Loader

Nasjonal behandlingstjeneste for elektiv hyperbar oksygenbehandling

Den nasjonale behandlingstjenesten omfatter planlagt behandling i trykkammer hvor pasienten puster 100 % oksygen i et omgivelsestrykk på 2,4 atmosfærer. Pasientene får en behandlingsserie på inntil 30 behandlinger. Behandlingen er poliklinisk og utenbys pasienter bor på hotell på sykehusområdet.

Behandlingen tilbys ved stråleskader etter kreftbehandling i hode/halsområdet, stråleskader i bekkenområdet, kronisk behandlingsresistent osteomyelitt  og ved kroniske sår hvor årsaken til såret er sykdomstilstand i de minste blodårene (diabetiske fotsår med mikroangiopati og sår i bestrålt vev). Behandlingen stimulerer til dannelse av nye blodkar og tilheling i oksygenfattig vev.

Behandlingen krever spesialisert utstyr og kompetanse, og pasientgruppen er liten. Behandlingstilbudet er derfor sentralisert som en nasjonal behandlingstjeneste.

Det vises til egne henvisningskriterier på tjenestens nettside.

Oppgaver og resultat
Det skal være lik tilgjengelighet til den nasjonale behandlingstjenesten. Ulikheter i geografisk fordeling speiler ulik henvisningspraksis og ulik behandling av grunnlidelsen. Ventetid for de fleste elektive indikasjoner bør ikke overstige tre måneder. Ventetiden varierer fra 30 - 90 dagers. Der det haster, blir behandling startet i løpet av et par uker. Over 90% av pasientene skal være tilfredse med informasjon, kommunikasjon og oppfølging under behandlingen. Pasientrapporterte data fra 2022 viser at informasjonsmaterialet er nyttig, gir aktuell informasjon og at den oppfattes av pasienten i mer enn 95% av tilfellene. Mer enn 98% oppgir å være tilfredse med den kontakt de har hatt med sykepleiere og leger og rapporterer å ha blitt møtt med respekt og omtanke. Over 70% av pasienter med symptomgivende sykdom skal merke bedring seks måneder etter avsluttet behandling. 84% rapporterer utbytte av behandlingen på dette tidspunktet.

For 2022 var det plan om i hovedsak å drive kompetansespredning på videomøter/konferanser for helsepersonell med nasjonal dekning. Det har vært bidrag på svært relevante møter/konferanser. Det har i tillegg blitt publisert forskningsresultater på behandlingseffekt i internasjonale tidsskrift.

Da antall pasienter som behandles er lavt, vil et fellesnordisk kvalitetsregister kunne gi bedre data på kostnadseffektivitet. Det har siden 2013 vært et nordisk initiativ til å få opprettet et fellsnordisk kvalitetsregister for HBO-behandling. Ultimo 2019 ga vi opp å få det lagt til Norge og i 2022 har det ikke blitt etablert i Sverige. Vi har derfor startet arbeidet med å utvide eget kvalitetsregister som for de elektive indikasjonene skal ha nasjonal dekningsgrad. De nordiske HBO-sentre samarbeider om forskningsprosjekter og det finnes et skandinavisk fagforum som møtes årlig de år det ikke foreligger reiserestriksjoner. Det har i 2022 blitt arrangert et hybridmøte med medlemmene i referansegruppen, kommunikasjonen har ellers vært mailbasert. Samarbeidet med referansegruppen oppfattes som godt, det er engasjerte fagpersoner som gir tjenesten relevante innspill. Brukerrepresentantene er interesserte og aktive, noe som styrker gruppen og er spesielt verdifullt.

Kvalitet på behandlingsresultatene - overvåking og formidling

Kvalitetsregister med nasjonal dekningsgrad hvor resultatene publiseres på tjenestens hjemmeside. Forskningsprosjekter med publisering i internasjonale tidsskrifter.

Likeverdig tilgang for pasienter fra alle regioner

Alle pasienter med godkjent indikasjon og fravær av kontraindikasjoner tilbys behandling uavhengig av regional tilhørighet. Det legges betydelig vekt på tilpassing av tilbudet så pasienten får organisert fravær hjemmefra, evt får med ledsager ved behov for dette, får skoletilbud til midreårige barn etc. Ulikhet i pasienttilstrømning speiler ulik henvisningspraksis, og også ulik praksis for utredning og behandling av grunnlidelsene. Det samarbeides med referansegruppen om planer for kompetansespredning.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
1 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
3 timer
Utfyllende informasjon

På grunn av pandemi har det vært lav etterspørsel etter undervisning i 2022.

Klinisk aktivitet

Nyhenviste pasienter som er behandlet
  • Helse Nord RHF - 34 pasienter
  • Helse Midt-Norge RHF - 6 pasienter
  • Helse Sør-Øst RHF - 48 pasienter
  • Helse Vest RHF - 35 pasienter
Utfyllende informasjon

Under pandemi med Covid-19 er det flere pasienter som avbestiller/utsetter rett før oppstart av behandling. Dette er hovedårsaken til at det er behandlet færre pasienter enn tidligere år. Totalantallet behandlinger har gått ned av samme årsak. Pasientbehandlingen var spesielt redusert de første tre månedene, men normaliserte seg mot slutten av året. Alle henviste pasienter hvor det er godkjent indikasjon for behandling og fravær av kontraindikasjon får tilbud om behandling uansett hvor i landet de henvises fra. Den geografiske, kjønnsmessige og diagnosemessige fordelingen av nyhenviste og totalt antall henviste pasienter er svært lik fra år til år. Geografisk skjevfordeling av pasienter speiler derfor ulik henvisningspraksis. Dette kan skyldes både ulik behandling av og ulik oppfølging av grunnlidelsen i helseregionene. 167 elektive pasienter fikk til sammen 4471 behandlinger i trykkammer i 2022. Pasientgruppen besto av 58 kvinner (35%) og 109 menn (65%) i alderen 10 til 83 år med median alder 65 år. 121 av pasientene var henvist til hyperbar oksygenbehandling for første gang. Hver pasient får mellom 10 og 40 behandlinger avhengig av indikasjon. Behandlingen er poliklinisk. Det er den høyspesialiserte delen av pasientforløpet som er sentralisert, altså selve behandlingen, slik at pasientene skal være ferdig utredet på hjemstedet når de henvises. Unntaket er pasienter med diabetiske fotsår, som henvises til mikrosirkulasjonsutredning ved den nasjonale behandlingstjenesten for å sikre at det er indikasjon for behandlingen. Antall nyhenviste pasienter behandlet per 100.000 innbyggere i helseforetakets opptaksområde: Helse Nord: 6,6 ( 26% av behandlete nyhenviste) ( 9% av landets befolkning ) Helse Midt-Norge: 0,8 ( 5% av behandlete nyhenviste) ( 14% av landets befolkning ) Helse Vest: 3,1 ( 29% av behandlete nyhenviste) ( 21% av landets befolkning ) Helse Sør-Øst: 1,5 ( 40% av behandlete nyhenviste) ( 56% av landets befolkning). Det har vært en uvanlig høy andel henviste fra Helse Nord og Helse Vest sammen med uvanlig lav andel henviste fra Helse Sør-Øst i 2022. Diagnosegrupper nyhenviste: -Strålereaksjoner etter kreftbehandling i hode-/halsområdet: 54 pasienter ( 45% ) ¤ Planlagt kirurgi på bestrålt underkjeve: 21 ¤ Strålesekveler som munntørrhet, svelgvansker og talevansker: 21 ¤ Osteoradionekrose : 12 -Strålereaksjoner etter kreftbehandling i bekkenområdet: 61 ( 50% ) ¤ Stråleskadet blære: 19 ¤ Stråleskadet tarm: 30 ¤ Osteoradionekrose i bekkenet: 10 ¤ Fistel i bestrålt vev i bekkenregionen: 2 -Kronisk behandlingsrefraktær osteomyelitt: 1 ( 1% ) -Kronisk sår med forandringer i mikrosirkulasjonen som årsak: 4 ( 3% ) -Idiopatisk og medikamentindusert osteonekrose: 1 (1%)

Formidling

Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • REHAB-2022: Symptombyrde og livskvalitet hos kreftoverlevere som gjennomgår HBO for stråleskader i bekkenregionen. (Konferanse).
  • Onkologisk forum: Symptombyrde og livskvalitet hos kreftoverlevere som gjennomgår HBO for stråleskader i bekkenregionen. (Konferanse).
  • Nasjonal nettundervisning for endokrinologer: HBO ved diabetiske fotsår. (Digital undervisning).
Forskning

Vitenskapelige artikler

Velure GK, Müller B, Hauken MA

Symptom burden and health-related quality of life six months after hyperbaric oxygen therapy in cancer survivors with pelvic radiation injuries.

Support Care Cancer 2022 Jul;30(7):5703. Epub 2022 mar 23

PMID:
35320424

Avlagte doktorgrader

Grete Kalleklev Velure

Symptom burden and helath-related quality of life in cancer survivors undergoing hyperbaric oxygen therapy for pelvic late radia

Disputert:
September 2022
Hovedveileder:
May Aasebø Hauken
Utfyllende informasjon

Avhandlingen "Symptom burden and helath-related quality of life in cancer survivors undergoing hyperbaric oxygen therapy for pelvic late radiation tissue injuries" bruker kvalitative data for å tolke og støtte kvantitative data. Den gir et godt innblikk i pasientenes perspektiv, deres symptomer på stråleskader, opplevelse av å gjennomgå hyperbar oksygenbehandling og hvordan behandlingen bidrar til å redusere symptomer/øke livskvalitet hos pasientgruppen.

Forskningsprosjekter

Symptombyrde og livskvalitet hos pasienter med stråleskader i bekkenregionen som behandles med HBO

May Aasebø Hauken, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2018 - 2024
Deltakende helseregion:
HV
Strålecystitt behandlet med hyperbar oksygenbehandling -en randomisert kontrollert studie

Oscarsson, Nicklas, Internasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2014 - 2023
Deltakende helseregion:
HV

Internasjonalt samarbeid

Utfyllende informasjon

Det er et pågående forskningssamarbeid mellom de nordiske HBO-sentre.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Helse Bergen HF, ved Avdelingsdirektør Alf Henrik Andreassen

Referansegruppen har i 2022 bestått av:
Johanna Berstad
Referansegruppens leder (HSØ)
Anne Marthe Foshaug Jenssen
Representant Helse Nord
Bente Artctander
Brukerrepresentant
Hjørdis Dahle
Brukerrepresentant
Martina Moter Erichsen
Representant Helse Vest
Nils Petter Fossland
Representant Helse Midt-Norge

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler