- Koordinatorrolle i sykehus, Brukerutvalg Helse Stavanger. (Kurs).
- Informasjon om Individuell plan og koordinator på kurs i regi av LMS, Helse Førde. (Kurs).
- Besvart telefonhenvendelser fra pasienter/pårørende om habilitering- og rehabiliteringstilbud. (Nettmøte).
Regionalt kompetansesenter for habilitering og rehabilitering
Regionalt kompetansesenter for habilitering og rehabilitering (RKHR) ble etablert i 2007 som ledd i en langvarig strategisk satsing på habilitering og rehabiliteringsfeltene. Målsettingen for senteret er å styrke kunnskapsgrunnlaget, etablere samhandlingsarenaer og knytte fagmiljø sammen på tvers av helseforetaksgrenser og med samarbeidspartnere utenfor spesialisthelsetjenesten. RKHR er tildelt fem hovedoppgaver: Forskning og fagutvikling, undervisning, nettverksbygging, funksjon som Regional koordinerende enhet og Regional vurderingseining for rehabilitering (Vurderingseininga). Virksomhet ved Vurderingseininga startet opp fra august 2010, og skal sikre at henvisninger til rehabilitering i private rehabiliteringsinstitusjoner, fra fastleger og avtalespesialister, blir vurdert i tråd med Prioriteringsforskriften. Vurderingseininga skal også bidra til bedre samordning og oversikt over rehabiliteringstjenester, og til at færre pasienter må reise ut av regionen for spesialisert rehabilitering.
Kompetansespredning regionalt: Senterets strategi for kompetanseutveksling og spredning skjer i hovedsak gjennom etablering og forutsigbar drift av tverrfaglige nettverk og tilhørende arrangementer, innen habilitering og rehabilitering. Et viktig element i strategien er samtidig etablering av tverrfaglige arbeidsutvalg/-grupper eller programkomiteer hvor representanter for samarbeidspartnere inviteres til å delta direkte i utforming av nettverkene og arbeidsområdene. Senterets målgruppe i dette arbeidet er helsepersonell i spesialisthelsetjenesten og deres samarbeidspartnere i kommunene. Regionale arrangementer ble evaluert med henblikk på forbedring og fagutvikling i samsvar med tilbakemeldingene. Som bidrag i kompetanseutvikling og spredning, deltok senteret også i nettverk og prosjekter som var initiert og driftet av samarbeidspartnere i lokalt HF eller i regionen for øvrig. Andre bidrag var faglige innlegg ved ulike samlinger, kurs, konferanser og workshops i regi av samarbeidspartnere, samt noe undervisning ved høgskoler i regionen. Det vises til detaljert oversikt under Formidling. Funksjonen Regional vurderingseining for rehabilitering (Vurderingseininga) arrangerte 10 regelmessige elektroniske samarbeidsmøter med private somatiske rehabiliteringsinstitusjoner som har avtale med Helse Vest RHF. Møtene var en viktig arena for informasjonsutveksling og for pasientflyt ved rehabiliteringsinstitusjonene i helseregionen. Vurderingseininga arrangerte også to-dagers nettverksmøte i Nasjonalt nettverk for regionale vurderingsenheter, hvor felles problemstillinger knyttet til vurderingspraksis mv. ble drøftet. Kompetansespredning nasjonalt: Regionalt kompetansesenter for habilitering og rehabilitering deltok i drift av flere nasjonale fag- og samarbeidsnettverk, hvor driftsansvaret går på omgang mellom helseregionene. Dette gjelder Norsk Akademi for habiliteringsforskning, Nasjonalt nettverk for regionale vurderingsenheter og Nasjonalt nettverk for regionale koordinerende enheter. Sistnevnte nettverk arrangerte nasjonal erfaringskonferanse om bruk av individuell plan og koordinator i spesialisthelsetjenesten. I tillegg deltok senteret i nasjonale/fler-regionale prosjekter, arbeidsgrupper, programkomiteer og ulike typer forbedringsarbeid initiert av samarbeidspartnere. For oversikt se Formidling. Kompetansesenteret representerte Helse Vest i referansegruppene til Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering, Nasjonal behandlingstjeneste for revmatologisk rehabilitering og Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser. Senterets representant var leder for referansegruppene for begge kompetansetjenestene.
Om resultatmål: Kompetansesenterets hovedoppgaver er gitt i Mandat fra Helse Vest RHF (2007, rev. 2010). Senteret har fem hovedoppgaver og funksjoner (se ingress). Disse er operasjonalisert i Strategi - og tiltaksplan 2017 - 2021 som er tilgjengelig fra senterets nettside. I tillegg utarbeides detaljert årsplan som legges frem for senterets regionale referansegruppe for synspunkt, råd og innspill. Referansegruppen mottar halv- og helårsrapporter knyttet til årsplanen. Senteret leverer separat årsrapport om aktivitet og pasientflyt ved Regional vurderingseining for rehabilitering til Helse Vest RHF. Om samarbeid og nettverk: Senteret hadde formaliserte oppgaver/samarbeid/driftsansvar i flere nettverk på habilitering og rehabiliteringsfeltene i Helse Vest og nasjonalt. Gjennom disse oppgavene etablerte/videreutviklet senteret samarbeid med et betydelig antall aktører i feltene og bidro samtidig til kompetansespredning og -utveksling på tvers av helseforetak, sykehus, private rehabiliteringsinstitusjoner, kommuner o.a. i regionen og utenfor. Om pasientlogistikk: Senteret driver ingen klinisk virksomhet, men behandlet og vurderte 4409 henvisninger, fra fastleger, avtalespesialister og andre henvisere, for pasienter som ønsket rehabilitering ved privat rehabiliteringsinstitusjon. Medarbeidere: Regionalt kompetansesenter for habilitering og rehabilitering disponerte i underkant av 9 årsverk fordelt på 11 personer. Tre av disse medarbeiderne hadde bindeleddstillinger mellom senteret og Helse Førde, Helse Fonna og Helse Stavanger. Øvrige medarbeidere var ansatt i Helse Bergen. Denne nettverks-organiseringen bidro til at senteret nådde ut til samarbeidspartnere i HF og kommuner i hele Helseregion Vest. Alle medarbeidere hadde helsefaglig grunnutdanning. Seks medarbeidere hadde mastergrad eller hovedfag, samt relevante videre- og etterutdanninger. En medarbeider disputerte for Ph.D.grad. Alle medarbeidere hadde klinisk erfaring fra habilitering og/eller rehabilitering. Senteret kjøpte ett legeårsverk fra Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering i Helse Bergen for vurdering av henvisninger ved Regional vurderingseining for rehabilitering
Undervisning
- Egen region: Grunnutdanning av helsepersonell
- 2 timer
- Egen region: Videreutdanning av helsepersonell
- 2 timer
Klinisk aktivitet
Kompetansesenteret driver ingen klinisk aktivitet. Funksjonen Regional vurderingseining for rehabilitering (Vurderingseininga) behandler og vurderer henvisninger til rehabilitering i private somatiske rehabiliteringsinstitusjoner, fra fastleger, avtalespesialister og andre behandlere utenfor spesialisthelsetjenesten. I 2018 kom det inn 4409 nye henvisninger. Separat årsrapport om henvisninger og pasientforløp ved Vurderingseininga blir levert til Helse Vest RHF innen 14. februar.
Formidling
- Innlegg om forskning innen habilitering på nasjonal konferanse i Trondheim, 25. oktober. (Konferanse).
- Medarrangør for nasjonal erfaringskonferanse om koordinering av tjenester. (Konferanse).
- Deltatt i programkomite for nasjonal konferanse om rehabilitering i regi av NSH. (Konferanse).
- To møter i referansegruppe for Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser. (Seminar).
- To møter i referansegruppe for Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering. (Seminar).
- Fem møter i nasjonal arbeidsgruppe for intensiv habilitering/utenlandske metoder. (Seminar).
- To møter i Nasjonalt nettverk for regionale koordinerende enheter. (Seminar).
- To innlegg om koordinering på nasjonal erfaringskonferanse. (Seminar).
- Innlegg om rehabilitering på nasjonal konferanse. (Seminar).
- Strategiseminar ved Helsebiblioteket rettet mot sating innen habilitering. (Seminar).
- Workshop om elektronisk behandlingsplan i regi av Helsedirektoratet. (Seminar).
- Arrangert heldagsmøte i Nasjonalt nettverk for vurderingsenheter. (Seminar).
- Videomøte referansegruppe for Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering. (Nettmøte).
- Fire videomøter i arbeidsgruppe for Norsk Akademi for habiliteringsforskning. (Nettmøte).
- Seks elektroniske møter i Nasjonalt nettverk for regionale koordinerende enheter. (Nettmøte).
- To møter i Nasjonalt nettverk for vurderingsenheter. (Nettmøte).
- Nasjonal veileder for MS, revidert kapitler om Individuell plan og koordinator. (Intervjuer/oppslag i media).
- Artikkel i Kunnskapsbanken, NAKU. (Intervjuer/oppslag i media).
- Arrangert regional tverrfaglig forskningskonferanse innen rehabilitering. (Konferanse).
- Innlegg på regional tverrfaglig forskningskonferanse innen rehabilitering. (Konferanse).
- Møte i referansegruppe for Regionalt kompetansenettverk for barn og unge med utviklingshemming og utfordrende atferd. (Seminar).
- To workshops for utvikling av kvalitetsregister innen habilitering av barn og unge. (Seminar).
- Møte med RHABU, RHAB og Sjelden.no for faglig samarbeid innen habilitering. (Seminar).
- Møte med ledelse ved Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser. (Nettmøte).
- Fagdag for ledere av kompetansetjenester i Helse Nord. (Nettmøte).
- Informasjonsutveksling om habilitering av barn og unge i regi av Beitostølen Helsesportssenter. (Nettmøte).
- Åtte videomøter i nasjonal samarbeidsgruppe for habilitering. (Nettmøte).
- Videomøte med Helsebiblioteket mfl for oppfølging av planer innen habilitering. (Nettmøte).
- Arrangert fire møter i programkomite for regional tverrfaglig forskningskonferanse innen rehabilitering. (Nettmøte).
- Arrangert fire Møteplass for habilitering og rehabilitering i HF-a, Helse Vest. (Kurs).
- Arrangert to samlinger i fagnettverk om psykiske lidelser og utfordrende atferd ved puh, Helse Stavanger. (Kurs).
- Hospitering ved Ravneberghaugen rehabiliteringssenter. (Kurs).
- Arrangert møte med referansegruppe for regionalt kompetansesenter for habilitering og rehabilitering. (Seminar).
- To møter med Fylkesmannen i Rogaland om KE funksjon og fagnettverk i Helse Stavanger foretaksområde. (Seminar).
- Møte i arbeidsgruppe for prosjekt pakkeforløp for rus og TSB, Helse Stavanger. (Seminar).
- Fire møter i arbeidsgruppe for tverrprofesjonell samarbeidslæring, Høgskolen på Vestlandet, campus Haugesund. (Seminar).
- To møter i pilotprosjekt om tverrfaglig oppfølgingsteam, Suldal kommune. (Seminar).
- To møter i prosjekt om pasientar med store og samansette behov i Helse Førde. (Seminar).
- Fire møter i arbeidsgruppe om overgang fra barn til vaksen, Helse Førde. (Seminar).
- Arrangert 14 møter i arbeidsutvalg for koordinerende enheter i HF, Helse Vest. (Seminar).
- Arrangert seks Dialogforum i HF om koordinatorfunksjon, IP, KE og meldingsutveksling. (Seminar).
- Arrangert tre møter i arbeidsgruppe for fagnettverk om psykiske lidelser og utfordrende atferd ved puh, Helse Stavanger. (Seminar).
- Innlegg på Samhandlingskonferansen i Sogn og Fjordane. (Seminar).
- Arrangert to møter i prosjekt om ambulante tjenester, Helse Førde. (Seminar).
- Deltatt i workshop om koordinator, individuell plan og pasientforløp ved regional Spinaleining. (Seminar).
- Arrangert fire møter i Fagråd syn, Hordaland. (Seminar).
- To møter med ledernettverk innen habilitering, Helse Vest. (Seminar).
- Arrangert to workshops i regionalt tverrfaglig nettverk innen habilitering. (Seminar).
- Møte med Åstveit Helsesenter. (Seminar).
- Innlegg om ny definisjon av rehabilitering på kurs for ansatte i Bergen kommune. (Seminar).
- Møte med UIB om forskning innen rehabilitering. (Seminar).
- Arrangert to møter i arbeidsgruppe for regionalt prosjekt om overgang mellom sjukehus og privat rehab.institusjon. (Seminar).
- Gjennomført fem møter med stabsfunksjoner/eksterne parter knyttet til oppfølging av regionalt prosjekt om overgang mv. (Seminar).
- Gjennomført 13 presentasjoner med info om IPkoordinator og koordinerende enhet for samarbeidspartnere i regionen. (Seminar).
- Gjennomført 13 presentasjoner med info om IP, koordinator og koordinerende enhet for samarbeidspartnere i regionen. (Seminar).
- Besvart telefonhenvendelser fra helsepersonell om habilitreing- og rehabiliteringstilbud. (Nettmøte).
- Informasjonsmøte med representanter for praksiskonsulentordningen ved helseforetakene i Helse Vest. (Nettmøte).
- Videomøte med VID, Sandnes om forskning innen habilitering. (Nettmøte).
- Tre videomøter om intensiv habilitering/utenlandske metoder. (Nettmøte).
- To elektroniske møter med representant for OSO i Helse Vest om regional brevmal i DIPS. (Nettmøte).
- To elektroniske møter i referansegruppe for regionalt knutepunkt for intensiv habilitering. (Nettmøte).
- Møte i styringsgruppe for prosjekt om rehabiliteringstilbud til barn og unge etter alv. sykdom. (Nettmøte).
- Møte med fagdirektørene i Helse Vest om oppføging av prosjekt om ambulante tjenester. (Nettmøte).
- Telefonmøte i Fagråd syn, Hordaland. (Nettmøte).
- Tre møter med ledernettverk innen habilitering i Helse Vest. (Nettmøte).
- Arrangert fem møter i regionalt tverrfaglig nettverk innen habilitering. (Nettmøte).
- Arrangert 10 elektroniske samarbeidsmøter med repr. for private rehabiliteringsinstitusjoner i Helse Vest. (Nettmøte).
- To møter i arbeidsgruppe for nyanskaffelser i Helse Vest. (Nettmøte).
- Presentasjon av DIPS ved Vurderingseininga for Helse Vest IKT. (Nettmøte).
- To videomøter om oppfølging av regionalt prosjekt om CFS/ME. (Nettmøte).
- Arrangert 13 elektroniske møter i arbeidsgruppe for regionalt prosjekt om overgang mellom sjukehus og privat rehab.institusjon. (Nettmøte).
- Veiledning til kommuner og sykehus om koordinerende enhet, individuell plan og koordinator. (Veiledning).
- Møter om forskning innen habilitering med samarbeidspartnere i egen region. (Veiledning).
- Seks timer veiledning om IP, koordinator og koordinerende enhet til kommuner og HF. (Veiledning).
Kvalitetsverktøy
- Prioriteringsveileder - fysikalsk medisin og rehabilitering, 2015, Nasjonal henvisningsrutine
- Nasjonal veileder - Pasienter med CFS/ME - Utredning, diagnostikk, behandling, pleie og omsorg , 2015, Nasjonal retningslinje
- Veileder for habiliteringstjenesten for voksne i spesialisthelsetjenesten, 2009, Nasjonal retningslinje
- Veileder om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator, 2015, Nasjonal retningslinje
- Forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator, 2012, Regional retningslinje
- Handlingsplan for habilitering av barn og unge, 2009, Nasjonal retningslinje
- Prioriteringsforskriften, 2001, Nasjonal henvisningsrutine
- Regional plan for habilitering og rehabiltering 2016 - 2020, 2016, Regional retningslinje
- Mandat fra styret i Helse Vest RHF, 2010, Regional retningslinje