- Ekstern faglig ledelse-revisjon av Nasjonal retningslinje for behandling av opioidavhengighet. (Kurs/seminar).
- Innlegg om egen forskning på Ontario Association for ACT and FACT 2021 VIRTUAL CONFEREN. (Konferanse).
- Fremmer FACT-oppfølging medborgerskap? - Erfaringskompetanse.no. (Oppslag i media).
- Fag- og forskningsformidler har brukt 150 timer til publikasjon av redaksjonelle artikler på rop.no. (Oppslag i media).
- Fag- og forskningsformidler har brukt 50 timer til deling av fagstoff i sosiale medier. (Sosiale media).
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP)
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP) har som målsetning å sikre nasjonal kompetanseutvikling og formidling av kompetanse innenfor utredning og behandling av rusproblemer og psykiske problemer.
Gjennom fagutviklings- og forskningsprosjekter, etablering av faglige nettverk, vil nasjonal kompetansetjeneste-ROP bidra til en samlet kunnskapsutvikling innenfor fagfeltet og at kunnskapen blir tatt i bruk i alle helseregioner. Formålet er å sikre lik tilgang til kompetanse og god kvalitet på behandling.
Målgruppene for tjenestens arbeid er ansatte i tverrfaglig spesialisert behandling, psykisk helsevern, kommunens helse- og omsorgstjenester inkludert NAV og frivillige organisasjoner, samt brukere/pasienter og deres pårørende.
Tjenesten skal bidra til at det etableres faglige nettverk i hver helseregion som på sikt skal overta og ivareta dette arbeidet lokalt.
Tjenesten er lokalisert til Sykehuset Innlandet HF.
Konkretisering av kompetansespredning er vist annet sted. ROP-dagen ble i 2021 endret til et webinar på tema psykiske lidelser, rus og vold. Gjennom 2021 er det arbeidet med å planlegge SKANROP-2022. Dette er en konferanse som arrangeres i samarbeid med skandinaviske kollegaer på ROP-feltet. Det er arbeidet med å utvikle vår nettside med aktuelt fagstoff og ulike verktøy til nytte for klinikere ute i fagfeltet. Nettsiden inneholder også nyhetsartikler, forskningsrelatert informasjon, litteraturnytt og ulike faglige foredrag - tilgjengelig for alle. Aktivitet på nettsiden finnes under "formidling". Opplæringsprogrammene for FACT gjennomføres etter plan med drøyt 200 deltagere på samlingene. Når vi gir tilbakemeldinger etter fidelitymålinger bidrar det til å implementere kunnskap. Det er gjennomført opplæring av klinikere i bruk av diagnostiske- og kartleggingsverktøy. NKROP har bidratt til undervisning rundt pakkeforløp, LAR-behandling, bedringsprosesser, hepatitt-C og ROP kunnskap mm.
NKROP har et godt samarbeid med brukere med egenerfaring, pårørende og brukerorganisasjoner. Vi har et rådgivende organ (ekspertråd) med representanter fra bruker- og profesjonsorganisasjoner som gjennom to årlige møter er en viktig arena for utviklende diskusjoner. Et styrende organ er Referansegruppen. Gruppen fikk ny leder og flere nye medlemmer i 2021. Samarbeidet med gruppa skjer i hovedsak gjennom to årlige møter med tema fag, drift, prioriteringer og gjennomgang av aktivitet. NKROP deltar i faglige nettverk (FACT, POLYFON, VID, Fagråd TSB, TvangsForsk mm) etter plan. Implementering av integrert behandling er planlagt sammen med flere Korus'er. Samarbeidet med ulike universitet er helt nødvendig for å skape robuste fag- og forskningsmiljøer. NKROP samarbeider med flere andre kompetansetjenester, da særlig NAPHA. Gjennom utviklingen av FACT-ung er vi involvert i arbeids- og styringsgrupper som også involverer psykisk helsevern for barn/unge. Leder ved NKROP sitter i SIHF fagråd.
Kvalitet på behandlingsresultatene - overvåking og formidling
NKROP følger med på og kvalitetsikrer behandling og oppfølgingen av et utvalg tjenester for personer med ROP lidelser. Det gjelder særlig FACT-team for voksne og unge, og andre samhandlingsmodeller (Valdresmodellen, ROP Vestfold). Det er i dag ca. 70 team ACT-/FACT-team for voksne. NKROP har siden oppstart i 2009 bidratt med utarbeidelse og revidering av håndbøker, etableringshåndbøker og fidelityskalaer, gjennomføring av fidelityvurderinger (modelltrofasthet) og følgeforskning. Følgeforskningen gir en lokal og nasjonal oversikt over ACT og FACT i Norge. NKROP gjennomfører fidelityvurderinger etter oppdrag fra teamene og deres styringsgrupper. Vurderingene formidles tilbake og benyttes som verktøy for implementering av modellen og til kvalitets-/forbedringsarbeid. Gjennom fidelityvurdering og følgeforskning følger NKROP med på utviklingen av modellene, hvert team, deres styringsgruppe og til helsemyndighetene. Helsemyndighetene skal i løpet av de nærmeste årene etablere FACT-team for barn og unge. NKROP har deltatt aktivt i utarbeidelse av opplæringsprogram, håndbøker, oversettelse av fidelityskala, opplegg for fidelityvurdering og følgeforskning av de første pilotene for FACT Ung. Arbeidet er et viktig ledd i å kunne bidra i implementeringen av FACT-team for barn og unge, og for å sørge for oversikt og kvalitet i teamene. NKROP er høringsinstans for ulike faglige veiledere, retningslinjer med mer. Vi vektlegger å følge opp disse og gir innspill fra et ROP perspektiv.
Undervisning
- Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
- 176 timer
- Alle regioner: Utdanning av annet personell
- 159 timer
- Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
- 9 timer
- Egen region: Utdanning av helsepersonell
- 19 timer
- Egen region: Utdanning av annet personell
- 1 timer
Alle regioner - utdanning av annet personell: 1) Videreutdanning psykisk helsearbeid - HINN - 60 deltakere 2) PRISM-kurs - sertifisering og resertifisering - 102 deltakere 3) EuropASI og EuroADAD - sertifiseringskurs - 49 deltakere 4) IDDT og russpesialistens rolle/ funksjon i ACT/ FACT-team - 10 deltakere Alle regioner - utdanning av helsepersonell: 1) Det Nasjonale opplæringsprogrammet for ansatte i ACT og FACT-team i temaene: 9 undervisningstimer - Fidelityskalaer - 370 deltakere - Modelltrofasthetsmåling - 370 deltakere - Recovery - 250 deltakere - Pakkeforløp psykisk helse og rus - 150 deltakere - Tvungent psykisk helsevern - 150 deltakere - Psykologrollen i FACT - 250 deltakere 2) LIS-leger - rus og psykisk lidelse - 150 deltakere - 90 undervisningstimer 3) Videreutdanninger HINN - 90 deltakere - 12 undervisningstimer 4) Om ACT og FACT og ulike samhandlingsmodeller, om tjenestetilbudet for personer med ROP-lidelse, recovery. Ulike kurs og undervisning for helsepersonell ved Høgskolen i Innlandet. - 100 deltakere - 20 undervisningstimer Egen region - utdanning av annet personell: 1) informasjon om FACT-team til controllere i SIHF - 15 deltakere - 1 undervisningstime Egen region - utdanning av helsepersonell: 1) Videreutdanning/ masterprogram i tema tvungent psykisk helsepersonell og pakkeforløp somatisk helse og levevaner- 60 deltakere - 12 undervisningstimer 2) Hvordan organisere ROP-oppfølging i Stangehjelpa - 2 timer 3) LIS-leger - undervisning rus og psykisk lidelse - 50 deltakere - 5 timer Flere regioner - utdanning av helsepersonell: 1) Fagseminar for A-senteret i Oslo (Kirkens bymisjon) - 150 deltakere - 1 time 2) Recovery og medborgerskap for ACT - og FACT-nettverk - region Vest - 150 deltakere - 2 timer 3) Recovery og rop-lidelse på SEPREP-programmet, region Vest - 150 deltakere - 4 timer 4) Fagdag for russpesialister i FACT-team - region Midt-Norge - 10 deltakere - 2 timer Vi får en del spørsmål om enkeltoppdrag mot undervisningssektoren (høgskole/universitet). Vi følger opp noen, men har ikke kapasitet til for mange enkeltoppdrag. Vi prioriterer felles kurs/konferanser og henviser til vår nettside og ROP-TV med mange aktuelle tema som kan brukes inn i lokal undervisning.
Klinisk aktivitet
NKROP er ingen behandlingstjeneste og driver ikke klinisk aktivitet. Ingenting å rapportere
Formidling
- Forskningsformidling, ekspertrådet NKROP. (Digital undervisning).
- Kompetansegruppa i eget forskningsprosjekt, deltagelse med gruppa på kurs i medforskning ved HINN. (Veiledning).
- Statusrapporten for LAR 2020 (SERAF) kapittel om dødelighet i LAR. (SERAF-rapport 4/2021). (Kurs/seminar).
- Fag - og forskningsformidler har brukt 150 timer til publikasjon av redaksjonelle artikler på rop.no. (Oppslag i media).
- Fag- og forskningsformidler har brukt 50 timer til deling av fagstoff i sosiale medier. (Sosiale media).
- Statusrapporten for LAR 2020 (SERAF) kapittel om dødelighet i LAR. (SERAF-rapport 4/2021). (Kurs/seminar).
- Medarrangør: Årlig forskningsseminar: Faglig nettverk for forskning på rus og somatisk helse i Norge. (Kurs/seminar).
- IDDT - Planlegging og gruppearbeid -oversettelse og implementering av manualen. (Kurs/seminar).
- ACT/FACT planlegging og gjennomføring av opplæring av 220 deltakere over 10 kursdager - 3 ansatte fra NKROP i arbeidsgruppa. (Kurs/seminar).
- Digitalt innlegg om egen forskning på European Conference on Community Psychology. (Konferanse).
- Foredrag: Internasjonal konferanse om assertive outreach i Canada. 2 ansatte fra NKROP- Konferansen ble arrangert som webinar. (Konferanse).
- Foredrag: Europeisk webinar om ACT og FACT arrangert av EAOF. (Konferanse).
- Foredrag ved Skuddårskonferansen arrangert av Universitetet i Sør-Øst Norge. (Konferanse).
- Arrangør for Teamledersamling for ACT og FACT-team i Norge - 60 deltakere over 2 dager - 2 ansatte fra NKROP i arbeidsgruppa. (Konferanse).
- Forskersamling. (Konferanse).
- 2 forskningsgrupper NKROP - 20 deltakere - 20 timer. (Veiledning).
- Informasjon om Dødelighet under LAR-behandling- Nasjonal rapport om forsknings- og innovasjonsprosjekter 2021. (Oppslag i media).
- Fag-og forskningsformidler har brukt 600 timer til publikasjon av redaksjonelle artikler på rop.no. (Oppslag i media).
- Artikkel om rusreformen. (Oppslag i media).
- Hovedinnlegg og paneldeltager på internasjonalt forskningsseminar: Discrepancies in Dual Recovery, Universitetet i Sørøst-Norge. (Digital undervisning).
- Formidling av forsknignsresultater til teamledere og erfaringskonsulenter i FACT. (Digital undervisning).
- ACT og FACT- workshop for Universitetet i Turku. (Digital undervisning).
- Utvikling av en digital håndbok for kartlegging av rus-/psykiske problemer for kommunehelsetjenesten. (Digital undervisning).
- Fag- og forskningsformidler har brukt 150 timer til deling av fagstoff i sosiale medier. (Sosiale media).
- IDDT foredrag - NFRAM Oslo, Fagdag for Helse Bergen, FACT Gjøvik, NKROPs Ekspertråd samt fagdag for alle FACT-teamene i Oslo. (Kurs/seminar).
- Planlegging av SKANROP-2022 - nordisk ROP-konferanse - 5 ansatte fra NKROP i arbeidsgruppa. (Konferanse).
- Utarbeidelse av opplæringsprogram for FACT Ung - 4 personer -20 timer. (Veiledning).
- FACT Ung - forprosjekt på oppdrag fra Helsedirektoratet - 4 ansatte fra NKROP i 3 forskjellige arbeidsgrupper. (Veiledning).
- Masterstudent og doktorgradsstipendiater. (Veiledning).
- Arbeidsgrupper i faglige regionale nettverk - 6 deltakere - 30 timer. (Kurs/seminar).
- Regionale nettverkssamlinger - 80 deltakere - 14 timer og 30 deltakere - 14 timer. (Kurs/seminar).
- Veiledning stipendiater og postdoktor - 6 deltakere - 130 timer. (Veiledning).
- Veiledning enhetsledere Sanderud - 7 deltakere - 12 timer. (Veiledning).
- FACT-team. (Veiledning).
I løpet av 2021 produserte NKROP 123 nyhetsartikler på www.rop.no. Artiklene inneholder populærvitenskapelig formidling av fagfellevurderte forskningsartikler, praksiseksempler fra fagfeltet og andre aktuelle saker fra fagfeltet psykisk helse og rus. Det ble registrert 168 257 sidevisninger av nyhetsartikler på rop.no. I gjennomsnitt ble det brukt 3 minutter og 48 sekunder per artikkel. ROP-TV er et videobibliotek hvor NKROP deler egenproduserte videoer, og videreformidler videoer produsert av andre aktører på fagfeltet. Totalt produserte NKROP i 2021 8 videoer og la til 49 videoer som andre aktører på fagfeltet har produsert. Totalt ble det publisert 264 sider på www.rop.no. Nettsiden hadde totalt 690 011 sidevisninger i løpet av året som gikk, og gjennomsnittlig tid brukt på siden lå på 2 min og 47 sekunder. Totalt ble det registrert 398 208 økter. Fluktfrekvensen (andel økter med kun en sidehenvisning) fra nettstedet ligger på 34,98 %, noe som regnes som et godt tall for informasjonsnettsteder. Den mest besøkte siden på nettstedet er det digitale kartleggingsverktøyet AUDIT, med nærmere 100 000 sidevisninger i løpet av 2021. Dette verktøyet tas ned i januar 2022, vi må derfor forvente en nedgang i antall sidevisninger i året som kommer. Innholdet på www.rop.no distribueres også via NKROP sitt nyhetsbrev og i sosiale medier. I desember 2021 var det 1430 personer som abonnerte på NKROP sitt nyhetsbrev. Totalt hadde NKROP sin Facebook-side 5597 følgere og Instagram-kontoen 1500 følgere. Noen ansatte ved NKROP har flere roller og har deltatt i "ROP faglige" debatter, dels som representanter for NKROP og dels i kraft av andre verv. NKROP har oversatt og tilpasser en behandlingsmanual for integrerte behandlingstjenester til norske forhold. Det er i 2021 startet opp en gruppe som informerer om manualen for bedre implementering i fagfeltet. Gruppen har representanter fra tjenesten, flere Korus'er og erfaringskompetanse.
Kvalitetsverktøy
"ROP-retningslinjen" publisert i 2012 legger fortsatt føringer for arbeidet. NKROP har over mange år tilbudt spesialist- og kommunehelsetjenesten utrednings- og kartleggingsverktøy i digitalt format for klinisk bruk. Personvernkrav (GDPR) har gjort at tilgjengeligheten på disse verktøyene ble redusert i 2021. Vi arbeider sammen med samarbeidspartnere for å reetablere verktøyene på godkjente elektroniske plattformer. I forbindelse med utviklingen av FACT-ung har vi bidratt til utredningspakker for klinisk bruk i tjenestene. Disse gjøres tilgjengelig i elektronisk form. Det er vanskelig å konkret måle resultat av kunnskapsutvikling mot målgruppe/fagfelt. I årsmeldingen gir vi oversikt over aktivitetsområder, deltagere og aktivitet på vår nettside. I tillegg kan vi gjennom blant annet fidelitymålinger si noe om grad av implementering av kunnskapsbaserte praksiser.