Loader

Regionalt kompetansesenter for smittevern

Regionalt kompetansesenter skal samordne smittevernarbeidet, stimulere til aktivitet og fremme fagutvikling i det regionale helseforetakets helseinstitusjoner. Senteret skal også yte sakkyndig hjelp til andre helseinstitusjoner i det regionale helseforetaket, herunder smittevernrådgivning, overvåking, kompetansehevende tiltak for personell, forskning og oppklaring av utbrudd i samarbeid med Folkehelseinstituttet. 

Oppgaver og resultat
Regionalt kompetansesenter skal samordne smittevernarbeidet, stimulere til aktivitet og fremme fagutvikling i det regionale helseforetakets helseinstitusjoner. Dette gjør RKS bl.a. ved jevnlig å arrangere møter og faglige samlinger for alt smittevernpersonell i regionen, drive prosjekter som samordner det regionale smittevernarbeidet (f.eks. utarbeidelse av regional retningslinje for dekontaminering og lagring av fleksible endoskop - ikke ferdigstilt), utarbeide felles regionale smittevernprosedyrer m.m. Smittevernpersonell i regionen inviteres jevnlig til å delta i utviklingsarbeid og i grupper og utvalg. RKS deltar i relevante faglige referanse-/arbeidsgrupper som den nasjonale arbeidsgruppen for håndhygiene i regi av FHI, Hdir sin kvalitetsindikatorgruppe om infeksjon og antibiotika, Sykehusbygg HF sin referansegruppe for utarbeiding av Smittevernveileder sykehusbygg. Det vurderes at RKS utfører sine oppgaver godt jamfør mandat/oppgavespekter.

RKS skal fremme fagutvikling i det regionale helseforetakets helseinstitusjoner. Dette gjør RKF ved å arrangere regionale faglige møter og fagdag med workshop om utbruddshåndtering. Andre berørte grupper inviteres også inn som f. eks tuberkulosekoordinatorer når tema er aktuelt for dem. På vår hjemmeside er det lagt ut en rekke e-læringsprogram om smittevern og antibiotikabruk - disse er utarbeidet enten av RKS, av RKS i samarbeid med andre regioner, eller av andre aktører i landet (f.eks. KAS). E-læringskursene kan tas av alle med norsk personnummer, og dokumentasjon for fullført kurs havner direkte i Læringsportalen. RKS deltar kontinuerlig i en arbeidsgruppe med Helse Sør-Øst om utarbeidelse av e-læringsprogram. Videre deltar RKS med faglige innlegg i diverse fora på forespørsel og i henhold til kapasitet. RKS er medforfatter i en artikkel som omhandler opplæring av sykepleiestudenter innen håndhygiene. Nytt av året er utgivelsen av Antibiotikanytt - et nyhetsblad om antibiotika og resistensproblematikk i pdf-format som distribueres til relevante mottakere i regionen ca hver 2. måned. Det vurderes at RKS utfører sine oppgaver godt jamfør mandat.

Senteret skal yte sakkyndig hjelp til andre helseinstitusjoner i det regionale helseforetaket, herunder overvåking av infeksjoner og utbrudd. I 2017 har RKS fått på plass ved bistand fra Hemit et nytt regionalt verktøy for å overvåke postoperative infeksjoner jamfør NOIS-forskriften. I tillegg et elektronisk nytt regionalt verktøy for prevalens av sykehusinfeksjoner og antibiotika, også hjemlet i NOIS-forskriften. Programmene heter MRS-POSI og MRS-PIAH, og er viktige hjelpemiddel i et godt smittevernarbeid. Arbeidet mot antibiotikaresistens har bare så vidt kommet i gang (nyansatt overlege i 2017). Man ser en nedgang i forbruket av bredspektrede antibiotika, men her forventes det ytterligere nedgang fremover. Det vurderes at RKS utfører sine oppgaver godt jamfør mandat.

Aktivitet

Undervisning

Egen region: Videreutdanning av helsepersonell
5 timer
Utfyllende informasjon

Foreleser i smittevern for syketransport, Hvite biler 2 timer Introkurs for turnuslege- Smittevern og antibiotika 1 time Sikkerhetskurs smittevern for sykepleie- og radiografi-studenter 1 time Smittevernkurs om blodsmitte for ansatte ved Rosenborgklinikken, Aleris 1 time

Klinisk aktivitet

Utfyllende informasjon

Vi har ingen klinisk aktivitet.

Formidling

Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Månedlige møter sammen med arbeidsgruppen Helse Sørøst, der vi lager e-læringskurs i smittevern Ca. 8 dagsmøter per år. (Kurs).
  • Delta i FHI sin nasjonale arbeidsgruppe for håndhygiene, der oppdraget er å lage materiell for årets håndhygienemarkering. (Kurs).
  • Delta i Hdir sin Kvalitetsindikatorgruppe om Infeksjon og antibiotika, som er ansvarlig for informasjon på helsnorge.no. (Veiledning).
  • Delta i Sykehusbygg HF sin referansegruppe for utarbeiding av Smittevernveileder bygging og ombygging av sykehus. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • Delta på kurs med innlegg om sepsis hos eldre. (Kurs).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Regional workshop i smittevern: Arrangør av halvdagskurs om utbruddshåndtering i sykehus. (Kurs).
  • FOR-NorMIT, foredrag: Avansert medisinsk teknisk utstyr og smittevern, en utfordring knyttet til pasientsikkerhet?. (Kurs).
  • Regional samling for smittevernpersonell: Arrangør av smittevernseminar av en dags varighet. (Seminar).
  • Regional opplæring i MRS-POSI samt faglig diskusjon om MRS-PIAH for smittevernpersonell: En dags arrangement (mai). (Seminar).
  • Delta møte i Hovedledelsen om CAP 2016. (Seminar).
  • Halvannen times skype-møte i mars med referat fra Nettverksforum og div. info- og diskusjonssaker vedr. smittevern. (Nettmøte).
  • En times skype-møte i oktober med referat fra Nettverksforum og div. info- og diskusjonssaker vedr. smittevern. (Nettmøte).
  • En times skype-møte i desember ("vintermøtet") med div. info- og diskusjonssaker vedr. smittevern. (Nettmøte).
  • En times møteforum (mars) for smittevernleger med aktuelle info- og diskusjonssaker. (Nettmøte).
  • En times møteforum (juni) for smittevernleger med aktuelle info- og diskusjonssaker. (Nettmøte).
  • En times møteforum (oktober) for smittevernleger med aktuelle info- og diskusjonssaker. (Nettmøte).
  • En times møteforum (november) for smittevernleger med aktuelle info- og diskusjonssaker. (Nettmøte).
  • Møte med HMN om Rapportering antibiotika og sykehusinfeksjoner. (Veiledning).
  • Møte på HMN om antibiotikastyringsprogram i HMN. (Veiledning).
  • Undervisning om antibiotikastyringsprogram i sykehus (14 stk). (Veiledning).

Kvalitetsverktøy

  • NOIS-PIAH registreringsmal for sykehus, november 2015_v2, 2015, Nasjonal retningslinje
  • NOIS-5 Infeksjon i operasjonsområdet, mal (januar 2014), 2014, Nasjonal retningslinje
  • Isoleringsveilederen (Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet), 2004, Nasjonal retningslinje
  • MRSA-veilederen (Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet), 2009, Nasjonal retningslinje
  • Nasjonal veileder for håndhygiene (Folkehelseinstituttet), 2004, Nasjonal retningslinje
  • Veileder i smittevern (Folkehelseinstituttet), 1999, Nasjonal retningslinje
  • Nasjonal faglig retningslinje for antibiotikabruk i sykehus (Helsedirektoratet), 2013, Nasjonal retningslinje
Forskning

Vitenskapelige artikler

Sundal JS, Aune AG, Storvig E, Aasland JK, Fjeldsaeter KL, Torjuul K

The hand hygiene compliance of student nurses during clinical placements.

J Clin Nurs 2017 Dec;26(23-24):4646-4653. Epub 2017 jun 22

PMID:
28329415
Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved St. Olavs Hospital HF, ved Direktør Runa Heimstad

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler