Loader

Nasjonal behandlingstjeneste for særlig avanserte bekkenskader

Den nasjonale behandlingstjenesten tilbyr høyspesialisert utredning og behandling av pasienter med alvorlige og komplekse bekkenbruddskader. Tjenesten omfatter åpne bekkenbrudd og bekkenbrudd kombinert med større bløtdelsskader som krever sekundære bløtdelsrekonstruksjoner. Behandling tilbys også ved bekkenbrudd hos barn, komplekse brudd i bakre bekkenring med nevrologiske utfall, og operasjonstrengende sekveler etter brudd i bakre bekkenring.

Det vises til egne henvisningskriterier.

ICD-10: S32.1, S32.2, S32.3, S32.4, S32.5, S32.7, S32.8, S33.2, S33.3, S33.4, S33.6, S33.7, S34.4, S34.6, S34.7, S35.5, S35.7, S35.8, S35.9, S37.2, S37.3, S39.0, S39.7, S39.8, S39.9, M84.0, M84.1, M84.2, M84.3, M84.4, M84.8, M84.9  T84.0, T84.1, T84.2, T84.3, T84.5, T84.6, T84.7, T84.8, T84.9

Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Ullevål.

Oppgaver og resultat
Resultatmål for 2022: 1) Arrangere et nytt fagseminar i Oslo for referansegruppen – gjennomført (beskrevet under). 2) Arrangere et møte i Oslo for «Nordic Pelvic Fracture Forum» - gjennomført (beskrevet under). 3) Ta imot alle henviste pasienter uten forsinkelse (i samarbeid med intensivavdeling og traumeavdeling) – gjennomført. 4) Søke om eksterne midler til finansiering av nye studier/forskningsprosjekt – gjennomført (beskrevet under fanen Forskning) 5) Utvide forskningen med en ny doktorgradskandidat – gjennomført (beskrevet under fanen Forskning) Vi viderefører de samme resultatmålene for 2023 (bortsett fra nr. 2). Kvalitetsmål for tjenesten: Vi har definert kvalitetsmål som lav forekomst av komplikasjoner og gode funksjonsscore 1 år postoperativt – tallene er presentert i rapporten «Registerdata 2015-2022», som er tilgjengelig på tjenesten sin OUS-nettside. I denne rapporten er også tjenestens kvalitetssystem/register beskrevet.

Status for kompetansespredning: Pasientinformasjon om tjenestens innhold og ansvarsområdet, samt de spesifikke henvisningskriteriene for tjenesten, ligger tilgjengelig på behandlingstjenesten sin OUS-nettside. Her ligger også tjenestens kompetansespredningsplan, som er oppdatert for 2023. Undervisning og formidling i 2022 er beskrevet nærmere i denne rapporten under fanen Aktivitet. I tillegg, har tjenesten bidratt til implementering av nasjonale retningslinjer og kunnskapsbasert praksis for landets andre traumesentre. Personer tilknyttet tjenesten er også kontinuerlig involvert i veiledning av prosjekter for medisinstudenter, master- og doktorgradsstudenter.

Beskrivelse av samarbeidet rundt tjenesten: Behandlingstjenesten har jevnlige formelle og uformelle samtaler med referansegruppen og bekkenkirurger på regionssykehusene Haukeland Universitetssykehus og St. Olavs hospital (som er hovedleverandører av pasienter), i tillegg til traumesentrene ved Universitetssykehusene i Tromsø og Stavanger. Et resultatmål for tjenesten i 2022 var å arrangerer et møte/seminar med referansegruppen (fysisk eller digitalt). Dette ble arrangerte som et nettmøte i siste halvdel av 2022. Tjenesten har et tett samarbeid med andre forskningsgrupper og forskernettverk. Nasjonalt har tjenesten opprettet et mer aktivt og formalisert samarbeid med det nasjonale proteseregisteret i Bergen. Internasjonalt er forskernettverket styrket gjennom møtevirksomhet, klinisk praksis og forskningsrelatert aktivitet. I samarbeid med de ledende bekkenskademiljøene i Sverige, Danmark og Finland har behandlingstjenesten opprettet et «Nordic Pelvic Fracture Forum» med hensikt å fremme klinisk samarbeid og forskningssamarbeid på nordisk nivå. Et resultatmål for 2022, var å arrangere et nytt møte/seminar med denne gruppen. Det ble gjennomført i Oslo i første halvdel av 2022.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
40 timer
Utfyllende informasjon

Personer tilknyttet tjenesten bidrar hvert år som kursledere for leger i videreutdanning, samt legestudenter og sykepleiere på grunnutdanningsnivå og personell tilknyttet AMK-tjenesten. Etter ett par år med begrenset virksomhet på grunn av koronasituasjonen, kom vi tilbake til normalen i løpet av andre halvdel av 2022.

Klinisk aktivitet

Nyhenviste pasienter som er behandlet
  • Helse Vest RHF - 1 pasienter
  • Helse Sør-Øst RHF - 7 pasienter
  • Helse Midt-Norge RHF - 2 pasienter
  • Annen tilhørighet - 1 pasienter
Behandlinger
  • Helse Midt-Norge RHF - 1 pasienter
Utfyllende informasjon

I løpet av 2022 ble totalt 118 pasienter med operasjonskrevende avanserte bekkenskader behandlet ved OUS Ullevål. Av disse var det 12 pasienter som oppfylte eksplisitt de vedtatte inklusjonskriteriene for den nasjonale behandlingstjenesten. Dette er det samme antallet som de 2-3 siste årene. Antall pasienter henvist fra andre regioner enn Helse Sør-Øst, har over tid vært lavt i forhold til pasientgrunnlaget for disse regionene. Et resultatmål over flere år har derfor vært å jobbe for økt tilgjengelighet av tjenestetilbudet. I samarbeid med referansegruppen har vi utarbeidet spesifikke henvisningskriterier, som det er bred enighet om. Alle i referansegruppen videreformidler informasjon om behandlingstjenesten til eget fagmiljø/helseforetak og sikrer at det etableres gode prosedyrer for henvising av aktuelle pasienter. Vi får rapportert at dette fungerer fint, og at sentrene henviser alle aktuelle pasienter. Vi opplever derfor at tjenesten er likeverdig tilgjengelig, men at insidensen av alvorlige bekkenskader reelt er høyere i Helse Sør-Øst enn i de andre helseregionene.

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Informasjon om tjenesten er tilgjengelig på nett. (Veiledning).
  • Ukentlig veiledning/kommunikasjon med pasienter og pårørende. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Nordisk Traumeseminar - ansvar for temaer relatert til bekkenrelatert traumatologi (Lillehammer, mai). (Kurs/seminar).
  • Internasjonale kurs i bekken- og acetabularfrakturkirurgi (Davos, desember). (Kurs/seminar).
  • Bruddbehandling for leger under spesialistutdanning - teoretisk og praktisk undervisning/veiledning. (Veiledning).
  • Avansert bruddbehandling for ortopeder under spesialistutdanning - teoretisk og praktisk undervisning/veiledning. (Veiledning).
  • Daglig vurdering av røntgen- og eller CT-bilder tilsendt fra andre sykehus. (Veiledning).
  • Informasjon om tjenesten er tilgjengelig på nett. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • Videooverføring av morgenmøter fra OUS Ullevål relatert til tjenestens virksomhet - nettmøte. (Digital undervisning).
Utfyllende informasjon

Når det gjelder tjenestens aktivitet innen veiledning og formidling til helsepersonell, pårørende og pasienter i 2022, har vi i løpet av året kommet tilbake til normalen (etter pandemien), og kurs/seminar har gått som planlagt.

Kvalitetsverktøy

  • Traumemanualen Oslo universitetssykehus, 2015, Ny retningslinje
  • Bruddregisteret Ullevål, Medisinsk kvalitetsregister, 2018, Nytt register
  • Bekkenbruddregisteret Ullevål, Medisinsk kvalitetsregister, 2015, Nytt register
Forskning

Vitenskapelige artikler

Dara K, Bere T, Hellund JC, Flugsrud GB, Røise O

Long-term results after isolated iliac wing fractures.

Injury 2022 Nov;53(11):3795. Epub 2022 aug 18

PMID:
36057487
Utfyllende informasjon

Frie foredrag på Ortopedisk Høstmøte 2022 (26.-28. oktober): • «Operasjonskrevende acetabulumbrudd oppstått under fysisk aktivitet» (Meena Alexandra Nilsen Grepp) • «Avulsjonsfraktur i nedre ramus – to kasuistikker behandlet konservativt med smertefull pseudoartroseutvikling.» (Xheti Svirca)

Avlagte doktorgrader

Utfyllende informasjon

Ingen disputaser i 2022.

Forskningsprosjekter

Functional outcome after fragility fractures of the pelvis in the elderly

Anniken Nyhus, Akershus universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2018 - 2024
Deltakende helseregion:
HSØ
Primary and secondary total hip arthroplasty following acetabular fractures

Ragnhild Loven Kirkebø, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2017 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Utfyllende informasjon

Et resultatmål for 2022 var å søke om eksterne midler til finansiering av nye studier/forskningsprosjekt og utvide forskningen med en ny doktorgradskandidat. Behandlingstjenesten har vært delaktig i søknader (i samarbeid med A-hus) og har mottatt penger, som skal brukes til et nytt doktorgradsprosjekt.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus, ved Klinikksjef Rolf Bjarne Riise

Referansegruppen har i 2022 bestått av:
Yngvar Krukhaug
Referansegruppens leder (HV)
Aron Adelved
Representant Helse Sør-Øst
Gitte Christine Korvann
Brukerrepresentant
Nenad Tajsic
Representant Helse Nord
Pieter Oord
Representant Helse Vest
Robert Buciuto
Representant Helse Midt-Norge

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler