- Kreftforeningens åpne møte om AMR. (Seminar).
- Intervju og nettsak - sosiale medier: Intervensjonsstudie - antibiotikabruk i sykehus. (Intervjuer/oppslag i media).
- Intervju TV2-Nyhetskanalen om sykehusenes antibiotikabruk. (Intervjuer/oppslag i media).
Nasjonal kompetansetjeneste for antibiotikabruk i spesialisthelsetjenesten
Tjenesten er etablert for å bygge opp og spre kompetanse om bruk av antibiotika i spesialisthelsetjenesten. Riktig bruk av antibiotika er nødvendig for å hindre utvikling og spredning av antibiotikaresistens.
Tjenestens virkemidler er forskning inklusiv overvåkning av antibiotikabruk, nettverksbygging, undervisning og formidling av informasjon til helsepersonell og befolkningen for øvrig.
Målet er å øke kompetansen om antibiotikabruk, og betydningen av korrekt forskriving hos den enkelte lege som forskriver antibiotika, og at det etableres fagmiljøer og faglige nettverk i alle helseregioner for å ivareta dette arbeidet lokalt.
KAS jobber aktivt med strategi for kommunikasjon. Hjemmesiden utvikles kontinuerlig med nytt innhold, og hyppige nyhetssaker. I 2017 lanserte KAS sin Facebook-side (primær målgruppe helsepersonell, men også allmenheten). Det publiseres 1-2 saker ukentlig og siden har nå nesten 900 følgere. Ny kompetansespredningsplan 2019-2022 er utarbeidet i samarbeid med referansegruppen. Flere aktiviteter videreføres, slik som verktøy og tiltak for antibiotikastyring, tverrfaglighet og sykepleiernes rolle/involvering i antibiotikastyring samt optimal bruk av mikrobiologiske prøver. Planen beskriver også opptrapping av samarbeid med regionale antibiotikakoordinatorer og regionale smittevernsentre med tanke på oppbygging av regionale nettverk for antibiotikastyring. KAS bidrar gjennom undervisning i grunn-, videre- og etterutdanning samt annen formidling til å øke sykehuslegers, og andre (farmasøyter, sykepleiere) yrkesgruppers kompetanse på antibiotikabruk og –styring, kfr. «Aktivitet». E-læringskurset «Antibiotikabruk i sykehus» er tilgjengelig på hjemmesiden og på læringsplattformene i alle fire helseregioner. Kurs i «Antimikrobielle midler» arrangeres i Bergen annethvert år, og er obligatorisk leger under spesialisering i infeksjonssykdommer og mikrobiologi. KAS har vært medlem av kurskomitéen, og vil antagelig overta hovedansvar for kurset fra 2020. Det er behov for kompetanseøkning om antibiotika for sykepleiere. KAS har samarbeidet med Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP) og fem høyskoler (fra to regioner) om et en-dags undervisningsopplegg om antibiotika og antibiotikaresistens for bachelorutdanningen i sykepleie. Undervisningsopplegget skal piloteres i undervisningsåret 2019-2020. KAS er redaktør for og medforfatter av læreboken «Smittevern i helsetjenesten», der 3. utgave kom i 2018 med kapitler om «Antibiotikaresistens og rasjonell bruk av antibiotika» og «Antibiotikaresistente bakterier». Helsedirektoratet har tidligere i sin vurdering av årsrapportene etterlyst en beskrivelse av de ulike oppgavene til de nasjonale kompetansetjenestene, sentrene og overvåkningssystemene som har oppgaver knyttet til antibiotikabruk og antibiotikaresistens. KAS har tatt dette opp i antibiotikakomitéen, og FHI har påtatt seg å utarbeide en slik oversikt.
Overordnet mål er at antibiotikaresistens ikke skal øke i Norge, men dette påvirkes av en rekke faktorer. Bedre antibiotikabruk i sykehus vil ikke alene være nok til å hindre en økning, men er et viktig bidrag fordi spredning av antibiotikaresistente bakterier særlig skjer i sykehus, mellom de mest utsatte pasientene. KAS sitt mål er 30 % reduksjon i bruken av 5 utvalgte grupper bredspektrede antibiotika i norske sykehus ved utgangen av 2020 (sammenlignet med 2012). Endelige tall for 2018 foreligger ikke, kun rapporter fra 1. og 2. tertial, men det ser ut til å være ytterligere samlet nedgang i bruken fra 2017, om enn noe mindre enn 2016-2017. Det er store forskjeller mellom sykehusene. Noen sykehus som har hatt en fin nedgang, og hadde nådd 30% målet i 2017, har hatt en økning i 2018, mens andre sykehus som har hatt høyt forbruk og liten reduksjon tidligere, er blitt mye bedre i 2018. Revisjonene gir en analyse av forholdene i det enkelte sykehus/helseforetak, og konkrete råd om forbedringstiltak. Rådene overlapper i betydelig grad mellom sykehusene, men det er også klare forskjeller. Vår vurdering er at det har vært riktig og viktig å satse på revisjonene av antibiotikastyringsprogram, og at det gir et godt grunnlag for å nå målene. Det er også et mål for KAS at antibiotikastyringsarbeidet i de enkelte sykehus/helseforetak skal være velfungerende med god lederforankring. KAS sine andre hovedaktiviteter, særlig nettverksarbeidet med antibiotikateamene og revisjonene av antibiotikastyringsprogrammene bidrar i stor grad her.
Undervisning
- Alle regioner: Grunnutdanning av helsepersonell
- 6 timer
- Alle regioner: Videreutdanning av helsepersonell
- 11 timer
- Flere regioner: Etterutdanning av helsepersonell
- 9 timer
- Egen region: Etterutdanning av helsepersonell
- 7 timer
Formidling
- Studentersamfunnet i Bergen - Innlegg og dialog om antibiotikaresistens. (Seminar).
- Innslag i NRK Hordaland om antibiotika. (Intervjuer/oppslag i media).
- Møteleder, Solstrand-kurs om antibiotikastyring. (Kurs).
- Møteleder, Kurs antimikrobielle midler. (Kurs).
- Innlegg, Nordic conference on quality and safety in healthcare. (Konferanse).
- KAS-møte Gardermoen: Innlegg om "Behandling etter retningslinjene - hvordan går det med pasientene?". (Seminar).
- Forskningsseminar, Tromsø: Presentasjon: Intervensjonsstudie på antibiotikabruk i sykehus. (Seminar).
- Presentasjon forskningssamarbeid, Kings College, London. (Seminar).
- Møteleder KAS-møte, Gardermoen. (Seminar).
- Orientering om retningslinjearbeidet, NFIMs årsmøte. (Seminar).
- Presentasjon, forskningsprosjekt, UIS, SHARE. (Seminar).
- Innlegg, Fagrådet Nord. (Seminar).
- Presentasjon, Nettverkssamling, pasientsikkerhetsforskning i Helse Vest. (Seminar).
- Forskningspresentasjon UiB, forskerskolen. (Seminar).
- Innlegg under ECDC-visit. (Seminar).
Kvalitetsverktøy
- Nasjonalt, årlig tverrrfaglig kurs i antibiotikastyring, 2016, Kompetansespredningsplan
- Utkast til nasjonal retningslinje for antibiotikabruk i kommunale akutte døgnplasser (KAD), 2016, Nasjonal retningslinje
- Nasjonal retningslinje for antbiotikabruk i sykehjem. Medforfatter, 2008, Nasjonal retningslinje
- Nasjonal faglig retningslinje for antibiotikabruk i spesialisthelsetjenesten, redaksjonsmedlemmer og medforfatter, 2013, Nasjonal retningslinje
- Kortversjon av nasjonal retningslinje for antibiotikabruk i sykehus, utviklet av KAS, utgitt av HDir, 2014, Regional retningslinje
- Tiltakspakker for antibiotikastyring, 2017, Kompetansespredningsplan
- Beslutningsstøtte og rapportering i elektronisk kurve, 2017, Kompetansespredningsplan
- Revisjon av antibiotikastyring i sykehus, 2017, Kompetansespredningsplan