- 03.05.2020 - Gjestet podcasten "Fysioformidlingen" med temaet "Albue". (Oppslag i media).
- 12.11.2020 - Innlegg i "Dagens medisin": "Med kompetanse i front". (Oppslag i media).
- Opprettelse av facebook-side som nå har rundt 250 følgere. (Sosiale media).
Nasjonal kompetansetjeneste for albuekirurgi
Nasjonal kompetansetjeneste for albuekirurgi skal spre kunnskap og kompetanse innen akutt og elektiv albuekirurgi. Tjenestens mål er å styrke kompetansesvake områder innen akutt og elektiv albuekirurgi samt sikre likeverdig tilgjengelighet til god diagnostikk og behandling.
STATUS FOR KOMPETANSESPREDNING 1 Informasjon om tjenesten 1.1 Tjenestens nettside blir jevnlig oppdatert med aktuell informajson 1.2 Opprettet facebookside med informasjon om tjenesten og lenke til tjenestens nettside 1.3 Podcasteposide i "Fysioformidlingen" hvor tjestesten og dens funksjon blir presentert 1.4 Innlegg i "Dagens medisin" hvor tjenesten og dens funksjon blir presentert 2 Utdanning og formidling 2.1 Gjennom digital kursaktivitet har tjenesten bidratt til kompetansespredning til studenter, terapeuter og leger nasjonalt 2.2 Digitale plattformer oppdateres med undersøkelsesveiledere, aktuelle arrangementer og forskningsartikler 2.3 Kontinuerlig veiledning og dialog med aktører fra flere regioner pr telefon og e-post 2.4 Pasientinformasjon utarbeides fortløpende i forbindelse med fagprosedyrer 2.5 Deltar i utarbeiding av pasientinformasjon på "Felles nettløsning" 3 Fagutvikling 3.1 Utarbeidet kunnskapsbasert fagprosedyre: Fysioterapi etter albuebrudd. Oppstart av ytterligere to fagprosedyrer 3.2 Utarbeider en kirurgisk anbefaling etter traumatisk albueskade 3.3 Utøver støtte til to doktorgrader i tillegg til egne prosjekter 3.4 Markedsfører eksisterende forsknings- og fagutviklingsfond for helsepersonell 3.5 Flerregional ekspertgruppe er etablert i forbindelse med fagprosedyre 3.6 Det er innledet samarbeid med "Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering" for nasjonal kartlegging av albuefrakturer 4 Referansegruppearbeid Se samarbeid rundt tjenesten
SAMARBEID RUNDT TJENESTEN Tjenesten har årlig møte med referansegruppen i første kvartal. Det er tilknyttet en brukerrepresentant til tjenesten som deltar på årsmøtet. Ved møtet legges klare mål og oppgaver for kompetansetjenesten det kommende arbeidsåret. I tillegg til årsmøtet er det sporadisk kontakt gjennom hele året mellom representanter fra referansegruppen og kompetansetjenesten. I 2020 har kompetansetjenesten i samarbeid med helseforetakene (referansegruppen m.fl.) fortsatt arbeidet med kirurgisk anbefaling etter traumatisk albueskade. Anbefalingen vil være tilgjengelig for alle regioner på vår nettside når denne er ferdig utarbeidet. Det opprettes multiregionale, tverrfaglige ekspertgrupper i utformingen av kunnskapsbaserte fagprosedyrer. Disse prosedyrene vil være tilgjengelige på tjenestens nettsider i tillegg til helsebiblioteket. Tjenesten har også et pågående samarbeid med ortopeder og fysioterapeuter ved sykehus innlemmet i CROFT-studien. I samarbeid med OUS Ullevål er det igangsatt et prosjekt for mer systematisk poliklinikk for albuepasienter. Det skal innlemmes et nytt register for poliklinikken og St. Olavs Hospital skal være med som sykehus nummer to i utprøvingsfasen. Primærhelsetjenesten kartlegges for terapeuter med erfaring, kompetanse og interesse for albuerehabilitering. Dette for å lette og forbedre samarbeidet mellom første og andrelinjetetjenesten.
Undervisning
- Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
- 6 timer
- Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
- 2 timer
Formidling
- 27.10.2020 - I samarbeid med St. Olavs hospital. "Akutte skader i albue, oppfølging av fysioterapeut". Digital undervisning. (Kurs/seminar).
- 19.05.2020 - "Albueluksasjon og luksasjonsfrakturer". Digital undervisning for ortopeder og terapeuter. (Kurs/seminar).
- 08.12.2020 - "Albueinstabilitet". Digital undervisning for ortopeder og terapeuter. (Kurs/seminar).
- I samarbeid med OUS er det utarbeidet en kunnskapsbasert fagprosedyre for rehabilitering av pasienter med albuebrudd. (Veiledning).
- 28.09.2020 - Undervisning til fysioterapi-studenter ved OsloMet og UiT. Digital undervisning. (Kurs/seminar).
- En til en-veiledning av fysioterapeuter som har henvendt seg til tjenesten. (Veiledning).
En del planlagte kursaktiviteter har ikke blitt gjennomført i året 2020 grunnet Covid 19. Arrangementer hvor tilstedeværelse har vært nødvendig har utgått og vil bli arrangert når dette lar seg gjøre mtp smitterisiko. Tilstedeværende veiledning og nettverksbygging i andre regioner har vært utfordrende. All kurs- og udervisningsmvirksomhet har i året 2020 blitt gjennomført digitalt.
Kvalitetsverktøy
August 2020 ble Norsk elektronisk albueregister besluttet avviklet. Årsaksforholdene er beskrevet i eget rundskriv som har blitt sendt til alle involverte parter. Oppsummert var det flere forhold som gjorde det hensiktsmessig med avslutning. I løpet av høsten har man jobbet med avslutning av driftsavtale med Helse Midt IT og Norsk Helsenett. Kompetansetjenesten er i planleggingsfasen på etablering av nytt register. Foreløpig har man hatt samtale med leverandør av registerløsning og samtale med kirurger for vurdering av hvilke variabler som kan inngå. I første omgang tenkes det å starte med registrering på Ullevål og nyoppstartet albuepoliklinikk. St. Olavs har sagt seg villig til å delta i utprøvingsfasen.