- Veiledning til brukerrepresentanter. (Veiledning).
Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring
Kompetansetjenesten er etablert for å bygge opp og spre kompetanse i primær- og spesialisthelsetjenesten om risiko for underernæring ved alvorlig sykdom. Tjenesten skal fokusere på forebygging, utredning og behandling av sykdomsrelatert underernæring, der sykdommen og/eller behandlingen bidrar til underernæring og påvirker behandlingsresultatet.
Kompetansetjenestens virksomhet retter seg mot helsepersonell og annet personell som deltar i utredning og behandling av alvorlig sykes pasienter. Formålet med tjenesten er å bedre kvalitet på pasienttilbudet hvor ernæring inngår som en integrert del av den medisinske behandlingen.
Tjenesten skal bidra til at det etableres faglige nettverk i hver helseregion som på sikt skal overta og ivareta dette arbeidet lokalt.
Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet.
Status kompetansespredning (se også kompetansespredningsplan på nettsiden): - Pasientinformasjon: NKSU har lagt ut tekst om sykdomsrelatert underernæring i "Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten" og på egen nettside - NKSU har sammen med Helsedirektoratet arrangert parallellsesjonen "Forebygging og behandling av underernæring - oppdatert kunnskap og erfaringer fra praksis" på Pasientsikkerhetskonferansen 2022. Sesjonen fikk best skår av alle parallellsesjonene! - Lansert et nytt e-læringsprogram om sykdomsrelatert underernæring der NKSU har bidratt - NKSU utarbeider rapport til Helsedirektoratet på oppdrag fra HOD: "Nasjonal kartlegging innen ernæringsområdet i spesialisthelsetjenesten" - Deltar i de regionale ernæringsnettverkene i alle helseregioner - Planlagt nasjonalt seminar med internasjonale og nasjonale kjente foredragsholdere - Treff på nettsiden: ca 3000, som er markant økning fra 2021 - Fokus på underernæring i media der NKSU har bidratt med faglige innspill
NKSU er et nasjonalt nettverk med 2,6 stillinger fordelt på alle helseregioner. Organiseringen sikrer nasjonalt samarbeid og regional overføring av kompetanse. NKSU er en del av følgende nettverk: Regionale: • De regionalt ansatte deltar i ernæringsnettverk i egen region • Senter for klinisk ernæring er et konsortium mellom Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. Faglig leder for NKSU sitter i ledergruppen. Senteret bidrar til samarbeid om pasientbehandling, forskning og undervisning. Det er avholdt fellesseminarer for universitets- og sykehusansatte. • NKSU-ansatte er medlemmer av ernæringsråd ved de respektive helseforetak Nasjonale: • Avholdt seks nasjonale nettverksmøter á to dager (12 dager), samt ett heldagsmøte med representanter fra alle regionale HF • Avholdt årlig møte med referansegruppen, samt jevnlig kontakt mellom referansegruppen og ansatte i NKSU. Det vises for øvrig til internasjonale, nasjonale og regionale forskernettverk som NKSU-ansatte er medlem av.
Undervisning
- Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
- 1 timer
- Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
- 18 timer
- Egen region: Utdanning av helsepersonell
- 11 timer
Antall undervisningstimer er oppgitt uten forberedelsestid. Undervisningen er hovedsakelig gitt til leger, sykepleiere og kliniske ernæringsfysiologer under grunn- og videreutdanning.
Klinisk aktivitet
I tråd med veileder til forskrift om krav til nasjonale tjenester, driver ikke Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring (NKSU) pasientbehandling. NKSU er organisert under Seksjon for klinisk ernæring og samlokalisert med Ernæringspoliklinikken ved Oslo universitetssykehus og har tett kontakt med det kliniske miljøet.
Formidling
- 2 timer undervisning på Lærings- og mestringssenter ved universitetssykehuset Nord Norge. (Kurs/seminar).
- 2 timer pasientundervisning om kosthold. (Kurs/seminar).
- Innlegg på lansering av nye nasjonale retningslinjer. (Kurs/seminar).
- Intervju og oppfølging med NRK i forbindelse med fokus på underernæring. (Oppslag i media).
- Delt vitenskapelige artikler om underernæring på Facebook. (Sosiale media).
- 2 timer om sykdomsrelatert underernæring. (Veiledning).
- Flere faglige innlegg og innledningsforedrag på Pasientsikkerhetskonferansen 2022. (Konferanse).
- Presentasjoner på den nasjonale KEFF-konferansen. (Konferanse).
- Innspill til e-læringsprogram underernæring og Kompetansebroen - portal for kunnskapsdeling i helsetjenesten. (Veiledning).
- Informasjon om NKSU sin virksomhet, mål og resultater. (Digital undervisning).
- 11 timer workshop/ undervisning for bl.a. regionale ernæringsnettverk. (Kurs/seminar).
- Undervisning om reernæringssyndrom på kirurgisk ortopedisk avdeling. (Kurs/seminar).
- Tverrfaglig samarbeid mellom klinisk ernæringsfysiolog, matfaglig personell og avdeling ifm felleskjøkken. (Kurs/seminar).
- Internundervisning om ernæring og pankreatitt for kirurgiske leger. (Kurs/seminar).
- ca 20 timer om bl.a. registerdata ernæring, underernæringsdiagnosekoder og ernæringsnettverk. (Veiledning).
- Veiledning av ny ernæringskoordinator Helse Møre og Romsdal. (Veiledning).
- Om ernæring i e-helse. (Veiledning).
- Gjennomgang av arbeidsflyt ernæring i Helseplattformen, flere møter. (Digital undervisning).
- "Ernæring på 60 minutter", tre møter. (Digital undervisning).
- Nettverksmøte om strategiarbeid, underernæring og koding. (Digital undervisning).
- Innlegg for ledere og andre om bla. utviklingen på ernæringsområdet, mål og virksomhet for NKSU. (Kurs/seminar).
- Undervisning om forebygging og behandling av underernæring på pasientsikkerhetsfagdag. (Kurs/seminar).
- Innlegg på fagmøte Oslo universitetssykehus. (Kurs/seminar).
- Undervisning om ernæringsscreening og kartlegging. (Kurs/seminar).
- Møter og veiledning i forbindelse med etablering av regionalt ernæringsnettverk i Helse Sør-Øst. (Veiledning).
- Veiledning koding for underernæring. (Veiledning).
- Ernæring i e-helse. (Veiledning).
- Medarrangør på fem faglige fellesmøter mellom universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus om ulike tema innen ernæring. (Digital undervisning).
I tillegg er det: - holdt innlegg på Nordic Nutrition Academy i København, oktober 2022 om arbeidet bak den reviderte retningslinjen for forebygging og behandling av underernæring - holdt en posterpresentasjon på internasjonal konferanse - gitt veiledning til kommuner om bl.a. koding ved underernæring - intervju og veiledning til NRK om underernæring som bakgrunn for en dokumentar - intervju og veiledning av Menon Economics i forbindelse med en rapport om de helseøkonomiske konsekvensene av underernæring - bidratt til to kapitler i læreboken "Sykdom og behandling". Gyldendal Akademisk, 2022. Red: Stein Ørn, Johnny Mjell og Edvin Bach-Gansmo
Kvalitetsverktøy
- Nasjonal faglig retningslinje forebygging og behandling av underernæring, 2022, Ny retningslinje
Verktøy som inngår i kvalitetssikring av tjenesten: • Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring • Ernæringsbiobank-1 (generell biobank) og Ernæringsregisteret (internt kvalitetsregister) • Kompetansespredningsplanen til NKSU for 2020 - 2030 En oversikt over etablerte kvalitetsverktøy er publisert på tjenestens nettside. I arbeidet med ny nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring har: • En fra NKSU ledet arbeidsgruppen for revisjon av Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring som ble lansert i mars 2022, og ytterligere to fra NKSU var medlemmer av arbeidsgruppen • En fra NKSU er første- og sisteforfatter på to vitenskapelige artikler (og ytterligere tre er medforfattere på en av artiklene) som beskriver den systematisk litteraturgjennomgangen gjort i forbindelse med retningslinjearbeidet (Totland et al og Paur et al publisert i Clinical Nutrition ESPEN 2022. Se vitenskapelige artikler). • NKSU har bidratt med planlegging og presentasjon ved Helsedirektoratets lansering av retningslinjen i mars 2022