- LMS-kurs for pasienter med vestibularisschwannom. (Kurs).
- Nettkurs og informasjon om rehabilitering og opptrening ved svimmelhet. (Kurs).
- Strategimøte med Faglig referansegruppe fra alle Helseregioner og med brukerorgansisasjonen Hørselshemmedes Landsforbund. (Konferanse).
- Diverse innslag i riksdekkende media om svimmelhet og behandling. (Intervjuer/oppslag i media).
Nasjonal kompetansetjeneste i vestibulære sykdommer
Vestibulære sykdommer er sykdommer i balanseorganet i det indre øret, balansenerven og dens forbindelser til hjernen. Vestibulære sykdommer er en viktig årsak til svimmelhet og balanseforstyrrelser, symptomer som er svært vanlige og som fører til redusert livskvalitet, tap av arbeidsevne og store samfunnsutgifter. Det er et stort tverrfaglig behov i de forskjellige fagmiljøene i Norge for å utbygge og styrke et nettverk av forskning og skaffe til veie realkunnskap for behandling av denne viktige pasientgruppen. Nasjonal kompetansetjeneste for vestibulære sykdommer driver forskning i samarbeid med andre sentra i Norge i og utenfor sykehusmiljøer og kunnskapsformidling til hele landet. Tjenesten tilbyr i dag landets mest omfattende kunnskapssenter med egen internettportal for både pasienter og terapeuter (www.balanselaboratoriet.no). Tjenesten er en viktig del av det dykkermedisinske fagmiljøet i Norge og har nært samarbeid med de nasjonale behandlingstjenestene for yrkesdykkere og for vestibularisschwannomer. Kompetansetjenesten samarbeider også med Balanselaboratoriet ved ØNH avdelingen på Haukeland universitetssykehus som er den seksjonen ved ØNH avdelingen som er ansvarlig for utredning og behandling av vertigopasienter.
ICD10-koder som inngår i det nasjonale oppdraget: H81, H82, H83, D33, T70, R42.
Det grunnleggende for tjenesten er å drive veiledning, kunnskaps- og kompetansespredning til helsetjenesten, forskningsmiljøer og brukere/pasienter gjennom internett, pasientbrosjyrer, kurs, hospitering, undervisning og konferanser, slik det er redegjort for i denne rapporten. Tjenesten har utarbeidet pasientinformasjon på internett (balanselaboratoriet.no) med informasjon om den nasjonale tjenesten og dens ansvarsområde. Gjennom prosjektet "En vei ut av svimmelheten" har tjenesten utarbeidet en ambisiøs plan for kompetansespredning til pasientene og til helsepersonellet som behandler dem. Dette prosjektet er fullført og foreligger på Internett. Nettstedet balanselaboratoriet.no hadde i 2014 gjennomsnittlig 2817 treff / dag. Det arbeides med å utvikle plan for andre typer kompetansespredning.
Målsetningen er å formidle informasjon og kunnskap både til helsepersonell og til pasienter. Man ønsker å oppnå god, kostnadseffektiv og likeverdig behandling for pasientgruppen, uavhengig av bosted i hele Norge. Det arbeides med å utvikle resultatmål for tjenesten. Per i dag måles aktiviteten i forskningspublikasjoner, prosjekter, presentasjoner, undervisningstimer, mm. Det arbeides for å innhente data fra NPR for aktivitet og strukturmål (diagnose- og prosedyrekoder) i spesialisthelsetjenesten. Det arbeides også med et kvalitetsregister der fordelingen av henvisninger og tidligere gjennomført utredning og behandling kan kartlegges.
Undervisning
- Alle regioner: Grunnutdanning av helsepersonell
- 18 timer
- Alle regioner: Videreutdanning av helsepersonell
- 36 timer
- Alle regioner: Utdanning av annet personell
- 10 timer
- Flere regioner: Grunnutdanning av helsepersonell
- 12 timer
- Flere regioner: Videreutdanning av helsepersonell
- 11 timer
- Egen region: Grunnutdanning av helsepersonell
- 4 timer
- Egen region: Videreutdanning av helsepersonell
- 6 timer
- Egen region: Etterutdanning av helsepersonell
- 4 timer
Undervisningsaktiviteten i 2014 inkluderer bl.a. følgende: - Undervisning om vestibulære sykdommer for fysioterapistudenter ved Høyskolen i Bergen - Undervisning om svimmelhet og vestibulære sykdommer for fysioterapistudenter ved Universitetet i Tromsø (heldagskurs) - Obligatorisk kurs i otonevrologi for leger under spesialistering i Øre-nese-halssykdommer (heldagskurs, landsdekkende) - Undervisning 3 ganger i året for militærleger fra hele landet - Heldagsundervisning med praktisk veiledning for manuellterapeuter og fysioterapeuter - Flere kurs / foredrag for allmenleger i og utenfor egen region - Undervisning for spesialister på Haukeland Universitetssykehus
Klinisk aktivitet
Kompetansetjenestens oppgaver er formelt adskilt fra pasientbehandlingen som foregår i regi av Balanselaboratoriet ved Øre-nese-halsavdelingen, Haukeland universitetssykehus. Det er likevel et nært samarbeid mellom disse enhetene siden de fleste ansatte i kompetansetjenesten også behandler pasienter og arbeider med å overvåke behandlingsresultater, bl.a. gjennom utviklingen av et lokalt kvalitetsregister. Balanselaboratoriet er et av Nordens største sentre for utredning av vestibulære sykdommer. I 2014 gjennomførte Balanselaboratoriet 950 pasientundersøkelser. 701 pasienter kom fra Helse-Vest, 157 pasienter fra Helse Sør/Øst, 51 fra Helse Nord-Norge og 41 fra Helse Midt-Norge. Balanselaboratoriet driver også rehabilitering og pasientopplæring i regi av fysioterapeuter, som i 2014 hadde 446 konsultasjoner (896 behandlingsenheter) mot 385 konsultasjoner (773 behandlingsenheter) i 2013. I 2014 var 297 av disse konsultasjonene nye pasienter, mot 268 nye pasienter i 2013.
Formidling
- Heldagskurs for fysioterapeuter, leger og kiropraktorer. (Kurs).
- Heldagskurs for leger under spesialisering. (Kurs).
- Hospitanter. (Veiledning).
- Multisenterstudie av krystallsyke ved Rikshospitalet og HUS. (Veiledning).
- Veiledning i PhD-prosjekt ved NTNU: Ocular VEMP. (Veiledning).
- Behandling av vestibularisnevritt - Multisenterundersøkelse St Olav - HUS. (Veiledning).
- Veiledning i diverse studentoppgaver - prosjekter. (Veiledning).
- Leger under spesialisering. (Nettmøte).
Vi hadde flere leger fra hele landet som deltok i flere hospiteringdager ved Balanselaboratoriet i løpet av året. Det er blitt avhold flere forelesninger og også heldagseminarer utenfor vår region i regi av våre leger for leger, manuell terapeuter og annet helsepersonell fra hele landet. Fysioterapeuter ved Nasjonal Kompetansetjenesten hadde i løpet av året 4 hospitanter, fordelt på flere hospiteringsdager. Hospitantene kom fra Høyskolen i Bergen, fra Lørenskog kommune og Oslo universitetssykehus. Alle hospitantene fulgte de undersøkelsene og den behandlingen som vi gir ved Balanselaboratoriet; undersøkelser på selve laboratoriet, legeundersøkelse og fysioterapiundersøkelse, men med hovedvekt på fysioterapibiten. Fysioterapeut holdt heldagskurs for hovedsakelig fysioterapeuter, men også leger og kiropraktorer i regi av Herøy kommune med deltakere fra hele Søre Sunnmøre. Sted: Runde Miljøsenter, Tema: Vertigo/ Svimmelhet. Innhold: Teori om balanseorganets funksjon, BPPV og ensidig kanalparese, praktisk øvelser i undersøkelse og behandling av BPPV og praktisk om vestibulær rehabilitering. Fysioterapeut og lege underviste ved lærings- og mestringskurs for pasienter med vestibularisschwannom ved Lærings- og mestringssenteret i Bergen ved 5 kurs i løpet av året. Det ble avholdt heldagsseminar og strategimøte for referansegruppen til Nasjonalt Komptanse Tjeneste for Vestibulære sykdommer med representanter fra alle helseregioner og deltagelse av brukerorgansiasjon.
Kvalitetsverktøy
- Nasjonale retningslinjer for diagnostikk og behandling av pasienter med Menières sykdom, 2008, Nasjonal retningslinje
- I 2014: Revidering og nyetablering av elektronisk kvalitetsregister fra, 2005, Medisinsk kvalitetsregister
Vi har i 2014 jobbet intenst med etablering av et nytt elektronisk kvalitetsregister. Vi er nå i avsluttende dialog med Helse-Bergen angående dette oppdaterte kvalitetsregisteret og regner med at dette skal være implementert i daglig elektronisk drift første halvdel 2015. Det nye kvalitetsregisteret er mer brukervennlig og vil gjøre brukermedvirkning enklere og mer tilgjengelig for brukeren/pasienten, sammenlignet med vårt tidligere register. Med dette registeret vil vi få en bedre overvåkning og lettere kunne formidle behandlingsresultater.