- 30/10, galaktosemi, pasientseminar. (Seminar).
- 20-22/6 Kontroller av tyrosinemi type 1-pasienter. (Veiledning).
- 24/9 Faglig innlegg, pasientseminar. (Veiledning).
- 2/6 Diettbehandling av GA 1 og OTC (ved klinisk ernæringsfysiolog). (Veiledning).
Nasjonal kompetansetjeneste for medfødte stoffskiftesykdommer
Tjenesten skal bygge opp og spre kompetanse om diagnostikk, behandling og oppfølging av medfødte stoffskiftesykdommer (metabolske sykdommer). Kompetanseoppbyggingen skjer gjennom nær kobling til pasientbehandling og den nasjonale behandlingstjenesten for utvidet nyfødtscreening og avansert laboratoriediagnostikk av medfødte stoffskiftesykdommer, samt gjennom tett internasjonalt samarbeid og forskning. Kompetansespredningen rettes i hovedsak mot helsepersonell, men også mot pasienter, pårørende og publikum generelt. Det er utarbeidet skriftlig materiell (bl.a. lærebok og brosjyrer) og internettbasert informasjon om diagnostikk og behandling. I tillegg gis i stor grad veiledning og informasjon ved direkte henvendelse. Det er et mål å spre kompetanse om utredning og behandling av medfødte stoffskiftesykdommer i alle helseregioner. Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet.
Vi bidrar i grunnutdanning ved UiO og i legers videre- og etterutdanning nasjonalt, se over. Ved de nasjonale seminarene (nytt tiltak fra 2014) mottar samtlige barneavdelinger i landet invitasjon til en dags gratis seminar med betalt reise. Det er et faglig program med utvalgte temaer, samt diskusjon av spesifikke pasienter. Alle deltagere oppfordres til å ta med aktuelle pasientkasus fra egen hverdag til drøfting. Videreutvikle våre nettsider (NB: i samarbeid med beh. tjenesten for nyfødtscreening og avansert laboratoriediagnostikk) med lenker til mer detaljert informasjon og evt e-læring (evt benytte materiale fra utlandet). Oppdatere nasjonale veiledere i akutt og generelle pediatri (Norsk Barnelegeforening) i deres kapitler om diagnostikk og behandling av medfødte stoffskiftesykdommer generelt Samle interne registre til et kvalitetsregister for medfødt stoffskiftesykdom Plan for å nå målet om god kompetansespredning til a) Kolleger og andre fagpersoner 1. Opprettholde frekvens av foredrag og seminarer for alle regioner inkl. de to årlige heldagsmøtene som nå har fast dato (andre fredag i mai og november). Selv om fysisk deltagelse er viktig for å etablere kontakter og samarbeid, bør vi se på mulighet for utvidet bruk av videokonferanse i denne og andre møtesettinger for dem som ikke kan delta. 2. Diskusjon i referansegruppen og analyse av tilsendte prøver tilsier at behovet for opplæring kan være størst i voksenmedisinske miljøer spesielt utenfor hovedstadsområdet. Bedring av dette er et fortsatt konkret mål for 2016. Det planlegges å opprettholde meget nyttig årlig fellesmøte med referansegruppen mot slutten av året. 3. Ta initiativ til felles publikasjoner av eksempelvis lærerike enkeltkasus b) Pasienter Delta på samlinger for pasienter og pårørende og også arrangere flere slike selv for grupper som ikke har eget opplegg gjennom sjeldensentrene. Konkret vil det være samling for MCAD og galaktosemi første halvår 2016. I samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser (NKSD) formidle kontakt mellom pasienter og pårørende med samme, sjeldne diagnose. Erfaring tilsier at dette kan være til stor støtte for de aktuelle familiene. c) Almenheten Være åpen ved alle henvendelser fra media. Delta i nasjonale prosesser faglig og "helsepolitisk" som er relevante for vårt fagfelt.
a) Fortsette å hente inn og etablere kunnskap om diagnostikk og behandling slik at dette er tilgjengelige for pasienter og kolleger i Norge. Vi oppfatter at vi ivaretar dette gjennom vår internasjonale deltagelse etc, selv om intern kunnskapsdannelse kan styrkes ytterligere (klinisk forskning) særlig gjennom å etablere og samarbeide om prosjekter med bred nasjonal deltagelse. b) Spre kompetanse slik at denne blir tilgjengelig for hele Norge: Vi vil fortsette med halvårlige metabolske arbeidsgruppemøter, som har vært svært nyttige både for diskusjon av medbrakte pasientkasus, men i tillegg har vi etablert god kontakt med lokale barneleger som har ansvaret for denne type pasienter ved sitt sykehus. Fortsette å delta på andre slike arenaer (inkl. genetikk, voksenhab og barnelege) og arrangere kurs om medfødte stoffskiftesykdommer. Oppdatere nasjonale veiledere og nettsider med lenker til gode internasjonale nettsider og behandlingsveiledere. Planlegge artikkel i Tidsskriftet for å synliggjøre pasientgruppen og sykdomsfeltet. Viktig nytt mål: Etablere eLæring tilgjengelig for alle - og hvor vi kan overvåke faktisk gjennomføring i ulike grupper. c) Overvåke pasientgruppen (hvor mange pasienter vi har med ulike diagnoser), behandling og oppfølging. For å lykkes med dette må et kvalitetsregister etableres. d) Fortsette å være tilgjengelig rundt enkeltpasienter og grupper inkl. utreise til andre sykehus for å undervise helsepersonell, deltagelse på ressursgruppemøter om spesifikke pasienter. Tjenesten har også i 2015 hatt et møte (13. nov) med referansegruppa hvor vi gjennomgikk status og planer for 2016 og som ble skriftlig referert i detalj med oppfølgingspunkter med ansvar. Dette oppfattes som meget nyttig. Fem hovedmål for 2016: Kvalitetsregister, gode nettsider med lenker til veiledere og internasjonale ressurser, eLæring, flere nasjonale forsknings- og forbedringsprosjekter og deltagelse i metabolsk ERN.
Undervisning
- Alle regioner: Etterutdanning av helsepersonell
- 23 timer
- Flere regioner: Videreutdanning av helsepersonell
- 1 timer
- Egen region: Grunnutdanning av helsepersonell
- 5 timer
- Egen region: Etterutdanning av helsepersonell
- 3 timer
2/2 3x45 minutter Etterutdanning nyfødtsykepleiere Metabolske sykdommer hos nyfødte Egen region (8/5 Nasjonalt arbeidsgruppemøte, nevrometabolske sykdommer, planlagt med god påmelding, Avlyst rett før, sykdom hos hovedforedragsholder). 1/6 1 time. Norsk Selskap for Medisinsk Biokjemi, Fremtidig biokjemisk diagnostikk, medfødt stoffskiftesykdom som eksempel. Alle regioner. 9/10: 5 timer. Medisin studie Oslo. Deltager seminar: Congenital Disorders and prenatal diagnostics (inkl. medfødte stoffskiftesykdommer 15-16/10 Etterutdanning. Metabolsk kurs barneleger 15 timer DnLF. Kurs, Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner 13/11 Nasjonalt arbeidsgruppemøte, Akutte medfødt metabolske tilstander. Seminar 6 timer, Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner. 30/11 1 time Klinisk ernæringsfysiologer Metabolske sykdommer Undervisning Helsepersonell - flere regioner Oslo 10/12 1 time Nasjonalt videomøte, nasjonalt muskelforum. Voksen- og barnemedisin. Metabolsk sykdom som årsak til muskelsykdommer. Alle regioner
Klinisk aktivitet
OUS mottar pasienter etter henvisning fra andre regioner, men det er ikke i regi av kompetansetjenesten, men som "second opinion"
Formidling
- 7/9 Ressursgruppemøte for 2 pasienter med pårørende. (Veiledning).
- 2/11 Ressursgruppemøte for pasient og pårørende, 1 pasient. (Veiledning).
- Intervju Babyverden, inkl 2 pas. (Intervjuer/oppslag i media).
- 8-10/11 Muntlig innlegg under Neurotransmitter Course, Venezia. (Seminar).
- 22/1 Diettbehandling av metabolske sykdommer (ved klinisk ernæringsfysiolog). (Seminar).
- 26/8 Deltagelse med innlegg i «Fagråd for næringsmidler», ved klinisk ernærnigsfysiolog. (Veiledning).
Mye av innholdet i tjenesten er en fortløpende veiledning av kolleger (leger, ern. fys og andre) rundt konkrete pasienter både ved direkte kontakt om pasient utenfra og som oppfølging av resultater fra nyfødtscreening og laboratoriediagnostikk.
Kvalitetsverktøy
- Barnelegeforeningens veiledere i generell pediatri og akuttpediatr, 2012, Nasjonal retningslinje
Det arbeides sammen med Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne sykdommer med å etablere kvalitetsregister. Dette oppfattes som et viktig hovedmål, men dessverre en ikke så lett oppgave. For å kunne samarbeide med utlandet har man bestemt å bruke Orphacode som basis for dette samt søke deltagelse i et metabolsk ERN (vi deltok i ERN oppstartsmøte i Lisboa og er nå med i en gruppe som vil søke om et ERN, utgangspunkt i Tyskland). Deltagelse på internasjonale møter (SSIEM etc) og formidling av ny kunnskap i Norge og for norske pasienter er viktig. Vi har startet videreutviklingen av nettsider i 2015, og de skal utvikles videre med informasjon om flere sykdomsgrupper. Flere kvalitetsverktøy inkl. Biobank er mer relevante for Nasjonal behandlingstjeneste for screening av nyfødte og avansert laboratoriediagnostikk ved medfødte stoffskiftesykdommer og er omtalt i deres rapport.