Loader

Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring

Kompetansetjenesten er etablert for å bygge opp og spre kompetanse i primær- og spesialisthelsetjenesten om risiko for underernæring ved alvorlig sykdom. Tjenesten skal fokusere på forebygging, utredning og behandling av sykdomsrelatert underernæring, der sykdommen og/eller behandlingen bidrar til underernæring og påvirker behandlingsresultatet.

Kompetansetjenestens virksomhet retter seg mot helsepersonell og annet personell som deltar i utredning og behandling av alvorlig sykes pasienter.  Formålet med tjenesten er å bedre kvalitet på pasienttilbudet hvor ernæring inngår som en integrert del av den medisinske behandlingen.

Tjenesten skal bidra til at det etableres faglige nettverk i hver helseregion som på sikt skal overta og ivareta dette arbeidet lokalt.

Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet.

Oppgaver og resultat
Overordnet mål: Alle voksne pasienter i spesialisthelsetjenesten som er underernært eller er i risiko for å bli det, skal diagnostiseres og tilbys forsvarlig behandling. Målgruppe: Leger og kliniske ernæringsfysiologer i spesialisthelsetjenesten Resultatmål: - Minst 90% av alle pasienter i spesialisthelsetjenesten som er underernært eller i risiko for å bli det, har aktuell ICD-10 kode - Forskjellene i bruk av diagnosekoder for pasienter som er underernært eller i risiko for å bli det, er utjevnet mellom helseregionene Resultat: Økningen fra 2014 til 2021 er 156% for inneliggende og 272% for polikliniske pasienter, men det er fremdeles stort gap mellom forventet forekomst og bruk av kodene. Ca. 30% av pasienter i sykehus er underernært eller i risiko for underernæring, mens under 5% fikk diagnosekode for dette i 2020 (data for 2021 foreligger ikke ennå). Det er klare forskjeller i rapporteringen av underernæringskoder mellom helseregionene og mellom helseforetakene i samme region.

Status kompetansespredning: • NKSU har egen nettside med blant annet kompetansespredningsplan, litteraturoversikt, ernæringsstrategier, fagprosedyrer samt informasjon og lenker til materiell rettet mot pasienter og brukere. Antall treff i 2021: 2086 • Medarrangør og foredragsholdere på nettverksmøter i Helse Midt-Norge, Helse Vest og Helse Nord • Spredd kunnskap om kost-nytte vurderinger • Tre fra NKSU er i arbeidsgruppen for revidering av Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring • Utført en systematisk litteraturgjennomgang i retningslinjearbeidet • Deltatt i utviklingen av e-læringskurs • Fagekspert i utvikling av Helseplattformen • Sitter i referansegruppen for helsefaglig kodeverk. Sendt endringsforslag til kodeverkene • Fageksperter i utvikling av ernæringsdokumentasjon i e-journal • Tre ansatte involvert i utviklingen av SAFEST • Undersøkt bruk av underernæringskoder i sykehus med og uten ernæringsstrategi og videreformidlet resultatene

Samarbeid rundt tjenesten: NKSU er et nasjonalt nettverk med 2,6 stillinger fordelt på alle helseregioner. Organiseringen sikrer nasjonalt samarbeid og regional overføring av kompetanse. Én stipendiat er knyttet til tjenesten og tre stipendiater har samarbeid med NKSU. NKSU er en del av følgende nettverk: Regionale: • De regionalt ansatte i NKSU deltar i ernæringsnettverk i egen region • Senter for klinisk ernæring er et konsortium mellom Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. Faglig leder for NKSU sitter i ledergruppen. Senteret bidrar til samarbeid om pasientbehandling, forskning og undervisning. • Medlemmer av ernæringskomitéer/ fagråd ved de respektive helseforetak Nasjonale: • Ti nasjonale nettverksmøter á to dager med representanter fra alle regionale HF • Årlige møter med referansegruppen, samt jevnlig kontakt mellom referansegruppen og ansatte i NKSU Det vises for øvrig til internasjonale, nasjonale og regionale forskernettverk som NKSU-ansatte er medlem av.

Kvalitet på behandlingsresultatene - overvåking og formidling

NKSU sine kvalitetsmål er knyttet opp til tiltakene i "Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring": 1) Vurdering av risiko for underernæring 2) Individuell kartlegging av ernæringsrelevante opplysninger 3) Tilpasning og tilførsel av tilstrekkelig ernæring 4) Videreformidling av ernæringsrelevant informasjon For å undersøke kvalitetsmålene, gjennomførte NKSU en nasjonal tverrsnitts- og kvalitetsstudie (QuaNuT-studien) som omfatter alle helseregioner (multisenterstudie). Dataene fra denne studien vil bli brukt i den videre kartleggingen av kvaliteten i tjenestene. Vi bruker også NPR-data for å overvåke kvalitet på behandlingsresultatene ved å kartlegge hvor stor andel av pasientene som får ICD-10 kode for underernæring. I tillegg har NKSU et kvalitetsregister (Ernæringsregisteret) og biobank. Ernæringspoliklinikken ved Oslo Universitetssykehus har vært en modell for etablering av ernæringspoliklinikker flere steder i landet. Et resultat av opprettelsen av Ernæringspoliklinikken er bl.a. at ernæring har blitt en del av følgende pasientforløp: • Alle ønh kreftpasienter som mottar strålebehandling • Alle operable cancer pankreas pasienter som skal gjennomgå whippleoperasjon • Alle operable cancer øsofaguspasienter • Alle operable cancer ventriculipasienter • Hjertetransplanterte på 12 ukers kontroll • Cøliakipasienter Helse Bergen har etablert forløp for ernæringsoppfølging ved kirurgisk behandling av øvre GI-cancer. NKSU har sørget for at kunnskap om dette har blitt formidlet til andre helseregioner slik at ernæring kan integreres i flere pasientforløp ved landets sykehus.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
141 timer
Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
109 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
4 timer
Utfyllende informasjon

Antall undervisningstimer er oppgitt uten forberedelsestid. Undervisningen er hovedsakelig gitt til leger, sykepleiere og kliniske ernæringsfysiologer under grunn- og videreutdanning og inkluderer veiledning av masterstudenter.

Klinisk aktivitet

Utfyllende informasjon

I tråd med veileder til forskrift om krav til nasjonale tjenester, driver ikke Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring pasientbehandling. NKSU er organisert under Seksjon for klinisk ernæring og samlokalisert med Ernæringspoliklinikken ved Oslo universitetssykehus og har tett kontakt med det kliniske miljøet.

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Forskningskonferanse cøliaki, 1 time. (Konferanse).
Pasienter og pårørende - flere regioner
  • Undervisning til pasienter og pårørende om kost ved nyresykdom, 1 time. (Digital undervisning).
Allmennheten - alle regioner
  • Innlegg om mat og måltider for eldre i regi av "Leve hele livet", 1 time. (Kurs/seminar).
  • Deling av artikkel på Facebook. (Sosiale media).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Presentasjon på Norsk Gastroenterologisk vintermøte, 1 time. (Kurs/seminar).
  • Internasjonal konferanse National Research Network on Nutrition in Cancer (NARNUCA), 1 time. (Konferanse).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • Presentasjon av forskningsstudien QuaNuT og undervisning om sykdomsrelatert underernæring, 4 timer. (Kurs/seminar).
  • Om koding,økonomi,strategier,vektap eldre,modellutvikling,innspill SAFEST,e-læring,dokumentasjon og næringsberegning mm,36 timer. (Veiledning).
  • Om Kompetansetjenesten, medisinsk koding, helseøkonomi, strategiarbeid, ernæringsundervisning, 5 timer. (Digital undervisning).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Presentasjoner fellesseminarer for Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, presentasjon forskningsprosjekter, 3 timer. (Kurs/seminar).
  • Om litteratursøk, koding for underernæring, kostdatasystem, e-læringskurs mm, 21 timer. (Veiledning).
  • Presentasjon forebygging og behandling av underernæring, reviderte retningslinjer, om Kompetansetjenesten mm, 6 timer. (Digital undervisning).
Utfyllende informasjon

Veiledning er gitt til helsepersonell både i spesialisthelsetjenesten og i kommunehelsetjenesten i flere ulike kommuner i landet. NKSU har vært medarrangør på flere av seminarene og kursene i tillegg til å være foredragsholdere.

Kvalitetsverktøy

Utfyllende informasjon

Verktøy som inngår i kvalitetssikring av tjenesten: • Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring/ Kosthåndboken – veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten • Ernæringsbiobank-1 og Ernæringsregisteret som er et internt kvalitetsregister • Kompetansespredningsplanen til NKSU for 2020 - 2030 Kvalitetsverktøyene er tilgjengelig på NKSU sin nettside.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Alavi DH, Henriksen HB, Lauritzen PM, Kværner AS, Sakinis T, Langleite TM, Henriksen C, Bøhn SK, Paur I, Wiedswang G, Smeland S, Blomhoff R

Quantification of adipose tissues by Dual-Energy X-Ray Absorptiometry and Computed Tomography in colorectal cancer patients.

Clin Nutr ESPEN 2021 06;43():360-368. Epub 2021 apr 15

PMID:
34024541
Rosnes KS, Henriksen C, Høidalen A, Paur I

Agreement between the GLIM criteria and PG-SGA in a mixed patient population at a nutrition outpatient clinic.

Clin Nutr 2021 08;40(8):5030-5037. Epub 2021 jul 24

PMID:
34365037
Skeie E, Sygnestveit K, Nilsen RM, Harthug S, Koch AM, Tangvik RJ

Prevalence of patients "at risk of malnutrition" and nutritional routines among surgical and non-surgical patients at a large university hospital during the years 2008-2018.

Clin Nutr 2021 07;40(7):4738-4744. Epub 2021 jun 10

PMID:
34237701
Martin L, Muscaritoli M, Bourdel-Marchasson I, Kubrak C, Laird B, Gagnon B, Chasen M, Gioulbasanis I, Wallengren O, Voss AC, Goldwasser F, Jagoe RT, Deans C, Bozzetti F, Strasser F, Thoresen L, Kazemi S, Baracos V, Senesse P

Diagnostic criteria for cancer cachexia: reduced food intake and inflammation predict weight loss and survival in an international, multi-cohort analysis.

J Cachexia Sarcopenia Muscle 2021 10;12(5):1189-1202. Epub 2021 aug 27

PMID:
34448539
van Megen F, Skodje GI, Stendahl M, Veierød MB, Lundin KEA, Henriksen C

High disease burden in treated celiac patients - a web-based survey.

Scand J Gastroenterol 2021 Aug;56(8):882-888. Epub 2021 mai 30

PMID:
34057009
Rivelsrud M, Paur I, Sygnestveit K, Nilsen RM, Tangvik RJ

Nutritional treatment is associated with longer survival in patients with pancreatic disease and concomitant risk of malnutrition.

Clin Nutr 2021 04;40(4):2128-2137. Epub 2020 okt 1

PMID:
33059912
Middeke J, Palmer K, Lövestam E, Vivanti A, Orrevall Y, Steiber A, Lyons-Wall P, Lo J, Devine A, Lieffers J, Papoutsakis C, Lang NR, Thoresen L, Lloyd L, O'Sullivan TA,

Predictors of nutrition care process knowledge and use among dietitians internationally.

J Hum Nutr Diet 2022 Jun;35(3):466. Epub 2021 nov 23

PMID:
34812563
Paur I, Alavi DH, Smeland S, Blomhoff R

Underernæring under kreftbehandling

OnkoNytt, 2021 – Nr. 2

Paur I, Nilssen H, Thoresen L, Sygnestveit K, Juul HJ

Underernæring – den mest underdiagnostiserte og underbehandlede tilstanden i Norge?

Norsk Tidsskrift for Ernæring, 2021 Nr. 4

Henriksen C, van Megen F

Å leve på glutenfritt kosthold

GlutenFri (Norsk Cøliakiforenings medlemsblad), november 2021

van Megen F

Fortsatt mageplager på glutenfritt kosthold

GlutenFri (Norsk Cøliakiforenings medlemsblad), September 2021

Avlagte doktorgrader

Eli Skeie

The association between malnutrition and postoperative complications, and the potential for prevention of both

Disputert:
April 2021
Hovedveileder:
Stig Harthug

Forskningsprosjekter

Ti års oppfølging av underernæring og ernæringsbehandling

Randi Julie Tangvik, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2011 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Risk factors and evolution of weight loss in Parkinson`s disease: a 9 year population-based study

Guido Werner Alves, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2019 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Refeeding syndrome among older adults over 65 years of age admitted to hospital

Sissel Urke Olsen, Diakonhjemmet Sykehus AS

Prosjektperiode:
2017 - 2021
Deltakende helseregion:
HSØ
Agreement between the GLIM criteria and PG-SGA in a mixed patient population at a nutrition outpatient clinic

Ingvild Paur, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2019 - 2021
Deltakende helseregion:
HSØ
Agreement between GLIM and PG-SGA for diagnosis of malnutrition depends on the screening tool used in GLIM

Christine Henriksen, Universitetet i Oslo

Prosjektperiode:
2020 - 2022
Deltakende helseregion:
HSØ
Effekt av FODMAP reduksjon hos pasienter med cøliaki

Knut E. A. Lundin, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2018 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Parenteral nutrition therapy in patients with incurable cancer: a retrospective medical chart review of current practice

Trude Rakel Balstad, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2021 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HMN
Inflammasjonsmarkører i spytt og sammenheng med underernæring, munntørrhet og munnhelse, «SUMO»

Jostein Halgunset, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2021 - 2022
Deltakende helseregion:
HSØ HMN
Malnutrition screening tools comprising all adults?

Ingvild Paur, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2020 - 2022
Deltakende helseregion:
HSØ
Nutrition Assessments when Physically Distant

Sue MacDonnell, Internasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2020 - 2023
Deltakende helseregion:
HSØ HMN

Internasjonalt samarbeid

Remote Clinial Nutrition

Randi Tobberup, Internasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2020 - 2023
Deltakende helseregion:
HSØ HMN

Internasjonalt samarbeid

Quality of Nutritional Follow-up and Treatment in Norwegian Hospitals (QuaNuT)

Inger Ottestad, Universitetet i Oslo

Prosjektperiode:
2020 - 2025
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Typisk norsk studien

Rune Blomhoff, Universitetet i Oslo

Prosjektperiode:
2012 - 2030
Deltakende helseregion:
HSØ

Internasjonalt samarbeid

Green Approach to Improved Nutritional support for cancer patients (GAIN)

Christine Henriksen, Universitetet i Oslo

Prosjektperiode:
2021 - 2025
Deltakende helseregion:
HSØ
Ernæringsstatus hos eldre, HUNT4 70+

Marit Kolberg, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2020 - 2023
Deltakende helseregion:
HSØ HMN
Utfyllende informasjon

FORSKERNETTVERK: Internasjonale: - The Global TeleNutrition Consortium (GTNC) Prosjektleder: Faith Ottery, USA - International Cancer Cachexia Data Repository (ICCDR). Prosjektleder: Vickie Baracos, University of Alberta, Canada - The International Nutrition Care Process and Terminology Implementation Survey (INIS). Prosjektleder: Elin Lövenstam, Uppsala University, Sverige - nutritionDay (punktprevalensundersøkelser som inkluderer 64 land). Prosjektleder: Michael Hiesmayr, Østerrike - Nordic Nutrition Academy (NNA) Ingvild Paur involvert i forskningsgruppe innenfor NNA Nasjonale: - Quality of Nutritional Treatment in Norwegian hospitals (QuaNuT-studien). Prosjektledere: Inger Ottestad og Ingvild Paur Regionale: - NKSU er en del av Senter for klinisk ernæring som er et konsortium mellom Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. Senterleder: Christine Henriksen, UiO - Forskningsutvalget i Kreftklinikken, Oslo Universitetssykehus (KRE-FU). Leder: Åslaug Helland, OUS - Forskningsutvalget i Avdeling for Klinisk Service, Kreftklinikken, Oslo Universitetssykehus (KSS-FU). Leder: Rune Blomhoff, UiO/OUS - Arbeidsgruppe for Seksjon og Senter for Klinisk Ernæring (ASSKE). Leder: Ingvild Paur, NKSU SØKNADER OM FORSKNINGSMIDLER: NKSU har bidratt til 5 søknader om forskningsmidler, hvorav 2 med NKSU-ansatt som prosjektleder. En søknad har fått tildelt midler (GAIN-prosjektet, prosjektleder: Christine Henriksen, UiO).

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus HF, ved Klinikksjef Sigbjørn Smeland

Referansegruppen har i 2021 bestått av:
Jan Gunnar Hatlebakk
Referansegruppens leder (HV)
Anne Moen
Universitetsrepresentant
Hanne Jessie Juul
Representant for tjenesten
Ingrid Løvold Mostad
Representant Helse Midt-Norge
Mona Bjelland
Brukerrepresentant
Petter Fosse Gjessing
Representant Helse Nord
Rune Blomhoff
Universitetsrepresentant
Sigbjørn Smeland
Representant Helse Sør-Øst
Tove Nakken
Brukerrepresentant

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler