- Helse Nord RHF - 2 pasienter
- Helse Midt-Norge RHF - 1 pasienter
- Helse Sør-Øst RHF - 6 pasienter
- Helse Vest RHF - 1 pasienter
- Helse Nord RHF - 2 pasienter
- Helse Midt-Norge RHF - 4 pasienter
- Helse Sør-Øst RHF - 11 pasienter
- Helse Vest RHF - 2 pasienter
I 2022 ble det utført 19 operasjoner. Under «Behandlinger» er det registrert total antall pasienter som er operert fra hvert enkelt foretak, inkludert nyhenviste som er behandlet. Slik at 10 av 19 pasienter operert i 2022 har vært nyhenviste pasienter mens 9 pasienter hadde allerede vært operert minst en gang før. Hele forløpet for hver pasient er som regel 4-5 operasjoner før pasienten er ferdigbehandlet med funksjonsforbedrende kirurgi på begge overekstremiteter . Poliklinisk aktivitet foregår på hver av de 3 regionale spinalenhetene, 2-3 ggr i året per enhet. Lege(r), fysioterapeut og koordinator reiser fra Haukeland til hver enkelte enhet. Der blir pasienter som hører til enheten satt opp og vurdert for operasjon, samt at det foretas kontroll etter gjennomgått operasjon og planlegging av videre behandling. Med denne ordningen kan alle som er involvert i behandlingen (både før og etter opersjon) delta i planleggingen som gjør logistikken rundt et ganske komplisert forløp en del enklere en dersom pasienten hadde reist fra sin helse region til HUS. En er nødt til å påpeke at som før kan disse tallene gi et bilde av at nyhenviste brukere fra de forskjellige helseforetakene ikke har likeverdig tilgjengelighet til Behandlingstjenesten, sett opp mot folketallet. Det må derfor gjentas fra i tidligere rapporter at når såpass få pasienter behandles ila et år kan det lett bli slik at tilfeldigheter gjør at brukere fra et helseforetak ser underrepresentert ut.
Formidling
- Informasjon til pasienter via de 3 regionale spinalenhetene - både inneliggende og polikliniske. (Veiledning).
- Informasjonsbrosjyre for forskjellige type inngrep - forløp før operasjon og rehabilitering. (Veiledning).
- Foredrag: Rekonstruktiv arm- og håndkirurgi ved tetraplegi. (Kurs/seminar).
- Revidert sammendrag: www.helsebiblioteket.no/retningslinjer/fysikalsk-medisin/forord. (Kurs/seminar).
- Foredrag på Norsk håndkirurgisk vintermøte. (Kurs/seminar).
- Gjennomgang av pasienter - tverrfaglig poliklinikk ved de 3 regionale spinalenhetene. (Veiledning).
- Forelesning for personell på sengepost. (Kurs/seminar).
- Intern undervisning Ortopedisk avdeling Haukeland Sykehus. (Kurs/seminar).
- Intern undervisning Klinisk Nevrofysiologi Haukeland Sykehus. (Kurs/seminar).
- Studentundervisning- ergoterapistudenter. (Veiledning).
- Studentundervisning -fysioterapistudenter. (Veiledning).
Det blir noe gjentakelse fra tidligere rapporter men det skyldes at driften er ganske etablert og stabil, både når det gjelder selve behandlingen og formidling/utdanning. Når kompetansespredningplanen blir ferdigstilt i høst er det utsikt for at formidlings delen blir noe utvidet - spesielt når det gjelder faggrupper som brukeren kommer i kontakt med, andre en de som er direkte involvert i tjenesten sitt tilbud. I år som i fjor holdt behandlingstjenesten forelesning på et obligatorisk kurs i utdanningen av spesialister i fysikalsk medisin og rehabilitering (FMR) om tverrsnittlesjoner og nevromuskulære sykdommer. Viktig forum der det er gjort grundig gjennomgang av behandlingstilbudet til en høyst relevant faggruppe. Relevante obligatoriske kurser i spesialistutdanningen hos flere spesialiteter er en mulig arena for tjenesten for å synliggjøre tilbudet. Som tidligere gjøres det viktig informasjonsspredning via de 3 regionale spinalenhetene - både til nyskadde pasienter og pårørende, samt ryggmargskadde i kontakt med spinalenheten for rutinekontroller og oppfølging.
Kvalitetsverktøy
- Ferdigstilt i 2021 men ikke lagt ut på nettside, 2021, Ny henvisningsrutine
- Kvalitetsregister, 2023, Nytt register
Kvalitetsregister: I 2021 ble det igangsatt arbeid med å etablere et medisinsk kvalitetsregister og fastsette kvalitetsmål for behandlingstjenesten. Det har vært flere møter med Fagsenter for medisinske kvalitetsregister i Helse Vest. Det som kompliserer prosessen noe er at registeret skal ha nasjonalt omfang - dvs at flere foretak fra ulike regioner skal rapportere til registeret. Dette prosjektet er lagt på is foreløpig og i stedet er det iverksatt å se på muligheten for å bli en del av NorSCIR registeret (Norsk ryggmargsskade register) NorSCIR registeret er allerede etablert med nasjonal status og omfatter bl.a samme pasientgruppe som tjenesten sin. Som tidligere nevnt er Henvisningrutinene ferdigstilt i 2021 men ikke lagt ut på nettsiden som antatt. Det er laget en sak på dette ved IKT og skal ordnes snarest. De kopieres inn her til orientering. Henvisningsrutiner: Alle pasienter vurderes på tverrfaglig poliklinikk ved de 3 regionale spinalenhetene. Henvisninger kan nå fram til tjenesten på 3 måter. 1. Henvisning fra regional spinalenhet til tverrfaglig poliklinikk som planlegges ved spinalenheten i samarbeid med tjenesten. Nevrolog/ergoterapeut/fysioterapeut ved den aktuelle spinalenheten vurderer pasienter i forkant av poliklinikk og setter aktuelle kandidater opp til videre vurdering. 2. Henvisning fra primerhelsetjenesten eller spesialisthelsetjenesten til den regionale spinalenheten pasienten hører til. Nevrolog/ergoterapeut/fysioterapeut ved den aktuelle spinalenheten vurderer pasienter i forkant av poliklinikk og setter aktuelle kandidater opp til videre vurdering. 3. Henvisning fra primerhelsetjenesten eller spesialisthelsetjenesten til den nasjonale behandlingstjenesten via Ortopedisk avdeling Haukeland universitetssykehus. Leger ved tjenesten vurderer henvisningen og setter aktuelle kandidater opp til vurdering ved tverrfaglig poliklinikk på den spinalenheten pasienten hører til. Henvisningskriterier: 1. Pasienter med ryggmargskade i nivå C4/C5 - C7/C8 og dermed nedsatt funksjon i overekstremiteter i varierende grad. 2. Det er i utgangspunktet ingen aldersgrense for pasienter som kan henvises til tjenesten 3. Det er i utgangspunktet ingen tidsbegrensning på tid fra skade til vurdering ved tjenesten Henvisninger fra primerhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten må innholde: 1. Nivå for ryggmargskaden 2.Tidspunkt for ryggmargskade 3. Årsak ryggmargskade (traume/sykdom) 4. Kort sykehistorie 5. Undersøkelse av arm/håndfunksjon (skulder/albue/håndledd/hånd) Utarbeidelse av henvisningsrutiner/henvisningskriterier/veiledning for henviser er i siste fase og vil bli satt inn på tjenestens hjemmeside så snart de er ferdigstilt.