- IBS-dagen Rikshospitalet. (Kurs/seminar).
- IBS-dagen Rikshospitalet, April. (Kurs/seminar).
- Nyhetsartikkel: LMF Hypnoterapi ved IBS. Juni. (Oppslag i media).
Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer
Funksjonelle mage-tarmsykdommer er en stor sykdomsgruppe som blant annet inkluderer irritabel tarm og funksjonell magesekk- og spiserørssykdom. Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonell mage-tarmsykdom skal bygge opp og spre kompetanse om utredning og behandling av funksjonelle mage-tarmsykdommer til helsepersonell, til pasienter, pårørende og allmennheten. Formålet er å sikre tidlig diagnose, større diagnostisk sikkerhet, samt spre kunnskap om hvordan sykdommen kan takles i hverdagen. God behandling av pasienter skal skje på hjemstedet og helst i primærhelsetjenesten. Tjenesten vil iverksette målrettede tiltak for med det å redusere symptombyrden og gi bedre livskvalitet og livsutfoldelse for en stor pasientgruppe. Det er et mål å etablere tverrfaglige nettverk i alle helseregioner slik at disse kan videreføre arbeidet lokalt.
Følgende ICD10-koder inngår i det nasjonale oppdraget: K30 Funksjonell dyspepsi, K58 Irritabel tarm, K59 Forstoppelse / funksjonell diaré mm, K22.4 Øsofagusdyskinesi.
... debatten og bidrar i intervjuer, foredrag og undervising så langt vi kapasiteten vår rekker. 7) Nettidene våre hadde 92 000 besøk tom november 2019. Dette tilsvarer 2,5% av totalt antall besøk på Helse Bergen sine nettsider, noe vi er stolte av. 8) se nedenfor. KOMPETANSESPREDING: Vi er medarrangør og drivkraft i Nasjonalt møte i Neurogastroenterologi i mars hvert år i Oslo, nå for 6.gang, ca.120 deltakere tverrfaglig. I år har vi kurset 400 fastleger, i samarbeid med NOKLUS. Videre underviser vi i gastrosykepleie (spesialistutdanning) på nasjonalt plan og grunnutdanningene innen flere helsefag. Dette omfatter også utarbeiding av lærebok og elektronisk læringsmateriale ved grunnutdanningene. Videre er NKFM tilgjengelig på telefonnummer og epost lagt ut å våre nettsider, hyppig brukt av fastleger og spesialister fra andre sykehus. Vi er aktive på sosiale media. Vår facebook-side har 1959 følgere, og i 2019 har vi fått 1793 "likes" totalt og nådd 4300 personer månedlig, i snitt. Vi har arrangert 11 kurs for pasienter med IBS og pårørende (ca 500 pasienter), og 280 deltagere har meddelt fullstendige pasientrapporterte data og 1800 pasienter har bidratt til langsiktig kvalitetesvauering. 350 pasienter har bidratt til kvalitetsevaluering av IBS-poliklinikk. Dette skal publiseres i 2020. Tre masteroppgaver (à 60 stp) med tittel 1) "FGIDs in Norwegain specialist helath care service 2005-2016", "National Overview of Main Diagnoses Reported With Colonoscopy in Norwegian Institutions, Data From the Norwegian Patient Registry" og "Evaluation of a tertiary, multidisciplinary outpatient clinic for irritable bowel syndrome".
SAMARBEIDET RUNDT TJENESTEN: NKFM er godt forankret i den kliniske spesialisthelsetjenesten i gastroenterologi og har en svært dyktig ref. gr.leder som er fastlege og forsker, samt dedikerte og sakkyndige representanter fra hver helseregion, inkludert brukerrepresentanter fra Norsk Gastroenterologisk Forening (NGF) og pasientforeningen LMF. Vårt kliniske nettverk er etablert gjennom NGF og Interessegruppen for FGIDs. Sammen har vi siden 2014 arrangert det årlige møte i Nevrogastroenterologi. Forskningsnettverket vårt er etablert med deltakende sentra i alle helseregioner, og i 2019 fikk vi tilslag på forskningsmidler ved det nasjonale programmet for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten, herunder "Fekal transplantasjon ved IBS", med UNN Harstad / Helse Nord som det ledende sentret. NKFM er også deltagende senter i COLONIZE, en nasjonal multisenterstudie for reduksjon av antibiotabruk og økt bruk av fekal transplatasjon. NKFM har også samarbeid med VilVite-Senteret i Bergen, Bergen Stress og Søvn gruppe, Unger-Vetlesen Institutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, UNN Tromsø, Genetic Analysis AS for videreutvikling av dysbioseindeks, NOBA om videreutvikling av norsk lavFODMAP-app for pasienter med IBS, Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser, Nasjonal Kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring, Nasjonal Komeptansetjenste for ultralyd i gastroenterologi, eMeistring og Intromat, Bergen Brain Plasticity Center og NeuroSysMed - nasjonalt forskningssenter for klinisk behandling i nevrologi.
Undervisning
- Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
- 20 timer
- Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
- 50 timer
- Egen region: Utdanning av helsepersonell
- 100 timer
Fastlegekurs 400 deltagere. Grunnutdanning og utdanning - underviser ved medisin, sykepleie, klinisk ernæring, radiografi (universitet og høyskoler). Videreutdanning nasjonalt - leger i spesialisering, videreutdanning i gastrosykepleie, fysioterapi, psykologer, klinisk ernæringsfysiologer.
Klinisk aktivitet
Pilotprosjekt tverrfaglig poliklinikk ved Helse Bergen. Etablert som et forsøksprosjekt for å se på nytte av tre- og firefaglig utredning og behandling ved funksjonelle mage-tarmsykdommer. Planlagt som et tosenterprosjekt med UNN Harstad, men vi måtte starte opp alene. Pilotprosjektet avsluttes nå fra tjenestens side og overføres til videre drift ved Medisinsk poliklinikk. Vi vil arbeide for å implementere denne modellen flere steder. Også grunnlaget for utprøving av algoritmer for utredning og behandling til våre utrednings- og behandlingsveiledere.
Formidling
- IBS-skolen Januar. (Kurs/seminar).
- IBS-skolen Februar. (Kurs/seminar).
- IBS-skolen Mars. (Kurs/seminar).
- IBS-skolen April. (Kurs/seminar).
- IBS-skolen Mai. (Kurs/seminar).
- IBS-skolen Juni. (Kurs/seminar).
- IBS-skolen August. (Kurs/seminar).
- IBS-skolen September. (Kurs/seminar).
- IBS-skolen Oktober. (Kurs/seminar).
- IBS-skolen November. (Kurs/seminar).
- IBS-skolen Desember. (Kurs/seminar).
- VilviteSenteret - installasjon om hjerne-tarm-aksen. (Veiledning).
- Ekspertuttalelse i Bergens Tidene: 23.09.2019 : Sak om vegetarmat. (Oppslag i media).
- Ekspertuttalelse i sak i Aftenposten / BT / Stavanger Aftenblad : 03.09.2019: Slik unngår du å spise mer enn du trenger. (Oppslag i media).
- Kronikk i Dagens Medisin 23.08.2019: Norske kostråd anbefaler ikke vestlig kosthold. (Oppslag i media).
- Dagbladet: Ny behandlign mot IBS - dette virker. Juni. (Oppslag i media).
- Forskning.no: Hypnose bør bli behandling for mange flere med vanlig magelidelse. Desember. (Oppslag i media).
- Nyhetartikkel LMF: Forsker på tarmen vant viktig pris. (Oppslag i media).
- Forskning.no Probiotika kan hjelpe på magetrøbbel. (Oppslag i media).
- Forskning.no: IBS-pasienter ble bedre i magen etter bæsj-transplantasjon. januar. (Oppslag i media).
- To stk kurs i FGIDs for totalt 400 fastleger. (Kurs/seminar).
- Foredrag: Glutensensitivitet – Finnes det? Allergifrisk, Helsedirektoratet, Oslo, 30 min. (Kurs/seminar).
- Foredrag: Glutensensitivitet – Fleip eller fakta? Cerealfagdagen, Nofima, Ås, 30 min For ansatte i brø/korn-industrien. (Kurs/seminar).
- Muntlig innlegg UEGW Barcelona: Changes in duodenal Uroguanylin immunoreactive cells density correlate with IBS following FMT. (Konferanse).
- Foredrag Scandinavian Association for Neuro-gastroenterology and Motility. (Konferanse).
- SAGIM, København, 2 hovedinnlegg. (Konferanse).
- Flere postere og muntlige innlegg ved European Gastroenterology Week, Barcelona, Oktober. (Konferanse).
- Flere muntlige innlegg og postere ved Neurogasto- møtet i Lisboa, August. (Konferanse).
- Poster: Regional forskningskonferanse,Kristiansund. (Konferanse).
- Deltakelse i ekspertsamtale / debatt om vegetarmat og helse i regi av Eureka, Bygg for Biologiske Basalfag (60 min). (Oppslag i media).
- To forskerlinjestudenter. (Veiledning).
- Åtte medisinstudenter. (Veiledning).
- Veiledning seks stk 60 stp masteroppgave klinisk ernæring. (Veiledning).
- Veiledning av fire doktorgradsstipendiater. (Veiledning).
- Lege i forskerstilling. (Veiledning).
Kvalitetsverktøy
Flere etablerte registre og utarbeidede veiledere: Ultralyd funksjonsundersøkelse. 509 pasienter med funksjonelle mage-tarmlidelse, 2003, Register med nasjonal dekningsgrad Internasjonal veileder for gastro-intenstinal ultralydundersøkelse - Vårt bidrag er fokus på funksjonelle mage-tarmsykdommer, 2018, Nasjonal retningslinje. Diagnostisk veileder for utredning ved IBS, 2018-20, Nasjonal retningslinje. IBS-poliklinikk kvalitetsregister, 2018, Register med nasjonal dekningsgrad. Generell forskningsbiobank for mage-tarmsykdommer, 2012, Biobank.