Loader

Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring

Kompetansetjenesten er etablert for å bygge opp og spre kompetanse i primær- og spesialisthelsetjenesten om risiko for underernæring ved alvorlig sykdom. Tjenesten skal fokusere på forebygging, utredning og behandling av sykdomsrelatert underernæring, der sykdommen og/eller behandlingen bidrar til underernæring og påvirker behandlingsresultatet.

Kompetansetjenestens virksomhet retter seg mot helsepersonell og annet personell som deltar i utredning og behandling av alvorlig sykes pasienter.  Formålet med tjenesten er å bedre kvalitet på pasienttilbudet hvor ernæring inngår som en integrert del av den medisinske behandlingen.

Tjenesten skal bidra til at det etableres faglige nettverk i hver helseregion som på sikt skal overta og ivareta dette arbeidet lokalt.

Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet.

Oppgaver og resultat
AKTIVITET: Målgruppe: Fokus på leger og kliniske ernæringsfysiologer i spesialisthelsetjenesten, med plan om å inkludere kommunehelsetjenesten når resultatmålet er innen rekkevidde. Resultatmål (måltallene er diagnose- og prosedyrekoder fra Norsk pasientregister (NPR)): - Minst 90 % av alle pasienter i spesialisthelsetjenesten som er underernært eller i risiko for å bli det, har aktuell ICD-10 kode - Forskjellene i bruk av diagnosekoder for pasienter som er underernært eller i risiko for å bli det, er utjevnet mellom helseregionene Resultat: Data fra NPR viser at etter opprettelsen av NKSU har bruken av diagnosekodene økt jevnt. Økningen fra 2014 til 2018 er på over 100 %, men det er fremdeles et vesentlig gap mellom forekomst og bruk av kodene. Det er også store forskjeller mellom helseregionene. Studier viser at omkring 30 % av innlagte pasienter i sykehus er underernært eller i risiko for underernæring, mens kun 3 prosent av pasientene fikk diagnosekode for dette i 2018 (data for 2019 foreligger ikke ennå). Aktivitet opp mot resultatmål: For å tette gapet mellom forekomst og bruk av ICD-10 kodene, har NKSU i 2019 vært aktiv i bl.a.: • Utvikling av terminologi og metode i ernæringsdokumentasjon • Referansegruppe for helsefaglig kodeverk • Innspill til endring av helsefaglig kodeverk ble implementert i 2019 • Fagekspert i utvikling av ernæringsdokumentasjon i elektronisk journal • Nasjonale retningslinjer underernæring • Nasjonale retningslinjer for helse- og sosialfagutdanningene (RETHOS) • Fagekspert i Helseplattformen • NKSU har kartlagt antall ernæringsstrategier i norske helseforetak. Denne viser en økning fra 20 % i 2015 til 56 % i 2019 I tillegg vises det til rapportert undervisning, formidling og utvikling av kvalitetsverktøy, samt forskningsaktivitet.

KOMPETANSESPREDNING: - Pasientinformasjon: Det er publisert informasjon om sykdomsrelatert underernæring spesielt rettet mot pasienter og brukere på NKSU sin nettside, der det også er linket til relevant brosjyremateriell. Status: utført. - Kompetansespredning: Oppdatert kompetansespredningsplan ligger på NKSU sin hjemmeside. Det er spesielt jobbet med følgende saker i 2019 i tillegg til det som er nevnt andre steder i rapporten: • NKSU har spredd kunnskap om kost-nytte vurdering av forebygging og behandling av underernæring. Formidling av kunnskap om koding og helseøkonomiske konsekvenser av underernæring blir et av satsningsområdene til NKSU fremover. Status: videreføres • To NKSU-ansatte har sittet i arbeidsgruppen for utvikling av ernæringsrelatert kravspesifikasjon i SAFEST. Status: utført • NKSU har hatt innlegg på strategikonferanse og gitt innspill til nasjonal ernæringsstrategi for eldre. Status: utført • NKSU har gitt råd om forbedringsarbeid og implementering for å bidra til innføring av god ernæringspraksis i norsk helsevesen. Status: videreføres • Nettsiden til NKSU har en litteraturoversikt med artikler om sykdomsrelatert underernæring. Denne er blitt jevnlig oppdatert i løpet av året. Status: videreføres • Antall treff på hjemmesiden er stabilt på i underkant av 3000 pr år. Status: videreføres Det vises for øvrig til årsrapport for 2018 der det er gitt utfyllende informasjon.

DELTAGELSE I NETTVERK: Internasjonale: - INIS: Internasjonalt nettverk for implementering av strukturerte ernæringsvariabler med tilhørende terminologi (NCP og NCPT) - nutritionDay (64 land) - International Cancer Cachexia Data Repository (18 medlemmer) - pt-global (internasjonalt samarbeid for å oversette PG-SGA til en rekke språk etter ISPOR-metoden) - The Scandinavian Head and Neck Cancer Nutrition Group. - NKSU har i 2019 tatt initiativ til et internasjonalt forskningsnettverk. Nasjonale: - NKSU har hatt 10 nasjonale nettverksmøter (totalt 19 heldagsmøter) med representanter fra alle regionale helseforetak. - Vi har årlige møter med referansegruppen, samt jevnlig kontakt mellom leder av referansegruppen og leder av kompetansetjenesten, for å sikre drift av kompetansetjenesten i tråd med vedtatte kriterier. - NKSU har hatt møte med Nasjonal kompetansetjeneste for habilitering av barn med spise- og ernæringsvansker og Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi for erfaringsutveksling og samarbeid med andre nasjonale tjenester som har interesse innen NKSU sitt faglige ansvarsområde. Det er ikke avdekket overlappende oppgaver. - NKSU er i tett dialog med Helsedirektoratet. Regionale: - NKSU er en del av Senter for klinisk ernæring som er et konsortium mellom Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. - NKSU-ansatte er med i regionale ernæringsnettverk i alle helseregioner - Ansatte i NKSU er medlem av ernæringskomiteer ved de respektive helseforetak.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
1 timer
Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
99 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
59 timer
Egen region: Utdanning av annet personell
4 timer
Utfyllende informasjon

- Timetall er oppgitt uten forberedelsestid - Det er i tillegg gitt 40 timer veiledning for masterstudent i klinisk ernæring ved Universitet i København. - NKSU-ansatt er medlem av programstyret for utdanningen i klinisk ernæring ved Universitetet i Tromsø.

Klinisk aktivitet

Utfyllende informasjon

Som nasjonal kompetansetjeneste utfører vi ikke pasientbehandling. NKSU er organisert under Seksjon for klinisk ernæring og samlokalisert med Ernæringspoliklinikken ved Oslo universitetssykehus og har tett kontakt med det kliniske miljøet.

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Nasjonalt møte for Norges parkinsonforbund om vekttap ved parkinson sykdom. (Kurs/seminar).
  • Kostholdskurs for pasienter og pårørende i regi av Vardesentrene. (Kurs/seminar).
Pasienter og pårørende - flere regioner
  • 48 timer diverse diagnosespesifikke kurs. (Kurs/seminar).
Allmennheten - alle regioner
  • 18 timer kurs i regi av Kreftforeningen og NAFKAM: "Hvordan velge rett – når alle påstår å ha fasiten?". (Kurs/seminar).
Allmennheten - flere regioner
  • Eksempel: Intervju med kliniske ernæringsfysiologer ved St.Olav og oppslag i Adresseavisen. (Oppslag i media).
  • Eksempel: Radio NRK Rogaland og tv-innslag i anledning årets matomsorgpris til Ida Kristiansen. (Oppslag i media).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • 6 timer presentasjoner på diverse nasjonale konferanser. (Konferanse).
  • 18 timer veiledning om nasjonale spørsmål, se utfyllende informasjon. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • 2 presentasjoner. (Konferanse).
  • 60 timer veiledning, se utfyllende informasjon. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • 7 timer. (Veiledning).
Utfyllende informasjon

Veiledningen omhandler bl.a. råd om utvikling av ernæringsstrategier, etablering av Ernæringsråd ved norske sykehus, koding for underernæring, ICD-10 kodeverket for underernæring, verktøy for vurdering av risiko for underernæring, e-læringskurs kvalitetstyring av sykehjem- og sykehuskost, helseøkonomiske aspekter ved underernæring, refusjonsordninger, diagnosespesifikke ernæringsråd, data fra kartleggingsundersøkelser, bidrag og støtte til forskningssøknader, samarbeid om forskningsprosjekter, faglig innhold i undervisning av studenter innen medisin og klinisk ernæring, forbedringsarbeid og implementering, innspill til masterprosjekter mm. Henvendelsene er fra ulike helsepersonellgrupper (lege, klinisk ernæringsfysiolog, sykepleier) både fra sykehus og kommune. Vi har også svart ut henvendelser fra Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Kvalitetsverktøy

  • Ernæringsregisteret, 2019, Nytt register
Utfyllende informasjon

- Ernæringsregisteret er foreløpig lokalt, med mål om spredning til alle helseregioner. - Ernæringsbiobank-1 er nå oppdatert med eBiobank som nytt styringssystem. - Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring ble utgitt i 2009. Disse skal revideres og ventes utgitt i 2020. Helsedirektoratet har oppnevnt fire medlemmer fra Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring (NKSU) og ett medlem i referansegruppen til NKSU til å sitte i arbeidsgruppen. Faglig leder for NKSU er ekstern leder av arbeidsgruppen.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Marinac CR, Suppan CA, Giovannucci E, Song M, Kværner AS, Townsend MK, Rosner BA, Rebbeck TR, Colditz GA, Birmann BM

Elucidating Under-Studied Aspects of the Link Between Obesity and Multiple Myeloma: Weight Pattern, Body Shape Trajectory, and Body Fat Distribution.

JNCI Cancer Spectr 2019 Sep;3(3):pkz044. Epub 2019 jun 24

PMID:
31448358
Hang D, Kværner AS, Ma W, Hu Y, Tabung FK, Nan H, Hu Z, Shen H, Mucci LA, Chan AT, Giovannucci EL, Song M

Coffee consumption and plasma biomarkers of metabolic and inflammatory pathways in US health professionals.

Am J Clin Nutr 2019 03 01;109(3):635-647.

PMID:
30834441
Skeie E, Tangvik RJ, Nymo LS, Harthug S, Lassen K, Viste A

Weight loss and BMI criteria in GLIM's definition of malnutrition is associated with postoperative complications following abdominal resections - Results from a National Quality Registry.

Clin Nutr 2020 May;39(5):1593-1599. Epub 2019 jul 20

PMID:
31375303
Balstad TR, Bye A, Jenssen CR, Solheim TS, Thoresen L, Sand K

Patient interpretation of the Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) Short Form.

Patient Prefer Adherence 2019;13():1391-1400. Epub 2019 aug 16

PMID:
31496666
Tobberup R, Thoresen L, Falkmer UG, Yilmaz MK, Solheim TS, Balstad TR

Effects of current parenteral nutrition treatment on health-related quality of life, physical function, nutritional status, survival and adverse events exclusively in patients with advanced cancer: A systematic literature review.

Crit Rev Oncol Hematol 2019 Jul;139():96-107. Epub 2019 apr 20

PMID:
31150954
Koivisto AE, Olsen T, Paur I, Paulsen G, Bastani NE, Garthe I, Raastad T, Matthews J, Blomhoff R, Bøhn SK

Effects of antioxidant-rich foods on altitude-induced oxidative stress and inflammation in elite endurance athletes: A randomized controlled trial.

PLoS One 2019;14(6):e0217895. Epub 2019 jun 13

PMID:
31194785
Paulsen MM, Varsi C, Paur I, Tangvik RJ, Andersen LF

Barriers and Facilitators for Implementing a Decision Support System to Prevent and Treat Disease-Related Malnutrition in a Hospital Setting: Qualitative Study.

JMIR Form Res 2019 May 09;3(2):e11890. Epub 2019 mai 9

PMID:
31094333
Lorentzen SS, Papoutsakis C, Myers EF, Thoresen L

Adopting Nutrition Care Process Terminology at the National Level: The Norwegian Experience in Evaluating Compatibility with International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th Revision, and the Existing Norwegian Coding System.

J Acad Nutr Diet 2019 03;119(3):375-393. Epub 2018 apr 22

PMID:
29685825
Lövestam E, Vivanti A, Steiber A, Boström AM, Devine A, Haughey O, Kiss CM, Lang NR, Lieffers J, Lloyd L, O'Sullivan TA, Papoutsakis C, Thoresen L, Orrevall Y,

The International Nutrition Care Process and Terminology Implementation Survey: Towards a Global Evaluation Tool to Assess Individual Practitioner Implementation in Multiple Countries and Languages.

J Acad Nutr Diet 2019 02;119(2):242-260. Epub 2018 des 12

PMID:
30552017
Lövestam E, Steiber A, Vivanti A, Boström AM, Devine A, Haughey O, Kiss CM, Lang NR, Lieffers J, Lloyd L, O'Sullivan TA, Papoutsakis C, Peersen C, Thoresen L, Orrevall Y,

Use of the Nutrition Care Process and Nutrition Care Process Terminology in an International Cohort Reported by an Online Survey Tool.

J Acad Nutr Diet 2019 02;119(2):225-241. Epub 2018 des 13

PMID:
30553587
Hagve M, Gjessing PF, Hole MJ, Jansen KM, Fuskevåg OM, Mollnes TE, Larsen TS, Irtun Ø

Perioperative Infusion of Glucagon-Like Peptide-1 Prevents Insulin Resistance After Surgical Trauma in Female Pigs.

Endocrinology 2019 12 01;160(12):2892-2902.

PMID:
31589305
Hang D, He X, Kværner AS, Chan AT, Wu K, Ogino S, Hu Z, Shen H, Pollak MN, Giovannucci EL, Song M

Plasma Biomarkers of Insulin and the Insulin-like Growth Factor Axis, and Risk of Colorectal Adenoma and Serrated Polyp

JNCI Cancer Spectrum, Volume 3, Issue 3, September 2019. https://doi.org/10.1093/jncics/pkz056

Kværner AS

Hot topics: Bør fremtidens overvektsbehandling rettes mot tarmbakteriene?

Norsk Tidsskrift for Ernæring, Nr. 3 – 17. september 2019

Paulsen MM, Paur I, Varsi C, Tangvik RJ, Andersen LF

MinMat: et digitalt verktøy for oppfølging av underernærte pasienter

Norsk Tidsskrift for ernæring. Nr. 4 – 17. desember 2020

Henriksen HB, Henriksen C, Ræder H, Kværner AS, Skjetne AJ, Bøhn SK, Paur I, Langleite TM, Wiedswang G, Smeland S, Blomhoff R

Hvilke kostråd skal man gi til pasienter behandlet for tarmkreft?

Norsk Tidsskrift for ernæring. Nr. 4 – 17. desember 2020

Avlagte doktorgrader

Ane Sørlie Kværner

Nutritional status, type 2 diabetes and colorectal cancer - Biological links and methodological aspects

Disputert:
Februar 2019
Hovedveileder:
Siv Kjølsrud Bøhn
Utfyllende informasjon

NKSU har hatt tre stipendiater på eksterne midler knyttet til tjenesten i 2019.

Forskningsprosjekter

HILT-studien

Michael T. Durheim, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2017 - 2020
Deltakende helseregion:
HSØ
Ernæringsmessig risiko blant pasienter med cancer i pankreas

Randi Julie Tangvik, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2018 - 2019
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Inflammasjonsmarkører i spytt og sammenheng med underernæring, munntørrhet og munnhelse, «SUMO»

Jostein Halgunset, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2019 - 2020
Deltakende helseregion:
HSØ HMN
Parenteral nutrition therapy in patients with incurable cancer: a retrospective medical chart review of current practice

Trude Rakel Balstad, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2019 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HMN
Refeeding syndrome among older adults over 65 years of age admitted to hospital

Sissel Urke Olsen, Diakonhjemmet Sykehus AS

Prosjektperiode:
2017 - 2021
Deltakende helseregion:
HSØ
Ti års oppfølging av underernæring og ernæringsbehandling

Randi Julie Tangvik, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2009 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Nutritional risk and use of health care services – a cohort study on elderly patients

Kristin Folven, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2018 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Validering av GLIM

Ingvild Paur, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2019 - 2021
Deltakende helseregion:
HSØ
Quality of Nutritional Treatment in Norwegian hospitals (QuaNuT)

Ingvild Paur, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2019 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Development of a decision support system to prevent and treat disease-related malnutrition

Lene Frost Andersen, Universitetet i Oslo

Prosjektperiode:
2016 - 2019
Deltakende helseregion:
HSØ
The CRC-NORDIET study

Rune Blomhoff, Universitetet i Oslo

Prosjektperiode:
2012 - 2028
Deltakende helseregion:
HSØ

Internasjonalt samarbeid

ALTAX

Rune Blomhoff, Universitetet i Oslo

Prosjektperiode:
2016 - 2019
Deltakende helseregion:
HSØ
Risk factors and evolution of weight loss in Parkinson`s disease: a 9 year population-based study

Guido Alves, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2019 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Livskvalitet og cøliaki

Knut Erik Aslaksen Lundin, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2018 - 2022
Deltakende helseregion:
HSØ
Effekt av FODMAP reduksjon hos pasienter med cøliaki

Knut E. A. Lundin, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2018 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN

Internasjonalt samarbeid

Utfyllende informasjon

Forskernettverk der ansatte i NKSU er aktive: Nasjonale: - Quality of Nutritional Treatment in Norwegian hospitals (QuaNuT). Nettverk av forskere fra alle helseregioner i Norge. Initiert av NKSU og startet opp i 2019, med et felles prosjekt med masterstudenter som starter opp i 2020. Internasjonale: - International Cancer Cachexia Data Repository (ICCDR). Prosjektleder: Vickie Baracos, University of Alberta, Canada - Internasjonalt nettverk for implementering av strukturerte ernæringsvariabler med tilhørende terminologi (NCP og NCPT). Prosjektleder: Elin Lövenstam, Uppsala Universitet, Sverige - Scandinavian head and neck project (SHP). Prosjektleder: Irene Wessel, Copenhagen University Hospital, Denmark - I tillegg er det fra NKSU initiert et nettverk med tema "Sykdomsrelatert underernæring" med blant annet representanter fra Danmark

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus HF, ved Klinikksjef Sigbjørn Smeland

Referansegruppen har i 2019 bestått av:
Jan Gunnar Hatlebakk
Referansegruppens leder (HV)
Anne Moen
Universitetsrepresentant
Hanne Jessie Juul
Representant for tjenesten
Ingrid Løvold Mostad
Representant Helse Midt-Norge
Mona Bjelland (H. W. Krogh/ T. W. Presterud)
Brukerrepresentant
Petter Fosse Gjessing
Representant Helse Nord
Rune Blomhoff
Universitetsrepresentant
Sigbjørn Smeland
Representant Helse Sør-Øst
Tove Nakken
Brukerrepresentant

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler