Loader

Regionalt kompetansesenter for habilitering og rehabilitering

Regionalt kompetansesenter for habilitering og rehabilitering (RKHR) ble etablert i 2007 som ledd i en langvarig strategisk satsing på habilitering og rehabiliteringsfeltene. Målsettingen for senteret er å styrke kunnskapsgrunnlaget, etablere samhandlingsarenaer og knytte fagmiljø sammen på tvers av helseforetaksgrenser og med samarbeidspartnere utenfor spesialisthelsetjenesten. RKHR er tildelt fem hovedoppgaver: Forskning og fagutvikling, undervisning, nettverksbygging, funksjon som Regional koordinerende enhet og Regional vurderingseining for rehabilitering (Vurderingseininga). Virksomhet ved Vurderingseininga startet opp fra august 2010, og  skal sikre at henvisninger til rehabilitering i private rehabiliteringsinstitusjoner, fra fastleger og avtalespesialister, blir vurdert i tråd med Prioriteringsforskriften. Vurderingseininga skal også bidra til bedre samordning og oversikt over rehabiliteringstjenester, og til at færre pasienter må reise ut av regionen for spesialisert rehabilitering.

Oppgaver og resultat
På tross av Koronapandemi, ble majoriteten av planlagte tiltak gjennomført, men lagt til digitale plattformer da nedstengningen inntraff. Bare få tiltak ble helt avlyst eller utsatt til 2021 (to dagers regional nettverkskonferanse om lungrehabilitering, hospitering ved private rehabiliteringsinstitusjoner, nasjonal forskningskonferanse innen habilitering). Omleggingen til digitale løsninger bidro til viktig videreutvikling av senterets egen kompetanse . Ph.D kandidat Merethe Hustoft disputerte i mai med avhandlingen: «Do interprofessional teams matter? A survey-based study of patients and team members in hospitals and rehabilitation centres in secondary health care in Western Norway». Doktorgradsprosjektet var det andre i studien "Rehabilitering kohort vest" (REKOVE). Det tredje prosjektet under REKOVE , "Funksjon, deltakelse og livskvalitet etter rehabiliteringsopphold. En oppfølgingsstudie av mennesker med funksjonsnedsettelser ", startet opp i januar. Det ble søkt ekstern finansiering fra stiftelsen DAM og Helse Vest RHF. Begge søknadene ble innvilget. Kandidaten takket ja til fullfinansiering fra Helse Vest i tre år fra 2021. Arbeid med utvikling av Ph.D prosjekt om samhandling, koordinering og kontinuitet innen habilitering ble ferdigstilt. Det ble inngått samarbeid med hovedveileder fra Universitetet i Stavanger. Prosess for rekruttering av Ph.D kandidat startet opp i november. Prosjektet vil inngå i kompetansesenterets langsiktige satsing på helsetjenesteforskning.

Senterets langsiktige strategi for kompetanseutveksling, utvikling og spredning videreføres. Denne går ut på etablering/videreføring og forutsigbar drift av tverrfaglige nettverk innen habilitering og rehabilitering. Viktige elementer i strategien er samtidig etablering av tverrfaglige arbeidsgrupper/-utvalg eller programkomiteer, hvor representanter for samarbeidspartnere deltar direkte i utforming av nettverkene, tema- og arbeidsområder. Det er utarbeidet mandat for alle nettverk. Gjennom nettverksarbeidet har senteret etablert og videreutviklet samarbeid med et betydelig antall aktører i feltene, både i regionen og nasjonalt. Målgrupper er helsepersonell i spesialisthelsetjenesten og deres samarbeidspartnere i kommunene. Arrangementer som seminar, konferanser og webinar blir regelmessig evaluert og forbedret iht. tilbakemeldinger. I samarbeid med Nasjonalt kompetansetjenestenettverk innen habilitering og Helsebiblioteket.no, deltok senteret i utvikling av separat emneside om habilitering på Helsebiblioteket.no. Som ledd i samarbeidet ble det gjennomført tre nasjonale webinar om "Kunnskapsbasert praksis innen habilitering", hvor kompetansesenteret var ansvarlig for arrangementene. I samarbeid med Nasjonalt kompetansetjenestenettverk innen habilitering ble det tatt initiativ til utforming og gjennomføring av nasjonal spørreundersøkelse om bruk av digital avstandsoppfølging innen habilitering under koronapandemien. Rapport fra undersøkelsen ble publisert i januar 2021.

Kompetansesenteret har regional referansegruppe. Flere av gruppens medlemmer inngår også i nettverk og utvalg ved senteret. Gjennom funksjonen regional koordinerende enhet (RKE) har senteret videreført ordning med bindeleddstillinger til de koordinerende enhetene i Helse Stavanger, Fonna og Førde. Løsningen har resultert i en enhetlig struktur for oppbygging og formidling av informasjon om habilitering og rehabilitering i regionen. Gjennom RKE har kompetansesenteret kontakt med og oversikt over alle koordinerende enheter i HF og kommuner i Helseregion Vest. Kompetansesenteret deltar i to nyetablerte regionale fagnettverk på habiliteringsområdet; Regionalt fagnettverk barn og unge med hjerneskade og Regionalt fagnettverk barn og unge med med utviklingshemming og utfordrende atferd. Senteret deltar i flere nasjonale fag-/samarbeidsnettverk hvor ledelse av nettverkene går på omgang mellom regionene. Disse er: Nasjonalt nettverk for regionale vurderingsenheter, Nasjonalt nettverk for regionale koordinerende enheter, Nasjonalt kompetansetjenestenettverk innen habilitering og Norsk Akademi for habiliteringsforskning, Kompetansesenteret ivaretok lederfunksjonen for de to sistnevnte nettverkene. Senteret deltar i/leder referansegruppene til Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering, Nasjonal behandlingstjeneste for revmatologisk rehabilitering og Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser.

Aktivitet

Undervisning

Egen region: Utdanning av helsepersonell
2 timer
Utfyllende informasjon

To medarbeidere/forskere med deltidsstillinger ved kompetansesenteret, har hovedstillinger ved Høgskolen på Vestlandet hvor de underviser innen ergo- og fysioterapifag. Begge medarbeiderne gjennomførte sine Ph.D prosjekter som del av studien "Rehabilitering kohort vest" (REKOVE) som utgår fra Regionalt kompetansesenter for habilitering og rehabilitering i samarbeid med Universitetet i Bergen.

Klinisk aktivitet

Utfyllende informasjon

Senteret driver ingen klinisk virksomhet, men innehar funksjon som regional vurderingsenhet for rehabilitering. Denne behandler og vurderer henvisninger til rehabilitering i private somatiske rehabiliteringsinstitusjoner, fra fastleger, avtalespesialister og andre behandlere utenfor spesialisthelsetjenesten. I 2020 kom det inn 3426 nye henvisninger. Dette var 638 færre nye henvisninger enn i 2019. Separat årsrapport om henvisninger og pasientforløp ved Regional vurderingsenhet for rehabilitering ble levert til Helse Vest RHF primo februar.

Formidling

Pasienter og pårørende - alle regioner
  • Ett møte i nasjonalt filmprosjekt i regi av Landsforening for nakkeskadde. (Kurs/seminar).
  • Digitalt møte i nasjonalt filmprosjekt i regi av Landsforening for nakkeskadde. (Kurs/seminar).
  • Besvart henvendelser om habilitering og rehabilitering fra pasienter, pårørende og helsepersonell. (Veiledning).
Pasienter og pårørende - egen region
  • To presentasjoner om rehabilitering, Brukerutvalgene i Helse Stavanger og Helse Fonna. (Kurs/seminar).
  • Digitalt informasjonsmøte om rehabilitering til Brukerutvalget i Helse Fonna. (Digital undervisning).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Deltatt på to møter i inter-regionalt prosjekt om "Arbeid og Helse". (Kurs/seminar).
  • Deltatt på fire digitale møter i inter-regionalt prosjekt om "Arbeid og Helse". (Kurs/seminar).
  • Deltatt på tre møter i Nasjonalt nettverk for regionale vurderingsenheter. (Kurs/seminar).
  • Ledet fire digitale møter i Nasjonalt kompetansetjenestenettverk innen habilitering. (Kurs/seminar).
  • Deltatt 22 digitale møter for utvikling og gj.føring av nasjonal spørreundersøk. om avstandsoppfølging innen habilitering. (Kurs/seminar).
  • Ledet tre webinar om søk etter forskningsbasert kunnskap innen habilitering. (Kurs/seminar).
  • Arrangert ni digitale samarbeidsmøter i Nasjonalt nettverk for regionale koordinerende enheter. (Kurs/seminar).
  • Møte i programkomite NSH. (Kurs/seminar).
  • Arrangert tre digitale møter i Norsk akademi for habiliteringsforskning. (Kurs/seminar).
  • Møte referansegruppe Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser. (Kurs/seminar).
  • Møte i referansegruppe for Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR). (Kurs/seminar).
  • Digitalt møte i referansegruppe for Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering. (Kurs/seminar).
  • Digitalt møte i referansegruppe for Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser. (Kurs/seminar).
  • Presentasjon av Ph.D prosjekt på konferanse i helsetjenestenettverk. (Konferanse).
  • Koordinert nasjonalt samarb. og publisert referansegruppens tilbakemelding på årsrapp. fra NKBUF. (Veiledning).
  • Koordinert nasjonalt samarb. og publisert referansegruppens tilbakemelding på årsrapp. fra NKRR. (Veiledning).
  • Deltatt i sju digitale møter for utvikling og publisering av emneside om habilitering på Helsebiblioteket.no. (Oppslag i media).
  • Faglig essay om Helse og funksjon etter hjerneslag i Fysioterapeuten. (Oppslag i media).
  • Arrangert to nasjonale webinar om rehabilitering. (Digital undervisning).
  • Rehabiliteringswebinar med presentasjon av prøveforelesning om forskningsmetode. (Digital undervisning).
  • Ni digitale møter for utvikling av webinarserie om forskningsbasert kunnskap innen habilitering. (Digital undervisning).
  • Initiativtaker til seks møter med e-helse avdeling for planl. og gjennomføring av webinar. (Digital undervisning).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • Arrangert tre digitale møter i regional programkomite forskningskonferanse innen rehabilitering. (Kurs/seminar).
  • Arrangert fire møter i Regionalt nettverk om rehabilitering av mennesker med lungesykdom. (Kurs/seminar).
  • Faglig innlegg om funksjonen regional koordinerende enhet for Statped Vest. (Kurs/seminar).
  • To møter med UIS for utforskning av samarbeid om forskning innen habilitering. (Veiledning).
  • Tre møter for utveksling av info for utvikling av vitenskapelig artikkel om fibromyalgi (FiRST prosjektet). (Digital undervisning).
  • Faglig innlegg om koordinerte pasientforløp i prosjektet "Vel heim". (Digital undervisning).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Utarbeidet opplæringsplan for smittevern ved ReHabiliteringsklinikken, HBE. (Kurs/seminar).
  • Undervisning i tre tema knyttet til rehabilitering ved Covid - 19. (Kurs/seminar).
  • Hospiteringsbesøk ved privat rehabiliteringsinstitusjon. (Kurs/seminar).
  • Arrangert 12 digitale møter i Regionalt fagnettverk for habilitering i Helse Vest. (Kurs/seminar).
  • Deltatt på to digitale møter i regionalt ledernettverk for habilitering. (Kurs/seminar).
  • Arrangert ett fysisk møte i Regionalt fagnettverk for habilitering i Helse Vest. (Kurs/seminar).
  • Deltatt på ett digitalt møte i Regionalt fagnettverk barn og unge med hjerneskade. (Kurs/seminar).
  • Digitalt møte i Fagråd syn. (Kurs/seminar).
  • Arrangert syv møter med arbeidsutvalgene for møteplass for habilitering og rehabilitering i Helse Vest. (Kurs/seminar).
  • Arrangert 15 digitale møter med arbeidsutvalgene for møteplass for habilitering og rehabilitering i Helse Vest. (Kurs/seminar).
  • Gjennomført 33 digitale samordningsmøter ved funksjonen regional koordinerende enhet i Helse Vest. (Kurs/seminar).
  • Arrangert to Dialogforum for opplæring og erfaringsutveksl. knyttet til IP og koordinator. (Kurs/seminar).
  • Innlegg om fagnettverk for Koordineringsrådet i Helse Førde. (Kurs/seminar).
  • Tre møter med koordinerende enheter i kommuner i Helse Stavanger og Fonna HF områder. (Kurs/seminar).
  • Fem digitale møter med koordinerende enheter i kommuner i Helse Stavanger og Fonna HF områder. (Kurs/seminar).
  • To informasjonsmøter om henvisning til rehabilitering fra HF til privat inst. i Helse Stavanger. (Kurs/seminar).
  • Møte i programkomite Folkets gave. (Kurs/seminar).
  • Arrangert møte i arbeidsgruppe for Nettverk om psykiske lidelser og utfordrende atferd hos personer med utv.hemming. (Kurs/seminar).
  • Arrangert tre digitale møter med arb.gruppe or Nettverk om psykiske lidelser og utfordrende atferd hos personer med utv.hemming. (Kurs/seminar).
  • Møte i prosjekt "Gode pasientforløp" i Helse Fonna. (Kurs/seminar).
  • Fire digitale møter i prosjekt "Gode pasientforløp" i Helse Fonna. (Kurs/seminar).
  • Syv digitale møter i prosjekt om styrket overføring mellom AFMR og kommune, Helse Bergen. (Kurs/seminar).
  • Tre møter i prosjekt om omorganisering av hab. og rehab.tjenester i Helse Førde. (Kurs/seminar).
  • Møte i prosjekt om pakkeforløp slag og digitalisering, Helse Førde. (Kurs/seminar).
  • To digitale møter om SamPro, Helse Førde. (Kurs/seminar).
  • To digitale møter om overføring fra barn til voksen tjenester, Helse Førde. (Kurs/seminar).
  • To telefonmøter for innspill til Hjernehelsestrategi, AFMR, Helse Bergen. (Kurs/seminar).
  • To digitale møter med regionalt EPJ senter for endringer i DIPS knyttet til IP. (Kurs/seminar).
  • Ledet fire møter i arbeidsgruppe for utforming av søknad om såkornmidler ReHabiliteringsklinikken. (Kurs/seminar).
  • Ledet seks møter for utforming av handlingsplan for forskning og innovasjon 2021 ReHabiliteringsklinikken. (Kurs/seminar).
  • Arrangert møte med regional referansegruppe for Kompetansesenter for habilitering og rehabilitering. (Kurs/seminar).
  • Arrangert regionalt webinar/møteplass for habilitering og rehabilitering. (Konferanse).
  • Arrangert konferanse i Nettverk om psykiske lidelser og utfordrende atferd hos personer med utv.hemming, Helse Stavanger. (Konferanse).
  • 43 telefonhenvendelser til private rehab.inst. i Helse Vest for kartlegging/oppfølging under Korona nedstenging. (Veiledning).
  • Gjennomført 11 møter med veiledning knyttet til bruk av IP og koordinator ved HF-a i Helse Vest. (Veiledning).
  • Gjennomført syv digitale møter med veiledning knyttet til bruk av IP og koordinator ved HF-a i Helse Vest. (Veiledning).
  • Åtte samarb.møter mellom Reg. vurderingseining og priv. rehab.institusjoner i Helsereg. Vest. (Digital undervisning).

Kvalitetsverktøy

  • Rehabiliteringsregisteret, 2020, Nytt register
Utfyllende informasjon

Rehabiliteringsregisteret er et kvalitetsregister som Helsedirektoratet skal prøve ut i samarbeid med aktører i spesialisthelsetjenesten. Registeret skal hente inn og samle opplysninger om rehabiliteringspasienter. Innsamlingen av opplysninger starter i 2020, som del av pilot av registeret. Kompetansesenter for habilitering og rehabilitering er medlem av fagråd som står bak registeret, og deltatt i fem digitale møter dette året.

Forskning

Avlagte doktorgrader

Merethe Hustoft

Do interprofessional teams matter?

Disputert:
Mai 2020
Hovedveileder:
Øystein Hetlevik
Utfyllende informasjon

Do interprofessional teams matter? : A survey-based study of patients and team members in hospitals and rehabilitation centres in secondary health care in Western Norway

Forskningsprosjekter

Funksjon, deltakelse og livskvalitet etter rehabiliteringsopphold. En oppfølgingsstudie av mennesker med funksjonsnedsettelser

Øystein Hetlevik, Helse Bergen HF

Prosjektperiode:
2020 - 2023
Deltakende helseregion:
HV
Utfyllende informasjon

"Funksjon, deltakelse og livskvalitet etter rehabiliteringsopphold. En oppfølgingsstudie av mennesker med funksjonsnedsettelser". I dette doktorgradsprosjektet undersøkes utvikling av helse og funksjon over tid ved bruk av pasientrapporterte data koblet med registerdata. Målsetningen er å utforske hvordan funksjon og mestringsressurser, deltakelse og helserelatert livskvalitet endres hos pasienter med ulike typer og grader av funksjonsnedsettelser etter spesialisert tverrfaglig somatisk rehabilitering, i et langtidsforløp. Prosjektet er det tredje i studien "Rehabilitering kohort vest" (REKOVE), som hittil har resultert i to doktorgradsavhandlinger (2018 og 2020). REKOVE er planlagt og blir gjennomført i samarbeid mellom Regionalt kompetansesenter for habilitering og rehabilitering og Universitetet i Bergen, Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Det er Ph.D kandidat Anne Mette Gravaas Berget som gjennomfører dette tredje prosjektet.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Helse Bergen HF, ved Klinikkdirektør Kjersti Agnete Erdal

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Faglig rapportering, Helse Vest

Personvern  -  Informasjonskapsler