Loader

Nasjonal behandlingstjeneste for avansert brannskadebehandling

Tjenesten omfatter avansert brannskadebehandling ved store brannskader og tidlig høyspesialisert brannskaderehabilitering ved komplekse rehabiliteringsbehov i forlengelsen av akuttoppholdet. Den nasjonale tjenesten omfatter også rekonstruksjon av følgetilstander etter store brannskader.

Tjenesten inkluderer intensivbehandling og kirurgi ved store flammeskader, skåldingskader, kontaktskader, etseskader og elektriske skader og tilstander som trenger tilsvarende behandling (toksisk epidermal nekrolyse/Steven-Johnsons syndrom og svært omfattende hud- og bløtdelsdefekter som følge av andre skader/tilstander).

ICD10-koder som inngår i det nasjonale oppdraget: T20-25, T29-32, T95, L51.2, Z50.80, Z50.89

Oppgaver og resultat
Nasjonal behandlingstjeneste for avansert brannskadebehandling ved Haukeland universitetssjukehus har totalt 8 sengeplasser, hvorav inntil 5 plasser til respiratorpasienter. Dette er i tråd med europeiske retningslinjer som anbefaler en respiratorplass per million innbyggere. Brannskadeavdelingen disponerer i tillegg senger på plastikkirurgisk sengepost og barnekirurgisk sengepost for pasienter med mindre skader. Tjenesten behandlet i løpet av 2019 i alt 151 pasienter (inkludert lokale/regionale) med akutte brannskader og brannskaderelaterte lidelser. Av disse var: 53 flammeskader 67 skåldingskader 28 kontaktskader 3 elektriske skader 2 etseskader 3 TEN Aktivitetstall: • 173 ØH-operasjoner ved SOP • 1326 registrerte sårstell • 47 nyhenviste pasienter til vår tverrfaglige poliklinikk (økning, gir økt behov for rekonstruksjoner). Forankret i nasjonal referansegruppe • 100 polikliniske behandlinger med fraksjonert CO2-laser (nytt tilbud, egen laser tilgjengelig fra mai 2019) • 352 polikliniske konsultasjoner ved tverrfaglig poliklinikk. Fysioterapi: 2692 behandlingsøkter på dagtid og 1073 behandlingsøkter lørdag, søndag (dagtid) og alle ukens kvelder. 268 brannskadepasienter behandlet av fysioterapeut poliklinisk, 369 behandlingsøkter. Ingen pasienter fra andre helseregioner som tilfredstilte kriteriene for innleggelse ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert brannskadebehandling, ble avvist i 2019.

Avdelingen har arrangert 2 EMSB-kurs i 2019. I tillegg har avdelingen arrangert EMSB- instruktørkurs. Avdelingen har også bidratt med instruktører ved EMSB-Nordic kurs i Helsinki x 1 og København x1. Avdelingen har som mål å bidra med opplysning og informasjon til allmenheten gjennom ulike kanaler. Vi har i 2019 hatt en rekke oppslag i nasjonale og regionale medium, og har så langt som mulig stilt opp når det har vært ønsket. Ansatte fra avdelingen har deltatt ved "Burn Camp" for barn og voksne. Avdelingen ønsker å være et brannskadesenter på høyeste europeiske nivå, og er verifisert og godkjent som dette for perioden 2016-2021. Avdelingen har som mål å ligge på samme nivå for liggetid som gjennomsnittet i Europa/USA. Det regnes med ca 1-1,5 liggedøgn per prosent skade. Avdelingen ønsker også muligheten til å kunne sammenligne behandlingsresultater med andre brannskadeavdelinger. Denne muligheten får vi ved implementering av Norsk Brannskaderegister, da BRANZ er positive til å sammenligne oss opp mot alle brannskadeavdelinger i Australia og New Zealand. I tillegg forsøker Finland å innføre et nasjonalt register etter samme mal. Vi ønsker å tilby likeverdig tilgjengelighet for alle landets innbyggere. Ut fra våre tall for 2019, ser det ut som vi lykkes bra med dette. Vi ønsker å bidra så mye som mulig i kunnskaps- og kompetansespredning og dette måles i forbindelse med gjennomgang av årsrapporten.

Avdelingen er svært engasjert i arbeid med å bedre beredskap i et nordisk, europeisk og globalt perspektiv. Overlege Stian Almeland har i samarbeid med Helsedirektoratet brukt svært mye tid til å utarbeide en nordisk plan for massebrannskader. Denne er nå innført. Videre er det i samarbeid mellom European Burns Association og EU lagt ned et stort arbeid for en felles europeisk beredskapsplan for massebrannskader (vedtatt innført januar 2020). Det pågår også et arbeid i Verdens helseorganisasjon der Almeland representerer Norge/EU i utarbeidelsen av en bedre global beredskap ved massebrannskader. Det er lagt ned et stort arbeid i å lage kursopplegg for opptrening av spesialiserte "Burn Teams" som skal kunne rykke ut ved brannkatatrofer rundt omkring i Europa Referansegruppen fungerer godt sett fra tjenesten sin side og den bidrar svært kontruktivt til videreutvikling av tjenesten. I samarbeid med referansegruppen har vi fått på plass rutiner for håndtering av pasienter med følgetilstnder etter brannskader. Referansegruppen har også vært en viktig pådriver for opprettelse av egen bakvaktordning for brannskadekrirug. Denne er nå planlagt implementert fra 01.09.2020. Det er gjennomført møte i referansegruppen februar 2019 i Bergen. Det er også gjennomført møte 6. februar 2020 og referansegruppen har i felleskap gjennomgått utkast til årets rapport. Referansegruppen har ingen innspill til ytterligere opplysninger som skal tas med i årets rapport.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
85 timer
Alle regioner: Utdanning av annet personell
20 timer
Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
25 timer
Flere regioner: Utdanning av annet personell
6 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
15 timer
Utfyllende informasjon

Avdelingen sine leger og sykepleire deltar også som instruktører internasjonalt for kurset Emergency management of severe burns. I 2019 deltok man i Helsinki og København. Videre deltagelse ved nordisk videreutdanningskurs i anestesi og intensivmedisin (SSAI) Avdelingen har hyppige besøk av hospitanter gjennom hele året.

Klinisk aktivitet

Nyhenviste pasienter som er behandlet
  • Helse Nord RHF - 9 pasienter
  • Helse Midt-Norge RHF - 22 pasienter
  • Helse Sør-Øst RHF - 52 pasienter
  • Helse Vest RHF - 27 pasienter
  • Annen tilhørighet - 2 pasienter
Utfyllende informasjon

Tallene er oversikten over akutte pasienter. Det er videre behandlet 41 lokale/regionale pasienter. Tallene for vår tverrfaglige poliklinikk for oppfølging etter brannskader viser i tillegg 47 nyhenviste pasienter med følgetilstand etter brannskader (Helse Nord 6, Helse Midt 4, Helse SørØst 18 og Helse Vest 19 (et litt for høyt tall fra denne regionen, da lokale/regionale pasienter blir henvist samme vei som de som faller inn under det nasjonale oppdraget). Det foreligger en relativt jevn fordeling av akutte pasienter fra de ulike regionene sett opp mot folketallet. Helse SørØst er litt underrepresentert, trolig på grunn av OUS sine høyspesialiserte traumefunksjoner/plastikkirurgiske avdelinger, noe som medfører at de hånderer noen større skader selv.

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Burn camp for barn, sykepleier tilstede. (Veiledning).
  • Burn Camp for voksne. (Veiledning).
  • Burn Camp for små barn og familier. (Veiledning).
Allmennheten - alle regioner
  • TV2 Nyhetene hovedoppslag, advaring mot kontaktskader, desember. (Oppslag i media).
  • TV2 Nyhetene advarsel mot skåldingskader, tips om førstehjelp desember 2019. (Oppslag i media).
  • TV2 Nyhetene Beredskapsarbeid ved massebrannskader, desember. (Oppslag i media).
  • NRK Norge Nå , direktesending fra Brannskadeavdelingen, januar 2019. (Oppslag i media).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Emergency management of severe burns instruktørkurs 15. mars. (Kurs/seminar).
  • Emergency management of severe burns kurs 16. mars. (Kurs/seminar).
  • Emergency management of severe burns kurs 27. september. (Kurs/seminar).
  • SSAI kurs Bergen, april 2019, info om brannskadebehandling. (Kurs/seminar).
  • Kurs for barneleger om barnemishandling og omsorgssvikt, Bergen. (Kurs/seminar).
  • Årskonferanse for alle redningsmenn ved Luftambulansen i Norge. (Kurs/seminar).
  • Fysioterapi ved brannskader, undervisning ved kurs i regi av Nordisk utdannning i barneanestesi. (Kurs/seminar).
  • WHO EMT Mass Casualty Burns working group meeting. (Konferanse).
  • European Burns Association biannual meeting Helsinki, diverse innlegg og leiing av sesjonar/presentasjonar. (Konferanse).

Kvalitetsverktøy

  • Tidlig mobilisering av pasienter med delhudstransplantat på underekstremitet etter brannskade, 2019, Ny retningslinje
Utfyllende informasjon

Tjenersten er nå blitt gjort oppmerksom på at etablerte kvalitetsverktøy skal være tilgjengelig fra vår hjemmeside og i samabeid med kommunikasjonsavdelingen i Helse Bergen i vi i ferd med å få ordnet dette.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Lernevall LST, Moi AL, Cleary M, Kornhaber R, Dreyer P

Support needs of parents of hospitalised children with a burn injury: An integrative review.

Burns 2020 06;46(4):771-781. Epub 2019 mai 22

PMID:
31126776
Gjengedal E, Sviland R, Moi AL, Ellingsen S, Flinterud SI, Sekse RJT, Natvik E, Råheim M

Patients' quest for recognition and continuity in health care: time for a new research agenda?

Scand J Caring Sci 2019 Dec;33(4):978-985. Epub 2019 apr 29

PMID:
31032985
Flinterud SI, Moi AL, Gjengedal E, Narvestad Grenager L, Muri AK, Ellingsen S

The creation of meaning - Intensive care nurses' experiences of conducting nurse-led follow-up on intensive care units.

Intensive Crit Care Nurs 2019 Aug;53():30-36. Epub 2019 mai 25

PMID:
31138490
Lernevall Toft L, Moi AL, Gjengedal E, Dreyer, P

Staff Members’ Experience of Providing Parental Support in a National Burn Centre

The Open Nursing Journal 2019 (In press)

Spronk I, van Loey NEE, Sewalt C, Niebioer D, Renneberg B, Moi AL, Oster C, Orwelius L, van Baar ME, Polinder S

Recovery of health-related quality of life after burn injuries: an individual participant data meta-analysis

PLoS One 2019 (in press)

Melby A-C, Moi AL, Gjengedal E

Pårørendes opplevelse og erfaring med intensivdagboken når pasienten dør

Sykepleien Forskning 2019 (in press)

Forskningsprosjekter

Opplevelser av bruk av dagbok i en brannskadeavdeling fra et pasient og sykepleieperspektiv

Asgjerd Litlere Moi, Høgskulen på Vestlandet

Prosjektperiode:
2017 - 2020
Deltakende helseregion:
HV
Parent experience of burn injury in their child and perceived needs for support during hospitalization at a burn care centre

Lina Sophie Daug Lernevall, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2016 - 2020
Deltakende helseregion:
HV
Brannskadde kvinners opplevelse av endre utseende - en fenomenologisk studie

Asgjerd Litlere Moi, Høgskulen på Vestlandet

Prosjektperiode:
2018 - 2020
Deltakende helseregion:
HV
Dermisgraftprosjektet

Stian Kreken Almeland, Internasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2018 - 2021
Deltakende helseregion:
HV
The effect of topical application of tranexamic acid on postoperative bleeding and wound effusins

Kjersti Ausen, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2017 - 2021
Deltakende helseregion:
HV HMN
Clinical assessment of burn depth and TBSA

Stian Kreken Almeland, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2018 - 2023
Deltakende helseregion:
HV
Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Helse Bergen HF, ved Avdelingssjef Hans Christian Sylvester-Jensen

Referansegruppen har i 2019 bestått av:
Thomas Sjøberg
Referansegruppens leder (HN)
Johan Arnt Hegvik
Representant Helse Midt-Norge
Kim-Vidar Rasdal
Representant Helse Vest
Marit Cathrine Orhagen
Representant Helse Sør-Øst
Monica Hansen
Brukerrepresentant
Ragnvald Ljones Brekke
Representant for tjenesten

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler