Loader

Cochleaimplantat hos voksne

Cochleaimplantat (CI) er i prinsippet et høreapparat for voksne som er døve eller så sterk tunghørte at høreapparat ikke hjelper. Hørselsnedsettelsen sitter vanligvis i sanseapparatet i det indre øre. Hørsel nerven er ofte godt bevart. Selve implantatet opereres inn i det indre øret. Her stimuleres hørselsnerven direkte med elektriske signaler. Implantatet prøver å lage en grov etterligning av det signalet normale sansceller skulle ha satt opp i hørselsnerven. Ingen blir normalthørende etter behandlingen. I Norge i dag ser det ut til å vare behov for ca 100 operasjoner på voksne døve per år. Ca 50 av disse er fra Helse Sør Øst. Oslo universitetssykehus har ansvar for utredning, operasjon og oppfølging av alle voksne fra Helse Sør Øst. Hovedoppgaven er å utrede aktuelle voksne i samarbeid med henvisende instans og andre avdelinger ved sykehuset. Operasjon er bare starten av behandlingen. Utvendig utstyr skal tilpasses det innopererte implantat, og brukerne blir livsløps brukere av helsevesenet. Behandlingen er tverrfaglig med flere faggrupper involvert.

Oppgaver og resultat
Pasientgruppen er voksne som blir livsløpspasienter. Disse vil fortsette her ved Helse Sør Øst sammen med de CI opererte barna fra Helse Sør Øst som blir voksne. Dette medfører at rekrutteringsbehovet for fagpersonell er tilstede hos oss og hos andre ØNH avdelinger i Helse Sør - Øst, da vi ikke vil ha en stabil voksen pasientgruppe på mange år. I 2009 ble det utredet ca 100 voksne og operert 48 på ett øre. To fikk implantat på begge ører i samme operasjon. Ni fikk implantat på sitt andre øre. Det ser ut til at ca 50 nye voksne pr år dekker behovet i Helse Sør Øst. Ventetiden for utredning ble redusert til ca 6 mnd i løpet 2009. Dette ble gjennomført ved en øket innsats for å forkorte ventetidene for utredning. Utredningen er viktig også for de som ikke får tilbud om operasjon. Noen av pasientene hører for bra nå, men har progredierende hørseltap og vil sannsynligvis bli operert senere. De får informasjon at de vil bli behandlet når hørselproblemene øker. Noen har hatt for lang tids døvhet og får forklart hvorfor denne type operasjon ikke vil hjelpe. CI teamet legger vekt på nøyaktig utredning og tydelig informasjon til denne pasientgruppen. De operert voksne får tilbud om lokal oppfølging. Vi har også gitt tilbud til nylig opererte om samlinger ved Oslo universitetssykehus i samarbeid med Briskeby kompetansesenter via prosjektet: RESONARE. Høsten 2009 har vi startet et samarbeid med LMS ved Oslo universitetssykehus for å holde samlinger for voksne med implantat. Arbeidsformen er teamarbeid hvor beslutninger om pasienten blir avgjort i teammøter. En ØNH - lege er i gang med et dr.grads prosjekt knyttet til svimmelhet problematikk i forbindelse med CI på voksne. En overingeniør ved UiO har arbeidssted ved Ønh avd og arbeider med utvikling av og test av taletester i støy.

Oslo universitetssykehus har landets største ØNH avdeling og ørekirurgi seksjonen er landets største. Den har stor kompetanse på alle typer ørekirurgi. Cochlea implantat virksomheten startet ved avdelingen for snart 25 år siden. Det er bygd opp medisinsk, pedagogisk og teknisk kompetanse ved seksjonen. Det er utviklet et tverrfaglig teamarbeid rundt alle pasienter. Dette medfører en kontinuerlig gjensidig kompetanseoppbygning av de forskjellige faggruppene. Resultatet er større sikkerhet for korrekt behandling av alle pasienter. Da dette er livsløpspasienter bør det på sikt bygges opp et system for etterkontroll av pasienter og vedlikehold av utstyr ved flere hørselsentraler i Helse Sør Øst. I samarbeid med CI senterne ved Haukeland og St. Olavs hospital ønsker vi å utrede muligheten for å gi voksne (som har mulighet for det) tilbud om implantat på begge ører. Dagens system hvor høreapparatbrukere har rett til høreapparat på begge ører, mens de som hører dårligst bare får tillbud på ett øre er ikke optimalt.

Bemanningen er tverrfaglig og nøkkelpersonellet består av ØNH leger(3,5 årsverk), audiopedagoger(4 årsverk), audiofysikere(4 årsverk) og audiografer (o,5 årsverk) direkte knyttet til implantatvirksomhet. Denne gruppen (12 årsverk) er ansvarlig både for landsfunksjonen for CI behandling av døve barn (6 årsverk) og regionalfunksjon for CI behandling av voksne døve fra Helse Sør Øst (6 årsverk). Kompetanseoppbygging blir ivaretatt ved interundervisning. Ekstern kompetanseoppbygning er ivaretatt ved årlig deltagelse,ofte med egne presentasjoner, på internasjonale ci-kongresser.Det blir gitt referater fra disse møtene internt i ettertid. Implantatgruppen har også kontakt med tilsvarende grupper i utlandet. De forskjellige faggruppene er ansvarlig for faglig oppdatering på hvert sitt spesialområde. En av audiopedagogstillingene er lønnet av Utdanningsetaten i Oslo.

Aktivitet

Undervisning

Andre regioner: Grunnutdanning av helsepersonell
6 timer

Klinisk aktivitet

Nyhenviste pasienter som er behandlet
  • Helse Vest RHF - 3 pasienter
  • Helse Sør-Øst RHF - 50 pasienter
  • Helse Nord RHF - 2 pasienter
  • Helse Midt-Norge RHF - 4 pasienter

Formidling

Pasienter og pårørende -flere regioner
  • BRISKEBY "RESONARE" 6 kurs a 3 timer. (Veiledning).
Spesialisthelsetjenesten
  • Marie Bunne:ØNH foreningens høstmøte - cochhleaimplantat. (Konferanse).
  • Marie Bunne: Cochleaimplantat - en oppdatering Før ØNH spes. (Nettmøte).
Helsepersonell - flere regioner
  • Marie Bunne: ørekirurgi, Ole Tvete: Hva er et cochleaimplantat. For audiopedagoger, audiografer og audioingeniører 250 deltag. (Konferanse).
Forskning

Vitenskapelige artikler

Jablonski, Greg m. fl.

"Investigation of Cochlear Implant Electrode Positioning using Flat Detector Computed Tomography (FD-CT)"

9th European Symposium on Paediatric Cochlear Implantation, May

Bunne, Marie m. fl

CI in day care surgery

9th European Symposium on Paediatric Cochlear Implantation

Greisiger,R m. l

INTRA-OPERATIVE OBJECTIVE MEASURES AND FLAT DETECTOR COMPUTED TOMOGRAPHY IN COCHLEAR IMPLANT PATIENTS – A PILOT STUDY

12th Symposium on Cochlear Implants in Children in Seattle June 2009

Brockmeier H, Vischer M, Lesinski-Schiedat A, Stark T, Pfister M, RØDVIK A, Mueller J

Music perception of cochlear implant users of Med-El implants

The journal of International Advanced Otology Vol 5 No 3 Suppl 2 Year 2009

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus HF, ved Avdelingssjef Terje Osnes

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler