Loader

Nasjonal behandlingstjeneste for kirurgisk behandling av skader på plexus brachialis

Den nasjonale behandlingstjenesten omfatter utredning og kirurgisk behandling av skader på plexus brachialis. Plexus brachialis er et nettverk av nerverøtter som kommer ut fra ryggmargen i nakken, og som styrer bevegelse og følelse i armene. Skader på plexus brachialis skjer vanligvis ved et kraftig drag i armen, skulderen eller nakken.

Kirurgisk behandling av skader på plexus brachialis omfatter nervekirurgi og funksjonsforbedrende kirurgi. For å sikre spesialisert kompetanse og høy kvalitet, er behandlingen sentralisert som en nasjonal behandlingstjeneste.

Det vises til egne henvisningskriterier.

ICD-10: P 14.0, P 14.1, P 14.2, P14.3, S 14.3

Tjenesten omfatter ikke initial vurdering eller konservativ behandling.

Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Oppgaver og resultat
Målsetting med tjenesten er å gi likeverdig tilbud til alle uavhengig av bosted. I 2019 var nyfødte til første konsultasjon ved 3,1 mnd alder (gjennomsnittlig) etter fødsel (tilsvarende tall for 2018 var 4,6 mnd), median ventetid mellom mottatt søknad og første konsultasjon var ca. 1,7 mnd. Vi tolker dette som at informasjon om tjenesten har nådd ut og at de nyfødte med skade blir henvist i tide slik at barna (som ønskelig) tilses ved ca 3 mnd alder og det er da god tid til å planlegge eventuelle operasjoner. For alle der det var operasjonsindikasjon var primærbehandling gjennomført før 6 måneders alder. Det er i tillegg langtidsoppfølging av alle pasienter som "er innom" tjenesten uavhengig av om de får kirurgisk behandling eller ikke. Dette er et større arbeid som vil bli presentert etappevis ettersom resultatene gjøres opp og resultatene her vil bli rapportert i tråd med internasjonale kriterier for rapportering av klinisk behandlingsresultat for denne pasientgruppen.

Det arrangeres minst en gang i året fagdager for helseperonell i andre regioner, i 2019 i Stavanger. Slike dager planlegges det å fortsette med årlig og slik at alle de store sykehusene besøkes regelmessig. Det ble i tillegg arrangert en temadag for pasienter og pårørende i mars 2019. Første gang ble pasienter i alder 11-15 år invitert med foreldre/pårørende. Det var stor interesse og tilbakemeldingene var gode. Planen er derfor å fortsette å arranger slike dager, i 2020 er planen å arrangere tilsvarende for en yngre aldersgruppe, trolig 6-10 år.

Som anført tidligere har vi samarbeid med miljøer I Stockholm, London og Leiden. I 2019 har vi således operert to nyfødte med spesielle og kompliserte skader i Stockholm i samarbeid med svenske kolleger på Södersjukhuset. Referansegruppen møtes ved behov, og konfererer ellers via mail eller telefon.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
7 timer
Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
5 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
4 timer
Utfyllende informasjon

Behandlingstjenesten deltar i kursvirksomhet knyttet til spesialistutdanning (representanter for tjenesten deltar i håndkurset for ortopeder i utdanning) og i videreutdanningskurs for leger. Det drives internundervisning for OUS og deler av dette er nettundervisning til et stort antall sykehus over hele landet. Det ble i tillegg arrangert en Plexusdag i Stavanger, hovedsakelig beregnet på helsepersonell. Det ble våren 2019 arrangert en "plexusdag" for barn med plexusskader og deres pårørende. Dette var den første i en planlagt serie av slike dager og denne gang henvendte vi oss til de eldste barna i aldersgruppe 11-15 år. Programmet besto dels i klassiske forelesninger med informasjon om sykdommen og behandligsalternativene og dels i en bolk der deltakerne møttes i smågrupper ledet av en moderator fra tjenesten. Her fikk både barna og foreldrene treffe likesinnede og diskutert og utvekslet erfaringer. Tilbakemeldingene var svært gode og det planlegges en tilsvarende dag for yngre barn i 2020.

Klinisk aktivitet

Nyhenviste pasienter som er behandlet
  • Helse Vest RHF - 10 pasienter
  • Helse Sør-Øst RHF - 37 pasienter
  • Helse Nord RHF - 3 pasienter
  • Helse Midt-Norge RHF - 5 pasienter
Utfyllende informasjon

Tjenesten har nå tre overleger fast i behandlingsteamet, i tillegg er det en koordinator i 50% tilknyttet tjenesten og nærmere ti ergo-og fysioterapeuter har fast tilknytning til tjenesten (spesialutdannede voksen-og barneterapeuter) Av de nyhenviste var 20 spebarn/nyfødte med plexusskade, 17 med obstetrisk skade henvist for seinkorreksjon (noen av disse tilflyttede fra andre land, noen var tidligere behandlet annet sted i Norge enten kirugisk eller konservativt, og i tillegg 18 pasienter med traumatisk plexusskade) Det ble gjort plexusrekonstruksjon på fire nyfødtskadde (hvorav to ble opereret i Stockholm i samarbeid med svenske kolleger) og tre traumatiske skader i 2019. (mot hhv en og fem i 2018) Det be gjort andre sekundære rekonstruktive inngrep på 26 pasienter med opprinnelig obstetrisk plexusskade og 11 pasienter med tidligere traumatisk plexusskade. (mot hhv 24 og 7 i 2018)

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Plexusklinikker. (Veiledning).
Allmennheten - alle regioner
  • Intervju Lommelegen.no (søk etter "plexus"). (Oppslag i media).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • April - Fagdag om perifere nerveskader (Nasjonal fysioterapifagdag) (Oslo) - Foredrag om plexusskader etc. (Kurs/seminar).
  • Barnepleierkonferanse april 2019. (Konferanse).
  • Nettside. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • Fagdag plexusskader Stavanger nov 2019. (Kurs/seminar).
  • . November - Håndterapiseminar (Oslo) - Foredrag om plexusskader etc. (Kurs/seminar).
  • November - Seminar for barnefysioterapi - Foredrag om obstetriske plexusskader. (Kurs/seminar).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Plexusklinikker. (Veiledning).
  • November - Faglunsj om Plexusskader på Sunnaas - traumatiske plexusskader. (Veiledning).
Utfyllende informasjon

Det er utarbeidet en beskrivelse av tjenestens innhold og avgrensing, publisert på internettsidene til landsfunksjonen ved OUS. Denne inneholder navn, kontakt- og henvisningsinformasjon med mål om å sikre likeverdig tilgjengelighet. Nettsiden er under revisjon, arbeidet beregenes ferdigstilt våren 2020. Det er laget et blogginlegg om plexusskader som nylig er publisert i OUS sin "Ekspertsykehuset"-serie: https://ekspertsykehusetblog.wordpress.com/2020/01/20/ous-har-landsfunksjon-for-kirurgisk-behandling-av-skader-pa-nakkens-nerver-plexus-brachialis/ Vi arrangerer fortsatt plexusklinikker som beskrevet i tidligere rapporter, i utgangspunktet annenhver uke, vi ser 6 pasienter hver gang.. Her får familier til barn med plexusskader, ofte sammen med representanter for lokalt helsevesen (oftest pasientens lokale fysio- eller ergotereapeut) en tverrfaglig gjennomgang (tjenesten representert med ergoterapeut, fysioterapeut og lege, ved behov også supplert med ortopediingeniør). I tillegg til epikrise/journalkopi til lokal lege tar vi alltid kontakt med lokal fysio-/ergoterapeut etter hver konsultasjon/klinikk og på den måten spres informasjon til det lokale behandlingsapparatet.

Kvalitetsverktøy

Utfyllende informasjon

Kvalitetsverktøy: Internt kvalitetsregister, 2014, Register med nasjonal dekningsgrad Fagprosedyre fysioterapi etter subscapularisforlengelse, 2015, Nasjonal retningslinje Henvisningsrutiner på nettside, revidert 2016, Nasjonal henvisningsrutine Utfyllende informasjon: Vi følger alle pasienter i et kvalitetsregister der vi også registrerer status i oppfølgingsperioden. Alle med medfødt plexusskade følges opp til de er utvokst, i praksis til 15-års alder, og de blir vurdert og skåret etter internsjonalt anerkjente standarder ved flere alderstrinn gjennom oppveksten. I Norge snakker vi om et lite antall pasienter hvert år og vi er avhengig av å samle flere “årganger” med pasienter for å få fornuftige data å rapportere. I registeret har vi p.t. 273 pasienter som er under aktiv oppfølging. Medinsight: I løpet av 2019 er det arbeidet med en overføring av plexusregisteret (som har vært lokalt administrert) til registrerplattformen Medinsight. Kvalitetsregisteret vil være operativt på Medinsight våren 2020. Det er i tillegg planlagt en søknad om å gå fra å være et lokalt kvalitetsregister til å bli et kvalitets- og forskningsregister med bredt samtykke.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Utfyllende informasjon

Ingen publiserte artikler i 2019. Ett manus er under utarbeidelse og kan trolig sendes tidsskrift første halvår 2020.

Forskningsprosjekter

Skader på plexus brachialis

Frode Thu, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2014 - 2021
Deltakende helseregion:
HSØ
Utfyllende informasjon

Det er etablert en skandinavisk-britisk gruppe som skal samarbeide om forskning og utvikling angående plexusskader. Første møte var i Stockholm 18.-20.mai 2017. Der var det deltakelse fra universitetssykehusene i Umeå, Stockholm, Helsinki, London, Leeds og Glasgow og Oslo. Andre møte ble arrangert i Oslo 1.-2. juni 2018, og representanter for tjenesten var arrangører og alle deltakende nasjoner var representert. Neste møte blir i Finland våren 2020

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus, ved Klinikkleder Rolf Riise

Referansegruppen har i 2019 bestått av:
Ånen Aarli
Referansegruppens leder (HV)
Claus Klingenberg
Representant Helse Nord
Gunn Hulleberg
Representant Helse Midt-Norge
Jan-Ragnar Haugstvedt
Representant Helse Sør-Øst
Lars Eldar Myrseth
Representant for tjenesten
Nina Kristoffersen
Brukerrepresentant

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler