- Artikkel i VG februar 2020. (Oppslag i media).
- Dagsavisen 12.10.20, Å være pasientens advokat er helt nødvendig. Intervju med Harald Sundby. (Oppslag i media).
- Fri Fagbevegelse 07.10.20, På sitt verste gjør NAV folk syke. Intervju med Harald Sundby. (Oppslag i media).
- Fastlegers rolle i behandling av langvarig smerte. Intervju med Harald Sundby, i smertenettverk.no. (Sosiale media).
Nasjonal kompetansetjeneste for pasienter med sammensatte lidelser
Tjenesten skal bygge opp og spre kompetanse om sammensatte lidelser, dvs. lidelser med vesentlige somatiske symptomer, der psykososiale faktorer er tett vevet sammen og som ikke i tilstrekkelig grad kan forklares av noen anerkjent sykdomsdiagnose.
Tjenesten har som mål å styrke kompetanse mht utredning og behandling av sammensatte symptomlidelser, og utvikle et felles syn på forståelsen, håndteringen og behandlingen av langvarige og sammensatte smertelidelser i hele primær- og spesialisthelsetjenesten og i befolkningen i som helhet.
Tjenestens primære oppgave er å spre kunnskap ut til de andre helseforetakene slik at helseforetakene på sikt kan bygge opp og ivareta kompetanseutvikling på dette fagområdet selv.
Tjenesten er lokalisert til St. Olavs Hospital HF.
Plan for kompetansespredning i kulepunkter: • Bidra til at alle sykehushelseforetak etablerer en tverrfaglig smerteklinikk som kan håndtere og behandle pasienter med langvarige, sammensatte smertetilstander av ukjent årsak på en korrekt måte. Møtene vi hadde fysisk finansiert av pilotprosjektet er fulgt opp med tre video-møter, der 14 smerteklinikker var representert på det siste. På disse møtene har de fire TSSene gått i spissen for at Veileder for organisering og drift for tverrfaglige smerteklinikker skal etterleves. Det har altså dreid seg om et samarbeidsprosjekt med de andre TSSene. • Etablere mestringsorientert, ikke-medikamentell behandling som hovedbehandling til pasienter med langvarige smerter av ukjent årsak • Avvikle opioid-behandling og repeterte invasive behandlings-prosedyrer som en vanlig smertebehandling Mens en del smerteklinikker hovedsakelig gjennomfører utredning, har NKSL også engasjert seg i praktisk behandling. Ved vår tverrfaglige smerteklinikk har vi avviklet sist omtalte behandling fullt og helt og etablert ikke-medikamentell mestringsorientert behandling som hovedbehandling. Mestringsorientert gruppebehandling er solid etablert ved alle fire TSSene gjennom Klinbeforsk-studien.. • Informere alle om at de fleste langvarige smertetilstandene er av ukjent årsak og at det ikke skyldes psykiatrisk sykdom. Det viktigste NKSL har gjort med dette er å benytte ISD-11-chronic primary pain-overskriften i kvalitetsregisteret og i Klinbeforsk-studien.
•Etablere faglige referansegrupper. NKSL har fått store oppdrag og valgt å løse disse ved å bygge og styrke nasjonale nettverk: I oppdragsdokumentet for 2020 fikk NKSL i oppgave av HMN-RHF å koordinere det landsomfattende HOD-oppdraget å "videreutvikle behandlingstilbudet til pasienter med langvarige smerter og utmattelse av uklar årsak". Sammen med de andre TSSene er det etablert et arbeidsutvalg som har hatt fire møter og som innkaller til nasjonale smerteklinikknettverk. Når det gjelder referansegruppe for NKSL har vi foreslått en erstatter for HMN-RHF-representanten. • Delta i forskning og etablering av forskernettverk. NKSL er engasjert i ni forskningsprosjekter og leder åtte av dem. Det viktigste er en Klinbeforsk-stude som det er bygget et forskningsnettverk rundt. Det har vært ti videomøter med flere repr. fra fire smertesentre i 2020. • Bidra i relevant undervisning. Det har vært to nasjonale kurs for leger som skal få spesialitet for kompetanseområde for smertebehandling: Muskel-skjelett-lidelser og Klinisk kommunikasjon. Astrid Woodhouse leder Master i klinisk helsevitenskap ved NTNU, der noen blir master i smerte og palliasjon. Det har i 2020 vært tre emnekurs om langvarig smerte. •Bidra til implementering av nasjonale retningslinjer og kunnskapsbasert praksis. Sammen med de tre andre TSSene vært aktivt med å revidere Veileder for vanedannende legemidler og Veileder for organisering og drift av tverrfaglige smerteklinikker.
Undervisning
- Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
- 140 timer
- Alle regioner: Utdanning av annet personell
- 5 timer
- Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
- 42 timer
- Egen region: Utdanning av helsepersonell
- 42 timer
Startet i 2020 opp "Master i klinisk helsevitenskap" der flere av emnekursene omhandlet langvarige smerter og sammensatte lidelsestilstander. To FALP-møter. Mye av den nasjonale undervisningen bidrar til nasjonal kompetansespredning, slik som to kliniske emnekurs hver med ca 50 deltakere: Muskel-skjelett-lidelser og Klinisk kommunikasjon, som er obligatoriske for legenes Kompetanseområde i smertemedisin. Dessuten to-dagers kurs/konferanse med 105 deltakere for ansatte på de 15 smerteklinikkene i landet. Det er utviklet kompetanse innenfor mestringsorientert oppfølging som alternativ til opioider, ved at det har vært kurs og opplæring i dette. Våre tre psykologspesialister har undervist mye om dette nasjonalt og har vært med å bygge opp spesialiteten Helsepsykologi.
Klinisk aktivitet
Ansatte betalt av NKSL-midler: Heidi Haagenstad, registerkoordinator, 100% Aleksandra Szczpanek 50%, prosjektkoordinator, 50% Harald Sundby, spesialist i allmennmedisin, 30% Karen Hara, overlege, førsteamanuensis, 20% Astrid Woodhouse, manuell fysioterapeut, førsteamanuensis, 20% Mona Stedenfeldt, fysioterapeut, førsteamanuensis, 20% Tormod Landmark, psykologspesialist, førsteamanuensis, 10% Heidi Trydal, psykologspesialist, 20%
Formidling
- Kronikk i Adresseavisen 27.03.20, vi må støtte og spille fastlegene gode. Sundby m.fl. (Oppslag i media).
- Nettverk vokser med videomøter, samarbeidsmøter for smerte- og avhengighetsmedisin. Artikkel i smertenettverk.no juni 2020. (Oppslag i media).
- Glad flere fysioterapeuter og fastleger skal samhandle. Artikkel i Fysioterapeuten.no med Astrid Woodhouse juli 2020. (Oppslag i media).
- Fysioterapeuten.no oktober 2020, Ønsker at fysioterapeuter skal få en sentral rolle i pakkeforløp. Astrid Woodhouse. (Oppslag i media).
- Fysioterapeuten.no artikkel februar 2021 Langvarige smerter; valider pasienten og jobb mestringsbasert. Astrid Woodhouse. (Oppslag i media).
- Koronaerfaringer fra en smertepoliklinikk. Artikkel i smertenettverk.no sommeren 2020. (Sosiale media).
- Langvarig smerte får eget pakkeforløp. Artikkel i smertenettverk.no oktober 2020. (Sosiale media).
Kvalitetsverktøy
- Deltatt i revidering av Veileder for organisering og drift av tverrfaglige smerteklinikker, 2020, Ny retningslinje
- Deltatt i arbeidet med Veileder for vanedannende ledemidler, 2020, Ny retningslinje
- Det nasjonalt breddede registeret for smerteklinikker NOKSmerte, 2020, Nytt register
NOKSmetre: I tre år har St. Olav, HUS og UNN pilotert hvert sitt likte kvalitetsregister oppbygd på CheckWare og OUS det samme på et lignede register. I 2019 bygde vi på grunnlag av det på en Hemit-plattform det mye bedre kvalitetsregister NOKsmerte. Publiserte på grunnlag av CheckWare tre artikler. Se ref. 2019 samt Stedenfeldt M, Kvarstein G, Nilsen TIL, Schjødt B, Borchgrevink PC, Halsteinli V: Pre-consultation biopsychosocial data from patients admitted for management at pain centers in Norway. Scand J Pain jan. 2020 OM BRUK AV ÅRLIGE, FASTE MIDLER: NKSL er knyttet til Avdeling for smerte og sammensatte lidelser og ledes av avdelingssjefen som er overlege og professor. NKSL drev de åtte første år, før vi fikk tilskudd, begrenset kompetanseutvikling uten finansiering. Midlene ble i 2019 brukt til 100% registerkoordinator, 50% administrasjonskonsulent, 30% spesialist i allmennmedisin, 20% spesialist i trygdemedisin, tilsammen 40% for tre fysioterapeuter, 40% for to psykologspesialister og en 20% spesialsykepleier. Fire av disse er førsteamanuenser. Nettverksmøter i 2020: Norsk smertesenternettverk: 23.01.20, 20.03.20, 04.05.20. Nasjonalt fagnettverk smerte/rusmedisin: 19.03.20, 11.06.20, 07.09.20. Nasjonalt fagnettverk for langvarig utmattelse av uklar årsak: 09.03.20.og to ganger til i 2020