- Helse Nord RHF - 7 pasienter
- Helse Midt-Norge RHF - 13 pasienter
- Helse Sør-Øst RHF - 42 pasienter
- Helse Vest RHF - 26 pasienter
Nasjonal behandlingstjeneste for avansert brannskadebehandling
Den nasjonale behandlingstjenesten omfatter intensivbehandling og kirurgi ved store brannskader, samt tilstander som trenger tilsvarende behandling (toksisk epidermal nekrolyse/Steven-Johnsons syndrom og nekrotiserende fasciitt).
Avansert brannskadebehandling ved Brannskadeavsnittet (BSA) ved Haukeland universitetssjukehus inkluderer akuttbehandling av pasienter med store flammeskader, skåldingskader, kontaktskader, etseskader og elektriske skader samt rekonstruksjon av følgetilstander av disse.
Behandling av alvorlige brannskader er svært ressurskrevende og krever høyspesialisert kompetanse fra mange yrkesgrupper. Behandlingen er derfor sentralisert til en nasjonal behandlingstjeneste.
ICD10-koder som inngår i det nasjonale oppdraget: T20-25, T29-32, T95
Det er utarbeidet en kompetansespredningsplan for tjenesten. Denne planen var tatt opp som eget punkt ved møtet i referansegruppen i februar 2017. I forbindelse med opprettelsen av nye nasjonale nettsider har tjenesten forsøkt å fornye sitt innhold på nett. Det er utført et større arbeid med å få publisert tekster, og det skal nå foreligge ganske komplette tekster rettet mot allmenheten. Henvisningskriterier ligger lettere tilgjengelig. Nettsidene er oppdatert og man finner tjenesten under "Nasjonal behandlingstjeneste for avansert brannskadebehandling"
Avdelingen ønsker å være et brannskadesenter på høyeste europeiske nivå, og er verifisert og godkjent som dette for perioden 2016-2021. Avdelingen har som mål å ligge på samme nivå for liggetid som gjennomsnittet i Europa/USA. Det regnes med ca 1-1,5 liggedøgn per prosent skade. Avdelingen ønsker også muligheten til å kunne sammenligne behandlingsresultater med andre brannskadeavdelinger. Denne muligheten får vi ved implementering av Norsk Brannskaderegister, da BRANZ er positive til å sammenligne oss opp mot alle brannskadeavdelinger i Australia og New Zealand. Vi ønsker å tilby likeverdig tilgjengelighet for alle landets innbyggere. Ut fra våre tall for 2017, ser det ut som vi lykkes bra med dette. Ingen brannskadepasienter som var ønsket overflyttet er avvist i 2017. Vi ønsker å bidra så mye som mulig i kunnskaps- og kompetansespredning og dette måles i forbindelse med gjennomgang av årsrapporten.
Undervisning
- Alle regioner: Grunnutdanning av helsepersonell
- 68 timer
- Alle regioner: Videreutdanning av helsepersonell
- 21 timer
- Alle regioner: Etterutdanning av helsepersonell
- 4 timer
- Alle regioner: Utdanning av annet personell
- 24 timer
- Flere regioner: Grunnutdanning av helsepersonell
- 6 timer
- Flere regioner: Videreutdanning av helsepersonell
- 8 timer
- Flere regioner: Etterutdanning av helsepersonell
- 12 timer
- Egen region: Grunnutdanning av helsepersonell
- 2 timer
- Egen region: Videreutdanning av helsepersonell
- 4 timer
- Egen region: Etterutdanning av helsepersonell
- 5 timer
Avdelingen har i tillegg et varierende antall hospitanter innom gjennom året (for 2017: ca. 30 sykepleiere, ca. 10 leger og en del personell fra hjelpeorganisasjoner og lignende). Avdelingens leger deltar også som instruktører internasjonalt for kurset Emergency management of severe burns. I 2017 deltok man i Helsinki og Barcelona.
Klinisk aktivitet
Nye henvisningskriterier (publisert høst 2016) er lagt til grunn ved manuell gjennomgang av pasienter fra Helse Vest, dette medfører trolig fortsatt en liten overrepresentasjon fra denne regionen med tanke på hvilke pasienter som inkluderes i det nasjonale oppdraget. Avdeling for plastikkirurgi og brannskade har i tillegg behandlet 23 lokale og regionale pasienter som ikke faller inn under det nasjonale oppdraget. Det er sendt ut en enkel nettbasert undersøkelse for å få med kommentarer fra alle relevante institusjoner i alle regioner. Det er kommet inn 11 svar som alle er positive. Det er fortsatt hovedsakelig svar fra Helse Midt-Norge og Helse Nord. Vi vil fortsette forsøket på å få denne undersøkelsen godt implementert og godt kjent i alle institusjoner, slik at alle kjenner muligheten for konkret tilbakemelding til tjenesten.
Formidling
- Deltagelse ved Burn Camp 2017 (barn) 25.06. - 01.07. (Veiledning).
- Deltagelse ved Burn Camp (voksne) 14.-17. september. (Veiledning).
- Lina D Lernevall: Presentasjon av doktogradsprosjektet i Forsker Grand Prix i Bergen og Trondheim. (Konferanse).
- Lina D Lernevall: Presentasjon av doktogradsprosjektet i Forsker Grand Prix i Bergen og Trondheim. (Intervjuer/oppslag i media).
- "Brannskadeavdelingen på Haukeland tilbyr seg å ta i mot skadede etter London-brannen"Aftenposten 14. juni. (Intervjuer/oppslag i media).
- Intervju Norgesglasset NRK P1, Brekke, Storbrann i London 13. juni. (Intervjuer/oppslag i media).
- Emergency management of severe burns, Bergen 7. april. (Kurs).
- Emergency management of severe burns, Bergen, 6. oktober. (Kurs).
- Forelesing om brannskader ved Nordisk kurs i plastikkirurgi, Almeland, Guttormsen, Oslo, April. (Kurs).
- Forelesing om brannskader + anestesi ved kurs i pre- og postoperativ intensivmedisin, H Onarheim, Oslo. (Kurs).
- Lina D. Lernevall: Foreldres erfaringer med brannskader og behov for støtte. Medbrukerkonferansen i Loen. (Konferanse).
- "Early experiences with NexoBrid in two Nordic Burn Centers, Ø Øglænd, presentasjon EBA Barcelona september. (Konferanse).
- Rekonstruksjon av ansikt ved dype brannskader, Høstmøte 15.10. Kubon, Oslo. (Konferanse).
- Tidlige erfaringer ved bruk av NexoBrid ved to nordiske brannskadesentre, Høstmøte 15.10. Øglænd, Oslo. (Konferanse).
- Mikrokirurgiske rekonstruksjoner for akutte brannskade ved Brannskadeavdelinga 2014-2017, Høstmøte 15.10. Rasdal, Oslo. (Konferanse).
- En ny behandlingsmetode for arr etter brannskade med fraksjonert CO2-laser, Høstmøte 15.10. Koumouridis, Oslo. (Konferanse).
- POSAS. Translation into Norwegian, cultural adaptation, and clinimetric properties, Hjellestad, EBA Barcelona. (Konferanse).
- Hallvard Vindenes Symposium (internasjonalt symposium om brannskadebehandling) Bergen 12.-13. september. (Seminar).
- Akuttbehandling av brannskade, Brekke, Guttormsen, innlegg i Ambulanseforum 16.02. (Veiledning).
- Lina D. Lernevall: Støtte til foreldre til brannskadede barn – Bruk av medbrukere i doktorgradstudiet. Sjukepleiesymposium. (Konferanse).
- 26. oktober – Tema dag St. Olav Hospital i Trondheim, Qvale, Skiftesvik, Hel dag. (Konferanse).
- Bodø, fagdag i akuttmottaket, Hovland, november. (Veiledning).
- Førde, Traumesamling, Hovland, september. (Veiledning).
Kvalitetsverktøy
- Mobilisering etter delhudstransplantasjon på underekstremitet, 2013, Regional retningslinje
- Metodebok for brannskadebehandling, oppdatert sist 2012, 1984, Regional retningslinje
- Henvisingskriterium for Nasjonal behandlingsteneste for avansert brannskadebehandling, oppdatert 2016, 1984, Nasjonal henvisningsrutine
- Kvalitetsregister for brannskadde behandlet ved Brannskadeavsnittet. HUS. Vedlikeholdt av H Onarheim, 2014, Register med nasjonal dekningsgrad
- Plan for behandlingstjenesten. Sist gjennomgått med referansegruppe februar 2017, 2016, Kompetansespredningsplan
Vi har fortsatt arbeidet med Norsk Brannskaderegister. Alt er på plass for godkjenning som nasjonalt register, men grunnet uenighet mellom helseregionene om finansiering av nasjonale registre er endelig godkjenning satt på vent. Etter avtale med styringsgruppe vil man legge BRANZ (Brannskaderegister for Australia og New Zealand) sin dataløsning over på MRS-plattform/Norsk Helsenett med hjelp fra Helse Midt IKT. Vi sikter mot å bruke Nasjonal behandlingstjeneste for avansert brannskadebehandling som pilotavdeling for innføring av registeret. Da sikrer vi oss mulighet for internasjonal benchmarking i påvente av godkjenning som nasjonalt register. Fortsatt deltagelse i Norsk beredskapsregister. Det planlegges felles nordiske mortalitets- og morbiditetsmøter.