Loader

Nasjonal behandlingstjeneste for embolisering av intrakranielle og spinale (arteriovenøse) AV-malformasjoner og durale AV-fistler

En cerebral arteriovenøs malformasjon (AVM)er et medfødt karnøste i hjernen. Det oppdages årlig hos 45-50 personer i Norge, enten tilfeldig eller ved at den gir symptomer. Tilfeldig ved røntgenundersøkelse eller symptomatisk i form av hjerneblødning, epileptisk anfall, hodepine eller nevrologiske utfall. Når en AVM oppdages, detaljkartlegges den radiologisk for å kunne gi pasienten best mulig råd med hensyn til evt. behandling. Da det er knyttet en viss risiko for nevrologiske utfall, i verste fall død til behandlingen veies dette opp mot risiko ved ingen behandling av karnøstet. En tar da hensyn til karnøstets beliggenhet og størrelse, evt. aneurysme på tilførselskar samt pasientens alder og helse. Hovedårsak til behandling er risiko for hjerneblødning fra karnøstet. Risiko for blødning er uendret inntil hele karnøstet er eliminert; i.e fjerning av 90 % av en AVM gir ikke redusert blødningsrisiko. En AVM kan behandles endovaskulært, kirurgisk eller med røntgenstråler, evt. ved kombinasjon av disse behandlingsformene.

Oppgaver og resultat
Henvendelse av pasienter fra de forskjellige helseregionene skjer til Nevrokirurgisk avdeling, OUS, Rikshospitalet. Henviste pasienter diskuteres i ukentlige møter (nevrovaskulær møte) der tilsendte kliniske opplysninger og røntgenbilder vurderes av et tverrfaglig team bestående av cerebrovaskuær kirurger og nevrointervensjonister. På dette møtet planlegges så vel videre utredning som eventuell behandling. Alle pasienter som er i behov av invasive røntgenundersøkelser eller som planlegges behandlet innlegges ved Nevrokirurgisk avdeling. Pasienter og pårørende informeres og får diskutere behandlingsopplegget før intervensjonsbehandling. Det foreligger retningslinjer for prosedyrer, medikamentbruk og oppfølging etter behandling. Det foreligger også et nettverkssamarbeid med internasjonalt ledende behandlere så vel innen endovaskulær - som kirurgisk behandling av AVM. Dette inkluderer karmalformasjoner i ryggmargen (0-3 per år i Norge) og intrakranial vena Galeni malformasjon hos nyfødte (0-2 per år i Norge).

Pasientvolumet er for lite til å oppnå optimale resultater. Antall behandlede pasienter fra andre helseregioner tilsier at pasienter med den aktuelle problemstilling til dels ikke henvises til Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

1 spesialisert lege (nevrointervensjonist), 2 spesialiserte radiografer, hjelpepersonell i form av sekretærhjelp.

Aktivitet

Undervisning

Egen region: Grunnutdanning av helsepersonell
5 timer
Egen region: Etterutdanning av helsepersonell
3 timer
Andre regioner: Videreutdanning av helsepersonell
3 timer

Klinisk aktivitet

Nyhenviste pasienter som er behandlet
  • Helse Sør-Øst RHF - 10 pasienter
  • Helse Midt-Norge RHF - 2 pasienter
Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus HF, ved Avdelingssjef Sissel Reinlie

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler