Loader

Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens

Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens er etablert for å bygge opp og spre kompetanse om påvisning og karakterisering av antibiotikaresistente bakterier.

Hovedaktiviteten i tjenesten er rettet mot leger og bioingeniører i de medisinske mikrobiologiske avdelingene i spesialisthelsetjenesten samt infeksjonsmedisinere og smittevernpersonell.

Tjenesten har som mål å bygge opp kompetanse i alle helseregioner for å sikre bedre kvalitet og at det etableres faglige nettverk som kan videreføre dette arbeidet lokalt.

Tjenesten er lokalisert til Universitetssykehuset Nord-Norge HF, Tromsø.

Oppgaver og resultat
K-res sine aktiviteter er rettet mot det overordnede målet om å etablere og spre kompetanse i feno- og genotypiske metoder for påvisning av klinisk relevante resistensmekanismer. Kompetanseformidlingen er rettet mot spesifikke utfordrende resistensmekanismer for å sikre overføring av kompetanse og implementering regionalt. Aktivitetene har inkludert fysisk hospiteringsuke i januar med 11 deltakere fra alle helseregioner. En planlagt hospiteringsuke i september ble avlyst på grunn av COVID-19 pandemien. Digital versjon av hospiteringsuke utprøves i samarbeid med Sykehuset i Østfold januar/februar 2021. Oppbygging og formidling av kompetanse har også inkludert: (i) arrangør av nasjonalt kurs for spesialistkandidater og spesialister i medisinsk mikrobiologi/infeksjonsmedisin og barnesykdommer med 19 deltakere, (ii) medarrangør digital versjon av Antibiotikauken 2020, (iii) formidling via nasjonal nettundervisning for leger i medisinsk mikrobiologi, (iv) veiledning av PhD kandidater i spesialisthelsetjenesten i og utenfor (n=5) egen region, (v) etablering og deltakelse i nasjonale og internasjonale forskningsnettverk, (vi) opprettholdelse og aktivt bruk av egen hjemmeside og nyhetsbrev (312 abonnenter og 4739 sidevisninger i 2020), samt (vii) kompetansespredning via svar på formelle referanseundersøkelser (n=485). Årlig møte med referansegruppen ble avholdt digitalt i november 2020. Operasjonelle årlige resultatmål anses oppnådd.

K-res følger plan for kompetansespredning med definerte tidsavgrensede langsiktige og operasjonelle resultatmål. I 2020 utførte vi vår andre kartlegging av metoder, behov og kompetanse innen påvisning av spesifikke resistensmekanismer gjennom vårt faglige nasjonale nettverk. 20 av totalt 22 laboratorier besvarte kartleggingen som fremhevet utfordringer på noen områder inkludert i forhold til etablering av anbefalte metoder regionalt. Ringtest (nasjonal ekstern kvalitetskontroll) i samarbeid med Folkehelseinstituttet viste også noen utfordringer i forhold til analysering og vurdering av meldepliktige antibiotikaresistente bakterier. Dette illustrerer behovet for kontinuerlig videreutvikling av kompetanse da fagområdet antibiotikaresistens er svært dynamisk med et vedvarende behov for etablering av nye og revidering av eksisterende metoder. Dette behovet må også sees i sammenheng med den raske teknologiske utviklingen innen fagfeltet med nye molekylære/genetiske metoder hvor det er etterspørsel etter uavhengig kompetanse ved implementering av ny teknologi. K-res jobber aktivt med å rette aktivitetene mot disse utfordringene.

Aktiviteter til K-res er godt forankret i spesialisthelsetjenesten og vi samarbeider nært med andre aktører innenfor fagområdet som Arbeidsgruppen for antibiotikaspørsmål og metoder for resistensbestemmelse (AFA) og Norsk overvåkningssystem for resistente mikrober (NORM). Det henvises til vår hjemmeside for nærmere beskrivelse. K-res har også et nært samarbeid med FHI og MSIS i forhold til meldepliktige referanseundersøkelser samt oppgaver opp mot European Centre for Disease Control and Prevention (ECDC) i forbindelse med overvåkning og beredskap. K-res forvalter en sentralisert analyse og sørger for en kostnadseffektiv og geografisk likeverdig spredning av kompetanse. Fordeling av analyser og deltakelse på hospitering følger i hovedtrekk helseforetakenes relative størrelse. K-res har en referansegruppe med representanter fra alle helseforetak og gjennomfører årlige møter. Resultatmålene er mulig å operasjonalisere i forhold til status for laboratorienes kompetanse og implementering av metoder. Avdelingens internt kvalitetssystem og spesifikke kvalitetsindikatorer benyttes for å dokumentere resultatoppnåelse. Resultatoppnåelse måles blant annet gjennom kartlegginger via det faglige nettverket, dialog med referansegruppen, utsendelse av isolater som en del av nasjonal Ringtest, utsendelse av karakteriserte bakteriestammer til etablering av metoder, samt via koordinering/deltakelse i definerte forskningsnettverk/studier hvor norske laboratorier deltar.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
141 timer
Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
92 timer
Flere regioner: Utdanning av annet personell
50 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
252 timer
Egen region: Utdanning av annet personell
340 timer
Utfyllende informasjon

Personell fra K-res har hatt en bred deltakelse i undervisning og utdanning av helsepersonell og annet personell innenfor fagområdet antibiotikaresistens. Dette inkluderer blant annet arrangering av nasjonalt kurs i antibiotikaresistens for spesialister og spesialistkandidater i mikrobiologi/infeksjonsmedisin og barnesykdommer med 19 deltakere, hospiteringsuke med 11 deltakere fra alle regionale helseforetak samt veiledning av PhD kandidater i spesialisthelsetjenesten i og utenfor (n=5) egen helseregion.

Formidling

Allmennheten - alle regioner
  • Kronikk antibiotikaresistens. Nord-Norsk debatt. (Oppslag i media).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Antibakterielle resistensmekanismer, metoder for påvisning, tolkning og klinisk betydning 2020. (Kurs/seminar).
  • Seminar i forskningsnettverket NOR-KLEB-NET (The Norwegian Klebsiella Network), digitalt. (Kurs/seminar).
  • AMR Bridge temamøte. (Konferanse).
  • AMR Brigde. (Konferanse).
  • Hospiteringsuke ved K-res innen praktisk påvisning av antibiotikaresistens. (Veiledning).
  • Besvarelse av direkte spørsmål e-post/telefon. (Veiledning).
  • Intervju og reportasje Norsk Farmasøytisk Tidsskrift. (Oppslag i media).
  • Intervju og reportasje Leger i vitenskapelige stillinger. (Oppslag i media).
  • Intervju Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO). (Oppslag i media).
  • Nettundervisning medisinsk mikrobiologi. (Digital undervisning).
Utfyllende informasjon

På grunn av COVID-19 pandemien, ble flere møter/konferanser hvor K-res planla kunnskapsformidling avlyst. K-res har på tross av dette hatt utstrakt aktivitet i forhold til kunnskapsformidling på forskjellige arenaer i 2020. Dette inkluderer arrangering av en av to planlagte fysiske hospiteringsuker med 11 deltagere i 2020, hvor alle helseregionene var representert. Nasjonalt kurs for legers spesialistutdanning ble gjennomført digitalt. Personell fra K-res har videre formidlet kompetanse til forskjellige arbeidsgrupper innen spesialisthelsetjenesten inkludert bioingeniører, smittevernpersonell, leger og molekylærbiologer i forbindelse med veiledning og på digitale arenaer samt gjennom direkte henvendelser.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Zykov IN, Frimodt-Møller N, Småbrekke L, Sundsfjord A, Samuelsen Ø

Efficacy of mecillinam against clinical multidrug-resistant Escherichia coli in a murine urinary tract infection model.

Int J Antimicrob Agents 2020 Feb;55(2):105851. Epub 2019 nov 23

PMID:
31770624
Hegstad K, Mylvaganam H, Janice J, Josefsen E, Sivertsen A, Skaare D

Role of Horizontal Gene Transfer in the Development of Multidrug Resistance in Haemophilus influenzae.

mSphere 2020 Jan 29;5(1). Epub 2020 jan 29

PMID:
31996416
Samuelsen Ø, Åstrand OAH, Fröhlich C, Heikal A, Skagseth S, Carlsen TJO, Leiros HS, Bayer A, Schnaars C, Kildahl-Andersen G, Lauksund S, Finke S, Huber S, Gjøen T, Andresen AMS, Økstad OA, Rongved P

ZN148 Is a Modular Synthetic Metallo-β-Lactamase Inhibitor That Reverses Carbapenem Resistance in Gram-Negative Pathogens

Antimicrob Agents Chemother 2020 05 21;64(6). Epub 2020 mai 21

PMID:
32179522
Fröhlich C, Sørum V, Huber S, Samuelsen Ø, Berglund F, Kristiansson E, Kotsakis SD, Marathe NP, Larsson DGJ, Leiros HS

Structural and biochemical characterization of the environmental MBLs MYO-1, ECV-1 and SHD-1.

J Antimicrob Chemother 2020 Sep 01;75(9):2554-2563.

PMID:
32464640
Gama JA, Kloos J, Johnsen PJ, Samuelsen Ø

Host dependent maintenance of a bla

Sci Rep 2020 06 09;10(1):9332. Epub 2020 jun 9

PMID:
32518312
Pedersen T, Tellevik MG, Kommedal Ø, Lindemann PC, Moyo SJ, Janice J, Blomberg B, Samuelsen Ø, Langeland N

Horizontal Plasmid Transfer among Klebsiella pneumoniae Isolates Is the Key Factor for Dissemination of Extended-Spectrum β-Lactamases among Children in Tanzania.

mSphere 2020 07 15;5(4). Epub 2020 jul 15

PMID:
32669470
Faife SL, Zimba T, Sekyere JO, Govinden U, Chenia HY, Simonsen GS, Sundsfjord A, Essack SY

β-lactam and fluoroquinolone resistance in Enterobacteriaceae from imported and locally-produced chicken in Mozambique.

J Infect Dev Ctries 2020 05 31;14(5):471-478. Epub 2020 mai 31

PMID:
32525833
Vorobieva S Jensen V, Furberg AS, Slotved HC, Bazhukova T, Haldorsen B, Caugant DA, Sundsfjord A, Valentiner-Branth P, Simonsen GS

Epidemiological and molecular characterization of Streptococcus pneumoniae carriage strains in pre-school children in Arkhangelsk, northern European Russia, prior to the introduction of conjugate pneumococcal vaccines.

BMC Infect Dis 2020 Apr 15;20(1):279. Epub 2020 apr 15

PMID:
32293324
Håkonsholm F, Hetland MAK, Svanevik CS, Sundsfjord A, Lunestad BT, Marathe NP

Antibiotic Sensitivity Screening of

Microorganisms 2020 Nov 30;8(12). Epub 2020 nov 30

PMID:
33266320
Utfyllende informasjon

K-res har i 2020 oppfylt sitt årlige mål om minst 5 vitenskapelige publikasjoner. Tre publikasjoner ble gjennomført i nært samarbeid med henholdsvis Sykehuset i Vestfold (Hegstad K. et al.), Stavanger Universitetssykehus (Håkonsholm F et al.) og Haukeland Universitetssykehus (Pedersen T. et al.). Videre er personell fra K-res medforfattere eller med i studiegrupper i to publikasjoner (Ludden C. et al. og David S et al.) som utgår fra større europeiske studier ledet av European Centre for Disease Control and Prevention (ECDC) hvor K-res har koordinert aktiviteten på norsk nivå. Videre har K-res bidratt med informasjon, analyser og epidemiologiske oppsummeringer i den årlige rapporten fra Norsk overvåkningssystem for resistente mikrober (NORM) i samarbeid med meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) og AFA.

Avlagte doktorgrader

Ilya Nikolaevich Zykov

Old antibiotics as alternative treatment options for UTI caused by ESBL-, AmpC- and carbapeneamse-producing Escherichia coli

Disputert:
Juni 2020
Hovedveileder:
Ørjan Samuelsen
Utfyllende informasjon

Den økende forekomsten av antibiotikaresistens og manglende utvikling av nye antibiotika har ført til behov for å re-evaluere bruken av eldre, mindre brukte antibiotika i behandling mot infeksjoner forårsaket av multiresistente bakterier. Disse antibiotikaene ble i hovedsak utviklet i den gyldne perioden for antibiotikautvikling mellom 1950 og 1980 da de fleste av dagens antibiotika ble utviklet. Utfordringen med disse eldre antibiotika er at man mangler oppdatert data i forhold til resistensnivåer mot dagens resistente bakterier samt farmakokinetiske og farmakodynamiske data. PhD prosjektet har fokusert på flere eldre antibiotika inkludert fosfomycin og mecillinam i forhold til behandling av urinveisinfeksjon (UVI) forårsaket av ESBL/karbapenemase-produserende E. coli. Dette er multiresistente bakterier hvor forekomsten øker både internasjonalt og i Norge. Prosjektet har inkludert tre delstudier. Første delstudie fant at en høy andel av norske ESBL-produserende E. coli isolater var følsomme for eldre antibiotika som fosfomycin, mecillinam, temocillin og nitrofurantoin. Dette indikerer at disse kan benyttes som alternativer til bredspektrede antibiotika i behandling av multiresistente E. coli ved ukomplisert UVI. I delstudie to og tre ble de farmakokinetiske og farmakodynamiske egenskapene til fosfomycin og mecillinam studert i en UVI musemodell ved bruk av multiresistente E. coli. Dyreforsøkene ble utført i samarbeid med Statens Serum Institutt i Danmark. For fosfomycin ble det funnet at den optimale farmakokinetiske/farmakodynamiske indeksen basert på konsentrasjon i blodet var Cmax etterfulgt av AUC/MIC(0-72t). Videre fant studien at fosfomycin reduserte antall bakterier i urin, blære og nyrer for alle fosfomycin følsomme multiresistente E. coli isolater. Mecillinam er et mye brukt antibiotikum i Skandinavia, men det foreligger usikkerhet rundt optimal dosering og effekten in vivo mot multiresistente E. coli. Studien viste at mecillinam er et mulig behandlingsalternativ i behandling av UVI forårsaket av multiresistente E. coli, inkludert ESBL og karbapenemase-produserende E. coli. Det ble ikke påvist noen forskjell mellom dagens to doseringsregimer (200 mg TID og 400 mg TID), men det påpekes at videre studier er nødvendige. Oppsummert viste studiene at eldre, relativt lite brukte antibiotika, kan være alternativer til bredspektrede antibiotika i behandling av UVI. Alle studiene ble utført som et PhD prosjekt og inngikk i avhandlingen som ble forsvart i juni 2020. PhD prosjektet ble finansiert med forskningsmidler fra Helse Nord.

Forskningsprosjekter

New targets for prevention and treatment of infections by the Bad Blue ESKAPE bugs - E. faecium and S. aureus

Kristin Hegstad, UNN

Prosjektperiode:
2020 - 2024
Deltakende helseregion:
HN
Evolution and spread of high-level beta-lactam resistance in Haemophilus influenzae

Dagfinn Skaare, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2016 - 2020
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN
Alternative strategies to combat VRE v2

Kristin Hegstad, UNN

Prosjektperiode:
2019 - 2022
Deltakende helseregion:
HN

Internasjonalt samarbeid

A multifaceted approach to multidrug resistance in Haemophilus influenzae

Dagfinn Skaare, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2019 - 2023
Deltakende helseregion:
HSØ HN
Factors contributing to persistent outbreaks of VRE in a Norwegian hospital

Paul Christoffer Lindemann, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2019 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HN
E. coli ST38 OXA-244 utbrudd

Ørjan Samuelsen, UNN

Prosjektperiode:
2020 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HN
Beta-lactamases - a study of inhibitory agents, structural relationships and resistance development

Hanna-Kirsti Schrøder Leiros, UiT Norges arktiske universitet

Prosjektperiode:
2017 - 2022
Deltakende helseregion:
HN

Internasjonalt samarbeid

BATTALION - Battling pandemic multi-drug resistant E. coli infections

Jukka Corander, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2019 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN

Internasjonalt samarbeid

Aminoglykosidresistens i Escherichia coli

Paul Christoffer Lindemann, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2012 - 2021
Deltakende helseregion:
HV HN
Antibiotikaresistens i Tromsøundersøkelsen

Ørjan Samuelsen, UNN

Prosjektperiode:
2015 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN

Internasjonalt samarbeid

The Norwegian Klebsiella pneumoniae study

Iren Høyland Löhr, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2016 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN

Internasjonalt samarbeid

Molecular and epidemiological characterisation of carbapenemase-producing Enterobacteriaceae

Ørjan Samuelsen, UNN

Prosjektperiode:
2017 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Molecular and epidemiological characterisation of carbapenemase-producing Pseudomonas spp

Torunn Annie Pedersen, UNN

Prosjektperiode:
2017 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Molecular and epidemiological characterisation of carbapenemase-producing Acinetobacter spp

Ørjan Samuelsen, UNN

Prosjektperiode:
2017 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Molecular and epidemiological characterisation of linezolid resistant enterococci

Kristin Hegstad, UNN

Prosjektperiode:
2016 - 2021
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Carbapenem resistance in B. fragilis

Tore Taksdal Stubhaug, Nasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2017 - 2021
Deltakende helseregion:
HSØ HN
WGS-based surveillance of carbapenem-resistant and/or colistin resistant Enterobacteriaceae at the EU level

European Centre for Disease Prevention, Internasjonal institusjon

Prosjektperiode:
2017 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN

Internasjonalt samarbeid

The Norwegian VRE study

Kristin Hegstad, UNN

Prosjektperiode:
2018 - 2021
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN
AMR-BRIDGE

Arnfinn Sundsfjord, UiT Norges arktiske universitet

Prosjektperiode:
2020 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
KLEB-GAP - Klebsiella pneumoniae a key driver in the global spread of AMR

Arnfinn Sundsfjord, UiT Norges arktiske universitet

Prosjektperiode:
2019 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HN

Internasjonalt samarbeid

Utfyllende informasjon

K-res driver utstrakt forskningsaktivitet i samarbeid med våre brukere knyttet til det nasjonale oppdraget innenfor antibiotikaresistens og påvisning av antibiotikaresistens. K-res koordinerer eller deltar også i flere nasjonale og internasjonale forskningsnettverk. Herunder kan nevnes at K-res i 2020 koordinerte en studie sammen med 15 av 22 laboratorier som inkluderte innsamling og helgenomsekvensering av >3000 E. coli isolater basert på NORM infrastrukturen. Vitenskapelig publikasjon er innsendt til fagfellevurdert tidsskrift. Videre er K-res nasjonal koordinator for deltakende norske mikrobiologiske laboratorier i et større europeisk studie som inkluderer >30 land ledet av European Centre for Disease Control and Prevention/Folkhälsomyndigheten i Sverige. K-res koordinerer eller er samarbeidspartner i flere nasjonale forskningsnettverk/studier med deltakere fra alle helseregioner som f.eks. The Norwegian VRE study og The Norwegian Klebsiella pneumoniae study samt nasjonale studier på antibiotikaresistens hos de mikrober K-res har referansefunksjon på (f.eks. linezolidresistente enterokokker og karbapenemresistente Gram-negative). I flere av studiene er personell ved K-res biveiledere for PhD studenter i andre helseregioner.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF, ved Avdelingssjef Gunnar Skov Simonsen

Referansegruppen har i 2020 bestått av:
Dag Harald Skutlaberg
Referansegruppens leder (HV)
Anne Cathrine Hollekim
Brukerrepresentant
Dagfinn Skaare
Representant Helse Sør-Øst
Gunnar Skov Simonsen
Andre
Kjersti Wik Larssen
Representant Helse Midt-Norge
Kristoffer Endresen
Representant Helse Nord
Oliver Kacelnik
Andre
Ørjan Samuelsen
Representant for tjenesten

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport, Helse Nord

Personvern  -  Informasjonskapsler