Loader

Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførte infeksjoner

Tjenesten skal bygge opp og spre kompetanse om seksuelt overførbare sykdommer for å bidra til mer effektiv utredning, diagnostikk, behandling og forebygging av seksuelt overførte infeksjoner.

Kompetansetjenesten driver forskning, arrangerer kurs og konferanser og deltar i utdanning av helsepersonell. Tjenesten retter seg mot primær- og spesialisthelsetjenesten, helsepersonell og befolkningen.

Tjenesten skal bidra til at det etableres faglige nettverk i hver helseregion som på sikt skal overta og ivareta dette arbeidet lokalt.

Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Olafiaklinikken.

Oppgaver og resultat
Vår formidling om seksuelt overførbare infeksjoner bidrar til økt kompetanse i samfunnet og blant helsepersonell spesielt. Vi oppdaterer kontinuerlig nettsiden vår, holder kurs/undervisning for deltagere fra hele landet (likeverdig tilgjengelighet for hele helsetjenesten), deltar i gonoré og PrEP studier. Vi antar at vår kompetansespredning om PrEP fortsetter med å bidra til færre hivsmittede og at vår formidling om riktig behandling av bakterielle seksuelt overførbare infeksjoner bidrar til riktig og mindre bruk av antibiotika, mindre resistensutvikling samt færre legebesøk (ergo merverdi i forhold til behandlingskjeden/bedre nasjonal kostnadseffektivitet). Med et eget opplegg for hospitanter får mange praktisk opplæring i hvordan diagnostisere og behandle de ulike seksuelt overførbare infeksjonene. Behovet for kunnskap viser seg i spesielt i pasientene som kommer på Olafia og som har fått feil antibiotikabehandling for en bakteriell soi (feks gonoré eller Mykoplasma genitalium).

Informasjon om tjenestens innhold og ansvarsområde ligger tilgjengelig på vår nettside. Det er vanskelig å ha "avsluttende" mål i vår kompetansespredningsplan da det kontinuerlig utdannes helsepersonell, kommer til nye pasienter og befolkning generelt som trenger informasjon og oppdatering om seksuelt overførbare infeksjoner (soi). Anbefalinger om behandling og testing endres over tid og oppmerksomheten om soi vil lett nedprioriteres i en hektisk hverdag. Spesielt i regioner der pasienter med en seksuelt overførbar infeksjon er få og kunnskap om soi synes å være mangelfull. I 2022 var det en økning av gonoré blant heterofile og kunnskapen om gonoré synes lav både hos helsepersonell og disse pasientene. Økningen ser ut til å fortsette i 2023 og det blir viktigere enn noensinne å spre kompetanse om gonoré ut til helsepersonell og befolkningen generelt. Vi har bygget opp et fagmiljø med spesiell interesse for soi og vår formidling er basert på lang klinisk erfaring og faglig kompetanse.

Samarbeidet med referansegruppen oppleves fortsatt som godt. Vi holder regelmessig kontakt med medlemmene via mail, telefon og to årlige møter. I praksis fungerer referansegruppa og NKSOI som et lite "nettverk" ved at medlemmene har en aktør (NKSOI) å forholde seg til når det gjelder spørsmål om soi. Vi deltar i en referansegruppe for utvikling av masteremne i "Hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner" ved OsloMet. Vi mottar mange telefoner med spørsmål om PrEP og seksuelt overførbare infeksjoner fra primær- og spesialisthelsetjenesten. Vi opplever å ha et godt samarbeid med organisasjoner som Aksept, Helseutvalget, HivNorge, Sex og samfunn og Skeiv verden som alle er viktige aktører i det forebyggende arbeidet. Vår kunnskap ønskes også på kurs for fastleger (for eksempel på Våruka og Primær medisinsk uke) og for andre spesialiteter, sykepleiere og annet helsepersonell. Vi deltar på samarbeidsmøter og stiller som foredragsholdere ved forespørsel fra ulike samarbeidspartnerne.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
14 timer
Alle regioner: Utdanning av annet personell
1 timer
Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
3 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
120 timer
Utfyllende informasjon

Alle regioner, om; syfilis på klinisk emnekurs i infeksjonsmedisin for fastleger seksuelt overførbare infeksjoner (soi) på klinisk emnekurs i infeksjonsmedisin for fastleger genitale sår på NSF generalforsamling digitalt soi på Blodbanken konferanse i Oslo klamydia, gonoré, MG, herpes og kondylomer for fastleger på Våruka klamydia og MG for leger og sykepleiere på HFU-dagene msm og risiko på STI kurs PEP og PrEP på STI kurs uretritt, vaginitt og utflodsdiagnostikk på STI kurs vulvitter/balanitter på STI kurs smittesporing på STI kurs gonoré på STI kurs Mykoplasma genitalium på STI kurs soi på gynkurs for leger PMU apekopper for leger smittesporing og apekopper for leger hiv på anbudseminar for leger, farmasøyter, ledere, innkjøpere mm Flere regioner, om; hudsykdommer med affeksjon i underlivet og soi for fastleger Buskerud herpes og kondylomer for sykepleiere på Haukeland syfilis, MG, og gonoré for infeksjonsmedisinere Tromsø Egen region, om; Forelesninger, kasuistikker og smågruppeundervisning for medisinerstudenter ved UiO, modul 3, vår og høst. soi og PrEP for leger på Oslo kommunale legevakt soi for bioingeniører og leger Blodbanken Ahus gonoré, klamydia og MG for inf med soi og gynekologiske infeksjoner for gyn Ullevålsykehus aerob vaginitt for leger og bioingeniører ved mikrobiologen Ahus soi og PrEP på Aksept

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Om hiv og soi for unge og migranter med hiv på Aksept (2 seminarer). (Kurs/seminar).
Pasienter og pårørende - egen region
  • Undervisning for brukere av Skeiv Verden. (Kurs/seminar).
Allmennheten - alle regioner
  • Intervju om BV i VG. (Oppslag i media).
  • Podcast om hiv. (Sosiale media).
  • Innlegg på facebook og instagram. (Sosiale media).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • «Kurs i kontordiagnostikk og mikroskopi av genitale infeksjoner». (Kurs/seminar).
  • "Oppdatering av kunnskap om soi" - 2 dagers landsdekkende kurs. (Kurs/seminar).
  • Fagdagen om "Seksualanamnese, kjønnsinkongruens og antibiotikaresistens". (Konferanse).
  • Hospitering med eget opplegg. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Kurs for MSO. (Kurs/seminar).
  • Veiledning av sykepleiestudenter fra Oslo Met. (Veiledning).
Utfyllende informasjon

Podcast om HIV; «Hvorfor lever stigmaene rundt HIV?» Vi har et hospiteringstilbud for leger og sykepleiere fra hele landet som foregår ved Olafiaklinikken. Opplæring skjer både teoretisk og praktisk, med gjennomgang av rutiner og prosedyrer for rådgivning, diagnostikk, behandling og behandling. Tilbudet er annonsert på vår hjemmeside (påmelding skjer her). I 2022 var det totalt 35 sykepleiere og 15 leger som hospiterte. Undervisning om hiv og soi for unge med hiv og migranter med hiv på Aksept seminar Landsdekkende kurs; oppdatering om seksuelt overførbare infeksjoner (soi) i Stavanger (2 dager) Fagdagen 18.11 (1 dag) om seksualanamnese, kjønnsinkongruens og antibiotika resistens (80 deltagere) hele landet Foredrag om soi og apekopper på Skeiv Verden (Kurs/seminar)

Kvalitetsverktøy

  • PrEP register, 2021, Nytt register
  • Nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika i sykehus, 2013, Ny retningslinje
  • Nasjonal faglig retningslinje for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten, 2012, Ny retningslinje
  • Faglige retningslinjer for oppfølging og behandling av hiv, 2012, Ny retningslinje
Utfyllende informasjon

Deltatt i revisjon/oppdatering av; Nasjonale retningslinjer for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten (kap om genitale infeksjoner) Nasjonale retningslinjer for antibiotikabruk i sykehus (kap om genitale infeksjoner) Nasjonale retningslinjer «Nasjonal forening for infeksjonsmedisin – faglige retningslinjer for oppfølging og behandling av hiv. (Smitte/ PEP / PREP / SOI) Innlegging av data i lokalt PrEP register på Olafiaklinikken (som kvalitetsverktøy samt muligheter for forskning/publisering av data) Oppdatering av pasientinformasjoner (ehåndboka OUS); trichomonas, syfilis, kondylom, HSV, mollusker, bakteriell vaginose, genital soppinfeksjon, urinrørsbetennelse og livmorhalsbetennelse Håndbok i infeksjonsmedisin, OUS, div kap Mariners Medico Guide (app-basert hjelpemiddel til sjøs for sjøfolk) om hiv

Forskning

Vitenskapelige artikler

Amundsen E, Haugstvedt Å, Skogen V, Berg RC

Health characteristics associated with chemsex among men who have sex with men: Results from a cross-sectional clinic survey in Norway.

PLoS One 2022;17(10):e0275618. Epub 2022 okt 5

PMID:
36197878
Haugstvedt Å, Lie AK

[Not Available].

Tidsskr Nor Laegeforen 2022 Dec 13;142(18). Epub 2022 des 9

PMID:
36511749
Utfyllende informasjon

Haugstvedt Å, Kveim Lie A «Smittesporing ved seksuelt overførbare infeksjoner i Norge gjennom 120 år» 9 desember 2022 Tidsskr Nor Legeforen 2022 doi: 10.4045/tidsskr.21.0875 Søland TM, Andersen E, Tingberg M, Farran M, Haugstvedt Å og Solheim T «Oral syfilis er en sykdom som tannleger bør kjenne til» Nor Tannlegeforen Tid. 2022; 132: 450-6 DOI:10.56373/2022-5-6 https://www.tannlegetidende.no/journal/2022/5/m-826/Oral_syfilis_er_en_sykdom_som_tannleger_b%C3%B8r_kjenne_til Sendt inn juni 2022; Brendefu Corwin LM, Campbell P “Improvement in Neisseria gonorrhoeae culture rates by direct incubation at a clinic for sexually transmitted infections” Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials"

Søland TM, Andersen E, Tingberg M, Farran M, Haugstvedt Å og Solheim T

Oral syfilis er en sykdom som tannleger bør kjenne til

Nor Tannlegeforen Tid. 2022

Forskningsprosjekter

Turning the tide of Antimicrobial resistance (TTA)

Fredrik Muller, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2016 - 2023
Deltakende helseregion:
HSØ
Evaluation of implementation of pre-exposure prophylaxis (PrEP) in subjects at particular risk of infection with HIV

Frank Olav Pettersen, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2017 - 2024
Deltakende helseregion:
HSØ
Gonorrhoea - an urgent and major treat to public health"

Jørgen Vildershøj Bjørnholt, Universitetet i Oslo

Prosjektperiode:
2018 - 2023
Deltakende helseregion:
HSØ
Utfyllende informasjon

Utfyllende informasjon Gonoré-studien; ‘Gonorrhoea - an ‘urgent and major threat to public health’: Diagnostic challenges, transmission, molecular epidemiology and antimicrobial resistance in Norway’ er hele tittelen; Linn Merete Brendefur Corwen and Patricia Merckoll er doktorgradsstudenter med hovedansvar for dette prosjektet. Submitted juni 2022; Brendefu Corwin LM, Campbell P “Improvement in Neisseria gonorrhoeae culture rates by direct incubation at a clinic for sexually transmitted infections” Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials PrEP-studien; Evaluation of implementation of pre-exposure prophylaxis (PrEP) in subjects at particular risk of infection with human immunodeficiency virus (HIV). Det ble søkt om PhD-forskningsmidler til denne PrEP-implementeringsstudien, men fikk avslag. Vi samarbeider med HV. Baselinedata er nå lagt inn. TTA er et forskningsnettverk etablert i Oslo Universitetssykehus med antimikrobiell resistens (AMR) som tematisk forskningsområde med bredt samarbeid nasjonalt og internasjonalt. Vår rolle i dette er gjennom forskning på resistensutviklingen ved gonore. Som en del av dette, har vi bl.a etablert samarbeid med referanselaboratoriet for gonokokker ved Folkehelseinstituttet som igjen vil legge til rette for og initiere mer forskning på gonore som også involverer de andre helseregioner.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus, ved Klinikksjef Morten Tandberg Eriksen

Referansegruppen har i 2022 bestått av:
Turid Jorunn Thune
Referansegruppens leder (HV)
Anders Sandvei
Kommunal representant
Anne Eskild
Representant Helse Sør-Øst
Audrey Charlotte Chisholm Høibråten
Brukerrepresentant
Gunn Marit Lynghaug
Representant Helse Nord
Ingrid Snekvik
Representant Helse Midt-Norge
Nanna C Klingenberg
Brukerrepresentant
Vegard Skogen
Representant Helse Nord
Åse Haugstvedt
Representant for tjenesten

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler