Loader

Nasjonal kompetansetjeneste for trening som medisin

Nasjonal kompetansetjeneste for trening som medisin

Engelsk tittel: Norwegian National Advisory Unit on Exercise Training as Medicine for Cardiopulmonary Conditions.

Nasjonal kompetansetjeneste for trening som medisin omfatter trening som behandling ved hjerte-, kar-, og lungesykdom. Tjenesten gjelder i hovedsak formidling av kunnskap om trening som behandling av pasienter med koronar hjertesykdom, hjertesvikt, perifer karsykdom og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS).

Formålet med tjenesten er å bidra til at kunnskapsbaserte retningslinjer tas i bruk, og derved videreutvikle og heve kvaliteten i helhetlige behandlingskjeder nasjonalt. Tjenesten vil bidra til økt kompetanse blant helsepersonell om trening som behandling, og utvikling av behandlingstilbud både i spesialist- og kommunehelsetjenesten.

Kompetansetjenesten skal bygge opp og spre kompetanse i alle helseregioner.

Tjenesten er lokalisert til St. Olavs Hospital

Nettadresse: https://stolav.no/fag-og-forskning/kompetansetjenester-og-sentre/kompetansetjenesten-trening-som-medisin

 

Oppgaver og resultat
Bygge opp og formidle kompetanse: Kunnskapsgrunnlaget for Trening som medisin er solid, men for dårlig kjent blant enkelte faggrupper innen helsevesenet, blant pasienter og pårørende og befolkningen for øvrig. Dette er en av årsakene til at trening ikke tas i bruk i behandling i den grad som er ønskelig. Kompetansetjenestens aktivitet har derfor i første driftsår hovedsakelig vært undervisning til helsepersonell, formidling gjennom media og egen web-side, i tråd med egen strategiplan. Arbeidet med å utvikle verktøy for kompetanseheving blant helsepersonell er påbegynt (for eksempel e-læringskurs) og vil bli videreført. Overvåke og formidle behandlingsresultat: Arbeidet med å etablere system for å overvåke resultater er påbegynt. Kartlegging av eksisterende rehabiliteringstilbud er omfattende, og få regioner har oversikt over hvilke tjenestetilbud som eksisterer. I Norge er det foreløpig ingen nasjonale rehabiliteringsregistre innenfor hjerte-, lunge- og kar, og kompetansetjenesten har påbegynt et arbeid med å undersøke mulighet for å etablere enhetlig registreringspraksis. Delta i forskning og etablering av forskningsnettverk: Kompetansetjenesten har første driftsår hatt beskjeden forskningsvirksomhet, men er i gang med to prosjekter knyttet til bruk av ny teknologi som skal gjøre trening og rehabilitering tilgjengelig for større andel av pasientgruppene enn det som er tilfelle i dag. Bidra i relevant undervisning: Kompetansetjenesten har bidratt i undervisning på bachelor-, master- og PhDnivå, samt etter- og videreutdanninger av helsepersonell. Hovedtyngden har foregått i egen region og region Sør-Øst, og målet er at alle regioner skal nås kommende år med undervisning i Trening som medisin. Sørge for veiledning, kunnskaps- og kompetansespredning til helsetjenesten, andre tjenesteytere og brukere: Det er påbegynt et strategisk arbeid med å bygge opp og spre kompetanse om Trening som medisin. Det er utarbeidet en kompetansespredningsplan og kommunikasjonsstrategi som beskriver tiltak for å oppnå tjenestens resultatmål. Bruk av webside og riksdekkende media (TV/aviser/sosiale media) prioriteres for å sikre likeverdig tilgang til kompetansetjenesten. Bidra til implementering av nasjonale retningslinjer og kunnskapsbasert praksis: Det foreligger per i dag ingen nasjonale retningslinjer for rehabilitering (trening og opplæring) ved hjertesykdom, karsykdom eller kols. Kompetansetjenesten vil bidra til at arbeidet med å utarbeide nasjonale retningslinjer kommer i gang. Det arbeides kontinuerlig med å bidra til implementering av kunnskapsbasert praksis. Etablere faglig referansegruppe: Kompetansetjenesten etablerte i løpet av 2016 en faglig referansegruppe med representanter fra alle regionale helseforetak, KS og brukerorganisasjon.

Fysisk aktivitet og strukturert trening og opplæring reduserer sykdomsbyrden og bedrer prognosen hos personer med koronar hjertesykdom, hjertesvikt, perifer karsykdom og kols. Til tross for klare anbefalinger og god dokumentasjon er trening lite brukt hos disse pasientgruppene, og kunnskap blant helsepersonell og andre tjenesteytere er fortsatt mangelfull. Kompetansetjenesten arbeider derfor kontinuerlig med å bygge opp og spre kompetanse om dette på alle nivåer i helsetjenesten i alle regioner. Samarbeid og dialog med regionale fagmiljøer, undervisning i relevante fora (både utdanninger, fagseminar, kongresser) er viktige arenaer for formidling. Med forankring i kompetansetjenestens strategi og resultatmål er det utarbeidet en kompetansespredningsplan, som synliggjør tiltak, målgrupper og virkemidler. Nettsiden har vært kompetansetjenestens viktigste formidlingskanal. Her informeres det om retningslinjer for trening blant de aktuelle pasientgruppene, kunnskapsoppsummeringer, ny forskning innen feltet og aktuelle kurs og seminarer. I tillegg vil sosiale medier bli tatt i bruk i januar 2017 og bli et satsningsområde for å fronte nettsiden. Innholdet på nettsiden blir kontinuerlig videreutviklet og oppdatert i tråd med meldte behov. Innhold som legges ut på nettsiden skal også være forståelig for befolkningen for øvrig. Pasienter og pårørende er en av flere prioritert målgrupper og økt kunnskap om trening som medisin vil bidra til redusert usikkerhet rundt fysisk aktivitet og trening.

Overordnet resultatmål for kompetansetjenesten: - Bidra til at forskningsbasert kunnskap om trening som medisin implementeres i drift i hele helsetjenesten. Evidensbasert praksis forutsetter tilgang til og integrering av oppdatert kunnskap. Kunnskapsgrunnlaget er solid, og kompetansetjenesten skal formidle dette til praksisfeltet. Kompetansetjenesten jobber derfor systematisk med kommunikasjon og formidling rettet mot faglige nettverk i alle regioner. På nettsiden er sammendrag av gjeldende internasjonale retningslinjer for trening til de aktuelle pasientgruppene publisert og gjort tilgjengelig for helsepersonell, pasienter og pårørende, og befolkningen for øvrig. Den viktigste forskningen på området er gjort tilgjengelig og nye forskningsresultater av interesse legges ut fortløpende. Synlighet i media/sosiale media er prioritert for å spre kjennskap til nettsiden. Medieoppslag bidrar til økt fokus rundt kunnskapsgrunnlaget, og kompetansetjenesten oppnådde fem riksdekkende oppslag i 2016. Kompetansetjenesten tilbyr undervisning om Trening som medisin i relevante fora i praksisfeltet (spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten), utdanninger på bachelor-,master- og PhD nivå, seminarer, kongresser og kurs. Etterspørselen er økende og tjenesten forsøker å dekke meldte behov. - Bidra til likeverdig tilgang på rehabiliteringstjenester. Tjenestetilbudet til de prioriterte pasientgruppene varierer stort nasjonalt og en av årsakene til lav deltakelse i rehabilitering er manglende tjenestetilbud. Kompetansetjenesten er pådriver for etablering av nye tjenestetilbud gjennom å øke kompetanse hos helsepersonell og samtidig påpeke skjevheten i tjenestetilbudet. Det foreligger ingen nasjonale register på rehabilitering og det gjør det vanskelig å vurdere bruk av eksisterende tjenester (lokalt, regionalt og nasjonalt) og hvor det bør etableres tjenester. Kompetansetjenesten har startet arbeidet med å etablere system for registrering. Bruk av eksisterende tjenester avhenger av gode rutiner for henvisning til rehabilitering. Per i dag er henvisningspraksis for usystematisk, og kompetansetjenesten jobber med å endre dette. Bruk av tjenester er også avhengig av tilgjengelighet rent geografisk. Bruk av ny teknologi vil gjøre tjenestene tilgjengelig for mange flere, og kompetansetjenesten vil gjennom forskningsprosjektene PAI in PAD og Hjemmetrim ved Hjertesvikt evaluere hvordan aktivitetsmålere og nettbasert veiledet trening påvirker fysisk aktivitetsnivå og helse hos pasienter med henholdsvis perifer karsykdom og hjertesvikt.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Videreutdanning av helsepersonell
21 timer
Flere regioner: Etterutdanning av helsepersonell
18 timer
Egen region: Videreutdanning av helsepersonell
4 timer
Egen region: Etterutdanning av helsepersonell
12 timer
Utfyllende informasjon

Kompetansetjenesten har avholdt nasjonalt kurs for leger og annet helsepersonell innen testing og trening av hjertepasienter, og kurset er godkjent med 17 timer innen 4 spesialiteter av Den norske legeforening og som PhD-kurs ved NTNU (KLMED8010). Kurset arrangeres i samarbeid med NORHEART, den nasjonale norske PhD-skolen for hjerteforskning. Det jobbes langsiktig og målrettet med å inkludere undervisning om Trening som medisin i grunnutdanningen i medisin. I tillegg har tjenesten blant annet undervist i Trening som medisin til sykepleiere (videreutdanning i kardiologisk sykepleie, internundervisning sykepleiere St. Olavs Hospital) og fysioterapeuter (3 fagseminar region Sør-Øst).

Klinisk aktivitet

Utfyllende informasjon

Kompetansetjenesten har ikke klinisk aktivitet.

Formidling

Allmennheten - alle regioner
  • NRK Dagsrevyen. (Intervjuer/oppslag i media).
  • SPREK (Adresseavisen, BT, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen, Sunnmørsposten). (Intervjuer/oppslag i media).
Allmennheten - egen region
  • Kvinners Helse 1,6. (Seminar).
  • NRK Midtnytt. (Intervjuer/oppslag i media).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Helsedirektoratet. (Seminar).
  • Etablering av egen web-side. (Veiledning).
  • Fysioterapeuten. (Intervjuer/oppslag i media).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • Fusjonsseminar NTNU. (Seminar).
  • Åpningsseminar NK Trening som medisin. (Seminar).
  • Åpen campus, Ålesund NTNU. (Seminar).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Fagdag Trondheim kommune, Fysioterapitjenesten. (Kurs).
  • Hemitkonferansen. (Konferanse).
  • Utforsk,NTNU. (Seminar).
Utfyllende informasjon

NK Trening som medisin etablerte en egen web-side ved oppstart i 2016. Web-siden formidler oppdatert kunnskap om trening til de aktuelle pasientgruppene, og henvender seg til helsepersonell, pasienter og pårørende og allmennheten for øvrig. Informasjon om aktuelle kurs og seminar, forskningsnyheter mm legges ut fortløpende. Det linkes også til aktuelle forskningsblogger (CERG, Hjertebloggen). https://stolav.no/fag-og-forskning/kompetansetjenester-og-sentre/nasjonal-kompetansetjeneste-trening-som-medisin Blogginnlegg fra kompetansetjenesten på https://cergntnu.wordpress.com/ - Nasjonal kompetansetjeneste Trening som Medisin. Også ved kols! - Fysisk aktivitet hos pasienter med koronar hjertesykdom – The Take Heart Project - Exercise Training as Medicine in Trondheim - Trening som medisin ved akutt lungeskade? - Helsepersonell fra hele landet på treningskurs i Trondheim

Kvalitetsverktøy

  • Kompetansespredningsplan for Nasjonal kompetansetjeneste Trening som medisin, 2016, Kompetansespredningsplan
Utfyllende informasjon

Det foreligger per i dag ingen nasjonale retningslinjer for trening til pasienter med koronar hjertesykdom, hjertesvikt, perifer karsykdom eller kols. Vi har riktignok Aktivitetshåndboken, men den er ikke å anse som retningslinjer.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Utfyllende informasjon

Kompetansetjenesten har i første driftsår ikke hatt vitenskapelige publikasjoner.

Forskningsprosjekter

PAI in PAD

Øivind Rognmo, NTNU

Prosjektperiode:
2016 - 2020
Deltakende helseregion:
HMN
Hjemmetrim ved Hjertesvikt

Håvard Dalen, NTNU

Prosjektperiode:
2016 - 2020
Deltakende helseregion:
HMN
Utfyllende informasjon

Kompetansetjenestens forskningsfokus skal være i tråd med tjenestens målsettinger, som blant annet er likeverdig tilgang til rehabiliteringstjenester, uavhengig av alder, kjønn og bosted. For å nå dette målet er det viktig at ny teknologi tas i bruk i helsetjenesten slik at rehabiliteringstjenester gjøres tilgjengelig på flere måter enn tilfellet er i dag. Pilotprosjektet HJEMMETRIM VED HJERTESVIKT ble gjennomført i 2016. Gjennom pilotprosjektet er det utviklet et internettbasert rehabiliteringsprogram (telerehabilitering) der veiledet trening blir gjennomført ved bruk av videokonferanse og deltakerne kan dermed trene i hjemmet. De tekniske løsningene, treningsprogram og et lærings- og mestringskurs er ferdig utviklet. Dette prosjektet tar sikte på å evaluere gjennomførbarhet og effekt av telerehabilitering til pasienter med hjertesvikt som ikke har mulighet til å delta i ordinær rehabilitering . Prosjektet videreføres i en randomisert kontrollert studie med oppstart våren 2017. Kompetansetjenesten har i 2016 fått finansiering til et forskningsprosjekt hvor blant annet aktivitetsmålere skal benyttes i en intervensjon som har til hensikt å øke fysisk aktivitetsnivå hos pasienter med perifer karsykdom (PAI in PAD).

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved St. Olavs Hospital HF, ved Klinikksjef Lise Lundbom Støylen

Referansegruppen har i 2016 bestått av:
Jonny Hisdal
Referansegruppens leder (HSØ)
Beate Viddal
Representant Helse Vest
Henrik Schirmer
Representant Helse Nord
John Tore Vik
Fylkeskommunal representant
Sigurd Steinshamn
Representant Helse Midt-Norge
Siri Skumlien
Andre
Siv Mørkved
Representant for tjenesten
Stein Mesingseth
Brukerrepresentant

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler