Loader

Flerregional behandlingstjeneste for episkleral brachyterapi

Tjenesten omfatter diagnostikk, behandling og oppfølging av pasienter med kreft i øyet (intraokulære maligne svulster). Episkleral brachyterapi er en form for strålebehandling av øyet. Metoden benyttes hyppigst for uveale maligne melanomer, men også for melanomer i conjunctiva, metastaser og andre øyesvulster.

Behandlingen krever spesialisert kompetanse og utstyr. Det er få nyhenviste pasienter årlig. For å sikre høy kvalitet og god tilgjengelighet, er behandlingen sentralisert til en flerregional behandlingstjeneste lokalisert til 2 sykehus, Haukeland universitetssjukehus og Oslo universitetssykehus.

ICD10-koder som inngår i det nasjonale oppdraget: C69.0, C69.2, C69.3, C69.4, C69.9, C 79.8, D 31.2, D31.3, D 31.4, D 31.9, D 48.7.

Nettside ved Haukeland universitetssjukehus.

Nettside ved Oslo universitetssykehus.

 

Oppgaver og resultat
Tjenestens resultatmål og årets aktivitet: Tjenestens overordnede resultatmål er å sikre et kvalitativt godt behandlingstilbud til pasienter med intraokulære maligne svulster. Behandlingssentrene har følgende resultatmål: 1) Likeverdig tilgjengelighet. 2) Høy kvalitet på behandlingen. 3) Opprettholde tilbud om individualisert behandling og ulike behandlingsmodaliteter. 4) Kostnadseffektivitet. 5) Vurdere behov for utenlandsbehandling. 6) Kunnskapsformidling. I henhold til disse målene har alle henviste pasienter fått tilbud om utredning og behandling uavhengig av helseregion. De har blitt utredet og behandlet uten unødvendig ventetid. Våre behandlingsresultater samsvarer med internasjonale standarder og kvalitetsmål. Kvalitetsmålene inkluderer bl.a. synsfunksjon, strålerelaterte komplikasjoner, residiv og bevaring av øyet. Dette er parametere som det ikke er relevant å evaluere før det har gått mange år etter behandlingen, og de er derfor ikke spesifisert for årets aktivitet.

Plan og status for kompetansespredning: Tjenestens overordnede plan for kompetansespredning er å bidra til økt kunnskap om maligne øyesvulster og episkleral brachyterapi både nasjonalt og internasjonalt. Behandlingssentrene har følgende kompetansespredningsplan: 1) Tilby undervisning til ulike grupper helsepersonell og bidra i spesialist- og etterutdannelse av øyeleger. 2) Formidle informasjon om tjenesten og rutiner for henvisning av pasienter i direkte kontakt med samarbeidende leger og øyeavdelinger i alle helseregioner. 3) Informere pasienter og pårørende om sykdommen, prognose og den praktiske gjennomføringen av behandlingen. 4) Opprettholde elektroniske informasjonsskriv, både for pasienter og helsepersonell, på Haukeland universitetssykehus og Oslo universitetssykehus sine nettsider. 5) Presentere egne forskningsresultater på nasjonale og internasjonale konferanser. Som anført i avsnittet "Aktivitet", har vi i 2022 bidratt til kompetansespredning i henhold til denne planen.

Samarbeidet rundt behandlingstjenesten: Behandlingssentrene har samsvarende rutiner for pasientinformasjon, behandling og oppfølging. Behandlingsansvarlige leger ved de to sentrene møtes i forbindelse med undervisning i spesialist- og etterutdanning og på internasjonale konferanser om øyekreft. Behandlingstjenesten involverer i stor grad avdeling for medisinsk fysikk ved Haukeland universitetssykehus og Oslo universitetssykehus. Det er et godt samarbeid mellom behandlingsansvarlige øyeleger og medisinske fysikere når det gjelder doseplanlegging og håndtering av strålekilder. Behandlingstjenesten har en velfungerende referansegruppe med representanter fra alle de fire helseregionene og en brukerrepresentant.

Kvalitet på behandlingsresultatene - overvåking og formidling

Behandlingen kvalitetssikres og overvåkes ved bl.a. å følge «Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av maligne melanomer». Pasientene kontrolleres regelmessig i minst 10 år etter behandlingen. Resultatene av disse undersøkelsene journalføres og formidles til henvisende leger og sykehusavdelinger. Kliniske opplysninger og behandlingsresultater registreres i kvalitetsregistre ved de to behandlingssentrene.

Likeverdig tilgang for pasienter fra alle regioner

Likeverdig tilgang for pasientene sikres ved å informere alle helseregioner om behandlingstjenesten og dens henvisningrutiner, både ved direkte kontakt med samarbeidende leger og øyeavdelinger og via behandlingssentrenes elektroniske informasjonsskriv. Alle henviste pasienter får fortløpende tilbud om utredning og behandling uavhengig av hvilken helseregion de er bosatt i. Pasientenes regiontilhørighet registreres fortløpende og vurderes av behandlingstjenestens referansegruppe i forbindelse med årsrapporten.

Aktivitet

Undervisning

Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
10 timer
Flere regioner: Utdanning av annet personell
6 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
30 timer
Egen region: Utdanning av annet personell
6 timer
Utfyllende informasjon

Vi underviser ulike grupper av helsepersonell (medisinstudenter, leger, sykepleiere og fysikere) når det gjelder maligne øyesvulster og episkleral brachyterapi. Målsettingen er at det til enhver tid skal være tilgjengelig personale ved avdelingene som har erfaring med denne behandlingen. Som en del av spesialistutdannelsen i øyesykdommer, får kommende øyeleger undervisning i diagnostikk og behandling av øyesvulster samt informasjon om kriterier og rutiner for henvisning av pasienter til den flerregionale behandlingstjenesten. Også ferdige spesialister får denne typen undervisning i regi av Norsk Oftalmologisk Forening sine møter og etterutdannelseskurs.

Klinisk aktivitet

Nyhenviste pasienter som er behandlet
  • Helse Nord RHF - 8 pasienter
  • Helse Midt-Norge RHF - 4 pasienter
  • Helse Sør-Øst RHF - 32 pasienter
  • Helse Vest RHF - 11 pasienter
Utfyllende informasjon

I 2022 har til sammen 55 nyhenviste pasienter fått utført episkleral brachyterapi for malignt melanom. Pasientene har blitt henvist fra alle landets helseregioner som ovenfor anført (listen viser kun de pasientene som har fått brachyterapi). I løpet av det siste året har totalt 73 nyhenviste pasienter blitt behandlet for malignt melanom. Ved Haukeland universitetssykehus ble det behandlet 22 pasienter hvorav 14 fikk utført brachyterapi, 7 ble enukleert og 1 fikk kun systemisk behandling grunnet påvist spredning ved diagnosetidspunkt. Ved Oslo universitetssykehus ble det behandlet 51 pasienter hvorav 41 fikk utført brachyterapi, 8 ble enukleert og 2 ble henvist til protonterapi. Ved Oslo universitetssykehus ble det også utført brachyterapi av 1 pasient med annen type øyesvulst. Mange pasienter har blitt henvist for diagnostikk og behandling av andre benigne og maligne øyesvulster. I 2022 ble det utført et stort antall polikliniske konsultasjoner av pasienter som tidligere har blitt behandlet for malignt melanom i øyet. I henhold til retningslinjer gitt i Nasjonalt handlingsprogram, skal disse pasientene følges i lang tid med regelmessige kontroller av øyet og supplerende undersøkelser for å påvise mulig spredning. Hos noen av pasientene er det behov for ulike former for tilleggsbehandling: brachyterapi, ekstern strålebehandling, endoreseksjon, transpupillær termoterapi, fotodynamisk terapi og gjentatte intravitreale injeksjoner av VEGF-hemmer. Sekundær enukleasjon eller eksenterasjon blir noen ganger nødvendig. Behandlingskapasiteten har vært god, og alle pasienter har blitt utredet og behandlet fortløpende uten unødvendig ventetid. Alle henviste pasienter har fått tilbud om utredning og behandling uavhengig av hvilken helseregion de er bosatt i.

Formidling

Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Bærland T. Ultralyd, praktisk bruk. Kurs spesialistutdanning, Retina, 2022, Oslo. (Kurs/seminar).
  • Faber R. Retinale og choroidale tumorer. Kurs spesialistutdanning, Retina, 2022, Oslo. (Kurs/seminar).
  • Ngo H B. Kasuistikker. Kurs spesialistutdanning, Retina, 2022. (Kurs/seminar).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • Krohn J. Chorioidal nævus - diagnostikk og oppfølging. NOF Høstmøtet (FUYO program), 2022, Oslo. (Konferanse).
  • Krohn J. Multiple melanoma (Symposium: Hot topics in ocular oncology), Nordic Congress of Ophthalmology, 2022, Reykjavik, Island. (Konferanse).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Krohn J. Chorioidalt osteom og andre forkalkninger i øyet. Internundervisning, Haukeland universitetssykehus, 2022. (Veiledning).
  • Krohn J. Bilaterale og unilaterale, multifokale uveale melanomer. Internundervisning, Haukeland universitetssykehus, 2022. (Veiledning).
  • Tarlebø Å N. Uvealt melanom - kreft i øyet. Internundersvisning, Haukeland universitetssykehus, 2022. (Veiledning).
  • Nybø T. Episkleral brachyterapi ved HUS. Internndersvisning, Haukeland universitetssykehus, 2022. (Veiledning).
  • Bærland T. Øyesvulster, ultralyd. Internundervisning, Oslo universitetssykehus, 2022. (Veiledning).
Utfyllende informasjon

Begge behandlingssentrene bidrar til kunnskapsformidling både nasjonalt og internasjonalt. Ulike grupper av helsepersonell får undervisning om maligne øyesvulster og episkleral brachyterapi. En viktig informasjonskanal når det gjelder behandlingstilbud og henvisningsrutiner, er direkte kontakt med samarbeidende leger og øyeavdelinger i de ulike helseregionene. Vi benytter elektroniske informasjonsskriv, «Kreft i auget og strålebehandling» og «Flerregional behandlingstjeneste for episkleral brachyterapi», som er tilgjengelige på Haukeland universitetssykehus og Oslo universitetssykehus sine nettsider med kontaktinformasjon til ansvarlige leger. Der finnes det også en lenke beregnet for helsepersonell, som leder til informasjon om spesifikke henvisningskriterier «Sjekkliste for henvisning - Fastlege eller annen helsetjeneste som henviser til utredning», samt en oversikt over etablerte kvalitetsverktøy.

Kvalitetsverktøy

Utfyllende informasjon

En oversikt over hvilke verktøy som inngår i kvalitetssikring av virksomheten, er tilgjengelig på Haukeland universitetssykehus og Oslo universitetssykehus sine nettsider «Kreft i auget og strålebehandling» og «Flerregional behandlingstjeneste for episkleral brachyterapi». Der er det en egen lenke beregnet for helsepersonell, som leder til informasjon om spesifikke henvisningskriterier og etablerte kvalitetsverktøy.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Confalonieri F, Ngo HB, Petersen HH, Eide NA, Petrovski G

Iris Racemose Hemangioma Assessment with Swept Source Optical Coherence Tomography Angiography: A Feasibility Study and Stand-Alone Comparison.

J Clin Med 2022 Nov 06;11(21). Epub 2022 nov 6

PMID:
36362803
Krohn J, Vorren ACY

A Pigmented Fundus Lesion with Pseudohypopyon and Subretinal Fluid Resembling Unilateral Retinal Pigment Epithelium Dysgenesis (URPED).

Retin Cases Brief Rep 2022 Aug 19. Epub 2022 aug 19

PMID:
35993774
Krohn J, Sundal KV, Frøystein T

Topography and clinical features of iris melanoma.

BMC Ophthalmol 2022 Jan 03;22(1):6. Epub 2022 jan 3

PMID:
34980044
Salvanos P, Björnsson HD, Vitelli V, Bragad?ttir R, Moe MC, Utheim TP

Autofluorescence Imaging in the Long-Term Follow-Up of Scleral Buckling Surgery for Retinal Detachment.

J Ophthalmol 2022;2022():2119439. Epub 2022 feb 27

PMID:
35265365
Navaratnam J, Eide NA, Bærland TP, Rekstad BL, Nilsen T

A Case Report of Intraocular Radiotherapy with Strontium-90 for Juxtapapillary Retinal Capillary Haemangioma

Journal of Ophthalmology and Advance Research, 2022:3(1):1-6

Forskningsprosjekter

Iris tumours: clinical and topographical features

Jørgen Krohn, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2019 - 2023
Deltakende helseregion:
HV
Detection and referral of uveal melanoma

Jørgen Krohn, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2022 - 2025
Deltakende helseregion:
HV
The use of ultra-widefield autofluorescence in the diagnosis and management of retinal detachment and intraocular tumors

Panagiotis Salvanos, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2012 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Novel prognostic and predictive markers in uveal melanoma (PUMA)

Henrik Jespersen, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2022 - 2032
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Utfyllende informasjon

For forskningsprosjekter merket "HV HSØ", er det kun Helse Sør-Øst (HSØ) som er deltakende helseregion.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Helse Bergen HF og OUS, ved Avdelingsdirektør Kjetil Sævartveit

Referansegruppen har i 2022 bestått av:
Kjell-Morten Møen
Referansegruppens leder (HMN)
Kristian Fossen
Representant Helse Nord
Martin Ystad
Representant Helse Sør-Øst
Siri Johansen
Brukerrepresentant
Vegard Forsaa
Representant Helse Vest

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler