Nyhenviste pasienter som er behandlet - Helse Vest RHF - 15 pasienter
- Helse Sør-Øst RHF - 43 pasienter
- Helse Nord RHF - 6 pasienter
- Helse Midt-Norge RHF - 8 pasienter
Utfyllende informasjon
Tabellen viser den flerregionale tjenestens totale behandlingstall for 2016 for diagnosen Parkinson (G20) 47 , Dystoni (G24) 12 og Tremor (G25)13 - fordelt på Helseregionene. Til sammen 72 pasienter fikk implantert dyp hjernestimulator i tre ulike "targets" (STN, VIM/ZI og GPI).
Vi rapporterer nå etter at funksjonsfordelingen er opphevet i brev av 4/1-17 fra Helse - og Omsorgsdepartementet, på alle diagnosene og denne kraftige økningen er nesten fullstendig forklart av endringen.
Ved OUS har vi operert 2 flere Parkinson-pasienter (27) - en økning på 8%. St Olav opererte i år som i fjor 20 pasienter med Parkinson.
Vedlikeholds kirurgi: 77 stimulatorskifter - hvorav 67 for diagnosen G20/Parkinson(OUS). 42 nyhenviste Parkinsonpasienter ble diskutert i 9 fellesmøter ved OUS; 12 avslått/ikke indikasjon, 2 pasienter klarert, men ønsket så ikke behandling. Av de resterende 28 ble 2 pasienter henvist fra HMN oversendt St Olav - og 1 pasient benyttet Fritt sykehusvalg og ble oversendt St Olavs Hospital. .
Pasientene utredes, opereres og følges opp stort sett på samme sted slik tjenesten ser det best tjenlig, men noen få pasienter har på bakgrunn av nettopp kjennskap til ventetiden aktivt søkt seg til St Olav. Ingen pasienter er registrert å ha benyttet seg av denne muligheten siste år. Behandlingsstedene opplyser selvsagt til alle pasienter som får tilbud om operasjon om forventet ventetid og pasienter kan velge fritt.
Ventetider er ulike ved de to helseforetakene som påpekt tidligere, men forskjellen er nå mindre ved at OUS gir operasjonstidspunkt innen 6 mnd!
Ventetid St Olavs Hospital: Ventetid bestemmes i samråd med pasienten og er angitt til ca 7 uker (median) eller ( range 1- 15 uker) fra indikasjonen er stillet i møte mellom nevrolog og nevrokirurg (range 1-15 uker).
Ventetid OUS: Fra Indikasjon bestemt i tilsvarende møte mellom "Bevegelsesgruppen" og nevrokirurgisk avdeling median 5,5 mnd (range 5-7mnd). Dette er en vesentlig forbedring etter at man de to siste årene har fått prioritet for den Flerregionale tjenesten. Man er nå altså innenfor den medisinsk anbefalte retningslinjen, men vil arbeide for en ventetid på 3 mnd.
Det opplyses altså skriftlig og fra pasientkoordinators side om ventetid allerede ved svar på henvisningen, slik at de som ønsker å benytte "fritt sykehusvalg" kan velge på et tidligst mulig tidspunkt og dermed utredes og opereres det samme sted slik tjenesten mener er best tjenlig. Foruten aktiv informasjon fra foretakets side, arbeides det med nettsider både ved St Olav og OUS. Disse er i 2016 og primo 2017 kommet på plass. Viktig informasjon om tjenesten vil ligge her - oppdaterte ventetider vil være viktig å få til.
Komplikasjoner: Samlet har tjenesten Mortalitet 0, Hematom 2 (små) og Infeksjon 6 (2 overfladisk, 4 dypere som krevde revisjon).
Tilgjengelighet: Tjenesten har sett på antall operasjoner pr år /100 000 innbyggere fylkesvis og funnet at det ikke synes å foreligge noen systematisk skjevfordeling av tjenesten. Dette var også Helsedirektoratets vurdering på grunnlag av fjorårets rapport. Men - Vest-Agder ligger klart under gjennomsnittet (på 0,7) og Nordland og Møre og Romsdal ligger godt over. Statistikken er lagt fram og diskutert i møtet med referansegruppen 250116 og senere er dette diskutert i en artikkel som skal publiseres i Tidsskriftet.
Formidling
Pasienter og pårørende - alle regioner - Den lille Parkinsonboken deles ut til pasienter og pårørende (OUS). (Veiledning).
- Hjernestimulering ved Parkinson sykdom og essensiell tremor deles ut til alle som skal opereres (St Olav). (Veiledning).
- Diverse oppslag i aviser, magasiner ila året som promoterer behandlingen/ følger pasientforløpet (8). (Intervjuer/oppslag i media).
Allmennheten - alle regioner - Prof E Dietrichs forelser ca 10 t for Pasientforeninger årlig. (Konferanse).
- Prof Aasly forelserer for pasientforeninger ca 10 t årlig. (Seminar).
Utfyllende informasjon
Henvisningskriterier: Behandlingsretningslinjene for håndtering av pasienter med Parkinsons sykdom er internasjonale og tilgjengelig på nettstedet NevroNEL /NEL - herunder også kriterier for pasienter som skal henvises for vurdering av avansert behandling som Dyp Hjernestimulering (DBS).Henvisningskriteriene vil også bli å finne på de to foretakenes nettsider i løpet av våren 2017.
Den flerregionale tjenesten på de to steder baserer seg på de samme henvisningskriterier. Begge steder henvises pasientene fra nevrolog som behandler pasienten til den regionale nevrologiske avdelingen (hhv Nevrologisk avdeling St Olavs Hospital og Nevrologisk avdeling ved OUS, Rikshospitalet). Pasientene gjennomgår grundige undersøkelser og prøver ofte ytterligere medikamentjusteringer før utvalgte pasienter anbefales i faste felles møter mellom nevrologer og nevrokirurger. Pasientene identifiseres etter de samme nasjonale og internasjonale oppdaterte retningslinjer ved begge avdelinger - begge avdelinger er aktive i etablering og fornying av disse retningslinjene i internasjonale fagforeninger.
Den flerregionale tjenesten ved St Olav har i 2016 implementert et helhetlig behandlingsforløp for pasienter som skal gjennomgå DBS ved St. Olavs Hospital. Dette er godkjent av sykehusets hovedledelse og tilgjengelig på sykehusets hjemmeside. Dette kan benyttes av andre avdelinger som behandler pasienter med Parkinsons sykdom. OUS har også et vel etablert behandlingsforløp som finnes på sykehusets nettsider( hvor letttigjengelig?).
Kvalitetsverktøy
-
Prof Aasly har deltatt i utarbeidelse av både norske og internasjonale behandlingsretningslinjer,
2015,
Nasjonal retningslinje
-
Prof Dietrichs har deltatt i utarbeidelse av både nasjonale og internasjonale behandlingsretningslinjer ved Parkinsons sykdom,
2015,
Nasjonal retningslinje
-
St Olavs Hospital registrerer alle virksomhetsdata i eget Kvalitetsregister. Benytter validerte og standardiserte kvalitetsmål,
2015,
Register med nasjonal dekningsgrad
-
Ved OUS registreres alle data i eget kvalitetsregister,
2012,
Register med nasjonal dekningsgrad
-
Etablering av biobank ved OUS for forskning på Parkinson sykdom,
2016,
Biobank
Utfyllende informasjon
Begge helseforetak har allerede etablerte egne Kvalitetsregistre der pasientdata fortløpende registreres. Disse er grunnlaget for regelmessige vitenskapelige publikasjoner i nasjonale og internasjonale tidsskrifter. Det arbeides med å etablere et nasjonalt Parkinsonregister (situasjonen?).
Tjenesten besluttet i møte med referansegruppen (januar 2016) at årsrapportene til Helsedirektoratet skal inneholde noen umiddelbare og oppdaterte data som beskriver den Flerregionale virksomheten: Utover antall og den regionale fordelingen, skal man få oppdaterte ventelistedata fra begge lokalisasjonene med Median ventetid og Range. Videre Komplikasjonsmålene Mortalitet, Blødninger og Infeksjoner. Effektmål ønskes også, men vil kreve lengre observasjonstid enn ett år og krever et annet rapporteringsnivå (vitenskapelig artikkel) for nødvendig presisjon - men UPDRS score ble diskutert som mulig parameter.
Vi har i denne og fjorårets rapport oppgitt Ventetid, Mortalitet, Blødninger og Infeksjoner, men arbeider fortsatt med hvordan behandlingseffekt skal oppgis på en meningsfull måte på nettsider ol.
Kvalitetssikring: St. Olavs Hospital registrerer alle virksomhetsdata i eget kvalitetsregister. Det benyttes validerte og standardiserte kvalitetsmål, også for uønskede hendelser/komplikasjoner (Landriel-Ibanez klassifikasjonssystem for komplikasjoner i nevrokirurgi). Alle prosedyrer og retningslinjer ble sist gjennomgått og revidert i 2015. Ved OUS legges pasientdata fra tjenesten inn i avdelingens Kvalitetsregister (Se over)
Ved jevne mellomrom publiserer tjenesten sine resultater nasjonalt og internasjonalt i fagfellebaserte tidsskrifter og lever da fullt opp til internasjonal
standard både når det gjelder kliniske resultater og komplikasjoner.Vi kan arbeide med nettsidene slik at eksisterende publikasjoner blir lettere tilgjengelige via disse.
Det skal etableres et Parkinsonregister ved Stavanger universitetssykehus - det er naturlig å ta kontakt for å legg inn behandlingsresultater fra tjenesten i dette og sammen med Referansegruppen besluttet man å ta kontakt for å opprette et samarbeid.