Loader

Nasjonal behandlingstjeneste i strålekniv

Den nasjonale tjenesten omfatter behandling ved godartede intrakranielle svulster, spesielt der svulsten er vanskelig tilgjengelige kirurgisk, AV malformasjoner, hjernemetastaser (spesielt solitære) og primære hjernesvulster (supplerende til kirurgi, konvensjonell strålebehandling og stråleterapi). Strålekniven (gammakniven) er en maskin som sender et stort antall radioaktive stråler inn mot et punkt hvor disse krysser hverandre. I krysningspunktet for strålene, oppnås det en meget høy stråledose uten å skade omliggende friskt vev.

Denne behandlingsformen krever spesialisert utstyr og kompetanse. Behandlingen er derfor sentralisert i en nasjonal behandlingstjeneste.  

ICD10-koder som inngår i det nasjonale oppdraget: C71, C79.3, D33.3, D32.0, D35.2,Q 28.2, D33.9, D44.3, D43.0, D43.1, R 90.

Oppgaver og resultat
Strålekniv er en behandlingsform hvor en bruker fokuserte og høyenergiske stråler fra mange vinkler mot et lite, avgrenset område i hjernen med omliggende strukturer. Et tredimensjonalt koordinatsystem (stereotaksi) skrudd fast i kraniet til pasienten brukes sammen med CT/MR for å lokalisere behandlingsmålet og behandlingen gis oftest én gang, sjeldnere gjennom flere behandlinger. En tilleggsmodul til nåværende stråleknivmodell muliggjør behandling i få korte omganger (hypofraksjonert behandling), denne har vi pt. ikke installert i Bergen. Stråleknivbehandling gjøres typisk ved spredningssvulster (metastaser) til hjernen, primære hjernesvulster, små godartede svulster i nervesystemet (vestibularisschwannom, meningeom, m.fl.), hypofysesvulster, og karmisdannelser med blødningsrisiko (arteriovenøse malformasjoner, arteriovenøse fistler, cavernomer). Stråleknivbehandling brukes også ved funksjonelle sykdommer i nervesystemet så som trigeminusnevralgi, bevegelsesforstyrrelser, epilepsi og tvangslidelser. Stråleknivbehandling krever spesialisert utstyr (Elekta, Gamma Knife ®) og kompetanse (videreutdannet nevrokirurg, strålefysiker og sykepleier). Haukeland universitetssykehus fikk etablert gammaknivbehandling i oktober 1988. Fra en forsiktig begynnelse de første årene har antallet pasienter steget år for år frem til år 2010 - hvor antall behandlinger har stabilisert seg på ca. 400 per år. Nasjonal behandlingstjeneste i strålekniv yter helsehjelp til alle pasienter som har behov for den aktuelle behandlingen. Basert på bosted, finnes et også et lokalt og faglig sett likeverdig behandlingstilbud for mange pasienter: Særlig gjelder dette pasienter med hjernemetastaser, som også kan behandles med operasjon, fraksjonert (konvensjonell) strålebehandling og såkalt stereotaktisk LINAC. Ettersom det ikke finnes annen stereotaktisk strålebehandling eller et fullgodt tilbud om fraksjonert strålebehandling av lokale hjernefelt i Helse-Vest, tjener strålekniven som lokalsykehusfunksjon for et slikt behandlingstilbud på Vestlandet. Tar en ut av regnskapet de pasientene som også kan få likeverdig behandling annet sted, f.eks. re-operasjon ved gliom (fremfor stråleknivbehandling i residivfasen) og stråleknivbehandling av solitære metastaser (som også kan opereres) - har vi en aktivitet som er likeverdig tilgjengelig og helt i tråd med oppgavespekteret. For pasienter med AV-malformasjon (og andre karmalformasjoner) med vanskelig lokalisasjon, små- og mellomstore vestibularisschwannom, vanskelig tilgjengelige meningeom, hypofyseadenom som vokser tross operasjon, og funksjonell nevrokirurgi hvor operasjon ikke er aktuelt må vi regnes som det eneste behandlingstilbudet. Disse pasientengruppene behandles sjelden med stereotaktisk LINAC eller protonterapi. For disse pasientgruppene harmonerer henvisnings- og behandlingsstatistikken godt med oppgavespekteret.

Vi har utarbeidet en kompetansespredningsplan, og bruker aktivt henvisnings-/behandlingsstatistikk for å spre kompetansen målrettet der den trengs. Eksempelvis hadde vi i 2017 et fruktbart møte ved Kreftavdelingen på Ålesund sjukehus (med videokonferanse til resten av Helse Møre og Romsdal), hvor vi ga undervisning om stråleknivbehandlingen generelt - og hadde dialogmøte i etterkant for å diskutere behandlingen og tilgrensende behandlingsmodaliteter. Denne type aktivitet er god og formålstjenlig. Vi har en godt fungerende faglig referansegruppe, hvor vi med gruppens medlemmer har jevnlig faglig diskusjon gjennom året. Referansegruppen har godkjent tjenestens årsrapport. I referansegruppen er aktuelle spesialiteter (nevrokirurgi, nevrologi, stråleterapi, og onkologi) representert. Det er vurdert deltakelse fra andre aktører i referansegruppen, men det ble i plenum funnet at det ikke var nødvendig. Vi er en høyspesialisert behandlingstjeneste og har rettet kompetansespredningen særlig mot spesialisthelsetjenesten, men ivaretar også brukerne med deltakelse på "mestringskurs" og informasjon. Alle pasienter får tilsendt informasjon om behandlingen og vårt ansvarsområde i behandlingen. Informasjonen er også tilgjengelig på våre hjemmesider. Primærhelsetjenesten er ivaretatt gjennom bidrag i oppslagsverk, standardisert informasjon i epikrise, m.fl. Vi deltar på kurs i både grunn- og videreutdanning av sykepleiere og leger - og har gjennom året et godt praksistilbud til studenter, særlig da innen radiograf-utdanningen. Vi har god, regelmessig/jevnlig og utstrakt forskningsvirksomhet, og deltar også i internasjonale forskernettverk. Vi gir relevant undervisning til relevant helsepersonell og pasienter. Vi har etablert et system for veiledning, kunnskaps- og kompetansespredning til helsetjenesten, andre tjenesteytere og brukere - og brukt dette som tiltak for å sikre likeverdig tilgang til nasjonale og flerregionale behandlingstjenester. Med godt samarbeid med relevante avdelinger, bidrar vi til implementering av retningslinjer og kunnskapsbasert praksis. For mange av sykdommene vi behandler, er imidlertid Norge en for liten populasjon til at tjenesten forventes å skape alene internasjonale retningslinjer/praksis. Men vi er stadig med på samarbeid for å analysere resultater som igjen er bidragsgiver for internasjonale retningslinjer og praksis. Et eksempel er vestibularisschwannomer, hvor vi de seneste år med Mayo Clinic-samarbeidet har vært en betydelig bidragsyter og normgivende i praksis for behandling internasjonalt. Det er en trend til mindre aggressiv behandling av disse pasientene (mer observasjon, mer stråleknivbehandling - fremfor operasjon).

Et resultatmål er opprettholdelse av det nåværende behandlingsnivået: Driftens aktivitet og geografisk henvisingspraksis er nøye dokumentert, se senere i rapporten. Vi ønsker å opprettholde tjenestens tilgjengelighet. Med en trend i stråleterapimiljøet om mer stereotaktisk strålebehandling (fremfor konvensjonell strålebehandling av totale hjernefelt) har vi en særlig behandlingsrolle for pasienter med små (< 3 cm) og mange (> 3-5) hjernemetastaser. Studier viser at stereotaktisk behandling gir bedre livskvalitet og bedre livsutfoldelse enn strålebehandling av hele hjernen. Vi har nedfelt en strategi for å oppnå dette, og med en (lett) økning av denne pasientkategorien i 2017 ser budskapet ut til å nå frem. Et annet resultatmål er at vi opprettholder den like geografiske fordelingen vi allerede har for pasienter med vestibularisschwannom, arteriovenøs malformasjon, godartede intrakranielle svulster og hypofyseadenom. Tilsvarende har vi etablert et system som overvåker dette og vil sette i verk tiltak dersom vi ser tilløp til ikke-likeverdighet. Et tredje resultatmål er at behandlingens kvalitet skal være likeverdig med internasjonale resultater, f.eks. vedrørende langtids tumorkontroll ved vestibularisschwannomer, 2-års obliterasjonsrate for AVM, vekstkontroll og kompilasjoner ved meningeomer, vekstkontroll av ikke-operativt tilgjengelige, overlevelse og grad av stråleinduserte komplikasjoner for metastaser og maligne primære hjernesvulster. Vi har som mål å fortsette den gode forskningstradisjonen ved tjenesten. Et godt kvalitetsregister vil hjelpe oss med dette. I konsesjonssøknaden fremgår det klart at kvalitetsregisteret også skal nyttes til forskning. I 2017 var der en markant oppgang av pasienter fra Helse Nord (+16), og en beskjeden økning av pasienter fra Helse Sør-Øst (+2). Dette kan tyde på at ønsket om flere pasienter fra disse regionene har bedret seg, men vi arbeider fortsatt med kompetansespredning for å bedre tallene. Fra 01.01.2018 lagrer vi mer detaljert informasjon om henvisningssted, og vil kunne bruke dette målrettet for å bedre resultatmålet. Pågående (og publiserte) studier viser at vi er helt på høyde med sammenlignbare sentre i utlandet når det gjelder spesifikke diagnoser.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Grunnutdanning av helsepersonell
2 timer
Alle regioner: Videreutdanning av helsepersonell
18 timer
Alle regioner: Utdanning av annet personell
6 timer
Flere regioner: Grunnutdanning av helsepersonell
2 timer
Egen region: Grunnutdanning av helsepersonell
2 timer
Egen region: Etterutdanning av helsepersonell
4 timer
Egen region: Utdanning av annet personell
6 timer
Utfyllende informasjon

Kurs for leger (Teoretisk og praktisk kurs i Gammaknivbehandling, DNLF kursnummer 30336) ble avlyst i september 2017 pga. få påmeldte (3 stk.), antageligvis pga. meget godt oppmøte det første året vi holdt kurset (2016, 16 stk.). Vi planlegger derfor å holde kurset annethvert år og har invitert det stereotaktiske miljøet på Radiumhospitalet til å delta på fremtidige kurs for større bredde i kurset. Mestringskurs for vestlandspasienter med hjernesvulst ("Det sitter i hodet ..."), to kurs i 2017, 4 timer. Mestringskurs for pasienter med vestibularisschwannom fra hele landet, to kurs i 2017, 2 timer. Masterseminar UiB, innlegg om strålekniven, 1 time. Utdanning av medisinstudenter UiB, "Strålekniv, ublodig nevrokirurgi", 2 timer. Utdanning/innlegg på Beitostølen, spesialistutdanning nevrokirurgi, kandidater fra hele Skandinavia, 1 time. Innlegg på Nevrokirurgisk høstmøte, 1 time. Innlegg på Norsk stråleterapimøte, 2 timer. Innlegg for hele Helse Møre og Romsdal (videokonferanse + foredrag + dialogmøte), 2 timer. Internundervisning, etterutdanning av eget personell, 4 timer. Totalt 24 studenter har hospitert ved gammakniven i 2017; 15 radiograf-studenter, 7 spl. studenter, 1 medisinstudent fra Norge. Vi har veiledet 1 sykepleier som tar videreutdanning i nevrosykepleie, ukjent antall timer. Pt. er det en PhD-kandidat knyttet til strålekniven med forventet disputas ila. 2018.

Klinisk aktivitet

Behandlinger
  • Helse Nord RHF - 41 pasienter
  • Helse Midt-Norge RHF - 37 pasienter
  • Helse Sør-Øst RHF - 103 pasienter
  • Helse Vest RHF - 247 pasienter
Utfyllende informasjon

I 2017 behandlet vi 89 pasienter med vestibularisschwannom (-3 (fra 2016) ), 28 pasienter med arteriovenøse malformasjon (-12), 39 pasienter med gliale svulster (+7), 68 pasienter med godartede hjernehinnesvulster (meningeom)(+11), 179 pasienter med metastaser (+14), 12 pasienter med hypofyseadenom (+6) og 11 pasienter med andre problemstillinger/diagnoser (+4). Fordelingen er ikke ulik slik den har vært de senere årene. Antallet behandlinger som ble utført i 2017 er 428, 29 flere enn i 2016, 27 flere enn i 2015. I 2017 ble ytterligere 8 pasienter innlagt for behandling, men behandlingen ble ikke gjennomført pga. kontraindikasjon, tre pasienter fikk behandling i narkose pga. alder. Aktiviteten synes å være stabilisert rundt 400 pasienter/år. Grunnet nyere studier som har sammenlignet stereotaktisk strålebehandling med fraksjonert strålebehandling av totale hjernefelt, forventer vi en økning av pasienter med hjernemetastaser. Hvis vi i regnskapet for 2017 ikke regner med pasienter som også har et lokalt, likeverdig behandlingstilbud for den aktuelle sykdommen – fordeler behandlingsaktiviteten for 2017 seg slik: Helse Nord (12 behandlinger = 8,5 % av behandlingene), Helse Midt (16 behandlinger = 11,3 % av behandlingene), Helse Vest (41 behandlinger = 29,1 % av behandlingene) og Helse Sør-Øst (72 behandlinger = 51,1 % av behandlingene). Denne behandlingsfordelingen korrelerer godt med populasjonen i de respektive helseregionene: Helse Nord (9 % av befolkningen), Helse Midt (14 % av befolkningen), Helse Vest (21 % av befolkningen) og Helse Sør-Øst (56 % av befolkningen). Tar en i betraktning fylkespopulasjonen i de respektive fylkene (antall behandlinger/fylkespopulasjon*1.000.000), fordeler en relativ behandlingsstatistikk seg slik fylkesvis: Østfold (27 behandlinger) Akershus (25 behandlinger) Oslo (23 behandlinger) Hedmark (25 behandlinger) Oppland (16 behandlinger) Buskerud (29 behandlinger) Vestfold (12 behandlinger) Telemark (40 behandlinger) Aust-Agder (34 behandlinger) Vest-Agder (22 behandlinger) Rogaland (30 behandlinger) Hordaland (37 behandlinger) Sogn og Fjordane (73 behandlinger) Møre og Romsdal (26 behandlinger) Sør-Trøndelag (19 behandlinger) Nord-Trøndelag (22 behandlinger) Nordland (21 behandlinger) Troms (30 behandlinger) Finnmark (26 behandlinger) Gjennomsnittlig antall behandlinger relativt til folketallet blir da 28 pr. fylke i 2017. Det er tydelig at vi for 2017 har en behandlingsaktivitet som fordeler seg likt for hele landet. Tatt populasjonen i betraktning, behandlet vi flest pasienter fra Sogn og Fjordane og færrest pasienter fra Buskerud. Dette er imidlertid tall som vil variere fra år til år og fra diagnose til diagnose. Vår behandlingsaktivitet er også avhengig av henvisningspraksis fra de ulike sykehusene rundt om i landet; alle pasienter vurderes medisinsk på lik linje, uavhengig av hvor i landet de bor. Problemstillingen vedrørende potensiell skjevfordeling av behandlingstilbudet har vært drøftet med virksomhetens faglige referansegruppe, hvor en har kommet til at over-/underrepresentasjon særlig når det gjelder pasienter med metastaser og gliom er et resultat av en medisinsk vurdering som fagpersonell gjør og som ikke kan sies å være feil. Tilgang til stråleknivbehandling er lik for alle regioner: Henviste pasienter fra alle regioner blir vurdert og får same prioritering uansett region. De nasjonale kvalitetsmålene viser at virksomheten gir behandling innen de frister som er satt etter medisinsk vurdering. Om nødvendig og der hvor det er medisinske årsaker, følger vi (sykepleier) pasienten fra behandlingen til hjemstedet. Vi fulgte 10 pasienter hjem i 2017. For 2017 var 13 % av henvisningene fra fastlege, 15 % av henvisningene fra Helse-Midt, 13 % av henvisningene fra Helse-Nord, 25 % av henvisningene fra Helse Sør-Øst, og 34 % av henvisningene fra Helse-Vest. Sett bort fra henvisninger hvor vi tjener som lokalsykehus (metastaser) er tilsvarende fordeling slik: Fastlege 14 %, Helse-Midt 17 %, Helse-Nord 16 %, Helse Sør-Øst 26 % og Helse-Vest 27 %. Typisk behandles tre pasienter daglig og vi tre behandlingsdager/uke. Således har vi kapasitet til å øke aktiviteten om det trengs. En teoretisk modell, tilsier at én strålekniv kan betjene (behandle) en befolkning på ca. 8 000 000. Vi har etablert ukentlige tverrfaglige gammaknivsmøter med aktuelle spesialiteter for å sikre god kvalitet i behandling og oppfølging. Vi overvåker og formidler behandlingsresultater, frem til nå gjennom forskningsprosjekter - og resultater viser at vi er sammenlignbare med internasjonale standarder. Vi har fått konsesjon til å drive kvalitetsregister som er tiltenkt å overvåke driften. Per januar 2018 arbeider vi med den tekniske løsningen - som uten tilgang til helseregistre.no-plattformen er utfordrende og vi bruker per nå en midlertidig database for å overvåke behandlingsaktiviteten. Vi har entydige henvisningskriterier, se informasjon på vår nettside for detaljer. Hver pasient må vurderes individuelt, men likevel finnes «tommelfingerregler» for aktuelle pasienter. Disse er publisert på tjenestens nettside. Vi har ikke etablert entydige og absolutte indikasjonskriterier, da disse ikke finnes - verken nasjonalt eller internasjonalt. Driften er organisert slik at det til enhver tid er en ansvarlig nevrokirurg knyttet til strålekniv-virksomheten som kan besvare telefoniske henvendelser (ca. 500/år) og skriftlige henvisninger: Hvert år har vi ca. 800 skriftlige henvisninger hvorav 700 blir vurdert på ukentlig, tverrfaglig møte og 100 blir vurdert ad-hoc utenom slikt møte. Alle henvendelser (henvisning, forespørsel, råd) som går gjennom ukentlig møte blir registrert, likeledes blir alle behandlinger registrert: Sådan har vi et godt system for å dokumentere aktiviteten i virksomheten og for å kunne avdekke eventuelle forskjeller i tilgjengelighet. Vi arbeider aktivt for å promotere vårt behandlingstilbud, se under.

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Mestringskurs for pasienter med vestibularisschwannom. (Kurs).
Pasienter og pårørende - flere regioner
  • Mestringskurs for vestlandspasienter med hjernesvulst ("Det sitter i hodet ..."). (Kurs).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Teoretisk og praktisk kurs i Gammaknivbehandling, DNLF kursnummer 30336. (Kurs).
  • Masterseminar UiB, innlegg om strålekniven. (Kurs).
  • Utdanning av medisinstudenter UiB, "Strålekniv, ublodig nevrokirurgi". (Kurs).
  • Utdanning/innlegg på Beitostølen, spesialistutdanning nevrokirurgi, kandidater fra hele Skandinavia. (Kurs).
  • Innlegg på Nevrokirurgisk høstmøte. (Konferanse).
  • Norsk stråleterapimøte 2017. (Konferanse).
  • 1. The natural history of incidental meningiomas - a Prospective study. Poster. CNS. (Konferanse).
  • 2. Novel Synergistic approaches for Glioma treatment. Israeli Neurosurgical Society annual Meeting. (Konferanse).
  • 3. Stereotactic Radiosurgery for GBM. Platform presentation. Israeli Neurosurgical Society annual Meeting. (Konferanse).
  • 4. Scandinavian Neurosurgical history. Platform presentation. AANS. (Konferanse).
  • Kompetansespredning i form av undervisning til aktuelle spesialiteter i andre sykehus. (Seminar).
  • 15 radiograf-studenter, 7 spl. studenter, 1 medisinstudent fra Norge. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Internundervisning, etterutdanning av eget personell. (Konferanse).
Utfyllende informasjon

DNLF-kurset om «teoretisk og praktisk gammaknivbehandling» ble avlyst pga. bare to påmeldte. Vi antar at det lave søkertallet skyldes mange på deltakere på 2016-kurset, samt at kurset var planlagt på høsten. Vi planlegger å holde dette kurset annethvert år, kan hende mer rettet mot spesialistkandidater i onkologi. I så fall er det nok fornuftig at vi inngår et samarbeid med det øvrige, stereotaktiske behandlingsmiljøet i Norge (St. Olavs og Radiumhospitalet). Vi har invitert Radiumhospitalet til å være med på denne type kurs, og har fått positivt svar. Tjenesten har etablert en kompetansespredningsplan basert på virksomhetens henvisnings- og behandlingsstatistikk: Som ledd i vår kompetansespredningsplan har vi fra desember 2015 hatt et tilbud hvor vi besøker sykehus i landet for å informere om tjenesten. Ordningen er systematisert og organisert. I 2017 fikk ti sykehus tilbud om undervisning. Tilbudet tenkes videreført, med tilbud til sykehus/avdelinger som ikke ble spurt i 2017. Alle pasienter som får behandling hos oss, dvs. henvisende lege, får standardisert råd om oppfølging avhengig av diagnose i epikrise. Råd om oppfølging tilpasses hver pasient, men er likevel så standardisert at det kan regnes som ledd i vår veilednings- og rådgivingstjeneste. Hver diagnose har standardtekst for oppfølging som vi klipper inn i epikrisen. Standardtekst evalueres ved behov. Sådan bidrar vi etablering og oppfølging av helhetlige pasientforløp, og vi driver veiledning/kompetansespredning når det gjelder oppfølging av pasienter innenfor tjenestens ansvarsområde. Alle leger – herunder vaktteamet - på Nevrokirurgisk avdeling, Haukeland universitetssykehus kjenner til tilbudet ved strålekniven da disse rullerer i tjeneste der. Vaktteamet får regelmessig telefon og gir generelle råd og veiledning vedrørende stråleknivbehandling. På dagtid er der også en lege knyttet til strålekniven som svarer på eksterne henvendelser. I utstrakt grad driver vi sådan med veiledning og rådgivning. Virksomheten har utarbeidet en informasjonsbrosjyre som er tilgjengelig på hjemmesiden, og som sendes til alle pasienter før behandling hos oss. Hjemmesiden inneholder også informasjon om henvisningsrutiner-/kriterier.

Kvalitetsverktøy

  • Forskningsdatabase, 1998, Register med nasjonal dekningsgrad
  • Henvisnings- og behandlingsregister, 2006, Register med nasjonal dekningsgrad
  • Medisinsk kvalitetsregister, 1998, Register med nasjonal dekningsgrad
Utfyllende informasjon

Virksomheten har en forskningsdatabase fra 1998 som har nasjonal dekningsgrad. Siden 2006 har vi registrert pasienter som har vært behandlet i gammakniven, kontrollundersøkelser og evt. etterbehandlinger. Registeret brukes til kvalitetssikring av behandling og vitenskapelig arbeid. I oktober 2016 fikk vi konsesjon fra Datatilsynet til å drive kvalitetsregister for strålekniv. Kvalitetsregisteret skal overvåke egne behandlingsresultater.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Tveiten OV, Carlson ML, Link MJ, Lund-Johansen M

Audiovestibular Handicap and Quality of Life in Patients With Vestibular Schwannoma and "Excellent" Hearing.

Neurosurgery 2017 Mar 01;80(3):386-392.

PMID:
28362961
Tveiten ØV, Carlson ML, Goplen F, Myrseth E, Driscoll CLW, Mahesparan R, Link MJ, Lund-Johansen M

Patient- versus physician-reported facial disability in vestibular schwannoma: an international cross-sectional study.

J Neurosurg 2017 Nov;127(5):1015-1024. Epub 2016 des 2

PMID:
27911236
Bragstad S, Flatebø M, Natvig GK, Eide GE, Skeie GO, Behbahani M, Pedersen PH, Enger PØ, Skeie BS

Predictors of quality of life and survival following Gamma Knife surgery for lung cancer brain metastases: a prospective study.

J Neurosurg 2018 Jul;129(1):71-83. Epub 2017 aug 18

PMID:
28820304
Skeie BS, Eide GE, Flatebø M, Heggdal JI, Larsen E, Bragstad S, Pedersen PH, Enger PØ

Quality of life is maintained using Gamma Knife radiosurgery: a prospective study of a brain metastases patient cohort.

J Neurosurg 2017 Mar;126(3):708-725. Epub 2016 apr 8

PMID:
27058206
Sleire L, Førde HE, Netland IA, Leiss L, Skeie BS, Enger PØ

Drug repurposing in cancer.

Pharmacol Res 2017 Oct;124():74-91. Epub 2017 jul 13

PMID:
28712971

Forskningsprosjekter

2) PI3K inhibitor as potential radiosensitizer for GKS in rats with human GBM xenografts

Per Øyvind Enger, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2017 - 2020
Deltakende helseregion:
HV
1) Modulation of the immune system to radiosensitize GBM and protect normal brain

Per Øyvind Enger, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2017 - 2020
Deltakende helseregion:
HV
4 Gamma Knife treatment of brain metastases from renal cancer

Bente Sandvei Skeie, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2017 - 2017
Deltakende helseregion:
HV
Gamma Knife treatment of AVM

Bente Sandvei Skeie, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2017 - 2017
Deltakende helseregion:
HV
Gamma Knife treatment of trigeminal neuralgia

Bente Sandvei Skeie, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2017 - 2017
Deltakende helseregion:
HV
Gamma Knife treatment of hemangioblastoma

Bente Sandvei Skeie, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2017 - 2017
Deltakende helseregion:
HV
Solitary cerebral metastases; stereotactic radiosurgery or surgery?

Terje Sundstrøm, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2017 - 2020
Deltakende helseregion:
HV HMN
Long-term quality of life and symptoms in vestibular schwannoma

Morten Lund-Johansen, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2013 - 2018
Deltakende helseregion:
HV

Internasjonalt samarbeid

Klinisk validering av sulfsalazine for å potensiere effekten av gammakniv for glioblastom-residiv.

Per Øyvind Enger, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2016 - 2020
Deltakende helseregion:
HV

Internasjonalt samarbeid

Salvage treatment of vestibular schwannoma: Risk factors and implications on functional outcome

Øystein Vesterli Tveiten, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2015 - 2018
Deltakende helseregion:
HV

Internasjonalt samarbeid

Gamma Knife Surgery for Brain Cancer – Radiosensitizers and Imaging techniques to improve treatment Efficacy

Bente Sandvei Skeie, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2015 - 2021
Deltakende helseregion:
HV
RESULTATET AV STRÅLEKNIVSBEHANDLING FOR INTRAKRANIELLE SVULSTER OG KARMALFORMASJONER

Paal-Henning Pedersen, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2010 - 2020
Deltakende helseregion:
HV
MRI perfusion studies as a tool to investigate radiotoxicity following gamma knife

Jonas Anders Lind, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2010 - 2018
Deltakende helseregion:
HV
V-REX: Randomisert studie mellom observasjon eller gammaknivbehandling av vestibularisschwannom

Morten Lund-Johansen, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2015 - 2020
Deltakende helseregion:
HV
Utfyllende informasjon

Forskning på vestibularisschwannom og gammaknivbehandling av sådan er et samarbeidsprosjekt med the Mayo Clinic, Rochester, USA. Prosjektet med klinisk validering av sulfsalazine for å potensiere effekten av gammakniv for glioblastom-residiv er ikke startet, er tiltenkt å være et samarbeidsprosjekt med Karolinska sjukehuset i Sverige. Prosjektet Long-term quality of life and symptoms in vestibular schwannoma er Øystein Tveiten sitt PhD-prosjekt. Et internasjonal samarbeid prosjekt "Gamma Knife Surgery for Brain Cancer – Radiosensitizers and Imaging techniques to improve treatment Efficacy". Nylig opprettet samarbeid med Helse Midt vedr. stråleknivbehandling av solitære hjernemetastaser (versus operativ behandling). I 2017 var en av legene tilknyttet behandlingstjenesten på ett års forskningsopphold i NY, USA som del av postdoctorprosjekt: “Gamma Knife Surgery for Brain tumours – Radiosensitizers and Imaging techniques to improve radiation efficacy and diagnostic accuracy - Experimental and Clinical Research”.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Helse Bergen HF, ved Avdelingssjef Rupavathana Mahesparan

Referansegruppen har i 2017 bestått av:
Eirik Helseth
Referansegruppens leder (HSØ)
Anette Storstein
Representant Helse Vest
Grete Bussesund
Brukerrepresentant
Ole Solheim
Representant Helse Midt-Norge
Petter Brandal
Representant Helse Sør-Øst
Roar Kloster
Representant Helse Nord
Øystein Fluge
Representant Helse Vest
Øystein Tveiten
Representant for tjenesten

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler