Loader

Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine

Tjenesten skal bygge opp og spre kompetanse om utredning og behandling av ulike former for hodepine. Målgruppen er helsepersonell i spesialist- og primærhelsetjenesten, pasienter og befolkningen generelt.

Tjenesten driver forskning og deltar i forskningsnettverk. Tjenesten skal bidra til implementering av kunnskapsbasert praksis og at det etableres standardiserte forløp for utredning og behandling av hodepine.

Tjenesten har som mål å bygge opp kompetanse i alle helseregioner slik at det etableres faglige nettverk som på sikt kan overta og videreføre dette arbeidet lokalt.

Tjenesten er lokalisert til St. Olavs Hospital HF.

Oppgaver og resultat
Nasjonal Kompetansetjeneste for Hodepine har stor aktivitet i forhold til at den kun har to ansatte ( en sykepleier og en lege). Hodepine er imidlertid et så omfattende felt at det gjenstår mye arbeid. Kompetansetjenesten har jobbet både mot og med pasienter (via Hodepine Norge) både med formidling, kunnskapsinnhenting og forskning. Kliniske studier gir stor ekstraverdi ved kompetanseutveksling og vi drifter en rekke kliniske studier med et tosifret antall deltagende senter i Norge. Basert på veilederen har NKH hatt 4 konkrete resultatmål: 1. Etablering av faglige nettverk av nevrologspeialister og sykepleiere med ansvar for utredning og behandling. 2. Videreutvikling av felles faglige retningslinjer for utredning og behandling av hodepiner. 3. Opprettelse av et nasjonalt kvalitetsregister for alvorlige hodepiner. 4. Kurs, veiledning og rådgivningsvirksomhet. Som angitt i Aktivitets-seksjonen mener vi å ha hatt god aktivitet på alle disse resultatmålene i 2022.

Det er gjort et betydelig arbeid for å spre kompetanse, både i form av nasjonale kurs og konferanser, KUPP arbeidet, nettverksbygging, nye veiledere osv. Men vi ser at det dessverre er et så stort fagfelt at mye er ugjort. Spesielt er det svært lite aktivitet i forhold til barn og unge. Her har vi jobbet med en barnelege på Ullevål for å få til et nettverk blant pediatere og også spesielt øke kompetansen blant helsesøstre i Norge. Men tiden har dessverre ikke strukket til for å få fulgt opp dette godt nok.

Referansegruppa har lenge vært kjernen i det faglige nettverket i Norge, og bidrar godt hele året gjennom i epostdiskusjoner om ulike saker. Vi har stor nytte av at vi også har en representant for allmennmedisin og en for avtalespesialister i nevrologi, da dette er arenaer utenfor sykehusavdelingene som har spesielt mange hodepinepasienter. I tillegg til referansegruppa bruker vi et panel på 5-10 leger fra hele landet når vi skal få innspill når vi oppdaterer våre retningslinjer eller lager nye slike, og når vi skal gi innspill til myndigheter i faglige spørsmål. I tillegg er representanten fra brukerorganisasjonen, Hodepine Norge helt sentral i samarbeidet. NKH har også hatt et godt samarbeid med NorHEAD, som er et rent forskningssenter. NKH bidrar derfor spesielt i forhold til implementering av forskningsresultater mot klinikken.

Betydning for pasient og tjeneste

NKH har hatt et godt og tett samarbeid med pasientorganisasjonen, Hodepine Norge i hele 2022. Vi har samarbeid på flere områder. 1. Kommunikasjon: Vi deler og videreformidler informasjon i sosiale medier og nettsider. NKH skriver om vitenskapelige resultater til forståelig språk, som formidles videre. 2. Behov: NKH har hatt møter med Hodepine Norge for kartlegging av brukerbehov. Dvs hvilke a) kliniske behov b) forskningsmessige behov som eksisterer. Dette har konkret resultert i at NKH jobber med effektivisering av logistikken rundt behandling av pasienter med hodepine. I tillegg planlagt studier i 2023 som er direkte resultat av varslet behov fra brukergruppen. 3. Hjemmebasert oppfølging: NKH jobber med kontinuerlig utvikling av hodepinedagboken BrainTwin som i dag har 25 000 brukere. 4. Vi har bidratt til planlegging av et større nasjonal møte for pasienter, pårørende og almenheten som skal gjennomføres i 2023. NKH har også bidratt med kompetanse til helsetjenesten. 1. Det er i 2022 gitt kompetansebidrag til Helseforetak, Helsedirektorat, Legemiddelverk, Kontor for utenlandsbehandling og enkeltleger i primær- og spesialisthelsetjenesten. 2. NKH har arrangert Trondheimskonferansen. Vi har laget et helt nytt 2-dagers kurs for almenpraktikere som skal gjennomføres på to nasjonale kongresser i 2023 (Oppdalskonferansen + Nidaroskongressen). Vi har samarbeidet med RELIS om KUPP- kampanjen hvor alle fastleger får tilbud om fysisk besøk med oppdatert informasjon om hodepinebeh.

Kvalitet på behandlingsresultatene - overvåking og formidling

1. NKH har bidratt til opprettelsen av og det faglige innholdet i et nytt Nasjonalt Kvalitetsregister for alvorlige hodepine. Dette er nå godkjent og har i 2022 arbeidet med å få selve registeret opp å gå, samt opprettelse av registerkontakter på alle de nevrologiske sykehusene i landet. Det er også dannet en referansegruppe for registeret. 2. NKH har en symbiose med det nyopprettede Norsk Senter for Hodepineforskning (NorHEAD), hvor NKH har hatt som oppgave å bidra til implementering av forskningsresultater i klinisk praksis via oppdatering av guidelines samt konsensus i nettverket. Dette bidrar til ensartet praksis nasjonalt. NKH har jobbet med opprettelsen av en større database som skal kombinere data fra Nasjonale Helseregister, samt pasientrapporterte data fra pasientens hodepinedagbøker. Dette vil gi en helt unik mulighet til å vurdere alt fra diagnosesetting til legemiddelbruk fra hele landet. Det er til nå laget med kodebok med 10 000 identifiserte variabler. 3.NKH arrangerte Trondheimkonferansen med over 100 fysisk deltagende helsepersonell fra hele landet. Dette var en klinisk rettet konferanse hvor halvparten av tiden var satt av til presentasjoner og halvparten til diskusjoner. Dette medfører at klinisk praksis blir diskutert og korrigert på en veldig effektiv og god måte.

Likeverdig tilgang for pasienter fra alle regioner

NKH har konkret jobbet for å få økt antall hodepinesykepleiere og nevrologer med hodepineinteresse på alle nevrologiske avdelinger. Dette gjøres blant annet ved å bidra til gode kliniske behandlingsstudier hvor klinikk og forskning går som hånd i hanske. Dette har vist seg som et effektivt tiltak for å øke interessen og dermed tilbudet for behandling på de ulike stedene i landet. Det nye hodepineregisteret vil også bidra mot dette målet. NKH har også bidratt til KUPP kampanjen, hvor det er laget en utdanningsopplegg med brosjyre samt besøk på alle almenlegekontor i landet. Her vil primærlegene få helt oppdatert informasjon om medikamentell og ikke-medikamentell behandling av hodepine, samt hva som forventes utført av tiltak i førstelinjetjenesten før viderehenvisning til spesialisthelsetjenesten. Dette vil bidra til mer ensartet behandling av hodepinepasieter over hele landet.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
21 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
4 timer
Egen region: Utdanning av annet personell
2 timer

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Telefon og brev til pasienter og pårørende. (Veiledning).
  • Nettavisen vi.no: "Mange har aldri fått diagnosen og lider i stillhet: Migrene-hjelpen mange aldri får". (Oppslag i media).
  • 755 internasjonale og 9 nasjonale nyhetsoppslag ifbm ny oversiktstudie på forekomst av hodepine globalt (bl.a. i The Guardian). (Oppslag i media).
  • Nettsak i vi.no og kk.no: "Du kan ikke bare skylde på rødvinen eller sjokoladen". (Oppslag i media).
  • MigreneNytt magasin + undervisningsvideoer. (Oppslag i media).
  • Tidskriftet Søvn: "Søvn og migrene" - populærvitenskapelig bidrag. (Oppslag i media).
  • Hodepinenorge.no: "Hvordan er det å leve med kronisk klasehodepine?" Omtale av studentopppgave. (Oppslag i media).
  • NHI.no: "Hva skjer ved et migreneanfall". (Digital undervisning).
  • Nevrolog Tore Meisingset forteller om hodepineforskning på Snap-Chat kontoen @hodepinedagbok. (Sosiale media).
  • Hodepineforsker Lise Rystad Øie snapper fra NorHEAD-åpningen på @Hodepinedagbok. (Sosiale media).
Pasienter og pårørende - flere regioner
  • Personskadeforbundet.no: "Post commotio symptomer handler sjelden om en skadet hjerne". (Oppslag i media).
Allmennheten - alle regioner
  • Stand under Arendalsuka 2022: NorHEAD og hodepine som folkehelseutfordring. (Konferanse).
  • Offisiell åpningsmarkering for NorHEAD 1. september 2022. (Konferanse).
  • nrk.no: "Stor migreneforskning gir håp og etterlengtede svar". (Oppslag i media).
  • Førstesideoppslag, VG: "Ny migrene-forskning gir håp - For noen blir sykdommen invalidiserende". (Oppslag i media).
  • Nettavisen vi.no: "Håper blodtrykksmedisin skal hjelpe mange med hodepineplager". (Oppslag i media).
  • Forskning.no:"De med kronisk migrene tvinges til å ta pause fra effektiv medisin. Men hvordan virker egentlig de dyre sprøytene?. (Oppslag i media).
  • Sciencenorway.no: "Patients are being forced to take regular breaks from effective migraine medicine......". (Oppslag i media).
  • nrk.no: "Ny studie viser at omtrent halve kloden sliter med plagsom lidelse". (Oppslag i media).
  • nrk.no: "Kenneth sliter med intens hodepine – nytt forskningssenter gir håp". (Oppslag i media).
  • NRK P1 Radio (Dagens): Radioinnslag om åpning av NorHEAD og intervju med Erling Tronvik. (Oppslag i media).
  • Teknisk Ukeblad: "Norsk app kan gi midre migreneplager". (Oppslag i media).
  • Lommelegen.no: "Trigeminusnevralgi: Beatrice har en usynlig sykdom som gir sterke smerter i ansiktet". (Oppslag i media).
Allmennheten - flere regioner
  • Lokale nettaviser (Nidaros, Tidens krav, Haugesund avis og Lofotposten): "Hege 43 og ilde 50 har ekstreme smerter daglig". (Oppslag i media).
  • Fædrelandsvennen: "En svipptur rundt på Arendalsuka: Fra hodepine til pukkellaks". (Oppslag i media).
Allmennheten - egen region
  • Panelsamtale under NTNUs Kunnskapsfestival "Hyfer": Hjernehelse: Seaside chat med NorHEAD and Kavli. (Konferanse).
  • TV-innslag NRK Midt-Nytt: "Hodepinestudie fra NTNU". (Oppslag i media).
  • Nettsak på Næringsforeningen i Trondheimsregionen: "Kvart milliard til hodepineforskning". (Oppslag i media).
  • Midtnytt - Distriktsnyheter NRK TV: "Norsk senter for hodepineforskning åpner". (Oppslag i media).
  • Nidaros.no: "Nytt forskningsenter mot migrene". (Oppslag i media).
  • Adresseavisen: "Et alvorlig hodebry for hele samfunnet". (Oppslag i media).
  • Nidaros.no: "Halvparten av unge kvinner sliter med hodepine eller migrene". (Oppslag i media).
  • Adresseavisen og MN24.no: "Hele familien har samme lidelse - kjenner sønnens smerte". (Oppslag i media).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Arrangør av Trondheimskonferansen 2022 - for helseperonell med interesse for hodepinesykdommer. (Konferanse).
  • Tidsskriftet.no "Monrad Krohns pris til Lars Jacob Stovner". (Oppslag i media).
  • Sykepleien.no: "På sykepleierjakt i Arendal" - intervju med hodepinesykepleier. (Oppslag i media).
  • Dagens Medisin: "Norsk senter for hodepineforskning åpnet: – Fremdeles svært mange som ikke får tilstrekkelig hjelp". (Oppslag i media).
  • MigreneNytt - Videoer for helsepersonell. (Digital undervisning).

Kvalitetsverktøy

  • Norsk elektronisk legehåndbok - oppdatering, 2022, Ny retningslinje
  • NevroNEL - oppdatering av retningslinjer, 2022, Ny retningslinje
  • Riktigere bruk av legemidler mot migrene (KUPP), 2022, Ny retningslinje
  • Norsk kvalitetsregister for alvorlige primære hodepiner, 2022, Nytt register
Forskning

Vitenskapelige artikler

Hara S, Andresen H, Solheim O, Carlsen Sm, Sundstrøm T, Lønne G, Lønne VV, Taraldsen K, Tronvik EA, Øie LR, Gulati AM, Sagberg LM, Jakola AS, Solberg TK, Nygaard ØP, Salvesen ØO, Gulati S

Effect of Spinal Cord Burst Stimulation vs Placebo Stimulation on Disability in Patients With Chronic Radicular Pain After Lumbar Spine Surgery: A Randomized Clinical Trial.

JAMA 2022 Oct 18;328(15):1506.

PMID:
36255427
Holmberg ST, Gulati AM, Johansen TO, Salvesen ØO, Lønne VV, Solberg TK, Tronvik EA, Nygaard ØP, Gulati S

Surgery for degenerative cervical myelopathy in patients with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis: a nationwide registry-based study with patient-reported outcomes.

Acta Neurochir (Wien) 2022 Dec;164(12):3165. Epub 2022 okt 15

PMID:
36241742
Stubberud A, Gray R, Tronvik E, Matharu M, Nachev P

Machine prescription for chronic migraine.

Brain Commun 2022;4(3):fcac059. Epub 2022 mar 10

PMID:
35528230
Mykland MS, Uglem M, Neverdahl JP, Øie LR, Meisingset TW, Dodick DW, Tronvik E, Engstrøm M, Sand T, Omland PM

Sleep restriction alters cortical inhibition in migraine: A transcranial magnetic stimulation study.

Clin Neurophysiol 2022 Jul;139():28. Epub 2022 apr 20

PMID:
35490438
Stovner Lj, Hagen K, Tronvik E, Bruvik Gravdahl G, Burstein R, Dodick DW

FollowTheSutures: Piloting a new way to administer onabotulinumtoxinA for chronic migraine.

Cephalalgia 2022 Jun;42(7):590. Epub 2022 feb 15

PMID:
35166150
Giri S, Tronvik EA, Hagen K

The bidirectional temporal relationship between headache and affective disorders: longitudinal data from the HUNT studies.

J Headache Pain 2022 Jan 21;23(1):14. Epub 2022 jan 21

PMID:
35062883
Neverdahl JP, Uglem M, Matre D, Hansen JO, Engstrøm M, Tronvik E, Stovner Lj, Sand T, Omland PM

Pain thresholds and suprathreshold pain after sleep restriction in migraine - A blinded crossover study.

Cephalalgia 2022 May;42(6):466. Epub 2021 nov 17

PMID:
34786965
Bahrami S, Hindley G, Winsvold BS, O'Connell KS, Frei O, Shadrin A, Cheng W, Bettella F, Rødevand L, Odegaard KJ, Fan CC, Pirinen MJ, Hautakangas HM, , Dale AM, Djurovic S, Smeland OB, Andreassen OA

Dissecting the shared genetic basis of migraine and mental disorders using novel statistical tools.

Brain 2022 Mar 29;145(1):142.

PMID:
34273149
Stovner Lj, Fredriksen T, Sand T

Obituary for Ottar Sjaastad, founding editor of Cephalalgia.

Cephalalgia 2022 Dec;42(14):1447.

PMID:
36416058
Steiner TJ, Birbeck GL, Jensen RH, Martelletti P, Stovner Lj, Uluduz D, Leonardi M, Olesen J, Katsarava Z

The Global Campaign turns 18: a brief review of its activities and achievements.

J Headache Pain 2022 Apr 21;23(1):49. Epub 2022 apr 21

PMID:
35448941
Stovner Lj, Hagen K, Linde M, Steiner TJ

The global prevalence of headache: an update, with analysis of the influences of methodological factors on prevalence estimates.

J Headache Pain 2022 Apr 12;23(1):34. Epub 2022 apr 12

PMID:
35410119
Rolland JP, Myrberget MA, Meisingset TW

Erratum to "The Assistive Device Situation for ALS Patients in Norway".

Occup Ther Int 2022;2022():9807421. Epub 2022 okt 25

PMID:
36381268

Forskningsprosjekter

popHEAD

Bendik Kristoffer Slagsvold Winsvold, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2022 - 2025
Deltakende helseregion:
HSØ HMN
Primary headaches and cardiovascular disorders

Samita Giri, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2022 - 2024
Deltakende helseregion:
HMN
Brain MRS Headache

Tore Wergeland Meisingset, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2022 - 2030
Deltakende helseregion:
HMN
Forecasting migraine

Anker Stubberud, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2022 - 2027
Deltakende helseregion:
HV HMN

Internasjonalt samarbeid

MiHEAD

Anker Stubberud, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2022 - 2027
Deltakende helseregion:
HV HMN

Internasjonalt samarbeid

CovaxHead

Anne Hege Aamodt, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2021 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN

Internasjonalt samarbeid

BioCer pilot study

Tore Wergeland Meisingset, St. Olavs Hospital HF

Prosjektperiode:
2021 - 2022
Deltakende helseregion:
HV HSØ HMN
Forecasting post-concussion symptoms

Alexander Olsen, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2021 - 2027
Deltakende helseregion:
HMN

Internasjonalt samarbeid

Migraine aura application

Erling Andreas Tronvik, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2021 - 2027
Deltakende helseregion:
HMN

Internasjonalt samarbeid

Aura Iconography project

Erling Andreas Tronvik, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2020 - 2024
Deltakende helseregion:
HMN

Internasjonalt samarbeid

DBS clue 7T MR

Tore Wergeland Meisingset, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2022 - 2028
Deltakende helseregion:
HMN
HeadMap

Tore Wergeland Meisingset, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2021 - 2025
Deltakende helseregion:
HMN
MigriNor

Tore Wergeland Meisingset, St. Olavs Hospital HF

Prosjektperiode:
2021 - 2023
Deltakende helseregion:
HMN
Home-based biofeedback in post-traumatic headache

Alexander Olsen, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2022 - 2027
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Digital symptom mapping in Post-traumatic headache

Alexander Olsen, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2021 - 2027
Deltakende helseregion:
HV HMN
Biofeedback in Tension type headache

Kristina Devik, Helse Nord-Trøndelag HF

Prosjektperiode:
2022 - 2027
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
BACT

devik kristina, Helse Nord-Trøndelag HF

Prosjektperiode:
2021 - 2027
Deltakende helseregion:
HV HMN
BASIC study

Erling Andreas Tronvik, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2019 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN

Internasjonalt samarbeid

Anvendelse av MultiGuide i behandling av kroniske ansiktssmerter

Erling Andreas Tronvik, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2016 - 2022
Deltakende helseregion:
HMN
HardShip database

Andreas Kattem Husøy, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2022 - 2030
Deltakende helseregion:
HMN

Internasjonalt samarbeid

Migfys

Trond Sand, St. Olavs Hospital HF

Prosjektperiode:
2012 - 2025
Deltakende helseregion:
HMN
The Head-MR7 registry

Tore Wergeland Meisingset, St. Olavs Hospital HF

Prosjektperiode:
2021 - 2030
Deltakende helseregion:
HMN
BioCer (EU prosjekt)

Tore Wergeland Meisingset, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2021 - 2023
Deltakende helseregion:
HSØ HMN

Internasjonalt samarbeid

OptMig

Erling Andreas Tronvik, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2018 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN

Internasjonalt samarbeid

CPAP i behandling av kronisk klasehodepine

Gøril Bruvik Gravdahl, St. Olavs Hospital HF

Prosjektperiode:
2018 - 2022
Deltakende helseregion:
HMN
Follow the sutures

Lars Jacob Stovner, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2018 - 2022
Deltakende helseregion:
HMN

Internasjonalt samarbeid

Hodepine i HUNT

Knut Hagen, NTNU Trondheim

Prosjektperiode:
2012 - 2025
Deltakende helseregion:
HMN
Braincool

Erling Andreas Tronvik, St. Olavs Hospital HF

Prosjektperiode:
2019 - 2022
Deltakende helseregion:
HMN

Internasjonalt samarbeid

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved St. Olavs Hospital HF, ved Klinikksjef Geir Bråthen

Referansegruppen har i 2022 bestått av:
Julie Sønnervik
Referansegruppens leder (HV)
Alstadhaug Karl Bjørnar
Representant Helse Nord
Espen Saxhaug Kristoffersen
Andre
John-Anker Zwart
Representant Helse Sør-Øst
Laila Mathisen
Brukerrepresentant
Lars Stovner
Representant Helse Midt-Norge
Marte Bjørk
Representant Helse Vest

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler