- Helgesen AL. Hva gjør vi for kvinner som har smertefull sex? Arendalsuka, 15.8. (Kurs/seminar).
- Bains S. Closing gaps in maternity care to migrants in Norway, Global health inspirational days Oslo 17.9. (Konferanse).
- Kvinnehelsebloggen 11.12: Dette instrumentet har overvåket mange barn under fødsel. (Oppslag i media).
- Kvinnehelsebloggen 3.12: Ufrivillig barnløshet. Dette vet vi om hvordan det påvirker psyken. (Oppslag i media).
- Kvinnehelsebloggen 22.11: Hormonbruk i overgangsalderen og brystkreft: Hva er status i dag?. (Oppslag i media).
- Kvinnehelsebloggen 4.7: Klart for sædbank i verdensrommet?. (Oppslag i media).
- Kvinnehelsebloggen 14.5: Tre myter om overgangsalderen. (Oppslag i media).
- Kvinnehelsebloggen 8.3: Åtte kvinnelige forskere som har forandret medisinen. (Oppslag i media).
- Kvinnehelsebloggen 27.2: Vulva.no - ny nettside om kvinnens underliv. (Oppslag i media).
- Kvinnehelsebloggen 7.1: Større risiko for mødredødsfall blant innvandrerkvinner. (Oppslag i media).
- forskning.no 4.12: Morkaken sender beskjeder til fosteret. (Oppslag i media).
- forskning.no 1.10: Urovekkende mange kvinner hadde skader i hjertet uten å vite det. (Oppslag i media).
- forskning.no 23.9: Hvordan skal du trene når du er gravid. (Oppslag i media).
- forskning.no 16.9: Vi må tørre å snakke om vekten til gravide kvinner. (Oppslag i media).
- VG Debatt 14.8: Mørketall i mødrehelse. (Oppslag i media).
- forskning.no 19.7: Ekstrem svangerskapskvalme var vanligere blant de som ikke var fysisk aktive før graviditeten. (Oppslag i media).
- forskning.no 14.6: Friske barn døde da livmoren revnet under fødselen. (Oppslag i media).
- forskning.no 13.2: Se hvordan en eggcelle deler seg de første dagene etter befruktning. (Oppslag i media).
- Kvinnens helse, Mediaplanet 8.3: Hva kan vi gjøre for ufrivillig barnløse par i Norge?. (Oppslag i media).
- OUS Ekspertsykehuset 29.4: Vi hjelper kvinner med kroniske underlivsplager. (Oppslag i media).
- KK.no 3.12: Gravide Farmen-Stine løp maraton: Ble kalt barnemorder. (Oppslag i media).
- godtforberedt.no 25.7: Om fysisk aktivitet gjennom svangerskapet. (Oppslag i media).
- forskning.no 4.12: Fikk pris for morkake forskning. (Oppslag i media).
- babyverden.no 6.12: Gravid og overvektig. (Oppslag i media).
- FETT 3/2019 18.9: Hvorfor forskes det mindre på smerter hos kvinner under samleie enn på ereksjonsproblemer?. (Oppslag i media).
Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse
Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse skal bygge opp og spre kompetanse om kvinners helse i et livsløpsperspektiv. Tjenesten retter seg mot helsetjenesten og befolkningen. Kjerneområder er årsaksforhold og behandling av sykdommer knyttet til svangerskap og fødsel, samt kjønnsforskjeller i helse. Tjenesten driver forskning og deltar i utredning av kliniske problemstillinger og utarbeidelsen av faglige retningslinjer i samarbeid med aktuelle fagmiljøer i hele landet. Tjenesten tilbyr kurs og veiledning til helsepersonell i alle helseregioner.
Tjenesten har etablert faglige nettverk i helseregionene, og det er et mål at disse skal overta og videreføre kompetansetjenestens arbeid lokalt.
Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet.
Tjenestens målgrupper er helsepersonell, myndigheter og allmenheten. Kompetansespredning til helsepersonell: Plan for kompetansespredning til helsepersonell i 2014-19 var å avholde kurs for om sentrale strategiske emner definert i tjenestens strategi 2014-19. Kursene utvikles og avholdes i samarbeid med respektive fagmiljøer. Målet var å avholde hvert av kursene i perioden i alle 5 helseregioner. 1. Infertilitet fra diagnose til behandling 2. Overvekt i svangerskap og fødsel 3. Alvorlig svangerskapskomplikasjoner 4. Jordmor symposium, aktuelle emner 5. Hjerte- og karsykdom hos kvinner 6. Eldre kvinners helse. I tillegg bidrar tjenesten med overføring av kunnskap tilbake til hele behandlingskjeden gjennom rådgivning, veiledning og utarbeidelse av kliniske veiledere. Kompetansespredning til myndigheter og allmennheten: I 2019 hadde tjenesten åtte innlegg på kvinnehelsebloggen på forskning.no. Videre hadde senteret åtte innlegg om nye forskningsresultater på samme plattform. I tillegg til aktiviteten på forskning.no hadde tjenesten mange innlegg om kvinners helse i media (Mediaplanet, VG, KK, babyverden, FETT, OUS ekspertsykehuset osv.) Tjenesten anser denne aktiviteten som viktig for å nå ut med ny kunnskap om kvinnehelse og kjønnsforskjeller i helse til allmennheten.
Tjenestens referansegruppe har representanter fra alle helseregioner og i tillegg en brukerrepresentant fra Norske Kvinners Sanitetsforening. Referansegruppen er en ressurs som fremmer samarbeid på tvers av miljøer og regioner og spiller en sentral rolle i tjenestens aktiviteter. Referansegruppen deltar i strategiarbeid, utvikling av forskningsprosjekter, kurs og konferanser. Referansegruppen spilte en viktig rolle i utarbeidelsen av strategidokumentet 2014-2019. Medlemmene i referansegruppen deltar også i arbeidet med ny strategi 2021-2025. Referansegruppen vil fortsatt være en viktig del av senterets virksomhet. Andre nettverk Forskningsnettverk Ansatte på tjenesten har engasjert seg i flere nasjonale og internasjonale forskningsnettverk: ROAM, Reproductive outcome among migrants, et internasjonalt nettverk om svangerskapsutfall hos migranter Nasjonalt samarbeid om mødredødsfall. Nettverket gransker alle mødredødsfall og formulerer kliniske anbefalinger Nordisk samarbeid om mødredødsfall. Nettverk; Forskning om kvinner med kjønnslemlestelse Nettverksmøte inom global och migrations relaterad reproduktiv hälsa INOSS, International Obstetric Surveillance System Nettverkene har årlige møter. Her presenteres nye forskningsresultater, og nye prosjekter planlegges. Denne aktiviteten fremmer internasjonalt samarbeid. Deltakelse på nasjonale og internasjonale forskningsnettverk vil fortsatt være en viktig del av senterets aktivitet.
Undervisning
- Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
- 50 timer
- Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
- 20 timer
- Egen region: Utdanning av helsepersonell
- 49 timer
Etter siste utvidede gjennomgang har Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse fra 1.1 2020 skiftet plattform fra å være kompetansetjeneste til et nasjonalt senter for kvinnehelseforskning. Dette er i samsvar med intensjon ved opprettelsen. Det nasjonale senteret skal først og fremst bygge kompetanse innen kvinnehelse og kjønnsforskjeller i helse. Formidling av kunnskap gjennom undervisning i grunnutdanning, videre- og etterutdanning vil fortsatt være en av senterets viktigste oppgaver. I statsbudsjettet for 2020 står følgende: Det foreslås å etablere et Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning i Helse Sør-Øst. Formålet er å bidra til å utvikle og heve kvaliteten på kunnskapen om kvinnehelse og – sykdom, samt å overføre kunnskap tilbake til hele behandlingskjeden. Det nasjonale senteret skal gjennomføre forskningsprosjekter, og sikre at helsepersonell får overført kunnskap fra slik forskning i sitt arbeid både i spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten. Nettverksbygging på tvers av fagfelt og regioner blir en fortsatt viktig del av forskningssenterets oppgaver. Satsingen er i tråd med regjeringens seks punkter for bedre kvinnehelse
Klinisk aktivitet
I regi av kompetansetjenesten foregår en kontinuerlig forskningsprosess for å finne nye og bedre behandlingsmetoder til kvinner med kroniske sykdommer i underlivet. Kompetansetjenesten har ikke behandlingsfunksjon, men en av våre postdoc stipendiater er senior overlege ved Vulvapoliklinikken, lokalisert på Olafiaklinikken, Oslo Universitetssykehus. Vulvapoliklinikken har et landsdekkende spesialtilbud til kvinner med behandlingsresistente kroniske lidelser i vulvaregionen. Vulvapoliklinikken tilbyr PDT behandling av pasienter med genital erosiv lichen planus. Denne behandlingen er igangsatt etter at PhD prosjektet gjennomført ved Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse viste gode resultater. Vår postdoc stipendiat er hovedveileder for en ny PhD kandidat som også er tilknyttet kompetansetjenesten. De gjennomfører en ny lege-initiert randomisert kontrollert behandlingsstudie på pasienter med den inflammatoriske hudsykdommen genital erosiv lichen planus. 42 pasienter skal inkluderes. I tillegg er vår postdoc stipendiat medveileder i en annen studie ved Vulvapoliklinikken, hvor man undersøker effekten av somatokognitiv behandling av vulvodynipasienter. I løpet av 2019 har vår postdoc også gjennomført mye arbeid for å synliggjøre den tabubelagte pasientgruppen med vulvasykdommer for helsepersonell, politikere og befolkningen generelt. Hun har deltatt med faglig innlegg på Arendalsuka. Hun har også hatt ansvaret for å opprette den nye nettside «Vulva.no», med faglig informasjon til pasienter og helsepersonell. Dette er Norges første nettside for kvinner med vulvalidelser.
Formidling
- Tranvåg O. Alderdom en kvinnesak. Dypdykk i kvinnehelse Oslo 13.12. (Kurs/seminar).
- Kronikk i Sulaposten nr. 25/2019, 20.6: Et mer demensvennlig samfunn. (Oppslag i media).
- Sogn avis 19.9: Lyfter verdighet inn i demensomsorga. (Oppslag i media).
- Vangen S. Hva kan vi lære av maternelle dødsfall? Obstetrisk forum NGF årsmøte 23.10. (Kurs/seminar).
- Sørbye IK. Reproduktiv helse blant innvandrerkvinner. DNLF obligatorisk obstetrisk kurs, Oslo 18.1. (Kurs/seminar).
- Sørbye IK. Obstetric analgesia differ by maternal country of birth. NGF årsmøte 24.10. (Kurs/seminar).
- Sørbye IK. Induksjon av fødsel i Norge: Resultater fra Induksjonsprosjektet 2018, NGF årsmøte 25.10. (Kurs/seminar).
- Nyfløt LT. Antenatale og obstetriske blødninger. DNLF obligatorisk obstetrisk kurs, Oslo 15.1. (Kurs/seminar).
- Nyfløt LT. Maternelle dødsfall i Norge. DNLF obligatorisk obstetrisk kurs, Oslo 15.1. (Kurs/seminar).
- Nyfløt LT. Maternelle dødsfall i Norge. Obstetrisk forum NGF årsmøte 23.10. (Kurs/seminar).
- Al-Zirqi I. Uterusruptur - konsekvenser for mor og barn. DNLF obligatorisk obstetrisk kurs, Oslo 18.1. (Kurs/seminar).
- Bains S. Hvordan opplever innvandrerkvinner svangerskapsomsorgen og fødselshjelpen? NGF årsmøte 24.10. (Kurs/seminar).
- Bains S. The MiPreg study, Norwegian research school of Global health Rosendal 3.-5.4. (Kurs/seminar).
- Reigstad MM. Komplikasjoner/risiki ved infertilitetsbehandling. Stavanger 7.5. (Kurs/seminar).
- Reigstad MM. Brystkreftrisiko etter assistert befruktning, Obligatorisk kurs for LiS, Oslo 4.4. (Kurs/seminar).
- Reigstad MM. Kreftrisiko hos mor og barn etter fertilitetsbehandling, Tidsskriftets årsmøte Trondheim 20.3. (Kurs/seminar).
- Roland MCP. Diabetes og placenta. Kurs for patologer 14.11. (Kurs/seminar).
- Opheim GL. Biometri og Doppler, Introduksjonskurs Ahus 13.11. (Kurs/seminar).
- Tranvåg O. Poster: Medikamentskrin i palliativ omsorg: Hjemmesykepleieres erfaringer. Kreftsykepleie, Sarpsborg 11.-13.9. (Konferanse).
- Tranvåg O. Poster: LIVE@Home.Path. Kunnskapskommunekonferansen Bergen 19.6. (Konferanse).
- Helgesen AL. Vulvodyni, NEL - Norsk elektronisk legehåndbok, sept. 2019. (Veiledning).
- Vulvaforum 27.2: Opprettelse og drift av ny faglig informasjonsnettside "Vulva.no". (Oppslag i media).
- Tidsskriftet nr. 4 21.2: Talefør for taus pasientgruppe. (Oppslag i media).
- Tidsskriftet Sykepleien 15.5: Hjemmedød: Dette får sykepleiere til å bruke medikamentskrinet. (Oppslag i media).
- Tidsskriftet Sykepleien 12.6: Hva styrker verdigheten til kreftsyke kvinner som ønsker å dø hjemme?. (Oppslag i media).
- Gynekologen 2/2019: AL Helgesen, Vulvodyni – hva er det egentlig?. (Oppslag i media).
- Owe KM. Myter og sannheter om fysisk aktivitet og trening for gravide. Jordmødre Gausdal kommune 23.10. (Kurs/seminar).
- Sørbye IK: MiPreg workshop Oslo 12.11. (Kurs/seminar).
- Nyfløt LT. Alvorlig blødning i forbindelse med fødsel. Ålesund sykehus 7.5. (Kurs/seminar).
- Tranvåg O. Hva er verdighet? Verdighet ved demenssykdom. UiT 11.2. (Kurs/seminar).
- Tranvåg O. Hvilken plass har menneskets verdighet - i ditt møte med dine eldre pasienter? HiV Bergen 18.2. (Kurs/seminar).
- Tranvåg O. Har alle mennesker verdighet? Medfak UiB 11.4. (Kurs/seminar).
- Tranvåg O. Hvordan kan vi verne om verdigheten til eldre mennesker? Helse og samfunn UiB 5.9. (Kurs/seminar).
- Tranvåg O. Eldre menneskers verdighet i velferdsteknologiens tidsalder. Senter for omsorgsforskning Bergen 23.8. (Kurs/seminar).
- Tranvåg O. Hvordan kan vi verne om verdigheten til personer med demens? Demensdagene i Sogndal 16.9. (Kurs/seminar).
- Tranvåg O. Har alle mennesker verdighet? Demensdagene i Tromsø 18.9. (Kurs/seminar).
- Pettersen S. Blødning ved fødsel/invasiv placenta. Jordmorsymposium Lillehammer 17.1. (Kurs/seminar).
- Sørbye IK. Om MiPreg prosjektet. Københavns universitet 27.5. (Kurs/seminar).
- Sørbye IK. Lost in translation: Reproductive health among migrants. DSOG København 16.11. (Kurs/seminar).
- Owe KM. Is leisure time physical activity before pregnancy associated with risk .. College of Sports Medicine, Orlando 28.5-1.6. (Konferanse).
- Eggemoen ÅR. Poster: May ethnic differences in vit D binding protein explain.. Vitamin D workshop New York 29.5-1.6. (Konferanse).
- Eggemoen ÅR. Vitamin D and gestational diabetes in a multiethnic cohort. Nordic congress of GP, Aalborg 19.6. (Konferanse).
- Sørbye IK. Lost in translation: Reproductive health among migrants. NFOG Stockholm 26.4. (Konferanse).
- Tranvåg O. Poster: Optimizing an integrated knowlegde translation in nursing homes. Advances in Health care, Stockholm 13.-14-11. (Konferanse).
- Tranvåg O. Dignity work of older women caring for a husband with dementia at home. SCHW Vaasa 1.-3.10. (Konferanse).
- Michelsen TM. Placental secretion of proteins into maternal and fetal circulations in human pregn.. IFPA Buenos Aires 12.9. (Konferanse).
- Al-Zirqi I. Poster: Prelabour uterine rupture. 2nd World Conf on Maternal Fetal Neonatal Medicine, London 4.-6.4. (Konferanse).
- Al-Zirqi I. Interactive poster: Prelabour uterine rupture. RCOG World Congress 2019, London17.-19.6. (Konferanse).
- Vangen S. Mødrehelse i globalt perspektiv. Medfak UiO 22.4. (Kurs/seminar).
- Vangen S. Menopause, fordeler og ulemper ved medikamentell behandling av symptomer. Medfak UiO 9.3 og 2.4. (Kurs/seminar).
- Vangen S. Overgangsalder, myter og realiteter: Samfunnsmedisin UiO, 13.6. (Kurs/seminar).
- Vangen S. Mødrehelse i globalt perspektiv. Medfak UiO 4.10. (Kurs/seminar).
- Vangen S. Menopause, fordeler og ulemper ved medikamentell behandling av symptomer. Medfak UiO 15.10. (Kurs/seminar).
- Eggemoen ÅR. Infeksjonssykdommer. Medfak UiO 22.1. (Kurs/seminar).
- Eggemoen ÅR. Kroniske tilstander og vanlige symptomer i allmennpraksis, vekttap, tretthet og slapphet. Medfak UiO 18.2. (Kurs/seminar).
- Eggemoen ÅR. Kroniske tilstander og vanlige symptomer i allmennpraksis, vekttap, tretthet og slapphet. Medfak UiO 26.8. (Kurs/seminar).
- Helgesen AL. Presentasjon av Vulva.no. OUS Hudavdelingen 8.10. (Kurs/seminar).
- Owe KM. Fysisk aktivitet og trening i svangerskapet og etter fødsel. Høyskolen Kristiania 4.11. (Kurs/seminar).
- Sørbye IK: Induksjon av fødsel i Norge: et nasjonal dugnadsprosjekt. Oslo gynekologiske forening 31.1. (Kurs/seminar).
- Nyfløt LT. Alvorlig blødning i forbindelse med fødsel. Ahus 18.3. (Kurs/seminar).
- Nyfløt LT. Alvorlig blødning under fødsel. OUS seminar 7.10. (Kurs/seminar).
- Nyfløt LT. Alvorlig blødning under fødsel. Årsmøte intervensjonsradiologer Tønsberg 29.9. (Kurs/seminar).
- Tranvåg O. Brukermedvirkning i utforming av helsetjenesten. Brukermedvirkning i forskning. Bærum kommune 28.1. (Kurs/seminar).
- Bains S. MiPreg studien - bedret svangerskapsomsorg for nyinnvandrede kvinner i Oslo. Helse, samfunn og makt Oslo 13.3. (Kurs/seminar).
- Roland MCP. Examples of clinical research in obstetrics; UiO 7.3 og 11.4. (Kurs/seminar).
- Roland MCP. Examples of clinical research in obstetrics; UiO 24.10 og 21.11. (Kurs/seminar).
- Skullerud KH. Vulvapoliklinikken i OUS og litt om vulvasykdommer. Kvinneklinikken SiØ Kalnes 13.6. (Veiledning).
- Reigstad MM. Kreft og assistert befruktning. Folkehelseinstituttet, Oslo 8.3. (Veiledning).
- Journalen, Oslo legeforening Nr. 4: Det nyeste innen vitamin D. Rapport fra internasjonal vitamin D konferanse. (Oppslag i media).