Loader

Regional kompetansetjeneste for rehabilitering (RKR)

Formålet med kompetansetjenesten er å øke den faglige kvaliteten på rehabiliteringstjenestene som ytes av rehabiliteringsavdelinger og -institusjoner med HSØ-avtale.

Tjenesten har fire hovedoppgaver:

  • Formidle kunnskap og erfaringer innen rehabilitering

  • Være pådriver for etablering og følge opp de faglige nettverkene

  • Ha forskningskoordinatorrolle innen rehabiliteringsforskning

  • Initiere fagutvikling innen rehabiliteringsområdet

Fagråd for rehabilitering, er kompetansetjenestens referansegruppe. Leder av RKR er medlem av dette fagrådet og deltar på fagrådsmøtene.

Oppgaver og resultat
Retningslinjer for regionale kompetansetjenester (2012), oppdragsdokumentet fra HSØ RHF (2013) og innspill fra kompetansetjenestens referansegruppe danner grunnlag for tjenestens drift i 2019. RKR har dette året hatt endringer i ledelse og noe redusert bemanning. Målet for 2019 har som følge av dette vært å gjennomføre planlagte aktiviteter, nettverk og prosjekter på en tilfredstillende mate, noe vi mener denne rapportens beskrevne aktiviteter synliggjør. RKRs viktigste resultatmål gjennom flere år har vært å øke kompetansen blant helsepersonell på kunnskapsbasert praksis og å redusere gapet mellom forskningsbasert kunnskap/anbefalinger/retningslinjer og praksis. De fleste av tjenestens aktiviteter har vært rettet mot dette målet med ulike tiltak og aktiviteter som eksempelvis kunnskapstranslasjonsprosjektet, fagnettverk og Implementering av intensiv gangstrening i slagrehabilitering. Med den hensikt å måle status for dette resultatmålet gjennomførte RKR i 2017 en undersøkelse blant helsepersonell i rehabiliteringstjenestene i HSØ om bruk av metoder for kunnskapsbasert praksis «KBP Implementeringskala». Deler av undersøkelsen vil gjennomføres på nytt i 2020. Undersøkelse av praksis opp mot gjeldende retningslinje for slag ble gjennomført i 2019. Denne viser at det er områder som bør løftes i slagrehabiliteringsfeltet de kommende år. Her vil og hjerneslagsregisteret kunne gi retning for kompetansebehov i rehabiliteringsfeltet.

RKR har siden 2015 jobbet systematisk med Kunnskapstranslasjonsmodellen for å bygge kompetanse i rehabiliteringsfeltet. Gjennom Kunnskapstranslasjonsprosjektet har helsepersonell i spesialist og kommunehelsetjenesten med bistand fra RKR tilegnet seg kunnskap om kritisk analyse,vurdering og oppsummering av forskningsresultater på effektmål og behandlingstiltak. Kunnskapen tilgjengeliggjøres gjennom oppsummeringer publisert på RKR’s nettsider. I 2019 har prosjektet 20 aktive deltakere og 3 nye oppsummeringer er publisert. Det vil i 2020 gjennomføres en evaluering av prosjektet med påfølgende vurdering av videreføring/justering/tilpasning av prosjektplanen. Regional rehabiliteringskonferanse er en viktig arena for RKRs kunnskapsformidling, og en møteplass for erfaringsutveksling. 358 deltok i 2019 (30% fra HF, 37% primærhtj. 15% rehab.inst, 18% brukere, nav, undervisning el annet). Konferansen er godt evaluert (91% er overordnet fornøyd). 72% av respondentene ønsker årlige arrangement og RKR ser at dette er et viktig arrangement å prioritere mht ressurser også i 2020. RKR bidrar med kunnskapsformidling på konferanser, kurs og i undervisningssammenheng (se Aktivitet) og nettverkene er viktige arenaer for kunnskap og erfaringsdeling (se Nettverk). RKRs nettside, facebookgrupper og nyhetsbrev har økende antall følgere er viktige kanaler for kunnskapsdeling. Mulighetsrommet i disse kanalene vil uforskes og prioriteres høyt i 2020.

Regionalt fagråd rehabilitering (referansegruppe) har vært underrettet og rådført om RKRs aktiviteter i 2019. Fra 2020 opprettes et utvalg fra fagrådet som referansegruppe (avklart med RHF'et). Gruppen skal bidra til at rehabiliteringsfeltets kompetansebehov gjenspeiles i RKRs mål og aktiviteter. RKR har samarbeid med RKE, dette gir kunnskap om "pasientstrømmer" og kompetansebehov i regionen. RKR har formalisert samarbeid med kompetansetjenester som NKARR, NKRR, NKLMH, Ressurssenter for hjerterehab, og RHABU. RKR drifter 3 fagnettverk og et ledernettverk. Fagnettverkene inkluderer helsepersonell fra HF, priv.instit. og kommuner. Ledernettverket inkluderer topp- og mellomledere fra spes.htj. Alle nettverkene møtes 2x/år og inkluderer min 2 brukerrep. Nettverk for kreftrehabiliterings er ledet av prof Karen de La Cour & Marc Pilegaard, Vitensenter for rehab og palliasjon, Danmark (REPHA). Nettverk for lungerehabilitering har vært ledet av prof Martijn Spruit, Maastricht University, Nederland og Nettverk for hjerneskaderehabilitering har vært ledet av RKR. Å ha internasjonale ressurser som ledere for nettverkene har bidratt til høyt faglig nivå på samlingene. Dette har vært verdsatt av mange, mens andre har opplevd språkbarriærer. RKR vil nå styrke nettverkenes eierskap til regional kompetanseutvikling og implementering. For å få til dette flyttes nettverksledelsen nå til deltakende enheter. Prosessledelse, og å stimulere til aktivitet mellom samlingene vil vektlegges.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
3 timer
Utfyllende informasjon

RKR ansatte har i 2019 vært veileder eller biveileder for 4 masterstudenter og 1 PhD-student. NB! I tidligere årsrapporter har undervisning utenfor høyskole og universitet blitt rapportert under denne kategorien. Vi gjør oppmerksom på at dette i årets rapport er flyttet til "Formidling" (under Aktivitet) noe som gjør timeantallet betydelig lavere på denne kategorien.

Formidling

Pasienter og pårørende - egen region
  • Regional rehabiliteringskonferanse 2020 Oslo. (Konferanse).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Poster på NSF Nevrokongress19: MS-relatert fatigue-hva virker?. (Konferanse).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • Innlegg: Rehabiliteringsforskning – hva er «hot» og hva er «not»?. (Konferanse).
  • Om aktiv ingrediens og registreringssystemer i rehab. VIRKE FOU-nettverk. (Veiledning).
  • Ukraina – nytt rehabiliteringssykehus, to veiledningsdager. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Introduksjonskurs for RKR kunnskapsambassadører. (Kurs/seminar).
  • Innlegg om kunnskapstranslasjon på fagdag om intensiv språkutvikling for hjerneslag pasienter, på Unicare Steffensrud. (Kurs/seminar).
  • Forelesning: Dysphagia Disorder Survey and dysphagia management staging scale. (Kurs/seminar).
  • Styrke og lindre - kreftrehabilitering møter palliasjon. Prekonferanse workshop. (Kurs/seminar).
  • Lungerehabilitering - verktøy for å vurdere funksjon og måle effekt. Prekonferanse workshop. (Kurs/seminar).
  • Brukermedvirkning i forskning med James Lind Alliance. Prekonferanse workshop. (Kurs/seminar).
  • Emosjonsregulering ved alvorlig hjerneskade (TBI). Prekonferanse workshop. (Kurs/seminar).
  • Innovasjonssmie for rehabilitering. (Kurs/seminar).
  • Inspirasjon om utvikling av rehabiliteringsområdet. Workshop. Arr:LHL/NorwHealthTech/Ullensaker. (Kurs/seminar).
  • Arbeid som mål og middel. Ledernettverkssamling høst 2019. (Kurs/seminar).
  • Teknologi og innovasjon i rehabilitering. Ledernettverkssamling vår 2019. (Kurs/seminar).
  • Walk the Walk. Seminar om kunnskapsgrunnlaget for intensiv gangtrening. (Kurs/seminar).
  • Regional rehabiliteringskonferanse 2020 Oslo. (Konferanse).
  • Hjerneslag retningslinje anbefalinger ved hvert HF og på åtte private institusjoners lokale arbeidsgrupper 2018-2019. (Veiledning).
  • Turnusseminar for kiropraktor og fysioterapeuter, Fylkesmannen i Akershus – innlegg og koordinering og rehabiliteringskompetanse. (Veiledning).
  • Veiledning og kompetantansebygging i å gjøre kunnskapsoppsummeringer. Asker kommune (29 timer). (Veiledning).
Utfyllende informasjon

Jenni Moore som er ansatt på RKR har et stort internasjonalt nettverk og aktiviteter omkring kunnskapstranslasjon, implementering av evidensbasert praksis og slagrehabilitering. Hun har bidratt til presentasjoner med dette som tema på flere internasjonale kongresser I regi av Americal Assosiation of Physical Therapy RKR bidrar inn i ulike verv og kommiteer begrunnet i tjenestens kompetanse og oppdrag: Programkomite for Nasjonal lungerehabiliteringskonferanse mars 2019 Programkomite for Helse Vest rehabilitering forskningskonferanse oktober 2019 Referansegruppe for Nasjonal Kompetansetjeneste Læring og Mestring i Helse Regional ressursgruppe for arketyper Ekstern referansegruppe for Helsedirektoratet, pakkeforløp hjerneslag fase 2 Europeisk nettverk for implementeringsforskning EIC Nordisk telerehabilitering forskningsnettverk Sunnaas arbeidsgruppe for samvalg og samvalgsverktøy Fysiofondets fagkommite Rehabiliteringsregisterprosjektet på Sunnaas sykehus

Kvalitetsverktøy

Utfyllende informasjon

Systematiske kunnskapsoppsummeringer (publisert på www.sunnaas/rkr.no i 2019): High-Intensity Gait Training - Adults with Subacute and Chronic Stroke. Elisabeth Gundersen og Jenni Moore LCI-5 Funksjonsskjema for amputerte av Egil Hovland og Jenni Moore. Short Physical Performance Battery (SPPB), 65+ av Cathrine de Groot og Jenni Moore RKR er representert med fagekspertise inn i arbeidsgruppen til Helsedirektoratets prosjekt "Nasjonalt rehabiliteringsregister". RKR gjennomførte høsten 2018 til våren 2019 en undersøkelse av hvorvidt helseforetak- og rehabiliteringsinstitusjoners rehabiliteringspraksis er i trad med ny revidert retningslinje for slagrehabilitering. Alle regionens enheter med tilbud til slagpasienter deltok. Resultatene fra undersøkelsen ble formidlet til deltakende institusjoner, nettverk for hjerneskaderehabilitering, samt til regionalt fagråd rehabilitering og danner basis for kvalitetsutviklingsarbeid lokalt og regionalt og arbeidet videreføres i RKRs handlingsplan for 2020.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Hasvik E, Haugen AJ, Haukeland-Parker S, Rimehaug SA, Gjerstad J, Grøvle L

Cross-cultural Adaptation and Validation of the Norwegian Short-form McGill Pain Questionnaire-2 in Low Back-related Leg Pain.

Spine (Phila Pa 1976) 2019 Jul 01;44(13):E774-E781.

PMID:
31205173
Johansen I, Klokkerud M, Anke A, Børke JB, Glott T, Hauglie U, Høyem A, Klovning A, Lande KA, Larsen M, Nordvik JE, Wigers SH, Øyeflaten I, Hagen KB, Kjeken I

A quality indicator set for use in rehabilitation team care of people with rheumatic and musculoskeletal diseases; development and pilot testing.

BMC Health Serv Res 2019 Apr 29;19(1):265. Epub 2019 apr 29

PMID:
31036000
Walle KM, Nordvik JE, Becker F, Espeseth T, Sneve MH, Laeng B

Unilateral neglect post stroke: Eye movement frequencies indicate directional hypokinesia while fixation distributions suggest compensational mechanism.

Brain Behav 2019 01;9(1):e01170. Epub 2018 des 12

PMID:
30548825
Utfyllende informasjon

Ansatte ved RKR har bidratt med review på: 2 manuscript i Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2 manuskript i Topics in Stroke Rehabilitation 1 manuskript i Journal of Neurologic Physical Therapy 4 manuskript i Journal of Rehabilitation Medicine

Forskningsprosjekter

Norwegian Vison in Stroke (NorViS)

Helle Kristine Falkenberg, Høgskolen i Sørøst-Norge

Prosjektperiode:
2019 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN

Internasjonalt samarbeid

Occupational rehabilitation, contact with the workplace and return to work, Systematic Review.

Jennifer L Moore og Chris Jensen, Private ideelle institusjoner med avtale m/Helse Sør-Øst RHF

Prosjektperiode:
2018 - 2020
Deltakende helseregion:
HSØ
RehabNytte

Rikke Helene Moe, Diakonhjemmet Sykehus AS

Prosjektperiode:
2019 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Gangtrening etter hjerneslag

Mari Klokkerud, Sunnaas sykehus HF

Prosjektperiode:
2016 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Improvements in the use of patient-reported outcomes in clinical research in Europa the past decade; a literature review.

Guro Lindviksmoen Astrup, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2019 - 2020
Deltakende helseregion:
HSØ
Utfyllende informasjon

Regional kompetansetjeneste for rehabilitering skal i henhold til Retningslinje for etablering, organisering og finansiering av regionale kompetansetjenester i Helse Sør-Øst (2012), bidra til forskning og etablering av forskernettverk. I alle prosjektene som er rapportert inn her (med unntak av Gangtrening ved hjerneslag) er RKRs rolle som deltakere i forskningsnettverk. Prosjektet "Gangtrening ved hjerneslag" er et forskningsprosjekt som RKR leder, hvor hovedmålet er systematisk implementering av ny evidensbasert praksis gjennom et multisenter forskningsdesign. Prosjektet gjøres i samarbeid med deltakere fra 9 rehabiliteringsenheter fra hhv HF, private institusjoner med avtale med HSØ og en kommune. Prosjektet ledes av RKR. Prosjektet vil i tillegg til å implementere ny evidensbasert praksis ved de deltakende enhetene også samle systematisk kunnskap om barriærer og fasilitatorer for implementering i ulike settinger i helsetjenesten.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Sunnaas sykehus HF, ved Avdelingssjef Kirsten Sæther

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler