Loader

Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførte infeksjoner

Tjenesten skal bygge opp og spre kompetanse om seksuelt overførbare sykdommer for å bidra til mer effektiv utredning, diagnostikk, behandling og forebygging av seksuelt overførte infeksjoner.

Kompetansetjenesten driver forskning, arrangerer kurs og konferanser og deltar i utdanning av helsepersonell. Tjenesten retter seg mot primær- og spesialisthelsetjenesten, helsepersonell og befolkningen.

Tjenesten skal bidra til at det etableres faglige nettverk i hver helseregion som på sikt skal overta og ivareta dette arbeidet lokalt.

Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Olafiaklinikken.

Oppgaver og resultat
Resultatmål vedrørende; ".. forskningsprosjektene om gonore og PrEP bør munne ut i 2 doktorgrader på sikt. ".. undervisning"; 109 t (helsepersonell og pasienter). "... veiledning, kunnskaps- og kompetansespredning .."; hospiteringstilbud til helsepersonell fra hele landet, besvart telefonhenvendelser og mail om diagnostisering og behandling av soi. Spesielt vedrørende PrEP har vi bidratt til økt kompetanse blant helsepersonell og pasienter, men vi kan ikke "måle" denne økte kompetansen. PrEP gis nå flere steder i landet og pasienter søker denne behandlingen noe som kan tyde på at vår informasjon har nådd ut. Og dersom man antar at hivtallene går ned delvis som følge av PrEP kan man også anta at vår kompetansespredning om PrEP er "kostnadseffektiv". "..formidling" ; vår aktivitet i media har økt for å nå flest mulig, både helsepersonell og allmennheten. "... likeverdig tilgang til nasjonale kompetansetjenester"; Vi har jobbet mye med oppdatering av hjemmesiden, en viktig plattform for å sikre likeverdig tilgang til tjenesten. Siden har blitt lettere å søke i og inneholder nå både pasientinformasjoner, relevante lenker, informasjon om kurs, praktiske anbefalinger til helsepersonell mm (og kan lett oppdateres). "..retningslinjer.."; bidratt til oppdatering av nasjonale retningslinjer for hiv samt oppdatert kapittel om soi i Norsk Legemiddelhåndbok. De fleste soi rapporteres nå nominativt til MSIS (fra jan-19) og gjør at et pasientregister (i vår regi) ikke er aktuelt.

Informasjon om målsetting og oppgaver (tjenestens innhold og ansvarsområde) ligger tilgjengelig for alle (også pasienter) på nettsiden vår. Alt vi har gjort i år er nevnt andre steder i rapporten, men vi har hatt spesielt fokus på videreutvikling av nettsiden vår og på å øke media-aktiviteten. Vi har laget en kompetansespredningplan, men hvert eneste år utdannes det nye sykepleiere og leger og nye pasienter (og allmenheten) kommer til. Derfor kan vi ikke angi et tidsperspektiv for avvikling av kompetansespredningen i planen. Det er kun Olafiaklinikken/ NKSOI som har tilstrekkelig antall pasienter og som har tid avsatt til å bidra med kompetansespredning og oppdatering i større grad. I landets øvrige avdelinger for dermatovenerologi har de ansatte mindre muligheter til å prioritere kunnskapsformidling om soi (da hud-pasienter utgjør den største andelen av deres pasient- og interessegrunnlag). Selv på Olafiaklinikken i Oslo har vi rekrutteringsproblemer da få dermatovenerologer ønsker å jobbe med venerologi. "Episenteret" for soi ligger i Oslo og det vil være lite hensiktsmessig å fordele ansvaret for kompetansespredningen på flere regioner. Vi ser en fortsatt økning av soi blant sårbare grupper. I gruppa menn som har sex med menn (msm) øker gonore og syfilis tilfellene. Msm med innvandrerbakgrunn har fortsatt høyere risiko for hivsmitte. Det vil fortsatt være et satsingsområde å spre kompetanse/formidle dette til både pasienter og helsepersonell.

Vi samarbeider med mikrobiologen (gonore-studien), TTA som er et forskningsnettverk med tema antimikrobiell resistens (AMR) etablert i Oslo Universitetssykehus (bredt samarbeid nasjonalt og internasjonalt). Referansegruppa fungerer godt, mailutveksling kan skje gjennom hele året dersom det er spesielle temaer som bør drøftes. Medlemmene videreformidler til dels oppdatert kunnskap i sine regioner og var med på å bestemme tema for Fagdagen. Leder av referansegruppa (HV) bidro også med foredrag på Fagdagen og flere fra referansegruppa var tilstede denne dagen. Det vil være vanskelig å involvere medlemmene i referansegruppa i større grad da dette er et oppdrag de har påtatt seg uten å få avsatt ekstra tid. Vi samarbeider med infeksjonsmedisin i Oslo samt HelseVest vedrørende PrEP studien. Vårt samarbeid med andre venerologiske poliklinikker har nok bidratt til at flere avdelinger i landet tilbyr PrEP. Dersom PrEP medisinen kommer tilbake på blå resept og fastlegene skal skrive den ut må vi bidra til økt kompetanse om PrEP/ spre informasjon til disse. Det kan synes som om det er relativt lav kunnskap om PrEP i primærhelsetjenesten så dette vil kreve kontinuerlig bistand og oppfølging fra vår side. Vi samarbeider med pasient/interesseorganisasjoner som HivNorge, Aksept og Helseutvalget. Vi bidrar med undervisning både til deres ansatte og brukere, kvalitetssikrer noe av deres informasjonsmateriell og har samarbeidsmøter hvor vi diskuterer aktuelle/felles problemstillinger.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
36 timer
Alle regioner: Utdanning av annet personell
1 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
69 timer
Egen region: Utdanning av annet personell
3 timer
Utfyllende informasjon

GRUNNUTDANNING: Som det står skrevet i rapporten for 2018 gis det forelesninger og smågruppeundervisning for 6. semester medisinerstudenter ved UiO. Undervisning til 2.års studenter på bachelorstudiet i sykepleie ved HiOA i helsefremmende og forebyggende arbeid gis i form av forelesninger av en overlege og en sykepleier. VIDEREUTDANNING: Vi deltar fast med foredragsholdere på : Kurs i legers videreutdanning innenfor hud-venerologi, gynekologi, urologi, og infeksjonsmedisin. Undervisning på helsesøsterutdanning ved ulike høyskoler i egen region. ETTERUTDANNING: Vi arrangerer selv kurs godkjent som valgfrie timer i legers og sykepleieres videre og etterutdanning med deltagere fra alle regioner. Vårt landsdekkende 2 dagers kurs (også oppgitt under"formidling") om soi ble i år avholdt i Trondheim (med deltagere fra hele landet). Vår årlige fagdag gir tellende kurstimer for leger og sykepleiere og arrangeres i Oslo. I 2019 med ca 100 deltagere fra hele landet (dette kurset står også under "formidling"). Vårt mikroskopikurs er spesielt beregnet på gynekologer og allmenn leger fra hele landet og holdes 2 ganger i året (også oppført under "formidling"). Vi deltar regelmessig med foredragsholdere ved kliniske emnekurs for leger og på seminar for dermatologiske fagsykepleiere og medisinsk kontorpersonell. I egen region stiller vi etter invitasjon med foredragsholdere på internundervisning og seminar for helsepersonell som jobber med SOI innen andre fagområder; mikroskopi kurs for Sex og Samfunn, Nasjonal nettundervisning for mikrobiologer om syfilis, undervisning for MSO (medisinernes seksualopplysning) 2 kvelder, undervisning om soi på masterstudium i biomedisin, undervisning for farmakologer samt om PrEP på LIS-anbudsseminar.

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Seminar for hiv-positive kvinner i regi av HivNorge. (Kurs/seminar).
  • Seminar for kvinner med hiv (samarbeid HivNorge). (Kurs/seminar).
Pasienter og pårørende - egen region
  • Deltok på Skeiv verden (informerte om testing og soi). (Kurs/seminar).
Allmennheten - alle regioner
  • Stand under Pride dagene med informasjon og testing. (Veiledning).
  • Intervju VG Helg om hiv. (Oppslag i media).
  • Podcast Femihelse 7 episoder om div. soi. (Oppslag i media).
  • OUS Ekspertblogg "Sommer, sol og sex". (Oppslag i media).
  • OUS Ekspertblogg "Antall smittet med gonore er tidoblet - og vi vet hvem". (Oppslag i media).
  • Intervju om utslett på penis Dagbladet. (Oppslag i media).
  • Intervju om hiv - Dagbladet Magasinet. (Oppslag i media).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Fagdag om hpv og Mykoplasma genitalium. (Kurs/seminar).
  • Heldags mikroskopi kurs avholdt 2 ganger. (Kurs/seminar).
  • Kurs "Oppdatering i seksuelt overførbare infeksjoner" - landsdekkende kurs holdt i Trondheim over 2 dager. (Kurs/seminar).
  • Foredrag om PrEP for dermatovenerologer. (Konferanse).
  • Hospitering for leger (13) og sykepleiere (3). (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • Foredrag på seminar om rus og somatisk helse. (Kurs/seminar).
  • Om PrEP på LIS-anbudsseminar,. (Kurs/seminar).
  • Seminar med samarbeidspartnere og russisk delegasjon. (Kurs/seminar).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Seminar (halvdags) om chemsex. (Kurs/seminar).
  • Veiledning av to grupper sykepleiestudenter. (Veiledning).
Utfyllende informasjon

KURS/SEMINARER; Landsdekkende kurs; oppdatering om soi for leger og helsesykepleiere (over 2 dager), hvor vi fikk ekstremt gode tilbakemeldinger (skal også sende mail til deltagerne etter 3-6 mnd for å se om kurset har "gjort en forskjell" i deres kliniske hverdag). Kurset tar for seg de ulike soi samt siste nytt i diagnostisering og behandling. Fagdagen er en årlig seminar/konferanse om ulike temaer hvor deltagere hovedsakelig var leger samt noen sykepleiere (fra hele landet). I år var temaene hpv før lunsj og Mykooplasma genitalium etter lunsj med spørsmål fra salen og diskusjon. Evalueringene var meget gode. Mikroskopikurset er for alle leger i hele landet som ønsker å starte med mikroskopering selv (eller bli bedre). Meget gode tilbakemeldinger også på disse kursene. Seminarer i samarbeid med HivNorge var to ulike kvelder med ulike bidragsytere fra kompetansetjenesten. Internseminar med noen inviterte samarbeidspartnere (HivNorge og HU) med David Stuart om chemsex. HOSPITERINGSTILBUD; leger og sykepleiere fra hele landet kan melde seg på hospitering hos oss via hjemmesiden vår. Den enkelte blir da med en person (lege eller sykepleier) hele dagen og følger et fast program, teoretisk og praktisk (på Olafiaklinikken), og omfatter rådgivning, diagnostikk og behandling av soi. Informasjon og påmelding skjer via hjemmesiden. Tilbudet organiseres av en sykepleier og en lege og tilbudet får gode tilbakemeldinger. Tilbudet ble gitt til 3 sykepleiere og 13 leger i 2019. Gir utdannings poeng i spesialistutdanning og re-sertifisering i allmennmedisin. I tillegg gis tilbud om hospitering til de sykepleierstudentene som skriver oppgave samt til studenter på medisin. RÅDGIVNING; Vi besvarer også mange henvendelser via mail og telefoner fra helsepersonell i hele landet med spørsmål om diagnostisering og behandling av de ulike soi. Under Pride-dagene i juni sto sykepleiere på stand og i tillegg til å teste informerte de/besvarte spørsmål fra publikum (allmennheten). VEILEDNING AV STUDENTER: Vi tar årlig imot to grupper a 8 studenter fra bachelorstudiet i sykepleie ved Oslo Met i forbindelse med temaet "Helsefremmende og forebyggende arbeid". De har en 8 ukers prosjekt- og praksis periode og veiledes da i gjennomføring av en prosjektoppgave gjennom ukentlige møter med sykepleier hos oss. I 2019 var titlene på de 2 prosjektoppgavene; "Hvordan er kunnskapen om antibiotikaresistens ved behandling av seksuelt overførbare infeksjoner blant menn som har sex med menn"? og "Hvilke muligheter og begrensninger finnes det ved bruk av PrEP i populasjonen menn som har sex med menn?" Msm med migrant bakgrunn er en meget sårbar og utsatt gruppe for soi, spesielt hiv (noe som framgår av MSIS statistikken). Derfor har vi et samarbeid med Skeiv Verden hvor vi informerer om testing og soi. Dette samarbeidet fortsetter i 2020. Leder deltok i podcast (Femihelse); 7 episoder (a 15-20 min hver) hvor temaene var hiv, klamydia, Mykoplasma genitalium, herpes, syfilis, kjønnsvorter, gonore.

Kvalitetsverktøy

  • Faglige retningslinjer for oppfølging og behandling av hiv, utgitt av Norsk forening for infeksjonsmedisin, 2012, Ny retningslinje
Utfyllende informasjon

Vi har deltatt i oppdateringen av "Faglige retningslinjer for hiv - behandling og oppfølging" (NFIM) 2019 Skrevet om soi i gyn-obs veilederen. Oppdatering av kapittel om soi i Norsk Legemiddelhåndbok. Kvalitetssikring av Helseutvalgets brosjyre for kvinner som har sex med kvinner. Medforfatter til kap om syfilis i ehåndbok for mikrobiologen. Oppdatert prosedyrer om PEP og PrEP. Laget praktiske anbefalinger til helsepersonell om klamydia, gonore og Mykolasma genitalium (som er lagt ut på NKSOI sin hjemmeside). Oppdatert hjemmesiden med nye linker, pasientinformasjoner, blogginnlegg. Hjemmesiden var tidligere noe uoversiktlig og vi har brukt mye tid på denne i 2019. Det er viktig at helsepersonell raskt kan "klikke seg inn" på det de ønsker informasjon om (når de i en travel hverdag har en pasient hvor de mistenker en soi, f.eks. gonore eller Mykoplasma genitalium). Flere anbefalinger er ferdigstilt og skal legges ut.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Jahr SH, Myro AZ, Vegge K, Campbell P

A man in his forties with acute onset of speech impairment and unilateral paresis.

Tidsskr Nor Laegeforen 2019 12 10;139(18). Epub 2019 des 4

PMID:
31823567
Utfyllende informasjon

Denne artikkelen ble den mest leste i Tidsskriftet i hele 2019 (selv om den ikke ble publisert før på slutten av året).

Forskningsprosjekter

Gonorrhoea - !an urgent and major treat to public health".

Jørgen Vildershøj Bjørnholt, Universitetet i Oslo

Prosjektperiode:
2018 - 2022
Deltakende helseregion:
HSØ
Evaluation of implementation of pre-exposure prophylaxis (PrEP) in subjects at particular risk of infection with HIV

Frank Olav Pettersen, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2017 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Turning the tide of Antimicrobial resistance (TTA)

Fredrik Muller, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2016 - 2023
Deltakende helseregion:
HSØ
Utfyllende informasjon

PrEP-studie; Evaluation of implementation of pre-exposure prophylaxis (PrEP) in subjects at particular risk of infection with human immunodeficiency virus (HIV) Det ble søkt om PhD-forskningsmidler til denne PrEP-implementeringsstudien (men fikk avslag) og vi samarbeider med HV. Gonore-studien; ‘Gonorrhoea - an ‘urgent and major threat to public health’: Diagnostic challenges, transmission, molecular epidemiology and antimicrobial resistance in Norway’ er hele tittelen; Linn Merete Brendefur Corwen and Patricia Merckoll er doktorgradsstudenter med hovedansvar for dette prosjektet. TTA er et forskningsnettverk etablert i Oslo Universitetssykehus med antimikrobiell resistens (AMR) som tematisk forskningsområde med bredt samarbeid nasjonalt og internasjonalt. Vår rolle i dette er gjennom forskning på resistensutviklingen ved gonore. Som en del av dette, har vi bl.a etablert samarbeid med referanselaboratoriet for gonokokker ved Folkehelseinstituttet som igjen vil legge til rette for og initiere mer forskning på gonore som også involverer de andre helseregioner.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus, ved Klinikkleder Morten Tandberg Eriksen

Referansegruppen har i 2019 bestått av:
Turid Jorunn Thune
Referansegruppens leder (HV)
Anne Eskild
Representant Helse Sør-Øst
Gunn Marit Lynghaug
Representant Helse Nord
Ingrid Snekvik
Representant Helse Midt-Norge
Kine Lynum
Kommunal representant
Nanna C Klingenberg
Brukerrepresentant
Vegard Skogen
Representant Helse Nord
Åse Haugstvedt
Representant for tjenesten

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler