Loader

Nasjonal behandlingstjeneste for embolisering av intrakranielle og spinale (arteriovenøse) AV-malformasjoner og durale AV-fistler

En cerebral arteriovenøs malformasjon (AVM) er et medfødt karnøste i hjernen. Det oppdages årlig hos 45-50 personer i Norge. Et visst antall av disse pasientene behandles for å hindre blødning fra karnøstet. I noen få tilfeller benyttes embolisering av malformasjonen som en forbehandling til kirurgisk behandling av malformasjonen. En dural AV-fistel er en fistel som åpner seg sekundært i forløpet av tilstopping av en eller flere av hjernens eller spinalrommets drenerende vener. For hjernen kan den gi symptomer i form av plagsom pulssynkron bilyd, økt intrakranielt trykk eller hjerneblødning. I spinalkanalen kan den gi symptomer i form av økende funksjonssvikt i ryggmargen (myelopati). Tilførselskar til fistelen eller selve fistelen kan lukkes enten alene eller som forbehandling til kirurgisk eliminasjon av fistelen.

Oppgaver og resultat
Vi har fortsatt et ikke henvist alle aktuelle pasienter for vurdering av nytte/ terapeutisk mulighet ved embolisering fra alle regioner ut fra den henvisningspraksis vi har sett, men det har vært en viss bedring. Man behøver et minimum antall prosedyrer for å holde oppe kvalitet, og med det antall vi har hatt har det derfor vært nødvendig å holde denne ekspertise på få hender, idet man vesentlig benytter flytende emboliseringsmateriale (NBCA,SQUID,ONYX,GLUBRAN) hos disse pasientene.

Kompetansen er egnet for 2 nevrointervensjonister i Norge. Kompetansespredning er å lære kollegene om muligheter og begrensninger ved flytende emboliseringsmateriale, redegjøre for komplikasjoner osv. Vi har direkte kontakt med professor Rodesch i Paris og Steven Brew ved National Hospital i London for kunnskapsutveksling / henvisning av sjeldne lesjoner som krever større sentre enn Norge kan ha. I 2014 hadde vi også behandling av et nyfødt barn med vena Galeni malformasjon som vi behandlet her I akuttfase etter forløsning .Eva Jacobsen gjorde dette sammen med prof. Carlo Gandolfo fra Genova og med godt resultat nå snart 1 år senere. Pasientens foreldre som er norske bosatt I utlandet valgte å dra hjem for denne behandlingen og vi fikk en god læreprosess med prof Gandolfo. Emboliseringsprosedyrene er såpass sjeldne at det ikke er et mål at prosedyren i fremtiden skal skje på flere steder i Norge. Kunnskapen omkring behandlingen spres via kursene nevnt over.

Ofte er behandlingen basert på embolisering kombinert med kirurgi eller stråler.Diskusjon gjennom pågående studier prøver å avklare nytten av profylaktisk behandling av AVM ,og de fleste vi ser er akutte/symptomatiske. Vi har gode kontrollrutiner gjennom de kliniske polikliniske

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Grunnutdanning av helsepersonell
4 timer
Alle regioner: Videreutdanning av helsepersonell
8 timer
Alle regioner: Etterutdanning av helsepersonell
12 timer
Utfyllende informasjon

Vi har deltatt og presentert i foredrag og diskusjon om AVM i European In Peer Conferance i Geinberg 15.-19. oktober 2014 og Emboliserings- enheten (Eva Jacobsen / Søren Jacob Bakke) arrangerte 27.-28.november 2014 The XI Nordic – Baltic Mortality and Morbidity Meeting I Oslo med 44 deltakere fra norden og balticum. Alle norske sentra var invitert Prof Pierot holdt forelesning om nye metoder og Rikshospitalet har tatt I bruk nye vevslimtyper med godt resultat. Vi gir opplæring ved grunnkursene for radiologer og ved fellesmøter for nevrofaget som ESMINT Nice der vi hadde presentasjon også I September 2014. Vi har intern oppplæring for klinikere og radiologer flere ggr årlig og sist 13 desember 2014 .

Klinisk aktivitet

Nyhenviste pasienter som er behandlet
  • Helse Vest RHF - 1 pasienter
  • Helse Sør-Øst RHF - 6 pasienter
  • Helse Nord RHF - 1 pasienter
  • Helse Midt-Norge RHF - 1 pasienter

Formidling

Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Radiologers nevrokurs arr hvert annet år. (Kurs).
  • Obligatorisk kurs i nevroradiologi november 2014. (Kurs).
  • XI Nordic-Baltic Morbidity-Mortality Conference 27.-28.11.2014. (Konferanse).

Kvalitetsverktøy

  • Under utvikling. , 1994, Medisinsk kvalitetsregister
Utfyllende informasjon

Oppfølgning rutine på poliklinikk og bildemessige kontroller med MR;CT og hos enkelte også angiografi 3 mnd,12 og 36 mnd. Vurdering for behandlingseffekt eller eventuelle tegn til at supplerende beh er nødvendig.

Forskning

Forskningsprosjekter

MAPS Studien

Søren Jacob Bakke, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2009 - 2015
Deltakende helseregion:
HSØ

Internasjonalt samarbeid

Utfyllende informasjon

Projektet som er i ferd med å avsluttes har omhandlet forskjellige coiltyper ved intrakranielle aneurysmer, en annen gren av emboliseringsarbeidet enn AVM og AVF.Dette har vært et internasjonalt multicenter arbeide. En felles artikkel er allerede publisert . Eneste nordiske senter.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus HF, ved Avdelingssjef Sissel Reinlie

Referansegruppen har i 2014 bestått av:
Roar Kloster
Referansegruppens leder (HN)
Geirmund Unsgård
Representant Helse Midt-Norge
Hans Kristian Pedersen
Representant Helse Sør-Øst
Jostein Kråkenes
Representant Helse Vest
Roar Kloster
Representant Helse Nord

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler