Loader

Nasjonal kompetansetjeneste for tropiske infeksjonssykdommer

Den nasjonale tjenesten skal bygge opp og spre kompetanse om diagnostikk, utredning, behandling og forebygging av tropiske infeksjonssykdommer. For å spre kompetanse publiseres det forskningsresultater, drives fagutvikling, undervisning og veiledning i samarbeid med andre helseregioner i Norge.

Kompetansetjenesten driver ikke pasientbehandling, men gir råd og veiledning om utredning og behandling av tropiske infeksjonssykdommer.

Økt reisevirksomhet og utvikling i sykdomspanorama gir faglige utfordringer. Det er derfor et mål at det etableres fagmiljø i alle helseregioner slik at det kan bygges opp et faglig nettverk innen behandling av tropesykdommer.

Oppgaver og resultat
Tjenestens resultatmål er publisert på hjemmesiden. Årets aktivitet opp mot resultatmålene har vært som følger: Tjenesten har drevet kunnskapsbasert forebygging, diagnostikk, behandling og oppfølging av pasienter med tropiske infeksjonssykdommer i form av kompetansebygging via forskning, formidling, undervisning og rådgivning slik det konkret fremgår i årsrapporten. Vitenskapelige publikasjoner (18), doktorgrader (2), pågående prosjekter (13), kurs, og faglige møter internt (hver 3. uke) er målbare resultater. Informasjon og linker til publikasjoner i fulltekst på tjenestens hjemmeside sikrer likeverdig tilgang til kunnskap og kompetanse for hele helsetjenesten. Tjenesten har som tidligere gitt råd til kolleger som tar kontakt, hvilket er mindre målbart men en viktig og stor del av tjenestens virksomhet. Kontaktinformasjon er tilgjengelig på tjenestens hjemmeside.

Tjenestens kompetansespredningsplan er publisert på hjemmesiden. Årets aktivitet opp mot denne har vært som følger: Det har vært holdt kurs for spesialistutdanning av leger. Det faste kurset i India utgikk pga pandemi, men planlegges videreført i årene fremover. Forskning i samarbeid med norske og internasjonale partnere har vært videreført. Det har vært gitt råd og veiledning til helsearbeidere om diagnostiske metoder, utredning og behandling av pasienter. Mnazi Mmoja sykehus (MMH) på Zanzibar er viktig samarbeidspartner for gjensidig kompetansebygging. Tropesenteret har utstasjonert og veiledet norske leger ved MMH siden 2010, også i 2021. Helseopplysning i form av studier om tropesykdommer som er sjeldne i Norge har vært publisert i Tidsskriftet for Dnlf. Tjenesten har oppdatert sykdomsinformasjon på hjemmesiden rettet mot folk flest og helsearbeidere om malaria, hydatid sykdom, sovesyke, leishmaniasis, schistosomiasis, dengue, chagas, tyfoid feber og diare'sykdom.

Referansegruppa er en god og viktig samarbeidspartner, og representerer samtidig målgruppen for tjenesten; helsepersonell og spesialister i infeksjonssykdommer og mikrobiologi. Tropesenteret har pågående forskningsprosjekt om giardiasis i samarbeid med medlemmer av referansegruppen, og har samarbeidet om flere publiserte multisenterstudier i Norge. Tjenesten samarbeider om kvalitetssikring og utvikling av parasittdiagnostikk i Norge med Nasjonalt Referanselaboratorium for Parasittologisk diagnostikk ved UNN, Tromsø, og tjenesten leder referansegruppa for dette referanselaboratoriet. Tjenesten samarbeider med Regional kompetansetjeneste i Import-og Tropemedisin ved Infeksjonsmedisinsk avdeling ved OUS om forskning, undervisning og formidling. Det avholdes kurs i tropemedisin og parasittologi annethvert år i Oslo og Bergen, der vi samarbeider om undervisningen. Vi arrangerer i samarbeid eksamen i Tropemedisin for spesialistkandidater i infeksjonssykdommer to ganger årlig, så også i 2021.

Kvalitet på behandlingsresultatene - overvåking og formidling

Tjenesten har kompetanse innenfor sjeldne tropiske infeksjonssykdommer der noen av de største sykdomsgruppene, som malaria og dengue, er meldingspliktige til MSIS slik at forekomst registreres nasjonalt av FHI. Mye av aktiviteten foregår ved direkte klinisk rådgivning til norske helsearbeidere som tar kontakt for råd om behandling av pasienter. For å overvåke kvalitet på behandling av sjeldne tropesykdommer i Norge gjennomfører vi observasjonsstudier. I 2021 ble resultater av behandling for kutan og visceral leishmaniasis i Norge publisert i Tidsskrift for den norske legeforening. Som eksempel på overvåkning av diagnostikk i Norge, pågår en multisenterstudie av protozodiagnostikk i Norge før og etter innføring av feces PCR. Tropesenteret har også i samarbeid med andre helseregioner undersøkt og rapportert forekomst og diagnostikk av schistosomiasis blandt studenter i Norge.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
90 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
12 timer
Utfyllende informasjon

Kurs "Tropemedisin" for spesialistutdanning av infeksjonsleger. Tropiske infeksjonssykdommer ved kurs "Infeksjonssykdommer" for spesialistutdanning av indremedisinere. Undervisning i tropemedisinske emner for medisinerstudenter ved UiB. Fast månedlig internundervisning i tropemedisin ved HUS. 2-ukers kurs i tropemedisin og parasittologi i India utgikk pga pandemi men planlegges videreført.

Klinisk aktivitet

Utfyllende informasjon

Tjenesten har ikke som oppgave å drive pasientbehandling. Leger ved kompetansetjenesten har kliniske bistillinger og får dermed nødvendig klinisk erfaring med behandling av pasienter med sjeldne tropiske infeksjonssykdommer.

Formidling

Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Kursansvarlig for "Tropesykdommer" i spesialistutdanningen. (Kurs/seminar).
  • Giardia og cryptosporidium foredrag post-doc kurs Karolinska Institutet, Sverige. (Kurs/seminar).
  • Giardia symposium University of Belgrade. (Kurs/seminar).
  • Programansvarlig for tropiske infeksjonssykdommer ved European Conference on Tropical Medicine and International Health. (Konferanse).
  • Importfeber foredrag ved European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases. (Konferanse).
  • Tropiske nevrologiske syndromer, foredrag for International Society of Travel Medicine. (Konferanse).
  • Antibiotikaresistens Tanzania, og metronidazolresistens hos Giardia, for National Consortium for Microbial Genomics, FHI. (Konferanse).

Kvalitetsverktøy

Utfyllende informasjon

En oversikt over etablerte kvalitetsverktøy er publisert på tjenestens nettside.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Müller KE, Blomberg B, Tellevik MG, Jensenius M, Fladeby C, Lier T, Sand G, Hannula R, Langeland N, Mørch K

Leishmaniasis in Norway.

Tidsskr Nor Laegeforen 2021 02 23;141(3). Epub 2021 feb 22

PMID:
33624958
Kristiansen T, Pettersen FO, Lier T, Hinderaker SG, Greve G, Mørch K

Schistosomiasis in Norwegian students after travel to Africa.

Tidsskr Nor Laegeforen 2021 02 23;141(3). Epub 2021 feb 15

PMID:
33624965
Neumayr A, Schunk M, Theunissen C, Van Esbroeck M, Mechain M, Hatz C, Mørch K, Soriano Pérez MJ, Sydow V, Sothmann P, Kuenzli E, Rothe C, Bottieau E

Efficacy and Tolerability of Quinacrine Monotherapy and Albendazole Plus Chloroquine Combination Therapy in Nitroimidazole-Refractory Giardiasis: A TropNet Study.

Clin Infect Dis 2021 10 20;73(8):1517-1523.

PMID:
34115100
Emberland KE, Wensaas KA, Litleskare S, Larsen L, Morch K, Ruths S, Rortveit G

Antibiotics for gastroenteritis in general practice and out-of-hour services in Norway 2006-15.

Fam Pract 2022 Jan 19;39(1):19.

PMID:
34263906
Johansen ØH, Abdissa A, Zangenberg M, Mekonnen Z, Eshetu B, Bjørang O, Alemu Y, Sharew B, Langeland N, Robertson LJ, Hanevik K

Performance and operational feasibility of two diagnostic tests for cryptosporidiosis in children (CRYPTO-POC): a clinical, prospective, diagnostic accuracy study.

Lancet Infect Dis 2021 05;21(5):722-730. Epub 2020 des 3

PMID:
33278916
Moyo SJ, Manyahi J, Hubbard ATM, Byrne RL, Masoud NS, Aboud S, Manji K, Blomberg B, Langeland N, Roberts AP

Molecular characterisation of the first New Delhi metallo-β-lactamase 1-producing Acinetobacter baumannii from Tanzania.

Trans R Soc Trop Med Hyg 2021 09 03;115(9):1080-1085.

PMID:
33503660
Mortensen N, Jonasson SA, Lavesson IV, Emberland KE, Litleskare S, Wensaas KA, Rortveit G, Langeland N, Hanevik K

Characteristics of hospitalized patients during a large waterborne outbreak of Campylobacter jejuni in Norway.

PLoS One 2021;16(3):e0248464. Epub 2021 mar 23

PMID:
33755697
Otterdal K, Berg A, Michelsen AE, Yndestad A, Patel S, Gregersen I, Halvorsen B, Ueland T, Langeland N, Aukrust P

IL-18 and IL-18 binding protein are related to disease severity and parasitemia during falciparum malaria.

BMC Infect Dis 2021 Oct 18;21(1):1073. Epub 2021 okt 18

PMID:
34663245
Manyahi J, Moyo SJ, Aboud S, Langeland N, Blomberg B

Predominance of PVL-negative community-associated methicillin-resistant Staphylococcus aureus sequence type 8 in newly diagnosed HIV-infected adults, Tanzania.

Eur J Clin Microbiol Infect Dis 2021 Jul;40(7):1477-1485. Epub 2021 feb 14

PMID:
33586013
Kuwelker K, Langeland N, Löhr IH, Gidion J, Manyahi J, Moyo SJ, Blomberg B, Klingenberg C

Use of probiotics to reduce infections and death and prevent colonization with extended-spectrum beta-lactamase (ESBL)-producing bacteria among newborn infants in Tanzania (ProRIDE Trial): study protocol for a randomized controlled clinical trial.

Trials 2021 Apr 29;22(1):312. Epub 2021 apr 29

PMID:
33926519
Nkosi-Gondwe T, Calis J, Boele van Hensbroek M, Bates I, Blomberg B, Phiri KS

A cohort analysis of survival and outcomes in severely anaemic children with moderate to severe acute malnutrition in Malawi.

PLoS One 2021;16(2):e0246267. Epub 2021 feb 2

PMID:
33529189
Nkosi-Gondwe T, Robberstad B, Mukaka M, Idro R, Opoka RO, Banda S, Kühl MJ, O Ter Kuile F, Blomberg B, Phiri KS

Adherence to community versus facility-based delivery of monthly malaria chemoprevention with dihydroartemisinin-piperaquine for the post-discharge management of severe anemia in Malawian children: A cluster randomized trial.

PLoS One 2021;16(9):e0255769. Epub 2021 sep 10

PMID:
34506503
Saeed S, Haaverstad R, Blomberg B, Bleie Ø, Lunde T

Long-term echocardiographic follow-up of a patient with constrictive pericarditis treated with antituberculosis drugs and pericardiectomy.

BMJ Case Rep 2021 Aug 26;14(8). Epub 2021 aug 26

PMID:
34446521
Porter CK, Detizio KJ, Maier N, Testa KJ, Talaat KR, Chen WH, Lyon CE, Gutierrez RL, Frenck R, Isidean SD, Kaminski RW, Alcala AN, Hanevik K, Sawe F, Kirkpatrick BD, Louis Bourgeois A

A site assessment tool for inpatient controlled human infection models for enteric disease pathogens.

Clin Trials 2022 Feb;19(1):116. Epub 2021 okt 28

PMID:
34708664
Kabanangi F, Joachim A, Nkuwi EJ, Manyahi J, Moyo S, Majigo M

High Level of Multidrug-Resistant Gram-Negative Pathogens Causing Burn Wound Infections in Hospitalized Children in Dar es Salaam, Tanzania.

Int J Microbiol 2021;2021():6644185. Epub 2021 jul 2

PMID:
34306091
Riaz S, Steinsland H, Thorsing M, Andersen AZ, Boysen A, Hanevik K

Characterization of Glycosylation-Specific Systemic and Mucosal IgA Antibody Responses to Eschericia coli Mucine Yghj (SsIE)

Front Immunol 2021;12():760135. Epub 2021 des 17

Hunskar GS, Rortveit G, Litleskare S, Eide GE, Hanevik K, Langeland N, Wensaas KA

Prevalence of fibromyalgia 10 years after infection with Giardia lamblia: a controlled prospective cohort study

Scand J Pain 2021 Oct 22. Epub 2021 okt 22

Avlagte doktorgrader

Christina Skår Saghaug

Genetic variability of proteins involved in metronidazole metabolism and detoxification in Giardia lamblia

Disputert:
Desember 2021
Hovedveileder:
Kurt Hanevik
Thandile Nkosi-Gondwe

Severe anemia in malawian children: Risk factors, mortality and malaria chemoprevention

Disputert:
November 2021
Hovedveileder:
Bjørn Blomberg

Forskningsprosjekter

Schistosomiasis i Norge blandt reisende til Afrika

Kristine Mørch, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2017 - 2021
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN
Dødsfall av eller med tuberkulose

Einar Helldal, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2016 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Antimicrobial stewardship in hospitals, resistance selection and transfer in a one health context. Malawi.

Nina Langeland, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2021 - 2024
Deltakende helseregion:
HV

Internasjonalt samarbeid

Retrospektiv tverrsnittstudie av protozodiagnostikk i Norge før og etter innføring av feces PCR

Kurt Hanevik, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2019 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Årsaker til febersykdom hos pasienter på Mnazimmoja sykehus, Zanzibar

Bjørn Blomberg, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2014 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HSØ

Internasjonalt samarbeid

Effekt av Bactrim profylakse på bærerskap av resistente bakterier - RCT hos HIV pasienter med CD4 celletall over 350 i Tanzania

Bjørn Blomberg, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2016 - 2024
Deltakende helseregion:
HV

Internasjonalt samarbeid

Probiotics to prevent colonization and infections with ESBL producing bacteria among newborn infants in Tanzania

Nina Langeland, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2018 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HN

Internasjonalt samarbeid

Spredning av plasmider med resistensgener hos sykehusinnlagte og hos friske barn i Tanzania

Nina Langeland, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2016 - 2024
Deltakende helseregion:
HV

Internasjonalt samarbeid

Uspesifikk effekt av BCG vaksine hos HIV eksponerte, HIV negative barn i Uganda

Kurt Hanevik, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2017 - 2023
Deltakende helseregion:
HV

Internasjonalt samarbeid

Forbedret diagnostikk av cryptosporidiose i ressursfattige områder - Crypto-POC

Kurt Hanevik, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2016 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ

Internasjonalt samarbeid

Giardia infeksjon - metronidazolresistens, genetisk variasjon og humane immunresponser i kliniske isolater

Kurt Hanevik, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2013 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HSØ HMN

Internasjonalt samarbeid

Eksponeringsstudie med E-coli bakterier-ETECvac

Kurt Hanevik, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2014 - 2023
Deltakende helseregion:
HV
Barn innlagt med feber i Tanzania, risikofaktorer for død med spesielt fokus på antimikrobiell resistens

Nina Langeland, Universitetet i Bergen

Prosjektperiode:
2016 - 2024
Deltakende helseregion:
HV

Internasjonalt samarbeid

Utfyllende informasjon

Tjenesten har samarbeid med alle helseregioner, med fokus på studier av diagnostikk og behandling av tropiske infeksjoner i Norge. Studier av leishmaniasis og schistosomiasis ble publisert i 2021 og studier av giardiasis pågår. Tjenesten deltar aktivt sammen med andre helseregioner i Norge i et forsknings- og kompetanse-nettverk av tropemedisin-institusjoner i Europa (TropNetEurope). Tjenesten har i 15 år hatt forskningsssamarbeid med Christian Medical College i India innenfor akutt tropisk febersykdom, som videreføres. Muhimbili University of Health and Allied Sciences (MUHAS), Dar es Salaam, Tanzania, har et 30 år langt samarbeid med Bergen. Nettverket har som mål å gjennomføre studier som belyser 3 hovedfelt: 1) antibiotikaresistens hos viktige sykdomsfremkallende bakterier (bærerskap og forekomst ved alvorlige infeksjoner, risikofaktorer og konsekvenser), 2) akutt febersykdom (årsaker, forekomst, konsekvenser) og 3) diaresykdommer (årsaker, forekomst, forebyggende og vaksinerelevante aspekter). Mnazimmoja sykehus på Zanzibar har samarbeidet med Tropesenteret i 10 år og det pågår PhD prosjekt som undersøker bakteremi, antibiotikaresistens og malaria i samarbeid med Vestreviken sykehus i HSØ. I tråd med annen diareforskning har vi i Tanzania og Etiopia vist at cryptosporidier er en viktig årsakene til alvorlig diaresykdom og død hos barn i lav-inntekstland. Samarbeid med Sykehuset i Vestfold, København Universitet og Jimma University Training Hospital i Etiopia har hatt som mål å evaluere lav-kost point-of-care diagnostiske tester for Cryptosporidium hos barn i Etiopia. Giardia forskningen fokuserer på humane og cellulære immunresponser mot Giardia, og å karakterisere genetisk variasjon i forhold til virulens og medikamentresistens i kliniske isolater, samt evaluere behandlingsrespons ved behandlingsrefraktær giardiasis. Dette foregår i samarbeid med St. Olavs hospital i Helse Midt Norge, Oslo Universitetssykehus, Robert Koch Institute i Tyskland og Hospital of Tropical Diseases i London. ETEC studien foregår i samarbeid med NORCE, UiB og Folkehelseinstituttet, og har etablert en kontrollert human infeksjonsmodell for ETEC infeksjon for bruk i testing av vaksinekandidater basert på heat-stable toxin, og fortsetter å utvikle metoder for å måle immunresponser og utforske patogenese. Tropesenteret har samarbeid med Maputo sykehus i Mosambik, Stavanger universitetssykehus, Rikshospitalet og Folkehelseinstituttet om studier av immunreaksjon ved alvorlig malaria og interaksjon mellom HIV og malaria. I malariaendemiske områder utvikler befolkningen immunitet, og forståelse av immunitet er viktig spesielt i en tid hvor noen land opplever redusert forekomst av malaria på grunn av kontrollintervensjoner, og befolkningen dermed ikke utvikler naturlig immunitet.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Helse Bergen HF, ved Avdelingssjef Al-Azawy Kahtan

Referansegruppen har i 2021 bestått av:
Tore Lier
Referansegruppens leder (HN)
Mette Haugli
Representant Helse Sør-Øst
Raisa Hannula
Representant Helse Midt-Norge
Åse Berg
Representant Helse Vest

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler