og november. I desember ble det gjennomført nettseminar i samarbeid Norsk sykehus – og helsetjenesteforening med ledere av helseinstitusjoner som målgruppe under tittelen; «Forsvarlig dekontaminering av medisinsk gjenbruksutstyr - hva kreves av ledelse». Med erfaringer fra disse arrangementene er det etablert faste månedlige nett-seminarer for 2021 med oppstart 15. januar. Det er gjort ytterligere forbedringer av hjemmesiden i 2020. I tråd med kompetansespredningsplanen ble det gjennomført et pilotprosjekt for kartlegging av behovet for kompetanse om dekontaminering i spesialisthelsetjenesten. Erfaringer herfra benyttes i planlegging av en nasjonal undersøkelse om dekontaminering. Evaluering av NKD sine kurs viser at disse fører til økt kunnskap hos målgruppene og bidrar til endringer mot bedre dekontaminering.

I reviderte plan for kompetansespredning fremkommer hva NKD mener bør ligge til grunn for overordnet måloppnåelse. Status for planen, se formidling. Covid-19 pandemien har gitt utfordringer for deler av denne planen. NKD ble i møte med HOD den 15.10 forelagt føringer for at tjenesten må påregne avvikling fra 2022. Tjenesten er i den sammenheng bekymret over at det fortsatt ikke er etablert strukturer med tilstrekkelig kompetanse, ressurser og mandat på regionalt nivå til å ivareta oppgaven med kompetanseheving av dekontaminering i helsevesenet. Denne bekymringen deles av de regionale kompetansesentrene for smittevern og FHI. I tråd med ny handlingsplan for et bedre smittevern 2019-2023 har NKD hatt møte med Helsedirektoratet den 08.10 (direktoratet hadde ikke hatt anledning til å prioritere dette tidligere pga. pandemien). Det ble her enighet om at NKD skulle utarbeide skisse for innholdet i dette arbeidet. Skissen ble levert den 20.11 og NKD venter på tilbakemelding fra direktoratet for videre fremdrift. Mye av grunnlaget for dette arbeidet har NKD etablert, men det er bekymring for om tidsrammen er for kort hvis tjenesten skal avvikles ved utgangen av 2021. NKD anser dette arbeidet som meget viktig for forsvarlig dekontaminering i Norge. Det er i samsvar med resultatene av spørreundersøkelsen til spesialisthelsetjenesten, der 75 % angir at nasjonale retningslinjer er av stor betydning for økt kvalitet på dekontaminering.

Tjenesten har avholdt 2 møter med referansegruppen, hvorav begge som videomøter. NKD opplever at samarbeidet med referansegruppen fungerer godt. Andre fagnettverk NKD samarbeider med er NOKLUS, de regionale odontologiske kompetansesentrene (ROK) samt de regionale kompetansesenter for smittevern (RKS). Det har vært noe ulikt i hvilken grad de forskjellige RKS’ene har kunnet prioritere samarbeidet med NKD. Dette har dessverre medført at nettverket har manglet representant fra Helse-Nord i 2020. I tillegg til overnevnte nettverk samarbeider NKD tett med Standard Norge. I brev til NKD den 30.11.20 viser referansegruppen til fagmiljøenes behov for å ha en overordnet ansvarlig instans med spisskompetanse på dekontaminering hvor det kan bringes inn problemstillinger. De samme behovene er medelt fra tannhelsetjenesten. Viser til pkt. 1.0 status for kompetansespredningsplan under formidling i denne rapporten. En plan for fremtidig organisering og ivaretagelsene av kompetansen om dekontaminering etter NKD opphører i 2022 er avgjørende for å sikre fremtidig faglig forsvarlig dekontaminering i alle ledd av helsetjenesten. NKD mener det bør legges til rette for en organisering som opprettholde en sentral instans som samarbeider med definerte nettverk i helseregionene mot alle deler av helsetjenesten. Dette understøttes av referansegruppen i brev av 30.11.2020.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
37 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
23 timer
Utfyllende informasjon

NKD vektlegger kunnskapsbasert praksis i sin undervisning, formidling og øvrige aktiviteter. NKD er tilgjengelig for alt helsepersonell i hele landet som utøver dekontaminering av medisinsk gjenbruksutstyr. Nasjonal kompetansetjeneste for dekontaminering har i 2020 gjennomført og deltatt på følgende kurs og undervisning med til sammen over 600 deltakere fordelt på: 1. NKD - 1 dags Grunnkurs dekontaminering, heldagskurs, 90 deltakere. Nasjonalt påmelding/deltagelse. 2. NKD - 1 dags kurs dekontaminering, Fylkestannhelsetjenesten Agder, heldagskurs, 200 deltakere. regional påmelding/deltagelse 3. 2 Nettseminar for tannhelsetjenesten i samarbeid med TkØ, Østlandet totalt ca. 130 deltakere, Nasjonalt påmelding/deltagelse. 4. NKD - Dekontamineringskurs- Nettseminar i samarbeid med Norsk sykehus- og helsetjenesteforening 105 deltakere, Nasjonalt påmelding/deltagelse. 5. Regionalt smittevernmøte 20. oktober, 50 deltakere, Regional deltagelse, HSØ. 6. Dekontaminering v/Magisterprogram i mikrobiologi, smittskydd och vårdhygien ved Göteborgs universitet hvor det deltar norske studenter. 7. Nettundervisning med nasjonalt påmelding/deltagelse. 03.04.20: Luftsmitte og dråpesmitte, 03.06.20: Testing, dokumentasjon og forfalskning av smittevernutstyr, 09.09.20 Operasjonsstueventilasjon og postoperativ infeksjon – Hva vet vi? Hva burde vi vite?, 18.11: Antimikrobielle overflater – noe for fremtiden?

Klinisk aktivitet

Utfyllende informasjon

Kompetansetjenesten har ikke klinisk virksomhet, men har aktivitet i tilknytning til validering, testing og kontroll av dekontaminering av medisinsk utstyr. Dette er redegjort for under fanen kvalitetsverktøy.

Formidling

Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Grunnkurs dekontaminering. (Kurs/seminar).
  • Veiledningstjenesten. (Veiledning).
  • På kompetansetjenestens nettside er det Faglige retningslinjer og veiledere. (Veiledning).
  • På kompetansetjenestens nettside er Presentasjoner, brosjyrer og skjemaer. (Veiledning).
  • På kompetansetjenestens nettside er det Lenker til riktig instrument behandling. (Veiledning).
  • Nettundervisning. (Digital undervisning).
Utfyllende informasjon

Veiledningstjeneste: NKD sin rådgivingstjeneste er åpen alle hverdager fra 08.00 - 15.30 og er tilgjengelig per telefon og e-post. Her gir kompetansetjenesten faglige råd og anbefalinger. I 2020 besvarte tjenesten 520 e-post henvendelser. Rådgivning og tiltak tilknyttet biologiske indikatorer overfor brukere av biologiske indikatorer utgjør en stor andel av disse henvendelsene (58 %). Kontakten med denne gruppen gir grunnlag for direkte kometanseoverførsel til helsepersonell som bruker sterilisatorer ved dekontaminering. I den forstand anses dette som viktig kompetansearbeid. Videre utgjør 9,6 % spørsmål knyttet til kontroll av dialysevann, 3,6 % overfor NKD sin kursaktivitet. De resterende 28,8 % som utgjør 150 henvendelser er tilknyttet alle deler av dekontamineringsprosessen. Temaer som perker seg ut er; rengjøring og desinfeksjon av utstyr, romdesinfeksjon, spesielt medisinsk utstyr, Covid-19, maskinelt utstyr som vaskedekontaminator for kirurgiske instrumenter og bruk a av tester, sterilisering og tester, lovverk og tilsynsmyndigheter, reprosessering av engangsutstyr, håndtering av avfall, bruk av medisinsk utstyr på dyr, dekontaminering av laboratorieutstyr, renhold av rom og rust på instrumenter. I 2020 har Internettsiden hatt 13702 sidevisninger. Disse er fordelt på 8633 forskjellige IP adresser. NKD deltar i Norsk speilkomite SN/K 113 Kvalitetssikring av medisinsk utstyr og SN/K 108 Sterilisering av helseprodukter under Standard Norge. Veiledning og råd fra NKD tar utgangspunkt i NS-EN ISO standarder. Med utgangspunkt i handlingsplan for bedre smittevern 2019-2023 har tjenesten i samarbeid med Helsedirektoratet påbegynt arbeidet med utarbeidelsen av nasjonale anbefalinger for desinfeksjon og sterilisering av medisinsk utstyr. Nettsiden: NKD varslet i årsrapporten for 2019 å forbedret hjemmesiden med målsetning om å gjøre den mere intuitiv og letter å finne opplysninger en søker. Dette er på langt på vei ferdigstilt og resterende arbeid vil gjøres januar/februar 2021. Nettsiden er per 31.12.20 inndelt med følgende headinger: 1. Om kompetansetjenesten hvor en finner opplysninger om ansatte i NKD, faglig referansegruppe, nettverksgrupper og tidligere årsrapport. 2. Faglig anbefalinger hvor en finner faglige anbefalinger mot spesifikke temaer innen dekontaminering. Disse er basert på tjenestens lange og brede erfaring med dekontaminering og det til enhver tid gjeldende lovverk med forskrifter og standarder for Norge. I tillegg anvender vi andre internasjonale anbefalinger og veiledere. 3. Dekontaminering i praksis hvor en finner artikler som samlet gir en gjennomgang av hele dekontamineringsprosessen, fra utstyret er brukt på én pasient til det er klart til bruk igjen på ny pasient. I tillegg har vi inkludert informasjon om lovverk, HMS, kvalitetssystem og grunnleggende mikrobiologi Artiklene er ment å gi kortfattet informasjon for god faglig standard ved dekontaminering. Artiklene oppdateres halvårlig/ved behov. 4. Ofte stilte spørsmål og svar. 5. Forskning og utvikling. 6. Kurs og konferanser. 7. Andre nyttige kilder for dekontaminering. 8. Nyheter om dekontaminering hvor det vil legges ut nyheter innen dekontaminering. Kurs/annen undervisning: Tjenesten avholdt sitt første av mange planlagte kurs for 2020 med fysisk oppmøte den 6. februar for alle tannklinikker i den offentlige tannhelsetjenesten i Agder. Den 4. mars ble det arrangert grunnkurs i dekontaminering med 90 deltakere. Her var alt fra leverandører av medisinsk utstyr, private helseklinikker, primær og spesialisthelsetjenesten samt tannhelsetjenesten representert. Dette ble imidlertid det siste arrangementet med mulighet for fysisk oppmøte som lot seg gjennomføre 2020. Ut over dette har tjenesten avholdt 2 nettseminar mot tannhelsetjenesten. Henholdsvis i september og november. Et nettseminar rettet mot ledere av helsetjenester som dekontaminerer ble gjennomført i desember. Evalueringsresultatene fra disse seminarene er omtalt under kvalitetsverktøy. Kurs/annen undervisning: Tjenesten avholdt sitt første av mange planlagte kurs for 2020 med fysisk oppmøte den 6. februar for alle tannklinikker i den offentlige tannhelsetjenesten i Agder. Den 4. mars ble det arrangert grunnkurs i dekontaminering med 90 deltakere. Her var alt fra leverandører av medisinsk utstyr, private helseklinikker, primær og spesialisthelsetjenesten samt tannhelsetjenesten representert. Dette ble imidlertid det siste arrangementet med mulighet for fysisk oppmøte som lot seg gjennomføre 2020. Ut over dette har tjenesten avholdt 2 nettseminar mot tannhelsetjenesten. Henholdsvis i september og november. Et nettseminar rettet mot ledere av helsetjenester som dekontaminerer ble gjennomført i desember. Evalueringsresultatene fra disse seminarene er omtalt under kvalitetsverktøy. Annen kompetansebyggende aktivitet: Tjenesten har i 2020 blitt involvert i eller startet prosjekter som vil ha overføringsverdi for kunnskap og kompetanse til andre som møter liknende utfordringer i sin dekontaminering. Resultatene av prosjektene vil publiseres på nettsiden når de foreligger. Disse prosjektene som nærmere beskrevet i avsnitt forskning er: Rengjøring av gjenbruksinstrumenter til DaVinci operasjonsrobot. NKD, Oslo universitetssykehus HF, Oslo universitetssykehus HF. Prosjektperiode: 2020 – 2021. Rust på kirurgiske instrumenter: NKD, Oslo universitetssykehus HF, Oslo universitetssykehus HF Prosjektperiode: 2020 – 2021. I tillegg er tjenesten involvert i kartleggingen av årsaker til følgende utfordringer ved flere av landets helseforetak: 1. Flekker på sterilprosesserte operasjonsbrikker og instrumenter etter vanndampsterilisering. 2. Aluminiumcontainere med støvslipp. Status revidert kompetansespredningsplan 2020: I reviderte plan for kompetansespredning fremkommer hva NKD mener bør ligge til grunn for å kunne konkludere med overordnet måloppnåelse. Det gis her en oversikt over status for punktene i denne planen. Tiltakspunkt 1.0 • NKD skal bidra til at ledere i helsevesenet får forståelse for at dekontaminering er en grunnleggende forutsetning for kvalitet i helsetjenesten og derigjennom sørge for ledelsesforankring av, og forståelse for behovet for kompetanseheving. Videre bidra til at det etableres en desentralisert kompetansestruktur og gjennomføres kompetansetiltak før ansvar for kompetansen om dekontaminering kan overføres til regionene. Status tiltakspunkt 1.0: Tjenesten har gjennomført nettseminar desember 2020 i samarbeid Norsk sykehus – og helsetjenesteforening der målgruppen var ledere av helseinstitusjoner som under tittelen; Forsvarlig dekontaminering av medisinsk gjenbruksutstyr - hva kreves av ledelse. Et seminar som etter tilbakemeldingene burde gjentas. Det er gjennom tjenestevei i OUS formildet til de regionale helseforetakene behovet for en snarlig avklaring til den fremtidige organiseringen og ivaretagelsen av kompetansen om dekontaminering etter tjenestens opphør 2022. De regionale kompetansesentrene i smittevern i hver enkelt helseregion og FHI har signalisert at de hverken har kompetanse eller ressurser til å kunne påta seg denne oppgaven i henholdsvis spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten når NKD avvikles. For tannhelsetjenesten har NKD vært i dialogmøte med det regionale odontologiske kompetansesenteret for Østlandet (TkØ). Ledelsen i TkØ har vist interesse og vil ta initiativ overfor de resterende 4 regionale odontologiske kompetansesenter i Norge og ledergruppen for den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. Med formål å se på om og eventuelt hvordan tannhelsetjenesten kan samarbeide om et ansvarsmandat tilknyttet ivaretagelsen av kompetansen om dekontaminering. Om det skal være realistisk at de i fremtiden skal kunne overta dette ansvaret i tannhelsetjenesten. Formidler de nødvendigheten av å ha en instans med tilstrekkelig kompetansen etablert som de kan samarbeide tett med inntil tilstrekkelig kompetanse er etablert i egen struktur. Tiltakspunkt 2.0 • NKD skal bidra til at det defineres kompetansekrav og opplæringsbehov for den desentraliserte struktur som skal overta ansvaret for videreføring av dekontamineringskompetansen i helse regionene. Denne må ha nødvendig grunnkompetanse for å kunne lykkes med oppgaven. Status tiltakspunkt 2.0: Kompetanseverktøy og opplæringsmateriale er langt på vei ferdigstilt og etablert. Tiltakspunkt 3.0 • NKD skal bidra med å utarbeide opplæringsmateriell for helsepersonell som har dekontaminering som en viktig del av sine daglige arbeidsoppgaver etter de definerte kompetansebehov for de ulike fagprofesjoner innen dekontaminering. Status tiltakspunkt 3.0: Det meste av nødvendig materiell for dette er klart. Tiltakspunkt 4.0 • NKD skal bidra med å reetablere en utdanning for ledende dekontamineringspersonell i samarbeid med en høyskole. Status tiltakspunkt 4.0: Det har etter flere forsøk ikke lykkes å få etablert samarbeid med en høyskole. Tjenesten vil gjøre et nytt forsøk mot Oslomet – storbyuniversitetet i 2021. Tjenesten har imidlertid bidratt til undervisning på Magisterprogram i mikrobiologi, smittskydd och vårdhygien ved Göteborgs universitet hvor det også er opptak av norske studenter. Tiltakspunkt 5.0 • NKD skal bidra med å utarbeide faglige veileder for validering av vanndampsterilisatorer og vaskedekontaminatorer og tilbyr opplæring i bruk av disse. Status tiltakspunkt 5.0: Faglig anbefaling for validering av vanndamp sterilisatorer er ferdigstilt og publisert på nettsiden. Det gjenstår å gjennomføre tilsvarende for vaskedekontaminatorer. Denne prosessen er påbegynt. NKD vil i 2021 se på mulighetene for å kunne etablere et treningssenter for validering. Tiltakspunkt 6.0 • NKD skal bidra til å utarbeide revisjonsplan for dekontaminering og lære opp fagrevisorer, gjennomfører nasjonal kartlegging av kompetanse og utøvelse av dekontaminering. Status tiltakspunkt 6.0: Videre fremdrift vil være avhengig av tidsrammen for tjenestens eksistens og ressurser. Tiltakspunkt 7.0 • NKD skal bidra til opplæring i produksjon og kontroll av hemodialysevæske. Status tiltakspunkt 7.0: Tiltak gjennomført med kurs september 2019. Det var planer om å gjenta dette kurset 2020. Dette lot seg ikke gjøre ut fra pandemi situasjonen. Tjenesten planlegger å gjennomføre dette kurset i 2021 om situasjonen tillater det. Eventuelt se på mulighetene for å gjennomføre det som et nettbasert kurs. Videre er det løpende oppfølging gjennom analyser av dialysevæske, se kvalitetsindikatorer. Tiltakspunkt 8.0 • NKD skal bidra med kompetanseformidling til alle grupper i helsevesenet via internett. Gjennom den nye Helse Norges plattformen kan kurs, konferanser og andre arrangementer blir publisert og formidlet via alle regionale helseforetakene Status tiltakspunkt 8.0: Tiltak er etablert og gjennomføres løpende med kurs, seminar og oppdatering av tjenestens nettside. Tiltakspunkt 9.0 • NKD skal bidra til forskning og etablering av forskernettverk. Status tiltakspunkt 9.0: Tjenesten har per 31.12.2020 flere studier av dekontaminering pågående. Viser til avsnitt forskning og forskningsprosjekter.

Kvalitetsverktøy

Utfyllende informasjon

Utfyllende informasjon: Nasjonale kvalitetsregister som brukes i klinisk virksomheter anses ikke å passe for den aktiviteten som NKD har opp mot sitt resultatmål. Dette bekreftes av HOD under møte 15.10.20. Tjenesten anvender derfor det den betegner som kvalitetsindikatorer som referanse for sin aktivitet. • Biologiske indikatorer. Nasjonal dekning med 1554 kunder. Geografisk fordelingen for kontroll av sterilisator med biologiske indikatorer (BI) er ikke vesentlig endret fra 2019. Spesialist helsetjenesten: Helse Sør-Øst: 83, Helse: Vest 30, Helse Midt 12, Helse Nord 23, Primærhelsetjenesten /tannhelsetjenesten Helse Sør-Øst Helse: 916 Helse Vest 333, Helse Midt 198, Helse Nord 220. Antallet analyserte prøver er tilnærmet likt 2019 og utgjør ca. 6200 prøver mot 6154 2019. Antall analyserte prøver oppgis i ca. tall grunnet dataproblemer i kundeoppfølgingssystemet som ikke gjør det mulig å hente ut eksakte tall innenfor fristen for denne årsrapporten. Tallene er derfor basert på en manuell telling. Antall positiver prøver 2020 er 46 som er en nedgang på 10 fra 2019 med tilnærmet lik antall analyserte prøver. De positive prøvene fordeler seg som følger: Vanndampsterilisering: 8 – mot 9 i 2019. Tørrsterilisering: 38 mot 47 i 2019. Trenden med at tørrsterilisatorer har høyere antall positive prøver vedvarer. NKD anbefaler vanndampsterilisering der dette er mulig i sin rådgivning. • Validering av sterilisatorer Regional/nasjonal dekning. Kompetansetjenesten har data for validering av 47 Autoklaver i 2020 4 flere enn 2019. I dette arbeidet klassifiseres mangler i alvorlighets grad HØY-MIDDELS-LAV risiko. Høy risiko – (Autoklaven har feil som må utbedres) utgjør i 2020 23 % som er en forbedring på 30 % sammenlignet med 2019. Middel risiko – (Autoklaven har feil som bør utbedres) utgjør 26 % som er lik 2019. Lav / ingen risiko – (Autoklaven kan brukes) utgjør 51 %. Som er en forbedring på 30 % fra 2019 Dette mener NKD gir klare indikasjoner for nytteverdien med regelmessig validering av maskinelt utstyr og er et sentralt fokus i vår undervisning og veiledning. • Analyse av dialysevann Nasjonal dekning. De aller fleste norske dialyseenheter 52 er tilknyttet kontrollordningen for av dialysevæske. Regional fordeling er uendret fra 2019: Helse Sør-Øst: 15, Helse Vest: 11, Helse Midt: 14 og Helse Nord: 12. Antallet samlede positive prøver sammenlignet med 2019 viser en reduksjon fra 3,01 % til 1,37 %. Det er antall positive endotoksin prøver som har den mest markante nedgangen. Kompetansetjenestens nasjonale kurs for dialysevann 2019 kan ikke alene forklare årsaken til endringene sammenlignet med 2019 men kurset må antas og hatt en viss innvirkning for dette resultat. • Kompetansetjenestens faglige anbefalinger: De faglige anbefalinger inneholder det kompetansetjenesten mener bør ligge til grunn til for god faglig standard knyttet til det spesifikke temaet innen dekontaminering som anbefalingen omtaler. Viser til tjenestens nettside for ytterlige info og innhold. • Kartlegging av effekt for NKD sin kurs aktivitet. Kompetansetjenesten pilottestet i 2019 et kartleggingsverktøy for å evaluere effekten av undervisning og kurs. NKD har videreført bruken av dette evalueringsverktøyet i 2020 hvor verdiene er inndelt som følger: 1 Ingen endring, 2 Liten grad, 3 Noen grad, 4 Stor grad. På spørsmål om kurs-seminar gir økte kunnskapen hos deltaker varierer svarene mellom 2,7 og 3,1, som gir en gjennomsnitt på 2,9 av 4 totalt poengskår. På spørsmål om den økte kunnskapen vil medføre endringer i måten dekontaminering gjøres på i egen enhet variere svarene for endring mellom 2,2 og 3,1, som gir en angitt en sannsynlighet for endring på 2,7 av 4 totalt poengskår. Evaluering av Nettseminar 3.12 rettet mot ledere under tittelen – «Forsvarlig dekontaminering av medisinsk gjenbruksutstyr - hva kreves av ledelse» Resultat av deltakers faglige utbytte av seminaret: Svært dårlig 2,6 %, Dårlig 2,6 %, Verken godt/ eller dårlig 17,9 %, Godt 61,5 %, Svært godt 15,4 %, Vet ikke 0 % Resultat av om deltaker ville anbefale seminaret til andre kollegaer? Svært Usannsynlig 2,6 %, Usannsynlig 2,6 %, Verken sannsynlig /eller usannsynlig 7,7 %, Sannsynlig 41,0 %, Svært sannsynlig 43,6 %, Vet ikke 2,6 % • Tjenesten veiledningstjenesten kontakten med kursdeltaker, veiledende befaringer på ulike helseinstitusjoner sammen med beskrevne kvalitetsindikatorer gir NKD god oversikt over kunnskapsnivået og kompetansebehovet for målgruppen kompetansetjenesten betjener. Tjenesten vurderer at etablering av nasjonale kvalitetsregister som brukes i klinikks virksomhet ikke passer for kompetansen om dekontaminering. NKD anser etablering av nasjonale retningslinjer for dekontaminering som et langt bedre virkemiddel for å oppnå en nasjonal likhet ved dekontaminering.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Langvatn H; Bartz-Johannessen C; Schrama JC; Hallan G; Furnes O; Lingaas E; Walenkamp G; Engesaeter LB; Dale H.

Operating room ventilation-Validation of reported data on 108 067 primary total hip arthroplasties in the Norwegian Arthroplasty Register.

Journal of Evaluation in Clinical Practice. 26(3):1022-1029, 2020 Jun

Langvatn H; Schrama JC; Cao G; Hallan G; Furnes O; Lingaas E; Walenkamp G; Engesaeter LB; Dale H.

Operating room ventilation and the risk of revision due to infection after total hip arthroplasty: assessment of validated data in the Norwegian Arthroplasty Register.

Journal of Hospital Infection. 105(2):216-224, 2020 Jun.

Bjark PH; Hansen E; Lingaas E.

Helsetjenesteassosiert infeksjon som årsak til død i sykehus.

Tidsskrift for Den Norske Legeforening. 140(6), 2020 Apr 21.

Forskningsprosjekter

Kvalitetsforbedring av renhold ved bruk av fluorescerende markører

Egil Lingaas, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2018 - 2021
Deltakende helseregion:
HSØ
Rengjøring av kirurgiske instrumenter

Linda Ashurst, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2018 - 2020
Deltakende helseregion:
HSØ
Proteinrester på endodontisk utstyr ved norske tannlegekontor

Linda Ashurst, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2015 - 2021
Deltakende helseregion:
HSØ
“The Researching Effective Approaches to Cleaning in Hospitals in Norway”(REACHIN)

Egil Lingaas, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2019 - 2022
Deltakende helseregion:
HSØ
Aluminiumcontainere med støvslipp

Eivind Espeland, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2020 - 2021
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Rust på kirurgiske instrumenter

Eivind Espeland, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2020 - 2021
Deltakende helseregion:
HSØ
Flekker på sterilprosesserte operasjonsbrikker og instrumenter etter vanndampsterilisering- pakkemateriale eller prosess.

Eivind Espeland, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2020 - 2021
Deltakende helseregion:
HSØ
Rengjøring av gjenbruks instrumenter til DaVinci operasjonsrobot.

Egil Lingaas, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2020 - 2021
Deltakende helseregion:
HSØ
Utfyllende informasjon

The Researching Effective Approaches to Cleaning in Hospitals in Norway”(REACHIN). Prosjektet “The Researching Effective Approaches to Cleaning in Hospitals (REACH)», som ble gjennomført i Australia i perioden 2014 – 2018, er den første randomiserte multisenterstudie som har evaluert effekten av en multimodal intervensjon på kvaliteten av renhold i sykehus, og renholdets betydning for forekomsten av sykehusinfeksjoner. Intervensjonen besto av 5 komponenter («cleaning bundle»): kommunikasjon, trening, audit, produkt og teknikk, og var basert på en kartlegging av renholdspersonellet kunnskaper, rapportert praksis, holdninger, roller og opplevd organisatorisk støtte. Tiltakene fokuserte på rutinemessig renhold og renhold ved utskrivelse. Det krevde ikke ny teknologi, men prioriterte evidens fra tidligere studier med vektlegging av gjennomførbarhet og kostnader til implementering. Effektmålet var insidens av sykehusinfeksjoner, og prosjektet viste signifikant reduksjon av flere typer infeksjoner parallelt med en forbedring av renholdskvaliteten, målt med objektive parametere. Prosjektet har vist at det er et potensial for bedring av renholdskvaliteten og redusere forekomsten av sykehusinfeksjoner ved systematisk opplæring og trening, holdningsarbeid og organisatorisk støtte. Avdeling for smittevern har etablert et samarbeid med den australske forskningsgruppen, og lederen av gruppen, professor Brett Mitchell, Avondale College of Higher Education, besøkte OUS 21. -22. mai 2019 for en presentasjon av metoder og resultater. I tilknytning til besøket ble det gjennomført et seminar for å diskutere mulighetene for å gjennomføre et tilsvarende prosjekt i Norge. Konklusjonene var at det er interessant å prøve ut om tilsvarende metodikk kan benyttes ved norske sykehus og ha tilsvarende effekt, og eventuelt legge inn studier av om nasjonale og/eller organisasjonsmessige kulturelle faktorer kan ha betydning. Etter seminaret har OUS fått tilgang til de kartleggings- og analyseverktøyene som den australske gruppen benyttet. Pilotprosjektet ved er planlagt med 4 faser: Fase 1: Utarbeidelse av undervisningsmateriell (Gjennomført) Fase 2: Kvalitetssikring av undervisningsmateriell (10 testpersoner) Fase 3: Implementering Fase 4: Evaluering Rengjøring av kirurgiske instrumenter Sterilitet (kvalitet) kan ikke sikres bare ved å inspisere eller teste et ferdig sterilisert instrument/ produkt. Hvert trinn i en produksjonsprosess må kontrolleres for å sikre at det ferdige produktet oppfyller alle kvalitetskrav og spesifikasjoner. Rengjøring er den eneste prosessen som fysisk fjerner forurensning fra instrumentflater, og bare rene overflater kan desinfiseres og steriliseres effektivt. Rengjøring anses som den vanskeligste og viktigste av alle dekontamineringsprosesser. Kontroll og rutinemessig verifisering av rengjøringsprosessen er viktig for å sikre opprettholdelse av krav til kvalitet for pasientens og personalets sikkerhet. I praksis er det umulig å kontrollere alle instrumenter, derfor må det etableres en testmetode som er representativt av mange instrumenter, og som er standardisert. For å verifisere at et instrument er rent og for kvantifisering av eventuelle urenheter må alle fasetter kontrolleres. Proteiner anses å være det vanskeligst forurensing å fjerne fra kirurgiske instrumenter, noe som er viktig med hensyn til overføring av prionproteiner som er forbundet med Variant Creutzfeldt–Jakob sykdom og potensielt andre nevrologiske sykdommer. Aseptium VeriTest (process challenge devices, PCD) prosessutfordringsutstyr simulerer ulike rengjøringsutfordringer og er en standardisert og praktisk metode for evaluering av rengjøringsprosess. Prosjektet har avsluttet datainnsamlingen ved sammeligning av denne metoden med 3 andre metoder for renhetstesting, og redultatene er nå under bearbeidelse med tanke på Proteinrester på endodontisk utstyr ved norske tannlegekontorer Endodontisk utstyr, som f.eks. rotkanalfiler, er invasivt utstyr som er vanskelig å rengjøre, og det har vært stilt spørsmål om dårlig rengjort endodontisk utstyr kan medføre en risiko for overføring av prionprotein, f.eks. ved Creutzfeldt-Jakob sykdom. I Storbritannia har det siden 2007 derfor ikke vært tillatt å gjenbruke denne typen utstyr. I Norge blir dette utstyret i stor grad gjenbrukt på flere pasienter. Nasjonal kompetansetjeneste gjennomførte i 2015 en pilotundersøkelse av et 10-talls rotkanalfiler mottatt fra et norsk tannlegekontor etter at de var rengjort på vanlig måte og gjort klare for gjenbruk. Vi påviste proteiner på 80 % av instrumentene, i mengder opptil 3,5 mikrogram per instrument. I samarbeid med Odontologisk institutt ved Universitetet i Oslo har vi derfor invitert tannlegekontorer fra hele Norge til å delta i en kartlegging av rutiner for rengjøring og desinfeksjon og samtidig innsamling av brukte rotkanalfiler for måling av proteiner på utstyret. 13 tannlegekontorer har meldt interesse for å delta. Innsamling har tatt lengre tid enn forventet, og prosjektet ble i 2019 forlenget med ett år. Pga pandemien må det forlenges ytterligere ett år. Reachin er en studie av en multimodal intervensjon bestående av 5 komponenter: kommunikasjon, trening, audit, produkt og teknikk, og basert på en kartlegging av renholdspersonellet kunnskaper, rapportert praksis, holdninger, roller og opplevd organisatorisk støtte. Tiltakene fokuserer på rutinemessig renhold og renhold ved utskrivelse, og krever ikke ny teknologi, men prioriterer evidens fra tidligere studier med vektlegging av gjennomførbarhet og kostnader til implementering. Rengjøring av gjenbruksinstrumenter DaVinci: Gjenbruksutstyret til DaVinci robot er komplekse og har mange utfordringer knyttet til dekontaminering. Gjenbruk utstyret kan reprosesseres 10 ganger før det tas ut av bruk. Utstyrets utforming gjør det utfordrende å rengjøre. Rengjøringen krever flere manuell prosesser i tillegg til maskinelle prosesser. Manuelle prosesser er som kjent mere usikre en maskinelle. Er vi sikre på at utstyret som gjenbrukes blir rent med måten det dekontamineres på? Dette ønsker NKD å undersøke gjennom dette prosjektet. Flekker på sterilprosesserte operasjonsbrikker og instrumenter etter vanndampsterilisering: Pakkematerialer skal ikke gi noen form for slipp eller avtrykk til det steriliserte godset. Flekkdannelser på instrumenter og rister etter gjennomgått steriliseringsprosess for utstyr pakket med engangsemballasje ved flere helseforetak kan indikere at dette er et problem. NKD bidrar i utredningen av årsaker til dette. Rust på kirurgiske instrumenter: Rust på instrumenter kan medvirke til at instrumentene ikke blir tilfredsstillende dekontaminert. Årsakene til rust på instrumenter kan være sammensatte og kompliserte og dermed vanskelige å finne ut av. NKD er delaktige i utredning av årsaker til denne problemstillingen ved et større helseforetak i Helse Sør-Øst. Aluminiumcontainere med støvslipp: Pakkematerialer skal ikke gi noen form for slipp eller avtrykk til det steriliserte godset. Aluminiumcontainere med støvslipp til instrumenter og rister etter gjennomgått steriliseringsprosess er et kjent problem ved flere helseforetak over hele landet. Også her er det mange faktorer som kan påvirke dette problemet. Prosjektene; Rust på kirurgiske instrumenter og Aluminiumcontainere med støvslipp kan nok betraktes mere som prosjekter for kvalitetsforbedring en forskning. Det anses likevel relevant å knytte disse opp mot avsnittet forskning. Felles for dem er at årsakene kan være sammensatte og kompliserte og dermed vanskelige å finne ut av. Varierende kompetanse på hver enkelt lokalisasjon som opplever disse utfordringene er også en utfordring opp mot problemløsning. Resultater fra disse prosjektene vil være nyttig for alle som opplever problemer med rust og støvslipp fra aluminiumcontainere.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus, ved Avdelingssjef Geir Teigstad

Referansegruppen har i 2020 bestått av:
May-Liss Ingerbrigtsen
Referansegruppens leder (HN)
Arne Hensten
Andre
June Aksnes
Representant Helse Vest
Liv Hellen Rafoss
Representant Helse Sør-Øst
Mette Skog
Representant Helse Midt-Norge

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler