Det foregår på avdelingene undervisning av sykepleier, medisinstudenter, tannlegestudenter og oralkirurger. Det ble avholdt forelesninger om medfødte misdannelser for medisinske studenter i siste semester av studiet. Alle utdannelseskandidater i plastikkirurgi får innføring i behandling av barn med spalter. Leger under spesialistutdannelse ved andre sykehus hospiterer ved avdelingen for å få den nødvendige utdannelse i medfødte misdannelser, som de ikke kan få på eget sykehus.
Alle teammedlemmer får kontinuerlig videreutdannelse og deltar på de viktigste nasjonale/internasjonale kongresser.
Undervisning utføres i spalteproblematikk og veilederfunksjon for tannpleierstudenter, tannlegestudenter samt utenlendske kjeveortopeder og spaltekirurger.
Vi samarbeider intimt med alle spaltesentra i Skandinavien og flere Europeiske sentra, samt USA, India og Brasil. Det pågår en randomisert-kontrollert klinisk multisenterstudie (TOPS) vedr. betydning av tidspunkt for ganelukking med hensyn til taleutviklingen.
Flere i teamen er hoved- eller delansvarlige for internasjonale arbeidsgrupper både i og utenfor Europa. Disser er: Beyond Eurocleft, Robins Sequence International Working Groups, Global Cleft Team Network, Scandcleft, Americleft, Indiacleft, Romaniacleft, American Cleft Palate Craniofacial Association’s Research and Educational Board, Craniofacial Society of Great Britain and Ireland, m.fl.
Flere av spalteteamens medlemmar har vart inviterte foredragsholder under 2014 ved Internasjonale kongresser.
Oslo spalteteam arrangerte 11 Dagskurs (informasjonskurs) i 2014 for foreldre, som har født barn med leppe-ganespalte. Til sammen 53 barn med foreldrepar deltok (i Oslo).
Gravide kvinner, som har fått diagnostisert foster med spalte ved ultralydundersøkelse, har behov for samtale umiddelbart etter at diagnosen er stilt. Det samme gjelder foreldre, som planlegger adopsjon av barn med spalte. Vi har opprettet en service for dette, hvor sykepleier og kirurg ved behov står til disposisjon for samtale og informasjon.
Det ble holdt 4- og 16-årsklinikker fra pågjellende årskull til tverrfaglig vurdering. Skriftlig orientering til lokal tannklinikk etter 4-års klinikk. Skriftlig tilbakemelding til hjemmet etter tverrfaglige 4-års og 16-års klinikker med informasjon fra alle medvirkende spesialister.
Spalteteamet har meget god kontakt med Leppe-/ganespalteforeningen (brukerforeningen). Flere i spalteteamet deltok i Leppeganespalteforeningens familiesamling 30-31 mai. Leder for spalteforeningen er også styremedlem i det nasjonale kvalitetsregistret for LKG, samt del av referensegruppen for denne årsrapporten.
Våre sykepleiere driver undervisning av helsepersonell - jordmødre og helsestasjonssykepleiere om leppe-ganespalte. Besøk på barselavdelinger i Oslo-området. Formalisert kontakttelefon hver onsdag, derutover får kontaktsykepleiere 1-4 telefoner pr. dag vedr. spalteproblematikk.
Avdelingen har utarbeidet veiledningsmateriell (brosjyrer og video) om spalteproblematikk og -behandling. Det er et oppdatert program på OUS, Rikshospitalets hjemmeside.
Flertall leger samt tanlleger fra inn- og utland (Danmark, Italia, Romania, Nederland, Bulgaria og Serbia) hospiterte ved spalteenheten.
Spalteteamet i Oslo, som er et samarbeid mellom Enhet for leppe-kjeve-ganespalte under Avdeling for plastikk og rekonstruktiv kirurgi ved Rikshospitalet samt Statped Sør-Øst, fungerer meget godt. Teamet har regelmessig møter og fellesklinikker. Det er to doktorgradsprosjekt på gang, og teamet deltar i flere internasjonale forskningsprosjekter. Det er et utmerket samarbeid med spalteteamet i Bergen. Det arrangeres hvert 1,5 år en 3 dagers kongress, Norcleft, mellom de to spalteteam. Det er samarbeid mellom de to team i Oslo og Bergen vedr. Nasjonalt kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte og etablert faglig referansegruppe.
Som det fremgår dekker spalteteamet i Oslo og Bergen bredt det oppgavespekter, som er tillagt tjenesten vår.
Oslo og Bergen team for Leppe-Kjeve-Ganespalte har sammen en likeverdig, god kunnskaps- og kompetansespredning bl.a. via undervisning, kurs og konferanser rettet mot hele spekteret av våre brukere.
Vi har sammen utarbeidet en felles, spesifikk pasientinformasjon om tjenestens innhold og ansvarsområde.
Planen er å øke dette nivået for kompetansespredning i 2015.
Resultatmålene er å gjennomføre likeverdig behandling for alle pasientene våre etter internasjonalt og nasjonalt akseptert protokoll for leppe-/ganespaltebehandling.
1: Leppeoperasjoner ved 3-4 mnd alder.
2: Ganelukning ved enten 6 mnd eller 12 mnd alder (konf forskningsprotokoll).
3: Bentransplantasjon til kjevespalte når kjeveortoped i teamet fastlegger optimalt tidspunkt for operasjon. Dette varierer fra 7-11 års alder.
4: Taleforbedrende kirurgi når fellesvurdering med logoped, ØNH-lege og plastikkirurg finner at det er rett tidspunkt.
5: Sekundæroperasjoner på leppe og i munnhule når kjeveortopeder, plastikkkirurger, pasient i samarbeid med foreldre finner, at det er nødvendig for behandlingsresultatet på lang sikt og barnas velvære.
6: Avsluttende behandling enten i form av å flytte på overkjeve +/- underkjeve, eller en kombinasjon av dette og sekundær nese-leppe-operasjon.
Ut i fra det aktivitet og datagrunnlag viser oppfylles de 4 første punktene.
Det er for noen pasienter venting for å innfri punkt 5, og der er mange pasienter, som venter for å få innfridd punkt 6 i behandlingsmålene.
Det arbeides aktivt for at også dette målet skal innfris, ved at det kan skaffes mer operasjonskapasitet og dertil hørende personal i plastikkirurgisk avdeling, OUS/HUS og Universitetsykehuset Haukeland.
I samarbeid med Avdeling for aktivitetsdata og analyse, Oslo Sykehusservice samt IKT-avdelingen, OUS, utarbeider våre pasientkoordinatorer jevnlige statusrapporter vedrørende aktivitet og venteliste.
Nasjonalt kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte leverer egen årsrapport.