Også i 2009 var virksomheten ved KoKom preget av Nødnettprosjektet der vi medvirket i ulike grupper (kontrollroms-, opplærings-, prosedyre- og informasjonsgruppe).
Helsedirektoratet er fortsatt vår største oppdragsgiver.
Utenom prosjektporteføljen fra direktoratet har KoKom videreført forprosjektet vedrørende eCall i Norge. Styringsgruppen og finansieringen kommer fra Samferdsels-, Justis-, og Helse- og omsorgsdepartementet.
Mye av aktiviteten ved KoKom avspeiler også at 2009 var det første året der senterets LV/AMK-simulator var i ordinær drift. Simulatoren har vært flittig benyttet i presentasjoner, i veiledningsvirksomhet, samt at den er blitt benyttet i tester.
Et prosjekt som fikk mye oppmerksomhet var Kartlegging av virksomhetsdata, der data fra fire AMK-sentraler ble samlet og systematisert. Målingen indikerte at det på landsbasis er ca. 300.000 henvendelser på nødnummer 113 pr. år, i tillegg til ca. 580.000 innkomne samtaler om nødrelaterte problemstillinger fra f. eks legevakt eller andre som benytter alternative nummer til AMK sentralen.
KoKom deltar i følgende nasjonale fora: Samarbeidsrådet for nødrelaterte problemstillinger, Samarbeidsrådet for S@mspill 2007 og Forum for regionale AMK-sentraler.
KoKom er representert i referansegruppene for Nasjonalt senter for legevaktsmedisin og for Nasjonalt kompetansesenter for prehospital akuttmedisin.
Internasjonalt deltar vi i EU-kommisjonens eCall-prosjekt gjennom ulike komitèer. I ETSI deltar vi i EMTEL, den tekniske komiteen for nødkommunikasjon (”Emergency Telecommunication”). I TETRA-Association avgrenser vi vår aktivitet til deltakelse i OUA (Operatør-og brukerforeningen).
KoKom deltar også i Public Safety Communication Europe. (PSCE). PSCE skal rådgi EU-kommisjonen i alle spørsmål som har med kommunikasjon i forhold til nødetatene, og er et resultat av rammeverksprosjektet NARTUS. Egil Bovim er president i PSCE frem til juni 2010, og formann i brukerkomiteen frem til 2012.
KoKoms tverrfaglige kompetanse (helsefaglig/teknisk/organisatorisk), gir basis for å kunne bistå øvrige instanser på ulike nivåer i spørsmål som angår medisinsk nødmeldetjeneste. Innenfor den akuttmedisinske virksomheten er det vår rolle å bidra til ivaretakelse av samspillet mellom medisinske, tekniske og organisatoriske forhold i de ulike delene av tjenesten.
Vi har også i 2009 gjennomført prosjekter vi mener er nyttige for tjenesten.
Vår etter hvert vel fungerende test LV/AMK-simulator åpner for praktisk rettet virksomhet i forhold til så vel tekniske som organisatoriske landevinninger i tjenesten. Sentralen har en viktig funksjon i forhold til å forhåndsteste produkter fra leverandører i reelle omgivelser før implementering i operative sentraler. Erfaring viser at dette vil kunne øke sikkerheten vesentlig i forbindelse med endringer.
KoKoms ansatte innehar følgende kompetanse:
Helsefag (lege, spesialist i samfunnsmedisin, sykepleiere, ambulansepersonell).
Informasjonskompetanse (journalist, bachelor medievitenskap, cand.mag).
Teknisk kompetanse (ingeniør).
Økonomi/ administrativ kompetanse.
I 2010 øker KoKom senterets kompetanse innenfor området IKT.