Loader

Regionsenter for Habiliteringstjenesten for barn og unge (RHABU)

Tjenesten skal bidra til god kvalitet og større likeverdighet i habiliteringstilbudet til barn og unge i regionen gjennom formidling av kunnskap og oppbygging av kompetanse. Målet er å bidra til kunnskapsbaserte tjenester bygget på forskning, klinisk erfaring og brukerkunnskap. 

Målgruppen for tjenesten er primært ansatte i spesialisthelsetjenesten som jobber i habiliteringstjenestene for barn og unge (HABU).

Tjenesten skal særskilt utvikle kurs- og utdanningstilbud, utvikle og støtte faglige nettverk i regionen, spre informasjon om aktuell fagutvikling og forskning, utarbeide og implementere faglige retningslinjer, og forbedre informasjonen om habiliteringstilbudet i regionen gjennom utvikling av en nettbasert informasjon- og veiviserfunksjon.

 

Oppgaver og resultat
KUNNSKAPSBASERT PRAKSIS OG FAGLIGE RETNINGSLINJER: 1:Behandlingslinje for utredning og behandling av utfordrende atferd hos barn og unge er utarbeidet og arbeidet med kompetanseheving og implementering er påbegynt for å bidra til mer likeverdige tjenester av god kvalitet 2:Bidratt i pågående arbeid med en faglig retningslinje for oppfølging av personer med cerebral parese. Arbeidet fortsetter i 2023 3: I samarbeid med RBUP utgitt en rapport med faglige anbefalinger for utredning og behandling av psykiske lidelser hos barn og unge med utviklingshemming og/eller autisme. Kompetanseheving er planlagt og skal gjennomføres i 2023 4:Samarbeid med tilsvarende kompetansetjenester i Helse Midt-Norge og Helse Vest for å holde oppdatert en emneside om habilitering på nettsiden til Helsebiblioteket. VIRKSOMHETSDATA OG KVALITETSINDIKATORER: 1:Laget oversikt over stillinger ved HABU 2: Bistått HSØ i utvikling av en nettside om pasientaktivitet ved HABU basert på tall fra Norsk pasientregister.

KOMPETANSESPREDNING: Det er gjennomført ulike tiltak (undervisning, kurs og webinar, dialogmøter, faglige retningslinjer etc) for å heve kompetanse og bidra til større likhet i tjenestetilbudet innenfor følgende prioriterte områder: 1. Psykisk helse 2. Utfordrende atferd 3.Psykisk utviklingshemming 4.Barn og unges rett til informasjon og medvirkning 5.Barnepalliasjon 6.Kontorfaglig kompetanse og praksis 7. Ervervet hjerneskade hos barn og unge Viser til årsplan på nettsiden til RHABU for nærmere informasjon. PASIENTINFORMASJON: 1.Informasjonen om habiliteringstilbud på nettsiden til Regional Koordinerende Enhet oppdateres ved behov. 2. Tekster om ulike funksjonsnedsettelser på Helsenorge.no oppdateres ved behov. 3. Informasjonsmateriell og samtaleverktøy om utviklingshemming er blitt oversatt til flere ulike språk

SAMARBEIDER MED OG DELTAKELSE I UTVALG 1.Styringsgruppe og referansegruppe for RHABU: ledere og tverrfaglig personell ved hvert HF i regionen, OsloMet, RBUP og brukerrepresentanter. 2. Regionale fagnettverk for ansatte i HABU: Nettverk for psykologer, sosionomer, sykepleiere, leger, ledere, alternativ og supplerende kommunikasjon, flerkulturelt nettverk, fagnettverk barn og unge med ervervet hjerneskade 3.Regionale kompetansetjenester: Barnepallativt team, Habilitering av barn med bevegelsesforstyrrelser 4. Nasjonalt kompetansetjenestenettverk innen habilitering 5. NorCP 6.Norsk Akademi for habiliteringsforskning 7.Kompetanseutviklingsprosjekt om skadelig seksuell atferd hos barn og unge 8.Fagråd habilitering HSØ 9.Revisjon av nasjonal retningslinje for barnepalliasjon 10.Medlem av hjernerådet 11. Referansegruppe for Regional kompetansetjeneste for barn med medfødte russkader 12. RBUP Sør og Øst 13. Regionalt prosjekt for å utarbeide fagplan for habilitering

Aktivitet

Formidling

Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • AKKtiv kurslederkurs- 18 deltakere (3 dager). (Kurs/seminar).
  • To dagsseminar for barneleger i habilitering-ulike tema-33/22 deltakere (fysisk og digitalt). (Kurs/seminar).
  • Fagsamling for kontorfaglig ansatte-23 deltakere. (Kurs/seminar).
  • Tilrettelegging av kognitiv utredning hos barn og unge med store og sammensatte vansker-17 deltakere. (Kurs/seminar).
  • Barnepalliasjon i habiliteringstjenesten for barn og unge-30 deltakere. (Kurs/seminar).
  • Fagsamling for kontorfaglig ansatte-33 deltakere. (Digital undervisning).
  • Ervervet hjerneskade hos barn og unge-60 deltakere. (Digital undervisning).
  • Om samtaleverktøyet "Hva er utviklingshemming"-19 deltakere. (Digital undervisning).
  • Fatigue ved ervervet hjerneskade- 50 deltok digitalt og 10 fysisk. (Digital undervisning).
Utfyllende informasjon

I tillegg er det holdt innlegg på flere fagnettverksmøter, og vi har bidratt til og ledet en parallellsesjon under Rehabiliteringskonferansen på Lillehammer.

Kvalitetsverktøy

Utfyllende informasjon

Behandlingslinje for utredning og behandling av utfordrende atferd hos barn og unge er en regional behandlingslinje utarbeidet for og sammen med habiliteringstjenestene for barn og unge i Helse Sør-Øst. Behandlingslinjen er gjort kjent og er tilgjengelig for bruk i andre deler av landet.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus HF, ved Avdelingsleder Petra Aden

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler