- Helse Vest RHF - 3 pasienter
- Helse Sør-Øst RHF - 25 pasienter
- Helse Nord RHF - 3 pasienter
- Helse Midt-Norge RHF - 2 pasienter
- Helse Vest RHF - 8 pasienter
- Helse Sør-Øst RHF - 50 pasienter
- Helse Nord RHF - 5 pasienter
- Helse Midt-Norge RHF - 4 pasienter
I 2020 hadde NBRR totalt 74 opphold, og av disse oppholdene var det 67 unike pasienter. Dette er en reduksjon fra 2019, en naturlig konsekvens av nedsteningen i forbindelse med Covid-19 pandemien. Det var totalt 44 henvisninger og 7 avslag. På samtlige avslag var angitt årsak; Tilbud annen avdeling/omsorgsnivå. Ved slike tilfeller er det vurdert i NBRRs inntaksteam at det ikke er tilstrekkelig begrunnelse eller manglende informasjon om hvilke rehabiliteringstilbud på lokalt og regionalt nivå som er vurdert og/ eller prøvd tidligere i tråd med våre henvisningskriterier. Det er ikke uvanlig at inntaksteamet kontakter henviser for utfyllende opplysninger i slike tilfeller. Det forekommer også at henvisningen er feilsendt, og at henvisningen skal til revmatologisk sengepost ved Diakonhjemmet sykehus. Det ble i 2020 gjennomført 35 rehabiliteringsopphold, 32 innledende rehabiliteringsopphold og 7 oppfølgingsopphold. Knyttet til NBRRs mål om likeverdig tilgjengelighet er det er viktig å presisere at det er nødvendig å se på forholdet mellom andel nyhenviste fra hvert RHF og befolkningsgrunnlaget, da det ønskelig at fordelingen er så nær 1 som mulig. I 2020 var fordelingen slik: HSØ: 1,35 HM: 0,44, HV:0,43, HN:1,0. Tallene her har holdt seg relativt stabilt fra i fjor, bortsett fra HN som tidligere har hatt en høyere andel. Dette tror vi har sammenheng med Covid-19. Den 11.03.20 til 11.05.20 var NBRR stengt, da det var økt beredskap og behov for senger og helsepersonell på Diakonhjemmet sykehus, samt ønske om å skjerme våre pasienter for smitte. Antall innleggelser høsten 2020 har også vært preget av at det har vært strenge nasjonale restriksjoner, smittevernhensyn og opphold har blitt avlyst både på grunn av pasientenes frykt for reise, smitteøkning i hovedstaden og sykdom (både generell og Covid-19). I tillegg flyttet enheten fra sykehuset hovedbygg på Steinerud til lokaler på Tåsen for å kunne drifte uavhengig av behovet for senger på Steinerud. Denne flyttingen medførte nesten 3 ukers forsinkelse i inntak av pasienter. Gjennomsnittlig ventetid har vært på 129 dager. Dette er en forventet økning (ifb. med Covid-19) fra fjoråret som da var på 113 dager. Sammenlignet har ventetiden økt, men det er allikevel ikke slik at ventetiden er å oppfatte som en kø der en pasient gradvis rykker fremover. Det er stor grad av fleksibilitet på grunn av pasientbestemte endringer hos en del av de oppsatte oppholdene. Dette muliggjør prioriteringer, tilpasninger for den enkelte pasient og raskt inntak der det er behov for dette. Årets Kvalitetsrapport med utfyllende tall og data gir et godt og utfyllende bilde av både flytting, pasientpopulasjonen, resultatmål, kvalitetsparametere og andre prosjekter på NBRR. Rapporten blir ferdigstilt og lagt ut på våre nettsider (www.nbrr.no) 20.02.21.
Formidling
- Undervisning på Atrosekurs (våren 2020). (Veiledning).
- Revmatologen nr.1-20 "Individualisering av smertestillende medisiner ved kroniske ledd og muskelsmerter (..)". (Oppslag i media).
- Revmabloggen "Genene påvirker effekten av smertestillende medisiner" (26.06.20). (Sosiale media).
- Podcast FemiHelse "Revmatiske sykdommer" (07.12.20). (Sosiale media).
- Revmabloggen "E-reg-bedre innsikt i hvordan pasientene opplever egen sydom og mestring" (29.04.20). (Sosiale media).
- Revmabloggen "Måling av fysisk form hos pasienter med revmatisk sykdom"(16.05.20). (Sosiale media).
- Rehabiliteringswebinar v/Sunnaas Sykehus "Forstå fatigue" (16.10.20). (Kurs/seminar).
NBRR har tidligere utarbeidet 6 filmer om utmattelse som vi henviser behandlere og pasienter til i undervisning og kompetansespredningsøyemed. Disse ligger tilgjenglig fra vår nettside under fanen "Filmer", eller de kan søkes opp på Youtube. Under viser vi hvor antall ganger filmene har blitt vist i 2020, antall filmene har blitt sett totalt står i parantes. • Forståelse av utmattelse hos pasienter med inflammatorisk revmatisk sykdom Sett 449 ganger (totalt 2693) • Aktivitet og deltakelse ved utmattelse og revmatisk sykdom Sett 175 ganger (toltalt 2064) • Psykologiske faktorer og utmattelse Sett 154 ganger (totalt 2591) • Utmattelse ved revmatisk sykdom: Eksempel på bruk av en biopsykososial tilnærming Sett 227 ganger (totalt 2863) • Trening og fysioterapi for mennesker med revmatisk sykdom og utmattelse Sett 613 ganger (totalt 6032) • Sosiale faktorer og utmattelse ved revmatisk sykdom Sett 106 ganger (totalt 3361)
Kvalitetsverktøy
Et av NBRRs viktigste kvalitetsverktøy er vårt kontinuerlige kvalitetsprosjekt: "Livskvalitet og sykdomsforståelse hos pasienter innlagt til rehabilitering på 3. linje nivå". Oppstart 2011. Dette er et register med nasjonal dekningsgrad. Dette er et internt kvalitetsprosjekt med ivaretakelse av et utvalg av kliniske data innhentet gjennom standardiserte spørreskjema. Kvalitetsrapporten for 2020 kan leses fra tjenestens nettside www.nbrr.no. I 2019 startet vi å benytte en digitalplattform (e-reg) for å kunne registrere bakgrunnsopplysninger til pasientene digitalt. Med denne metoden kan bakgrunnsopplysninger og PROMs (Patient Reported Outcome Measures) forløpende legges til i epikrisene til pasientene. Det bidrar til økt og aktiv bruk av PROMs i klinisk arbeid med pasienter, og bidrar til kompetansespredning lokalt for den enkelte pasient. Dette ble videre implementert og videreført i 2020. Dette blir også presentert i kvalitetstrapporten.