- Kronikk antibiotikaresistens. Nord-Norsk debatt. (Oppslag i media).
Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens
Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens er etablert for å bygge opp og spre kompetanse om påvisning og karakterisering av antibiotikaresistente bakterier.
Hovedaktiviteten i tjenesten er rettet mot leger og bioingeniører i de medisinske mikrobiologiske avdelingene i spesialisthelsetjenesten samt infeksjonsmedisinere og smittevernpersonell.
Tjenesten har som mål å bygge opp kompetanse i alle helseregioner for å sikre bedre kvalitet og at det etableres faglige nettverk som kan videreføre dette arbeidet lokalt.
Tjenesten er lokalisert til Universitetssykehuset Nord-Norge HF, Tromsø.
K-res følger plan for kompetansespredning med definerte tidsavgrensede langsiktige og operasjonelle resultatmål. I 2020 utførte vi vår andre kartlegging av metoder, behov og kompetanse innen påvisning av spesifikke resistensmekanismer gjennom vårt faglige nasjonale nettverk. 20 av totalt 22 laboratorier besvarte kartleggingen som fremhevet utfordringer på noen områder inkludert i forhold til etablering av anbefalte metoder regionalt. Ringtest (nasjonal ekstern kvalitetskontroll) i samarbeid med Folkehelseinstituttet viste også noen utfordringer i forhold til analysering og vurdering av meldepliktige antibiotikaresistente bakterier. Dette illustrerer behovet for kontinuerlig videreutvikling av kompetanse da fagområdet antibiotikaresistens er svært dynamisk med et vedvarende behov for etablering av nye og revidering av eksisterende metoder. Dette behovet må også sees i sammenheng med den raske teknologiske utviklingen innen fagfeltet med nye molekylære/genetiske metoder hvor det er etterspørsel etter uavhengig kompetanse ved implementering av ny teknologi. K-res jobber aktivt med å rette aktivitetene mot disse utfordringene.
Aktiviteter til K-res er godt forankret i spesialisthelsetjenesten og vi samarbeider nært med andre aktører innenfor fagområdet som Arbeidsgruppen for antibiotikaspørsmål og metoder for resistensbestemmelse (AFA) og Norsk overvåkningssystem for resistente mikrober (NORM). Det henvises til vår hjemmeside for nærmere beskrivelse. K-res har også et nært samarbeid med FHI og MSIS i forhold til meldepliktige referanseundersøkelser samt oppgaver opp mot European Centre for Disease Control and Prevention (ECDC) i forbindelse med overvåkning og beredskap. K-res forvalter en sentralisert analyse og sørger for en kostnadseffektiv og geografisk likeverdig spredning av kompetanse. Fordeling av analyser og deltakelse på hospitering følger i hovedtrekk helseforetakenes relative størrelse. K-res har en referansegruppe med representanter fra alle helseforetak og gjennomfører årlige møter. Resultatmålene er mulig å operasjonalisere i forhold til status for laboratorienes kompetanse og implementering av metoder. Avdelingens internt kvalitetssystem og spesifikke kvalitetsindikatorer benyttes for å dokumentere resultatoppnåelse. Resultatoppnåelse måles blant annet gjennom kartlegginger via det faglige nettverket, dialog med referansegruppen, utsendelse av isolater som en del av nasjonal Ringtest, utsendelse av karakteriserte bakteriestammer til etablering av metoder, samt via koordinering/deltakelse i definerte forskningsnettverk/studier hvor norske laboratorier deltar.
Undervisning
- Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
- 141 timer
- Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
- 92 timer
- Flere regioner: Utdanning av annet personell
- 50 timer
- Egen region: Utdanning av helsepersonell
- 252 timer
- Egen region: Utdanning av annet personell
- 340 timer
Personell fra K-res har hatt en bred deltakelse i undervisning og utdanning av helsepersonell og annet personell innenfor fagområdet antibiotikaresistens. Dette inkluderer blant annet arrangering av nasjonalt kurs i antibiotikaresistens for spesialister og spesialistkandidater i mikrobiologi/infeksjonsmedisin og barnesykdommer med 19 deltakere, hospiteringsuke med 11 deltakere fra alle regionale helseforetak samt veiledning av PhD kandidater i spesialisthelsetjenesten i og utenfor (n=5) egen helseregion.
Formidling
- Antibakterielle resistensmekanismer, metoder for påvisning, tolkning og klinisk betydning 2020. (Kurs/seminar).
- Seminar i forskningsnettverket NOR-KLEB-NET (The Norwegian Klebsiella Network), digitalt. (Kurs/seminar).
- AMR Bridge temamøte. (Konferanse).
- AMR Brigde. (Konferanse).
- Hospiteringsuke ved K-res innen praktisk påvisning av antibiotikaresistens. (Veiledning).
- Besvarelse av direkte spørsmål e-post/telefon. (Veiledning).
- Intervju og reportasje Norsk Farmasøytisk Tidsskrift. (Oppslag i media).
- Intervju og reportasje Leger i vitenskapelige stillinger. (Oppslag i media).
- Intervju Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO). (Oppslag i media).
- Nettundervisning medisinsk mikrobiologi. (Digital undervisning).
På grunn av COVID-19 pandemien, ble flere møter/konferanser hvor K-res planla kunnskapsformidling avlyst. K-res har på tross av dette hatt utstrakt aktivitet i forhold til kunnskapsformidling på forskjellige arenaer i 2020. Dette inkluderer arrangering av en av to planlagte fysiske hospiteringsuker med 11 deltagere i 2020, hvor alle helseregionene var representert. Nasjonalt kurs for legers spesialistutdanning ble gjennomført digitalt. Personell fra K-res har videre formidlet kompetanse til forskjellige arbeidsgrupper innen spesialisthelsetjenesten inkludert bioingeniører, smittevernpersonell, leger og molekylærbiologer i forbindelse med veiledning og på digitale arenaer samt gjennom direkte henvendelser.