- Helse Vest RHF - 1 pasienter
- Helse Sør-Øst RHF - 2 pasienter
3 nyhenviste (0-1 år) , 82 undersøkelser i narkose og 76 polikliniske undersøkelser på Øyeavdelingen OUS. I tillegg ca 50 undersøkelser av pasientenes slektninger for å utelukke RB.
Retinoblastom (RB) er en sjelden og ondartet kreftsvulst hos barn, utgående fra umodne netthinneceller. Det er 3 – 4 nye tilfeller per år og nær 100 prosent overlevelse ved riktig behandling. Retinoblastom finnes i en arvelig og en ikke-arvelig form. Ved påvist retinoblastom, undersøkes også foreldre, søsken, barn og andre relevante slektninger. Tjenesten tar et spesielt ansvar for å spre kompetanse om symptomer slik at svulsten kan oppdages og behandles så tidlig som mulig. Tjenesten har etablert et tett samarbeid med barneonkologer og andre faggrupper som genetikere, nevroradiologer, barnekirurger, onkologer, BUP og andre barneleger. Det finnes flere ulike behandlingsformer og kombinasjoner av disse: Cellegift, frysebehandling (frysing), laser, lokal strålebehandling eller fjerning av øyet. På grunn av få tilfeller og behov for spesialisert behandling, er behandlingstilbudet sentralisert til en nasjonal tjeneste. Henvisningskriterier: Mistanke om retinoblastom fra egen øyelege eller øyeavdeling. ICD-10: C69.2 Tjenesten er lokalisert til Øyeavdelingen, Oslo universitetssykehus HF, Ullevål.
Vi benytter de kanaler vi har i forhold til kompetansespredning, og mer spesifikt har vi hatt aktivitet opp mot følgende grupper: PASIENT OG PÅRØRENDE - Vi har utarbeidet ny og forbedret hjemmeside som nå også inkluderer diagnosebeskrivelse med ferdigstilt informasjonsskriv/folder til bl.a. foreldre om retinoblastom/øyekreft hos barn. - Både leger og sykepleiere ved avdelingen setter av tid til grundig informasjon til både pasienter og pårørende. - Det var flere innslag om den nasjonale behandlingstjenesten i Tv-serien «Barneavdelingen» som fulgte ulike spesialteam som behandlet barn ved OUS. HELSEPERSONELL - Vi har utarbeidet ny og forbedret hjemmeside som nå også inkluderer diagnosebeskrivelse med ferdigstilt informasjonsskriv/folder om retinoblastom/øyekreft hos barn. - Vi driver ukentlig opplæring av leger i spesialisering på avdelingen og overleger fra hele landet gjennom hospitering og konferering. - Vi underviser på spesialistkursene for øyeleger og nordiske spesialistkurs for barneleger. - Vi har også tettere samarbeid med nordiske kolleger. Det ble dannet en nordisk forening 2013 og det holdes årlige fellesmøter. Dette gir økt kompetansespredning på tvers av landegrenser og har vært en særdeles positiv forbedring. INTERN KOMPETANSEUTVIKLING - Vi har internundervisning ved egen avdeling. - Utveksling med øyelege og retinoblastomspesialist Dr. John Hungerford, Moorefield Eye Hospital og barneonkolog Dr. Judith Kingston, GOSH. Vår vurdering er at aktiviteten i 2015 har vært i tråd med kravet om kompetansespredning for tjenesten.
Resultatmålene til tjenesten vil kontinuerlig følges opp og utvikles samt vurderes opp mot aktivitet ved hjelp av vårt godkjente interne kvalitetsregister. Vi har per i dag definert følgende resultatmål for tjenesten: DET SKAL VÆRE LIKEVERDIG TILGJENGELIGHET FOR TJENESTEN I 2015 ble total 54 pasienter undersøkt/behandlet (median alder 10 år) som del av den nasjonale tjenesten, 32 jenter og 22 gutter, hvorav 32 pasienter fra Helse Sør-Øst, 12 fra Helse Vest, 5 fra Helse Midt og 5 fra Helse Nord. Det ble totalt utført 158 konsultasjoner, med et gjennomsnitt på 2,9 konsultasjoner per pasient (spredning fra 1 til 13 konsultasjoner). Det var 3 nyhenviste pasienter ( alder 0-1 år). Tatt folketallet for de ulike regionene i betraktning, anser vi denne fordelingen som en indikasjon på at tjenestene er likeverdig tilgjengelig, og volummessig som forventet ut i fra forekomst og oppfølgingsbehov. Vi anser derfor at aktiviteten til tjenesten er i tråd med dette resultatmålet. TJENESTENS HENVISNINGSKRITERIER ER GODT KJENT OG VIRKSOMHETEN DRIVES I TRÅD MED DETTE Hos alle pasienter som ble nyhenvist i 2015 (n=3) var det mistanke om retinoblastom. Sykehusene i regionen kjenner godt til vårt behandlingstilbud og vi har jevnlig kontakt vedr. våre felles pasienter, og vi anser at henvisningskriteriene er godt kjent og at virksomheten drives i tråd med dette. TJENESTEN SKAL AKTIVT BEDRIVE KUNNSKAPSOPPBYGGING SAMT KUNNSKAPS – OG KOMPETANSESPREDNING Tjenesten har hatt fokus på kunnskaps – og kompetansespredning i 2015. Man har betydelig forbedret tjenestens hjemmeside, ferdigstilt informasjonsbrosjyre som er fritt tilgjengelig på tjenestens hjemmeside, det har vært allmenopplysende innslag i Tv-serien "Barneavdelingen" som satte fokus på avansert behandling ved den nasjonale behandlingstjenesten. Tjenesten bedriver også landsdekkende opplæring gjennom stadig henvendelser og konfereringer med de ulike øyeavdelingene og andre avdelinger. Vi anser derfor at aktiviteten til tjenesten er i tråd med dette resultatmålet. KVALITET PÅ RESULTATER AV BEHANDLINGEN For 2016 vil vi også definere resultatmål vedrørende ventetid fra henvisning til vurdering, type behandling, antall behandlinger og komplikasjoner, samt enkelte parameter for behandlingsresultat (synsstyrke og andel enukleasjoner), og vil registrere aktiviteten for disse parameterne i kvalitetsregisteret for å vurdere aktivitet opp mot definerte resultatmål. Når det gjelder kost-nyttevurderinger og pasientrapporterte utfallsmål anser vi dette foreløpig vanskelig gjennomførbart for behandlingstilbudet og pasientgruppen denne tjenesten omfatter. For øvrig blir det f.o.m. 2016 endring i anvarlig person for den nasjonale behandlingstjenesten. Overlege Randi Tranheim har vært helt sentral når det gjelder oppbyggingen av tjenesten og for faglig utvikling for utredning og behandling av retinoblastom nasjonalt, og overlater nå ansvaret videre til overlege Marlies Hummelen.
-Undervisning på etterutdanningskurs for Norsk Oftalmologisk Forening juni-15 om øyesvulster. -Allmøte for legene ved OUS, tema "Retinoblastombehandling ved OUS" -Kurs for øyesykepleiere. - Verdenskongress for øyesvulster, Paris juni-15.
3 nyhenviste (0-1 år) , 82 undersøkelser i narkose og 76 polikliniske undersøkelser på Øyeavdelingen OUS. I tillegg ca 50 undersøkelser av pasientenes slektninger for å utelukke RB.
Seksjon for klinisk genetikk/Avd. for medisinsk genetikk (OUS), Oslo universitetssykehus HF
Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus HF, ved Avdelingssjef Morten Carstens Moe
eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT
Alle henvendelser rettes til eRapport