Loader

RKBU - Regionalt Fagmiljø for autisme, ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi

Regionalt fagmiljø (RFM) har ansvar for den statlige satsningen på kompetanseheving og tjenesteutvikling, og skal bidra til å øke kunnskapen og heve kvaliteten på tjenestene til barn, unge og voksne med nevropsykiatriske diagnoser.

Oppgaver og resultat
Det regionale fagmiljøet har i 2016 arbeide med å få oversikt og kunnskap om tidligerer arbeid med fagmiljøet, aktuelle felles nasjonale oppgaver og å få på plass samarbeid og samhandling både regionalt og nasjonalt. Organiseringa med Nevropsykiatriske Team i de ulike HF er evaluert, gjennom en grundig prosess med møter og kommunikasjon med ledelse og team. Nasjonalt samarbeid gjennom arbeidsutvalget for RFM/RKT i de fire helseregionene harog NevSom vært prioritert. Her er det flere felles oppgaver, bla. arbeid med faglig retningslinje for EIBI, arbied med implemetering av ADHD-retningslinjen og andre felles prosjekter. Det er etablert en referansegruppe for RFM i RKBU. Det er utlyst, og tildelt prosjektmidler, til ulike kompetansehevingstiltak, fagutviklingstiltak og også til kompetanseheving gjennom NP-teamene.

Det regionale fagmiljøet sin hovedaktivitete er kompetansespreding, formidling og likhet i tjenestene til målgruppa. RFM som del av RKBU er i oppstarten med arbeidet, men aktiviteten i RFM har i hovedsak vært knyttet til kompetansesheving og kompetansespreding. Flere prosjekter og mindre tiltak med kunnskapsheving og kompetansespreding som mål, har fått støtte.

I 2016 har mye av kapasiteten vært brukt til å bli kjent med tidligere arbeid og til evaluering av tidligere organisering av RFM. Det har i tillegg vært aktivitet i form av metodekurs, konferanse og nettverkssamling. All aktivitet i RFM følger av oppdraget gitt av Helse-Midt og er i trådmed målene for kompetansestjenester. Det har vært delt ut prosjektmidler og disse prosjektene følges opp.

Aktivitet

Undervisning

Egen region: Etterutdanning av helsepersonell
65 timer
Utfyllende informasjon

ADOS 2 og ADI-R Metodekurs. Utredningsverktøy for ASD. 2 kursdager a 7 timer for hvert kurs. Totalt 60 deltagere fra hele helseregionen. Pivotal Respons Training(PRT)-veilederutdanning. 5 deltagere. 5 dagssamlinger spredt over året, hjemmearbeid og filming. Leder til sertifisering som trener. Studieemne om (MDV 6248) Autismespekter forstyrrelser er på 15 studiepoeng og på masternivå. Emnet kan søkes innpasset i Master i barn og unges psykiske helse ved NTNU - RKBU - Midt Norge. Studiet er tilrettelagt for at studentene skal kunne være i arbeid under studiet, det er samlingsbasert med to samlingsdager av 6 samlinger, totalt 12 dager (84timer) fordelt på to semster. En emneoppgave pr semester og to dager hjemmeeksamen til slutt. Litteraturliste på ca 1500 sider. Studentene som har opptak høst 2016 og vår 2017 jobber i barnehage, skole, boliger, PPT, Bufetat; familiesenter, miljøterapi. Studie emnet er åpent for alle regioner og dette studieåret er det flest fra Midt Norge, men også noen fra øst - og vestlandet. Fordi søknaden til studiet ikke har vært så høyt som vi kunne ha ønsket oss (15 studenter fikk opptak, 5 fra vestlandet har trukket seg under studiet slik at vi står igjen med kun 10 studenter) har vi åpnet for kursdager i noen av samlingsdagene for barnehage- og skolepersonell. En kursdag for barnehagepersonell med tema: Diagnosekriterier og funksjonsvansker. Autismespekterforstyrrelser - kjennetegn hos små barn, tidlig samspill og felles oppmerksomhet. En kursdag for skolepersonell med tema: Personer med Asperger syndrom, forståelsesvansker og hverdagsutfordringer. Pubertet, voksenliv og seksualitet. Kursplassene ble raskt fulltegnet. Via Autismeforeningen i Sør - Trøndelag er 5 pårørende gitt mulighet til å delta under forelesningene.

Klinisk aktivitet

Utfyllende informasjon

Ikke relevant

Formidling

Pasienter og pårørende - egen region
  • Tourettes syndom. (Kurs).
  • Narkolepsi i regi an LMS St. Olav. (Kurs).
  • Drøftinger og veiledning ved ulike problemstillinger. (Veiledning).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Foreldreveiledning barn med autisme, Helse Sunnmøre. prosjektstøtte. (Kurs).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Opplæringsprogram foreldre Autisme. (Kurs).
  • Opplæring i De Utrolige Årene, autismeversjon. (Kurs).
  • Austimeforståelse Helse Sunnmøre Voksne(prosjektstøtte). (Kurs).
  • Skolevegring dagskurs 100 deltager. (Konferanse).
  • Nettverksmøte for fagpersoner. (Seminar).
  • Møte med studenter på psykolgisk institutt. (Seminar).
  • Nettside https://www.ntnu.no/rkbu/rfm. (Nettmøte).
  • Drøftinger og veiledning ved ulike problemstillinger. (Veiledning).

Kvalitetsverktøy

  • Nasjonal retningslinje ADHD, 2016, Nasjonal retningslinje
Utfyllende informasjon

https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/adhd http://www.nevsom.no/novus/upload/product/Narkolepsi-Veileder_barn_web.pdf

Forskning

Forskningsprosjekter

Nevrobiologiske forskjeller hos personer med autismespekterforstyrrelser

Anne Lise Høyland, NTNU

Prosjektperiode:
2012 - 2017
Deltakende helseregion:
HSØ HMN
Utvikling av psykoedukativ intervensjon for voksne med ADHD

Bjørn Gjervan, Helse Nord-Trøndelag HF

Prosjektperiode:
2016 - 2019
Deltakende helseregion:
HMN
Kognitiv atferdsterapi for ungdom med ADHD

Torunn Stene Nøvik, St. Olavs Hospital HF

Prosjektperiode:
2016 - 2019
Deltakende helseregion:
HMN
AUP-studien, HAVO, St. Olavs, HNT og HMR

Sidsel Jullumstrø,Kari Ann Eilefsen, Sissel Nygård, St. Olavs Hospital HF

Prosjektperiode:
2010 - 2017
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved St. Olavs Hospital HF og NTNU, ved Instituttleder Odd Sverre Westbye

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til Helse Midt-Norge RHF - Samarbeidsorganet og FFU

Personvern  -  Informasjonskapsler