- Undervisning for brukerrepresentanter Norsk Revmatikerforbund. (Kurs/seminar).
Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer
Tjenesten skal bygge opp og spre kompetanse om svangerskap og revmatiske sykdommer. Dette gjøres ved utdanning av helsepersonell, undervisning av pasienter og pårørende og andre tjenesteytere. Tjenesten gir også råd og veiledning i kliniske problemstillinger.
Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer (NKSR) skal inneha og formidle oppdatert kompetanse om tiden før -, under- og etter svangerskap ved alle revmatiske sykdommer.
Tjenestens primære oppgave er å spre kunnskap ut til de andre helseforetakene slik at pasientene sikres likeverdig tilgang til kompetanse og at helseforetakene kan bygge opp og ivareta kompetanseutvikling på dette fagområdet selv.
Tjenesten er lokalisert til St. Olavs Hospital HF.
RevNatus brukes til overvåkning av behandlingsresultat. NKSR jobbet i 2022 med resultater fra det landsdekkende kvalitetsregisteret RevNatus og vært målrettet med utadrettet aktivitet for enheter som har lav registeraktivitet. I 2022 hadde vi gjennom RevNatus fokus på: 1. Prosessindikator: Andel av SLE pasienter som bruker hydroksyklorokin i alle trimester skal være minst 80%. 2022: 92 %. 2. Prosessindikator: Kompletthet på målt CRP. Høy måloppnåelse er = 90 % kompletthet på kontrollert CRP. 2022: 86 % 3. Strukturindikator: Minst 80 % av alle gravid skal svare at de har mottatt rådgivning om svangerskap ved sin diagnose. 2022: 84 % 4. Fokusområde: Kompletthet på diagnose- og klassifikasjonskriterier. 2022: 98 % Tall fra kvalitetsregisteret RevNatus viser normal registeraktivitet i 2022 i alle de regionale helseforetakene.
Vi har et tett samarbeid med pasientorganisasjonene Norsk Revmatikerforbund og Spondyloartrittforbundet. NKSR har formelt tilknyttet seg to brukere som deltar aktivt i arbeidet med prosjekter og planlegging av aktiviteter. Referansegruppa til tjenesten har hatt ett digitalt møte i 2022. Referansegruppa godkjenner årlig plan for kompetansespredning. Fagrådet til RevNatus er tverrfaglig sammensatt og vurderer, godkjenner og initierer forskningsprosjekter. NKSR samarbeider med de nasjonale kvalitetsregistrene i revmatologi (NorVas og NorArtritt) om arbeidet med- og videreutvikling av kvalitetsregistre. Vi arrangerer et årlig nasjonalt brukermøte i samarbeid med de andre registrene. Tjenesten har initiert et samarbeid med fagpersoner med tverrfaglig forskerkompetanse. For beskrivelse av internasjonalt samarbeid se under "forskning".
Betydning for pasient og tjeneste
Kompetansetjenesten har drevet stor grad av utadrettet virksomhet, og hatt et tett samarbeid med brukerorganisasjoner. Tjenesten har utviklet "Veileder i svangerskap og revmatiske sykdommer", e-læringskurs for helsepersonell, kvalitetsregisteret RevNatus og bidratt med kvalitetsforbedring, forskning og fagutvikling både nasjonalt og internasjonalt. Anbefalinger for oppfølging og behandling av pasientgruppen er utarbeidet i samarbeid med norsk gynekologisk forening.
Kvalitet på behandlingsresultatene - overvåking og formidling
Kompetansetjenesten benytter kvalitetsregisteret RevNatus til å overvåke kvalitet på behandling og oppfølging. Formålet med registeret er å sikre kvalitet og enhetlig behandling og oppfølging av pasienter med inflammatoriske revmatiske sykdommer som planlegger svangerskap eller er gravide. Der er 19 enheter fordelt på alle regionale helseforetak som registrerer oppfølging og kontroll av pasienter i RevNatus. Det har vært normal registeraktivitet i 2022 i alle de regionale helseforetakene. Alle de 19 registrerende enhetene får rapporter minimum to ganger hvert år på sine data i registeret. I rapportene er det fokus på kvalitetsindikatorer, kvalitetsforbedringsområder, innregistreringsaktivitet, kompletthet og validitet av data.
Likeverdig tilgang for pasienter fra alle regioner
Fordelingen av henvendelser på telefon og e.post: Helse Sør-Øst: 53 %, Helse Vest: 21 %, Helse Nord: 14 % og Helse Midt-Norge:12 %. Fordelingen er representativ for befolkningsgrunnlaget i de ulike RHF. Alle digitale ressurser (veileder, SOME, pasientinformasjon, podkast og hjemmesider) fra tjenesten er tilgjengelige for alle regioner. Kompetansetjenesten har en telefontjeneste for pasienter og helsepersonell som er åpne hver dag. Denne er åpen for alle regioner.
Undervisning
- Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
- 9 timer
- Egen region: Utdanning av helsepersonell
- 12 timer
Det er undervist ved spesialistutdanning for revmatologer, for medisinstudenter og for sykepleierstudenter.
Formidling
- LMS-kurs Meråker kurbad. (Kurs/seminar).
- Podkast REVMAMAS - Klar, ferdig, gå!. (Sosiale media).
- Podkast REVMAMAS - Normal, sterk og forberedt!. (Sosiale media).
- Podkast REVMAMAS - REVMAMAS deler erfaringer!. (Sosiale media).
- Podkast REVMAMAS - Energi, prioritering og småbarnsliv!. (Sosiale media).
- Podkast REVMAMAS - Snakk sammen!. (Sosiale media).
- Podkast REVMAMAS - REVPAPAS, oss også!. (Sosiale media).
- Undervisning om svangerskap og revmatiske sykdommer for tverrfagligpersonell. Oslo universitetssyhehus. (Kurs/seminar).
- Undervisning om svangerskap og revmatiske sykdommer for tverrfagligpersonell. Haukeland universitetssjukehus. (Kurs/seminar).
- Julemøte Norsk revmatologisk forening, 2 foredrag. (Kurs/seminar).
- Biveileder 2 PhD-kandidater. (Veiledning).
- Artikkel om biobank RevNatus i "Revmatologen". (Oppslag i media).
- Undervisning om svangerskap og revmatiske sykdommer for tverrfagligpersonell. Diakonhjemmet sykehus. (Digital undervisning).
- Undervisning om svangerskap og revmatiske sykdommer for tverrfagligpersonell. Førde sentralsjukehus. (Digital undervisning).
- Undervisning om svangerskap og revmatiske sykdommer for tverrfagligpersonell. Sykehuset Levanger. (Digital undervisning).
- Spørretime RevNatus, gjennomført to ganger. (Digital undervisning).
- Undervisning RevNatus, Sørlandet sykehus. (Digital undervisning).
- Undervisningsmøte UCB, biologisk behandling og svangerskap. (Digital undervisning).
- Deltaker i diskusjonspanel, RheumaPreg. (Digital undervisning).
- Forelesning ved internasjonalt webinar, University of Cambridge. "RevNatus experience in clinical setting". (Digital undervisning).
- Hovedveileder 1 PhD-kandidat. (Veiledning).
- Internundervisning St. Olavs hospital og Ålesund Sjukehus, 6 undervisninger. (Kurs/seminar).
- Veiledning av 7 medisinstudenter, hovedoppgaver. (Veiledning).
- Hovedveileder av 1 postdoc. (Veiledning).
- Hopitanter fra Sykehuset Levanger og Ålesund sjukehus. (Veiledning).
Kvalitetsverktøy
Veilederen i "Svangerskap og revmatiske sykdommer" revideres jevnlig, og i 2022 har arbeidet med en egen pasientmodul i veilederen startet. Det er gjennomført en større revisjon av kvalitetsregisteret RevNatus i 2022 etter arbeid i EuNep (European network of pregnancy registrers) samt systematisk gjennomgang med fagrådet til RevNatus. Tall fra RevNatus viser at pasientgruppen er ivaretatt og registeraktiviteten er opprettholdt på samme nivå som tidligere år.