Loader

Nasjonal kompetansetjeneste for tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengige

Kompetansetjenesten er etablert for å bygge opp og spre kompetanse om tverrfaglig spesialisert utredning og behandling av rusmiddelavhengige. Kompetansetjenesten favner kunnskapsutvikling både innenfor det allmenne og det sjeldne og nye gjennom ulike fagutviklings- og forskningsprosjekter. Målgruppen er først og fremst klinikere i spesialisthelsetjenesten, brukere og forskere. 

Tjenestens overordnede mål er å bidra til at pasientene får tilgang til likeverdige og kunnskapsbaserte spesialisttjenester.

Tjenesten skal bygge opp kompetanse i alle helseregioner og bidra til at det etableres faglige nettverk som på sikt kan overta og videreføre dette arbeidet lokalt.

Tjenesten driver ikke pasientbehandling.

Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Gaustad sykehus.

Oppgaver og resultat
Hovedmålet ligger fast: «Vi skal bidra til at pasienter med rus- og avhengighetsproblemer over hele landet får tilgang til likeverdige og kunnskapsbaserte spesialisthelsetjenester av god kvalitet". Vi har tre hovedsatsinger: 1. Vi utvikler en digital plattform med OVERSIKT over organisering av og innhold i behandlingstilbudet i TSB nasjonalt. 2. Vi utvikler TSB- SKOLEN slik at fagfeltet har en struktur for å konkretisere vårt felles kunnskapsgrunnlag og systematisere kompetanseutvikling og opplæringsaktiviteter i alle TSB-virksomheter. 3. Vi drifter NETTVERK for å «kople kunnskap» og bidra til regional og nasjonal tjenesteutvikling. Nasjonalt ledernettverk er prioritert, men vi har flere tematiske klinikernettverk og forskernettverk. Implementering av nasjonale faglige retningslinjer, pasienforløp og kvalitetsregisteret (Kvarus) er sentrale tema. Effekten av aktivitetene analyseres og evalueres løpende. Aktiviteten i 2022 vurderes å oppfylle tjenestens resultatmål

Vi har høy kompetansespredningsaktivitet. Vi tilrettelegger for kunnskap og erfaringsutveksling digitalt og fysisk. Oversikt fra TSB-kartet gir innsikt. Tsb.no har fornyet design og innhold. Portalen har informasjon om rammer og faglige ressurser på helsefagområdet. Sammen med sosiale media og nyhetsbrev bidrar tsb.no til at kunnskap er tilgjengelig. Vi er innholdsleverandør til felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten. Vi tilrettelegger for strukturert kompetanseutvikling ved distribusjon av e-læringskurs i regionale læringsportaler. Lederutvikling er prioritert. Årlig lederkonferanse er en nasjonal møteplass for alle aktører og ledernivåer. Det er fortsatt nødvendig med en nasjonal innsats for å heve kompetansen i TSB. NK-TSB har siste driftsår i 2023. Det er fortsatt nødvendig med et nasjonalt kompetansemiljø i TSB. Vi arbeider med å etablere en struktur som kan få et nasjonalt oppdrag om å utvikle og drifte TSB-skolen, inkl nettverk og oversikt over tjenestene nasjonalt.

Vi samarbeider med klinikere, ledere, brukere og forskere i kunnskapsutvikling, implementering og fagutvikling. Vi drifter leder-, forsker- og klinikernettverk som understøtter bruk av kunnskapen lokalt. Vi leder fagråd for Kvarus. Brukere og pårørenderepresentanter deltar aktivt. Forankring i et klinisk universitetssykehus er viktig. Vi har regelmessig samarbeid med vår nasjonale referansegruppe, møter fast i ulike nasjonale og regionale referansegrupper, fagråd og i et RHF-nettverk. Vi samarbeider med større kompetansemiljøer som Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest og Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging. Vi samarbeider med Helsedirektoratet/HOD, i utformingen av nasjonale og regionale satsinger bl.a., framskriving av behov i helsetjenestene, forebygging selvmord, o.l. Helsedirektoratet har gitt oss implementeringsoppdrag for pasientforløp og revidert LAR-retningslinje. Arbeidet med Fremtidens rus-og avhengighetsbehandling er initiert.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
1493 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
2350 timer
Utfyllende informasjon

Våre e-læringskurs er formelt godkjent som kompetansegivende hos Den norske legeforening og Norsk psykologforening og derfor registrert som videreutdanning av helsepersonell. TSB-skolen utvikles videre. Dette er en faglig struktur som bidrar til å utvikle og beskrive et felles kunnskapsgrunnlag for TSB. En aktiv delingskultur gjør at alle aktører får kunnskap i formater som virksomhetene kan bruke lokalt. Dette sprer læring og bidrar til en systematikk for felles opplæring og fagutvikling. Arbeidet med å definere kursene som obligatoriske kompetansekrav i tjenestene pågår. Systematisk bruk av lærings- og kompetanseportaler prioriteres. Dette er et sentralt virkemiddel for å bidra til systematisk kompetanseheving. Det legges til rette for livslang læring der faglig vurderingsevne og skjønn baseres på faglig oppdatert kunnskap. Nyansatte får rask tilgang til nødvendig kunnskap om det russpesifikke som er nødvendig for å jobbe i TSB. TSB er kjennetegnet ved at medisinske, psykologiske og sosialfaglig kunnskap skal samvirke til beste for pasienten. Hvordan det tverrfaglige kan og bør samspille, er derfor et viktig fokusområde i TSB-skolen. Utviklingen av TSB-skolen skjer i samspill med forskere, brukere, klinikere og ledere. På den måten skapes felles kunnskapsutvikling og utforming av faglige standarder som operasjonaliserer nasjonale faglige retningslinjer, og er et nødvendig grunnlag for god pasientbehandling. Opplæringsaktivitetene kan bidra til å redusere uønsket variasjon i pasientbehandlingen i et samspill mellom lokale og nasjonale aktiviteter. «Ny i TSB», «Bruker i sentrum», «Somatisk helse og alkohol» og «Bli kjent med LAR-retningslinjen» er lansert. Utviklingen av flere e-læringskurs pågår og blir tilgjengelig i løpet av 2023 bl.a, akuttbehandling og oppfølging etter overdose, basis LAR, motiverende intervju, miljøterapi og brukerstyrte innleggelser. E-læringskursene har fått god respons i fagfeltet og det er gjennomført om lag 3700 kurs i år. Undervisningsfilmene til kompetansetjenesten er sett om lag 14000 ganger. Undervisningsaktiviteten er rettet mot helsepersonell. Kunnskap til allmennheten formidles primært på temaene rusmidler og anabole androgene steroider og gjennom ulike digitale kanaler. Kull nr 4 av nettverksgrupper/mentorordning har vært gjennomført. Nettverksgruppene består av TSB-ledere fra ulike steder i landet, på ulike ledernivåer og fra både helseforetak og private institusjoner. Alle gruppene ledes av en erfaren TSB-leder, som fungerer som mentor. Etter en felles oppstartssamling har hver av gruppene hatt tre nettverksmøter. Arbeidet i mentorgruppene monitoreres regelmessig.

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • 434 veiledningskonsultasjoner primært i forbindelse med Steroideprosjektet. (Veiledning).
  • Erfaringskompetanse.no (24.03).Milepælsmøte fremjer brukarmedverknad. (Oppslag i media).
  • Steroidelab.no. Informasjonskanal om skadevirkninger og behandling for bruk av steroider har 75440 sidevisninger. (Sosiale media).
  • Youtube Steroideprosjektet informasjonsfilmer. 103 636 visninger. (Sosiale media).
Allmennheten - alle regioner
  • VG (05.07) . Intervju med Christine Wissløff. Urovekkende mange unge på steroider. (Oppslag i media).
  • Fædrelandsvennen (31.01). Intervju med Guri Spilhaug om alkohol og tvang. (Oppslag i media).
  • Ekspertsykehuset (31.07). Er overdose slutten - eller mulighet for endring? Blogginnlegg ved Merethe Taksdal. (Oppslag i media).
  • TikTok (05.07). Muskelbunt 1. (Oppslag i media).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • 13 nettmøter, 623 deltakere. Tema bl.a akutte tjenester, bemanning, ansvarsgruppemetodikk,rettighetsvurderinger, Kvarus. (Kurs/seminar).
  • LAR-nettverket (28.11). Implementering av revidert LAR-retningslinje. (Kurs/seminar).
  • Steroidenettverket ( 22.09). Klinisk nettverkssamling. (Kurs/seminar).
  • Oppstartssamling nettverksgrupper (4.kull). 50 deltakere. (Kurs/seminar).
  • Mentorsamling for mentorer i TSB-ledernettverket. (Kurs/seminar).
  • Ny leder i TSB (14.09). 35 deltakere. Velkomstsamling i forkant av lederkonferansen. (Kurs/seminar).
  • Nasjonal TSB-lederkonferanse ( 15-16.09). 206 deltakere: Hvordan lede implementering, kompetanseutvikling og opplæring i TSB?. (Konferanse).
  • 87 veiledningskonsultasjoner på ulike tema relatert til TSB. (Veiledning).
  • 225 veiledningskonsultasjoner i forbindelse med Steroideprosjektet. (Veiledning).
  • 45 timer veiledningskonsultasjoner på ulike tema relatert til TSB. (Veiledning).
  • Kronikker i Dagens Medisin. Hva må en behandlingsreform inneholde? (04.02) og Hvor er spesialistene ? (17.03). (Oppslag i media).
  • Rus og samfunn (04.02). Intervju med Guri Spilhaug. Hva må en behandlingsreform inneholde?. (Oppslag i media).
  • Fagbladet.no (06.05.22). Intervju med Karoline Rollag: vi vet ikke nok om hva slags rusbehandling som virker. (Oppslag i media).
  • Lederbrev, 9 utgaver til 585 abonnenter. (Digital undervisning).
  • Youtube 16000 avspillinger. (Sosiale media).
  • Facebook 2300 følgere. Ukentlige oppdateringer. (Sosiale media).
  • Facebook. Steriodeprosjektet 807 følgere. (Sosiale media).
Utfyllende informasjon

Vi har utviklet et digitalt KART OVER TSB slik at vi har oversikt over organisering av og innhold i behandlingstilbudet i TSB. I 2022 ble behandlingstilbud og terapeutiske tilnærminger kartlagt. Det supplerer bilde av tilbudet bl.a veien inn, organiseringen og bemanning ved TSB-virksomheter i hele landet. Oversikten gir grunnlag for analyse, prioritering og samarbeid som fremmer kunnskaps- og tjenesteutvikling. Det er fortsatt mangler i basistjenester i flere sykehusområder. Særlig er det manglende akutte tjenester 24/7 og ikke tilgang på spesialister. Det er altså ikke likeverdige tjenester nasjonalt. Statusoppsummeringene formidles i dialog med tjenestene på ulike møteplasser og nettverk gjennom nyhetsbrev, på tsb.no og sosiale media. Kartet har god oppslutning fra både brukere og pårørende, klinikere, forskere og ledere, og det bidrar til åpenhet og dialog rundt utfordringene i å sikre likeverdige helsetjenester i praksis. Vi utvikler nå en ny digital plattform for kartet med bedre brukervennlighet. Oversikten og nettverket til kompetansetjenesten er en styrke i samarbeid rundt bl.a implementering av det medisinske kvalitetsregisteret Kvarus. På den måten forsterker kartet og kvalitetsregisteret hverandre positivt. Med dette er det mulig å overvåke kvaliteten på behandlingen og formidle behov for utvikling. Kartet er dermed en premissleverandør for å prioritere fokusområdet og utvikling av ulike opplæringsaktiviteter i TSB skolen. Dette supplerer andre nasjonale styringsdata og er godt mottatt av helsebyråkratiet. I 2022 har vi hatt et særlig fokus på utvikling av basistjenester særlige akutte tjenester, vurderinger og LAR. Det er egne prosjekter på brukermedvirkning, steroidebehandling og somatisk helse og alkohol. tsb.no er kompetansetjenestens viktigste informasjonskanal. I 2022 hadde vi til sammen 154 083 visninger.  Portalen har informasjon om rammer og faglige ressurser på helsefagområdet og har fornyet design og innhold i 2022. Sammen med SoMe og nyhetsbrev bidrar tsb.no til å gjøre oppdatert kunnskap tilgjengelig. Dette er en viktig ressurs for klinikere og ledere, og andre med interesse for rus- og avhengighetsbehandling. Steroiodeprosjektet har pasienter og pårørende som egen målgruppe og har derfor utviklet "steroidelab" som egen nettressurs, i tillegg til egen YouTubekanal. Trafikken på våre kanaler analyseres regelmessig. Nettsiden er godt besøkt. Vår facebook-side har om lag 2400 følgere. Flere statusoppdateringer deles videre og når ut til et enda bredere publikum. YouTube-kanalen har hatt omlag 16000 avspillinger. Vimeo brukes aktivt i undervisningsaktivitet. Med vårt elektroniske lederbrev, når vi ut til majoriteten av TSB-lederne. Vi har i år hatt 9 utgivelser, til nær 600 abonnenter. Målsettingen er å informere, inspirere og dele erfaringer. Lederbrevet har blitt et viktig virkemiddel for å bygge en samlende faglig identitet og spre kunnskap. Nettmøter er blitt etablert som en god arena for dialog der kunnskap og erfaringer deles. Faktaark om rusmidler vedlikeholdes i samarbeid med Avdeling for rettsmedisinske fag o.a. ved Oslo universitetssykehus, og promoteres regelmessig. De er viktige bidrag for en mer kunnskapsbasert diskusjon om rus og avhengighet. Steroideprosjektet har lansert nye undervisningsfilmer og fikk internasjonal anerkjennelse på konferansen Lisbon Addictions 2022, da de vant videokonkurransen InterGLAM. Folkeopplysningsarbeidet gjennom «steroidelab» er videreført.Det er utviklet en egen digital lederressurs for TSBledere. NK-TSB har avgitt 5 høringsuttalelser. Dette har bl.a. vært høringer med innspill til forebygging og behandlingsreform, nasjonal helse og samhandlingsplan og avvikling av fritt behandlingsvalg. Nyansatte har vært i fokus i 2022 . E-læringskurset "Ny i TSB" er distribuert og promotert" og det er gjennomført en egen samling for nye ledere i forbindelse med årets lederkonferanse.

Kvalitetsverktøy

Utfyllende informasjon

Nasjonalt kvalitetsregister for behandling av skadelig bruk eller avhengighet av rusmidler, Kvarus, ble tatt i bruk januar 2020. NK-TSB leder Kvarus fagråd og arbeider aktivt med å understøtte implementeringen ved å utvikle regionale nettverk.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Scarth M, Havnes IA, Jørstad ML, McVeigh J, Van Hout MC, Westlye LT, Torgersen S, Bjørnebekk A

Severity of anabolic steroid dependence, executive function, and personality traits in substance use disorder patients in Norway.

Drug Alcohol Depend 2022 Feb 01;231():109275. Epub 2022 jan 10

PMID:
35030506
Scarth M, Jørstad ML, Reierstad A, Klonteig S, Torgersen S, Hullstein IR, Bjørnebekk A

Psychopathology among anabolic-androgenic steroid using and non-using female athletes in Norway.

J Psychiatr Res 2022 Nov;155():295. Epub 2022 sep 21

PMID:
36170757
Utfyllende informasjon

NK-TSB leder et nasjonalt forskningsnettverk i samarbeid med Seksjon for klinisk Rus- og avhengighetsforskning (RusForsk) i Oslo universitetssykehus, Senter for rus og avhengighetsforskning (SERAF) og Nasjonal kompetansetjeneste ROP. Vi leder også fagrådet til det nasjonale medisinske kvalitetsregisteret, Kvarus.

Erlandsen, Margrethe Aaen, Harwiss, Hilde E.Lytomt, Steinar Bjartveit og Espen Ajo Arnevik

Ledelse mellom sterke ideologier og lillebrorkomplekser - en eksplorerende studie i tverrfaglig spesialisert rusbehandling

Norsk psykologtidsskrift 310122

Sjåfjell, Tommy Lunde, Lie, Anne Kveim, Sørlie, Eva og Havnes, Ingrid Amalia

Brukermedvirkning i undervisning - erfaringer fra et utviklingsprosjekt

Tidskrift for psykisk helsearbeid

Forskningsprosjekter

Behandlingsønske og informasjonsbehov blandt brukere av anabole androgene steroider

Ingrid Amalie Havnes, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2016 - 2023
Deltakende helseregion:
HSØ
Health risks and treatment of AAS dependence - a pilot study on tj eoff-label use of endocrine therapy

Ingrid Amalia Havnes, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2018 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN

Internasjonalt samarbeid

Systematisk ruskartlegging i somatiske avdelinger - en implementeringsstudie

Guri Spilhaug, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2019 - 2023
Deltakende helseregion:
HSØ
Utfyllende informasjon

NK-TSB’s samarbeid med studien «Implementation of tailored interventions to treat harmful alcohol and drug use in Norwegian hospitals and municipality services (AlcoTail)», har pågått i hele 2022 og fortsetter. Det at begge studiene har felles målsetting, gjør at arbeidsfordelingen der NK-TSB tar ansvaret for opplæringsmateriellet, og AlcoTail for den kliniske forskning, fungerer bra.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus, ved Avdelingssjef Anne Beate Sætrang

Referansegruppen har i 2022 bestått av:
Randi Mobæk
Referansegruppens leder (HV)
Bjørn Stensrud (Nasjonal kompetansetjeneste ROP)
Andre
Erik Torjussen
Brukerrepresentant
Frode Nordhelle
Representant Helse Sør-Øst
Guri Spilhaug
Representant for tjenesten
Hilde Harwiss
Representant for tjenesten
Kristin Smedsrud
Representant Helse Midt-Norge
Michael Lindholm
Brukerrepresentant
Ruben Sletteng
Representant Helse Nord
Thomas Clausen
Universitetsrepresentant
Tone Helene Bergly
Representant Helse Sør-Øst
Tordis Stokke -ny
Representant Helse Vest
Trond Ljøkjell
Andre

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler