- AktiWeb-studien: trening og fysisk aktivitet for hofte-kneartrose,Norsk Revmatikerforbund nettsider. (Veiledning).
- Podcast: Å leve med revmatisk sykdom. (Sosiale media).
Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering
Tjenesten skal bygge opp og spre informasjon om rehabilitering av pasienter med kompliserte revmatiske sykdommer og sammensatte problemstillinger tilknyttet revmatisk sykdom.
Tjenesten samarbeider tett med brukerorganisasjonene og har fokus på kompetansespredning til helsepersonell, brukere og pårørende gjennom undervisning, veiledning, og nettverksaktiviteter.
Tjenesten deltar aktivt i nasjonale og internasjonale forskernettverk, som bidrar med viktig forskning om helsefremmende faktorer og effekter av behandling og rehabilitering.
Tjenesten skal bidra til at det etableres faglige nettverk i hver helseregion som på sikt skal overta og ivareta dette arbeidet lokalt.
Tjenesten er lokalisert til Diakonhjemmet Sykehus.
NKRR har i 2020 formidlet ny kunnskap gjennom digitale ressurser som filmer og webinarer, samt at vi har samarbeidet om webinarer arrangert av andre kompetansetjenester og brukerorganisasjoner. Da pandemien brøt ut, tok NKRR regien i sykehusets arbeid med å ta i bruk videokonferanser som erstatning for poliklinisk oppmøte, og har formidlet kompetanse og erfaringer om dette i webinarer, podcast, EHiN (ehelsekonferansen i Norge), informasjonsmateriell og vitenskapelig publikasjon. En fagspesifikk konferanse for ergoterapeuter fra hele landet ble gjennomført digitalt. I juni gjennomførte vi "Grønn Kongress", en digital erstatning for den årlige europeiske revmakongressen. Vi prøvde også med hell en "hybrid" formidlingsform i kommunehelsetjenesten, der vi kombinerte forelesere fysisk tilstede og videoforelesninger. Digitale formidlingsformer når flere og kan lettere tilpasses i klinisk praksis. Slike bærekraftige tiltak blir satsningsområde også i 2021. NKRR har i 2020 hatt stor aktivitet på sosiale medier, presentert 19 oppslag på RevmaBloggen, 75 innlegg på Facebook og 39 nyhetssaker på egne websider. NKRR har produsert 7 informasjons- og undervisningsfilmer, samt hatt 8 oppslag i dagspresse. I Brukerundersøkelsen høsten 2020 var 89% av respondentene tilfreds med NKRR sine digitale fagutviklingstiltak, noe som er spesielt viktig fordi nesten halvparten svarte at deres muligheter og behov for fagutvikling ikke var blitt ivaretatt i den kliniske hverdagen i pandemi-året.
NKRRs Referansegruppe fikk i 2020 et nytt medlem fra HSØ. Vi hadde ett fysisk og to digitale møter. NKRR har i 2020 fulgt opp referansegruppens ønske om bedre tilgjengeligjøring av formidlingstiltakene, og hatt fokus på digitalt levert undervisnings- og informasjonsmateriell, webinarer, podcast og sosiale medier. NKRRs etablerte samarbeid og nære tilknytning til Revma Pasientråd sikrer at brukerperspektivet er representert i planlegging, gjennomføring og formidling av forskning og fagutvikling, samt i utforming av informasjonsmateriell, behandlingstilbud og kurs. Rådet består av 13 brukere, ledes av en fast ansatt erfaringskonsulent og har i pandemi-året opprettholdt aktiviteten med digitale samlinger. NKRR har i 2020 hatt tett forskningssamarbeid med brukerorganisasjoner, som NRF (i AktiWeb) og FFO (i RehabNytte). NKRR deltok i en rekke internasjonale fagnettverk for utvikling av behandlingsanbefalinger og implementeringsmodeller, samt utvikling av internasjonal, nettbasert undervisning. NKRR leder NIOR, tverrfaglig organisasjon for helsepersonell, Health professionals-delen av EULAR og Nasjonalt nettverk for lærings- og mestringstilbud i revmatologi. I 2020 har vi samarbeidet med flere andre kompetansetjenester, feks om Rehabiliteringskonferansen 2020. Konferansen ble avlyst pga pandemien, men ble erstattet av webinarer der planlagte temaer for konferansen ble presentert. NKRR deltok i webinarene som foredragsholdere og webinar-leder.
Undervisning
- Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
- 2000 timer
- Egen region: Utdanning av helsepersonell
- 20 timer
Ett av NKRRs resultatmål er at studenter på profesjons-, etter- og videreutdanningene, master- og PhD-nivå skal ha tilgang til oppdatert kunnskap om rehabilitering for pasienter med revmatiske- og muskelskjelettsykdommer. I 2020 har seks av NKRRs ansatte hatt bistillinger på universitet og høyskoler; tre av disse er professor-II og tre er førsteamanuens-stillinger. NKRR har dermed gitt undervisning på alle nivåer på universitet og høyskoler i 2020, for alle helse-profesjoner og i en rekke tema innenfor rehabilitering, helsefag og forskningsmetode. NKRRs universitetsansatte har i 2020 vært opponent, komiteleder og disputasleder i mange disputaser i inn- og utland, samt at de har vært veiledere for et stort antall doktorgradsstipendiater og masterstudenter.
Formidling
- Grepene mot håndartrose. (Oppslag i media).
- Håndartrose: unngå operasjon med enkle øvelser. (Oppslag i media).
- Ny kur mot øl- og baconsykdommen (urinsyregikt). (Oppslag i media).
- Mer samarbeid fører til mindre kirurgi (Dagens Medisin). (Oppslag i media).
- Podcast om Covid19 og revmatisk sykdom. (Sosiale media).
- YouTube-film om Covid19 og revmatisk sykdom. (Sosiale media).
- YouTube; Covid19 og arbeidsdeltakelse. (Sosiale media).
- Fagdager for ergoterapeuter. (Kurs/seminar).
- Behandlingsforløp for pasienter med håndartrose. (Kurs/seminar).
- Virke Rehab forskningsnettverk. (Kurs/seminar).
- SAMBA-prosjektet, for Fysioterapeuter. (Kurs/seminar).
- Hva kjennetegner pasienter som henvises for kirurgisk vurdering for CMC1-artrose?. (Kurs/seminar).
- Kan ergoterapi utsette eller redusere behivet for CMC1-kirurgi?. (Kurs/seminar).
- REHAB 2020. (Konferanse).
- MUSS: Designe studier av ikke-farmakologiske intervensjoner i muskel-skjelettfeltet. (Konferanse).
- Grønn kongress: høydepunkter i EULAR-kongressen. (Konferanse).
- Helsetjenesteforskningskonferansen 2020: RehabNytte. (Konferanse).
- MUSS: Kvalitetsindikatorer i rehabilitering. (Konferanse).
- MUSS; Brobygging mellom tjensetenivåer i rehabilitering. (Konferanse).
- EULAR; How can we hwlo people with fibromyaligia. (Konferanse).
- Not all the same? Risk of CVD, patients on biologics may be better protected. (Konferanse).
- The changing states of fibromyalgia in patients with axSpA. (Konferanse).
- Helsetjenesteforskningskonferansen 2020: Adherence to exercise. (Konferanse).
- EULAR 2020: Higher quality of care and less surgery after implementing OA guidelines in primary care. (Konferanse).
- Grønn kongress: Nytt om axSpA og PsA. (Konferanse).
- A cost-utility analysis of multimodal occupational therapy in patients with CMC-osteoarthritis. (Konferanse).
- Resultater fra ROS-studien, brosjyre. (Veiledning).
- Aktivitetsregulering (brosjyre). (Veiledning).
- Veileder for Covid19 ved revmatisk sykdom. (Digital undervisning).
- Utfallsmål i rehabilitering, webinar. (Digital undervisning).
- Pasientspesifikke måleinstrumenter. (Digital undervisning).
- Resultater fra intervjuer om Brukermedvirkning. (Digital undervisning).
- Med mot til å måle effekt. (Digital undervisning).
- Resultater fra SAMBA-prosjektet (webinar). (Digital undervisning).
- Kafedialog HSØ: BRIDGE-studien. (Konferanse).
- Hverdagsrehabilitering; kommunehelsetjenesten i Hallingdal. (Kurs/seminar).
- Behandling av revmatisk sykdom; kommunehelsetjenesten Rykkin. (Kurs/seminar).
- Prognoseforskning. (Kurs/seminar).
- Måleegenskaper. (Kurs/seminar).
- Innføring i revmatiske sykdommer. (Kurs/seminar).
- Samhandling mellom tjenestenivåer (Lovisenberg sykehus). (Kurs/seminar).
- Samhandling for bedre artrosebehandling. (Kurs/seminar).
Ett av resultatmålene til NKRR er at relevant personell i spesialist- og kommunehelsetjenesten skal ha likeverdig tilgang til kompetanse og kjenne til kunnskapsbaserte tiltak og målemetoder for rehabilitering. På grunn av Covid-19-pandemien, har det i 2020 vært behov for tilpasninger av NKRRs aktiviteter for å nå dette målet. I det følgende beskrives noen eksempler på sentrale tema og formidlingsformer vi har gjennomført i 2020: Videokonsultasjoner for pasienter med revmatiske sykdommer; NKRR har de siste årene jobbet aktivt med å utvikle og ta i bruk alternative, innovative formidlingsmetoder. NKRR-forskere var derfor klare til å møte behov som oppstod som følge av pandemien. Et eksempel er at vi umiddelbart kunne starte implementering av videokonsultasjon som alternativ til fysisk oppmøte ved polikliniske konsultasjoner for personer med revmatisk sykdom. For å systematisere erfaringer og innhente resultater fra denne konsultasjonsformen, ble data samlet inn ved fokusgruppeintervjuer med syv revmatologer og syv sykepleiere og fra en digital, anonym spørreundersøkelse blant pasienter som var satt opp til videokonsultasjoner ved Diakonhjemmet Sykehus. Erfaringer fra gjennomføring og resultater fra datainnsamlingen er formidlet i form av et webinar som helsepersonell fra hele landet ble invitert til, og som ligger tilgjengelig på nkrr.no. Videre ble det laget oppslag på nettsider og i diverse sosiale medier om "Tips til å holde en god videokonsultasjon", det ble holdt foredrag på den nasjonale EHiN-konferansen (eHelse i Norge), samt på seminar arrangert av Norsk Revmatologisk Forening. En artikkel som oppsummerer erfaringer og resultater er submittert til Tidsskrift for den norske Legeforening (i review). Webinarer; NKRR har som mål å være i front når det gjelder å utvikle og ta i bruk digitale formidlingsmetoder, og det lå derfor godt til rette for å øke antall webinarer i 2020. I de regelmessige møtene med NKRRs Referansegruppe, samt i Brukerundersøkelsen som sendes ut til helsepersonell i hele landet, etterspør vi tema som våre brukere anser som relevante og der de ønsker oppdatert kunnskap. Basert på denne oversikten over tema, presenterte vi et stort antall webinarer gjennom 2020, og har planlagt for minst to webinarer i måneden gjennom hele 2021. Vi arbeider videre med å utvikle gode metoder for å få oversikt over hvem og hvor mange som deltar, samt legge til rette for at deltakerne kan evaluere webinarene. Videre har vi fortsatt fokus på å øke deltakelse fra primærhelsetjenesten. I en survey fra 2019, oppga mange problem med å få tid til å delta i seminarene i en travel klinisk hverdag. Tidsutfordringen har antakelig vært enda mer prekær i 2020, og vi har derfor lagt vekt på å gjøre filmopptak av webinarene, og deretter tilgjengeliggjøre dem på NKRRs nettsider og spre dem via våre kommunikasjonskanaler. Åpent Dialogmøte; I 2019 arrangerte vi for første gang "Åpent dialogmøte om revmatiske sykdommer" i samarbeid med Norsk revmatikerforbund (NRF). Hensikten var å formidle oppdatert forskningskunnskap til mennesker med revmatiske sykdommer, samt svare på spørsmål eller utdype temaer som deltakerne ble invitert til å sende inn i forkant. Vi prøvde ut en innovativ formidlingsmetode, der forsker og bruker formidler sammen om samme tema med hvert sitt perspektiv. Denne formen fikk god evaluering av deltakere og arrangører, og vi planla derfor et nytt Dialogmøte 15.oktober 2020, med tittel «Behandling av RA ved remisjon – data fra ARCTIC REWIND-studien». Seminaret ble gjennomført digitalt, med NRF som teknisk arrangør. Invitasjon til å sende inn spørsmål ble lagt ut på revmatiker.no og på NKRRs nettsider og sosiale medier. For å sikre at foredragene var relevante og presentert i et brukervennlig språk, ble foredragene presentert for NKRRs Pasientråd i forkant og justert i henhold til deres innspill. Totalt 175 personer hadde meldt seg på. Seksti av disse fulgte seminaret live, og alle fikk tilsendt en lenke der de kunne se foredragene de påfølgende 14 dager. Veileder for Covid-19 ved revmatiske sykdommer; Under Covid-19 pandemien har det både blant pasienter og helsepersonell vært mye usikkerhet omkring behandling og rehabilitering av revmatisk sykdom. NKRR bidro derfor i utvikling av en veileder for helsepersonell og pasienter om håndtering revmatisk sykdom i pandemien. Veilederen ble oppdatert i alt fire ganger i løpet av 2020, etterhvert som erfaringer og kunnskap ble tilgjengelig. Dokumentene er tilgjengelige på NKRRs nettsider. Videre presenterte NKRR et webinar om Covid-19 i høst, og vi har i samarbeid med Norsk Revmatikerforbund laget en Youtube-film og en podcast med informasjon og råd om behandling og rehabilitering under pandemien, der pasienter med revmatisk sykdom er målgruppe. Nasjonal nettverkskonferanse; NKRR har siden 2010 hatt ansvar for planlegging og gjennomføring av Nasjonal Nettverkskonferanse for revmatologisk rehabilitering. Konferansen arrangeres hvert annet år og er et samarbeid mellom NKRR, Norsk revmatikerforbund og Norwegian Interdisciplinary Organisation in Rheumatology (NIOR). Konferansen planlegges i samarbeid med helsepersonell fra alle helseregioner og en lokal vertskapskomite har ansvar for gjennomføring sammen med NKRR. Deltakerne representerer alle faggrupper innen revmatologi, samt brukerrepresentanter, og kommer fra alle revmatologiske avdelinger, rehabiliteringssentra, kommunehelsetjenesten i hele landet, samt fra brukerorganisasjonene. Formålet med nettverkskonferansen er å bygge kompetanse i revmatologisk rehabilitering for å oppnå et best mulig rehabiliteringstilbud i hele landet, samt å bygge nettverk og møteplasser mellom personer med revmatisk sykdom, fagpersoner (alle aktuelle profesjonsgrupper) og beslutningstakere. Arrangementet skulle etter planen arrangeres våren 2021 i Helse Nord, med tittel: «Pasient anno 2021 – mellom digitaloppfølging og uterehabilitering, Pasientforløp og likeverdige rehabiliteringstjenester». På grunn av pandemien er konferansen utsatt. Kurs for primærhelsetjenesten; NKRR har gjennom samarbeid med flere kommuner jobbet med å utvikle metoder for kunnskapsformidling og implementering for å sikre et kunnskapsbasert rehabiliteringstilbud i primærhelsetjenesten. Vi har etablert en undervisningspakke der vi tar i bruk forskjellige formidlingsmetoder (forelesning og digitale ressurser), som vi i september prøvde ut i et seminar i regi av Rykkinn Fysioterapi . For å imøtekomme smittevernregler, presenterte vi i seminaret en kombinasjon av «live» foredrag med tilstedeværende foredragsholdere og filmer der forskere presenterte sine ekspert-områder. Et bredt spekter av tema presentert av ulike profesjoner ga til sammen en grunnleggende kunnskapsplattform tilpasset helsepersonell i primærhelsetjenesten, og vår tilstedeværelse ga mulighet fo faglige diskusjoner. I tråd med smittevernhensyn, var antall deltakere redusert til 17. Deltakerne var hovedsakelig fra HSØ og fra Helse Nord. Basert på deltakernes tilbakemeldinger på form og innhold, vil denne undervisningspakken bli videreutviklet i 2021. NKRR i diverse kommunikasjonskanaler; Facebook: NKRR har hatt 75 innlegg på Facebook, og har hatt en rekkevidde på totalt ca 42000. NKRR.no: Vi har hatt 39 nyhetsoppslag på nettsiden vår. I løpet av året har nyhetssidene våre hatt totalt ca 15000 sidevisninger. Vår Kliniske verktøykasse, med nyttige verktøy og instrumenter for helsepersonell, har hatt mer enn 28000 sidevisninger. På REVMAbloggen har vi hatt 19 blogginnlegg med 28.700 visninger. YouTube: NKRR har publisert syv informasjonsfilmer som til sammen hatt over 3.200 avspillinger. Dagspressen: NKRR har i 2020 hatt tilsammen 8 oppslag i de store dagsavisene All spredning er organisk og ikke betalt. NKRR i fagfelle-oppgaver; NKRRs ansatte bidrar jevnlig som medlem av komiteer for vurdering av forskningssøknader i alle regioner og vurderer PhD-prosjektplaner for opptak til programmer ved universiteter nasjonalt og internasjonalt. Videre er vi i svært stor grad referee for fagfelledømte artikler. NKRR betrakter slike fagfelle-oppgaver som nyttige med tanke på å bygge nettverk, være konkurransedyktige i egne søknadsprosesser og være i kunnskapsfronten. Fagdager for ergoterapeuter i revmatologi; Det arrangeres hvert år fagdager for ergoterapeuter i revmatologi. Arrangementet går over to dager, og legges annethvert år til Oslo (i regi av NKRR) og annethvert år til et fagmiljø ellers i landet, med bistand fra NKRR. Fagdagene ble i år arrangert digitalt. Tema var «Kunnskapsgrunnlaget for ergoterapi i revmatologi», og det var i alt 61 registrerte deltagere. Mange steder satt også de registrerte deltagerne sammen med ikke-registrerte kolleger som fulgte hele eller deler av programmet. Denne muligheten gjorde at det var rekordmange deltagere, og også mange fra kommunehelsetjenesten.
Kvalitetsverktøy
- Covid 19 og revmatisk sykdom, 2020, Ny retningslinje
- Nasjonal prosedyre for diagnostikk, behandling og oppfølging av revmatoid artritt, 2020, Ny retningslinje
- Prosedyre for vaksinasjon av voksne med revmatisk sykdom, 2020, Ny retningslinje
NKRR deltok i 2020 i flere internasjonale arbeidsgrupper for utvikling av kvalitetsverktøy: EULAR task force for the development of lifestyle advise for people with RMDs EULAR task force for the implementation of self-management strategies in people with inflammatory arthritis EULAR task force for the use of imaging to guide treatment for people with RMDs EULAR task force for update of the ASAS -OMERACT Core Set for Ankylosing Spondylitis EULAR Task Force for Remote care in RMDs IMPARCT-RMD for utvikling av implementeringsmodeller og nettbasert undervisning OARSI OARSI Joint Effort Initiative Outcome Measures