- Lars Lien og Morten Brodahl- kronikk i Vårt Land. (Oppslag i media).
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP)
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP) har som målsetning å sikre nasjonal kompetanseutvikling og formidling av kompetanse innenfor utredning og behandling av rusproblemer og psykiske problemer.
Gjennom fagutviklings- og forskningsprosjekter, etablering av faglige nettverk, vil nasjonal kompetansetjeneste-ROP bidra til en samlet kunnskapsutvikling innenfor fagfeltet og at kunnskapen blir tatt i bruk i alle helseregioner. Formålet er å sikre lik tilgang til kompetanse og god kvalitet på behandling.
Målgruppene for tjenestens arbeid er ansatte i tverrfaglig spesialisert behandling, psykisk helsevern, kommunens helse- og omsorgstjenester inkludert NAV og frivillige organisasjoner, samt brukere/pasienter og deres pårørende.
Tjenesten skal bidra til at det etableres faglige nettverk i hver helseregion som på sikt skal overta og ivareta dette arbeidet lokalt.
Tjenesten er lokalisert til Sykehuset Innlandet HF.
"Bidra til at tjenestene har tilgjengelig kunnskap om ROP-feltet, inkludert ny kunnskap. Belyse aktuelle problemstillinger": NKROP har vekst i bruk av egne media kanaler. Vi har økt antall saker, opptak til ROP-TV og ROP snakk. Registrering viser lengre brukerøkter og mer målrettede søkt på nettsiden. NKROP har skrevet kronikker i riksdekkende media. "Bidra til bedre utredning og kartlegging av ROP-lidelser og bruk av relevante verktøy og bedre utredning av somatisk helse": NKROP har bidratt til implementering av kartleggingsverktøy. ROPscreen er oversatt og validert. PRISM (Psychiatric Research Interview for Substance and Mental Disorders) er et satsningsområde. Vi har samarbeidet med Helsedirektoratet om implementering av pakkeforløp med oppmerksomhet på somatisk oppfølging av ROP pasienter. "Øke kunnskap om og bruk av integrerte behandlings modeller": Implementering av FACT i samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA). NKROP er i gang med planer for implementering av IDDT boka. Vi arbeider sammen med de regionale kompetansemiljøene (Korus/RVTS) om utviklingen av integrert behandling: rus og vold. "Økt kunnskap både teoretisk og praktisk om ACT, FACT og andre samhandlingsmodeller og økt dekningsgrad av samhandlingsteam": Planlagt oppæring mot FACT team er gjennomført. Av smittevernhensyn har det ikke vært mulig å gjøre evaluering av teamene som planlagt. NKROP har informert og veiledet FACT-ledere om oppbygging av nye team som planlagt.
NKROP har et tett samarbeid med andre kompetansetjenester og deltar i internasjonale, nasjonale og regionale faglige nettverk. Referansegruppen har hatt en kontinuitet på medlemmer og har grunnet pandemien vært samlet bare en gang i 2020. Det har vært noe kontakt mellom NKROP og enkeltmedlemmer av referansegruppen gjennom året. Et annet nettverk som driftes er Ekspertrådet. Nettverket møtes to ganger i året og har medlemmer fra brukerorganisasjoner innenfor rus- og psykiskhelsefeltet. I tillegg representasjon fra Legeforeningen, Sykepleierforbundet, Psykologforeningen og Fagforbundet. Nettverket brukes for informasjonsutveksling og som rådgivende organ i vårt arbeid med strategi- og handlingsplaner. NKROP og NAPHA bistår regionale ACT-/FACT nettverk med opplæring og evaluering av teamene. De fleste nettverkene driftes nå av Statsforvalteren. Det er etablert et Skandinavisk nettverk med årlige samlinger og arbeidsgruppemøter. NKROP leder et internasjonalt nettverk knyttet til forskning på samhandlingsmodeller. NKROP deltar i nasjonale nettverk som er initiert dels fra departement/direktorat og dels i et samarbeid mellom de nasjonale tjenestene (særlig NKTSB: tverrfaglig spesialisert behandling) og de regionale tjenestene (særlig KoRusene, RVTSene og R-BUPene) for bedre samordning av vårt felles tilbud til målgruppene. I tillegg er det et eget forskningsnettverk som jobber med utvikling av ROP-forskning. Her er alle helseregioner representert.
Undervisning
- Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
- 94 timer
- Alle regioner: Utdanning av annet personell
- 17 timer
- Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
- 4 timer
- Flere regioner: Utdanning av annet personell
- 2 timer
- Egen region: Utdanning av helsepersonell
- 18 timer
- Egen region: Utdanning av annet personell
- 8 timer
Alle regioner- utdanning av helsepersonell: - Forfattet kapittel i lærebok for profesjonsutdanninger. Lien, L., Stensrud, B. (2020). Samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse «ROP lidelser». I: Gonzales, M.T. (red). Psykiske lidelser - faglig forståelse og terapeutisk tilnærming. Sykepleiefaglige og flerfaglige perspektiver. Oslo: Gyldendal forlag - Forfattet kapittel i lærebok for profesjonsutdanninger. Stensrud, B. (2020). Kliniske situasjoner som kan innebære bruk av tvang. I: Gonzales, M.T. (red). Psykiske lidelser - faglig forståelse og terapeutisk tilnærming. Sykepleiefaglige og flerfaglige perspektiver. Oslo: Gyldendal forlag - LIS-kurs leger i psykiatri - 30 timer for 40 leger. - LIS-kurs leger Rus og Avhengighet - 30 timer for 40 leger. - Behandling ROP - 2 timer for 50 personer. - Opplæringsprogrammet i ACT og FACT- ACT-modellen - 1 time for 160 personer. - Opplæringsprogrammet i ACT og FACT- hvilke resultater fra FACT-evalueringen er sentrale for teamets arbeid? - 3 timer for 8 personer - 3 kurs i PRISM-5 - totalt 21 timer for 25 personer. - Videreutdanning psykisk helsearbeid Høyskolen i Innlandet (INN)- Elverum, tema utredning- 2,25 timer for 40 personer. - Videreutdanning rus, avhengighet, psykiske lidelser INN- Elverum, tema Utredning - 2,25 timer for 20 personer Alle regioner - utdanning av annet personell: - Medisinstudenter NTNU om ROP-behandling- 2 timer for 40 studenter. - Phd-studenter om Global helse - 4 timer for 30 studenter. - Masterutdanning Oslo Met - 2 timer for 70 studenter. - PRISM-5 resertifiseringskurs - 4,5 timer for 19 deltakere. - Om recovery og ROP-gruppa - 2 timer for 40 deltakere. - ACT og FACT - 2 timer for 30 deltakere. - Forekomst av ROP og tjenestetilbudet - 3 timer for 30 deltakere. Flere regioner - utdanning av helsepersonell: - Informasjon om PRISM-5 - 3 timer for 15 deltakere. - Boligkonferanse Helse Vest- 1 time for 80 deltakere Flere regioner - Utdanning av annet personell: - Seminar om migrasjonshelse - 2 timer for 100 deltakere Egen region - utdanning av helsepersonell: - ACT og FACT- undervisning for Fylkesmannen/ KoRus - 1 time for 6 deltakere - Behandling av ROP-pasienter - Lovisenberg - 3 timer for 60 deltakere - Recovery og ROP- Stigma og marginalisering- VID- 2 timer for 25 deltakere - Utdanning for erfaringskonsulenter KBT - 4 timer for 75 studenter - Undervisning på INN Lillehammer - 2 timer for 20 studenter - USN-forelesning - Paradokser og dilemmaer knyttet til behandling av rusavhengighet- 3 timer for 35 studenter - Recovery i rusfeltet – sett ut fra ideologiske og historiske strømninger (dilemmaer) INN-Elverum- 3 timer for 30 studenter Egen region - utdanning av annet personell: - USN JEPPE OUTE-Skadereduksjon, totalavholdenhet og normalitet. Hva er godt nok? Paradokser og dilemmaer knyttet til behandling av rusavhengighet. 3 timer for 30 studenter - Ledelse recoveryverksted - Sagatun Brukerstyrt Senter - 5 timer for 15 deltakere
Formidling
- Intervjuet rundt ROP boliger flere ganger på Sørlandet. (Oppslag i media).
- Informasjon om arbeid med norsk fidelityskala- Teamledersamling ACT og FACT- 1 time for 40 deltakere. (Kurs/seminar).
- Internasjonalt seminar om forskningsrådsprosjektet, implementering av FACT i ulike norske regioner. 20 timer for 30 deltakere. (Kurs/seminar).
- Kurs for LIS-leger- 1 time for 40 LISleger. (Kurs/seminar).
- SERAF fordypningskurs psykiatri. Tema: Utredning- 1 time for 30 deltakere. (Kurs/seminar).
- Nasjonal konferanse for Recovery - velkommen til planleggingsmøte/workshop 5 timer for 20 deltakere. (Kurs/seminar).
- NSF Spor webinar - innlegg- 0,5 time for 70 deltakere. (Kurs/seminar).
- ROP-dagen 2020- 450 deltakere - tema: Hva er behandling. (Konferanse).
- Innlegg og debatt Rusreformen - Kongressenteret- 1 time for 350 deltakere. (Konferanse).
- Innlegg og debatt Rusreformen FHI-arrangør - 2 timer for 75 deltakere. (Konferanse).
- 50 timer Leder for arbeidsgruppe for utvikling av ROP-modul til pakkeforløp. (Veiledning).
- 10 timer Utvikling av Studie Hvordan opplevde ROP-gruppen første stengeperiode med Covid-19. (Veiledning).
- 20 timer Deltagelse i tre referansegrupper, inkludert Ny start Jæren. (Veiledning).
- 25 timer - Styremedlem i Helsedirektorats prosjektet Rus og Vold. (Veiledning).
- Ledelse arbeidsgruppe ang. utvikling av erfaringskonsulentrollen i Norge- 5 timer 20 deltakere. (Veiledning).
- Gruppesamtale Recovery, medborgerskap og Covid-19- 2 timer for 7 deltakere. (Veiledning).
- Bidratt i revidering av Statuskartleggingsverktøyene for pakkeforløp- på oppdrag fra Helsedirektoratet. (Veiledning).
- Senter for eliminasjon av hepatitt C (SELIHEP). (Veiledning).
- Lars Lien Kronikk i Dagens Medisin. (Oppslag i media).
- Kronikk Dagens Medisin Lars Lien og Anne Grete Terjessen. (Oppslag i media).
- Opplæringsprogrammet ACT og FACT. (Digital undervisning).
- KBT - erfaringskonsulenter. (Digital undervisning).
- 2X Ekspertrådsmøte - møteleder - Samarbeid med relevante bruker, pårørende og fagorganisasjoner, 8 timer for 40 deltakere. (Digital undervisning).
- Regionalt nettverk - ACT og FACT Oslo, 6 timer med 25 deltakere. (Kurs/seminar).
- Kurs for helsepersonell Vestfold og Telemark - 2 timer for 50 deltakere. (Konferanse).
- Regionalt nettverk ACT/FACT Vestland - 10 timer med 6 deltakere. (Veiledning).
- Regionalt nettverk ACT/FACT Østfold/Viken - 3 timer med 10 deltakere. (Veiledning).
- Fidelityvurdering i Bergen - 8 timer for 15 personer. (Veiledning).
- Ressursgr. Høgskolen i Agder ang. Likepersonsutdanning- 2 timer for 5 studenter. (Veiledning).
- Presentasjon av resultater fra Nasjonal evaluering av FACT-team i Norge. (Digital undervisning).
- Presentasjon av resultater fra Nasjonal evaluering av FACT-team i Norge. (Digital undervisning).
- Tilbakemelding etter Fidelityvurdering. (Digital undervisning).
- Opplæringsprogrammet for FACT-Ung. (Digital undervisning).
- Resultatformidling (overdose/somatikk) Dødelighet hos LAR-pasienter i Norge. Deltakere fra ruspoliklinikkene i SIHF. (Kurs/seminar).
- Temakveld om medforskning - samarbeid Sagatun og INN- 2 timer for 10 studenter. (Kurs/seminar).
- Biveileder for 3 PhD-stipendiater. (Veiledning).
- Regionalt nettverk ACT/FACT, Oslo, FACT filmer- 10 t 12 deltakere. (Veiledning).
- SIHF- Sanderud - 16 timer for 7 personer. (Veiledning).
- Anne Malerbakken Erfaringskunnskap/formidling - 2 timer med 2 personer. (Veiledning).
- Innspill brukermedvirkning Bydel Stovner 2 timer for 4 personer. (Veiledning).
- Veiledning masterstudenter 4 timer for 2 studenter. (Veiledning).
- Prosjektmøte VR-Natur medforskning- 2 timer for 5 deltakere. (Veiledning).
- Veiledning samarbeid Sagatun og brukerorganisasjoner - 7 timer med 6 deltakere. (Veiledning).
- Redaksjonsgruppe Dialog-Seprep timer/antall gjennom året - 12 timer med 20 deltakere. (Oppslag i media).
- Presentasjon av resultater fra Nasjonal evaluering av FACT-team i Norge. (Digital undervisning).
DIGITAL UNDERVINSNING: Presentasjon av resultater fra nasjonal evaluering av FACT-team i Norge: - 2 timer for 40 personer- digital nettverkssamling for ACT og FACT-team samt forprosjekt i region midt (Trøndelag, Møre og Romsdal, Nordfjord). - 3 timer for 40 personer - digital samling for ansatte i FACT-teamene i Innlandet. - 3 timer for 60 personer - digital samling for tilsette i ACT og FACT-team. region Vestland. - 3 timer for 50 personer - digital nettverkssamling for ACT og FACT team samt forprosjekter i region Nord (Nordland, Troms og Finnmark. - 3 timer for 30 personer - digital nettverkssamling for ansatte i ACT og FACT i Rogaland. - 2 timer for 80 personer - digital nettverkssamling for ACT/ FACT-team i Oslo. - 2 timer for 70 personer - digital nettverkssamling for ACT7 FACT-team i Østfold og Akershus. - 1 time for 50 personer - Faglig nettverk ACT og FACT-Region Nord. - 1 time for 50 personer - Faglig nettverk ACT og FACT - Region Vest. - 1 time for 50 personer - Faglig nettverk ACT og FACT - Region Vestre Viken / Oslo. - 1 time for 50 personer - Faglig nettverk ACT og FACT - Region Innlandet. - 1 time for 50 personer - Faglig nettverk ACT og FACT - region Rogaland. ANNEN DIGITAL UNDERVISNING: - 60 timer - 4 samlinger i Opplæringsprogrammet for ACT og FACT - (80 personer x 2 og 160 personer x 2). - 180 timer - 80 personer x 2 og 160 personer x 2- Undervisning i bruk av digital plattform for alle deltakere og bidragsytere i Opplæringsprogrammet ACT og FACT - 3 timer for 15 personer- Tilbakemelding etter fidelityvurdering av FACT-team i Bergen - 1 timer for 4 personer - Opplæringsprogrammet for FACT-Ung - Faglige nettverk: Senter for eliminasjon av hepatitt C (SELIHEP) ved Lovisenberg sykehus i Oslo (møter hver 2.-4. uke NKROP har vært samarbeidspartner for Helsedirektoratet når det gjelder hepatitt C og har innimellom vært innkalt til møter der for å følge dette opp videre
Kvalitetsverktøy
- Nasjonalt kvalitetsregister for behandling av skadelig bruk eller avhengighet av rusmidler , 2019, Nytt register
I tillegg har vi tatt med fire tema hvor særlig tema 1, 2 og 3 indirekte gir et bilde på kvaliteten av arbeidet ut mot målgruppene: Med utgangspunkt i mandat er det utarbeidet strategi- og kompetansespredningsplaner. Disse operasjonaliseres årlige i handlingsplaner som revideres før nytt år. Etablering av ACT-/FACT team følges opp gjennom registrering av antall team, opplæring av ansatte i teamene og evaluering av teamenes funksjon (modelltrofasthet). Antall deltagere i opplæring registreres og opplæringsdagene evalueres av deltagerne. Grad av modelltrofasthet sier sammen med antall deltagere i opplæring og evalueringen indirekte noe om kvaliteten på tjenesten til bruker. Rop.no har artikler, verktøy og ressurser av god faglig kvalitet til fri benyttelse for helsepersonell, pårørende og brukere. Kvaliteten på nettstedet ivaretas gjennom et system som heter Siteimprove. Besøksstatistikken viser økende bruk av nettsidene. Dataene tyder på at nettstedet har etablert seg som en kjent kanal hos aktuelle målgrupper og at siden er godt synlig via søk i søkemotorer. Medarbeideres arbeidsmiljø følges opp gjennom etablerte feedback systemer i Sykehuset Innlandet HF («Forbedring» og HMS gjennomgang).