Loader

Regionsenter for døvblinde - Andebu Døvblindesenter

Andebu Døvblindesenter er en enhet i Nasjonalt kompetansesystem for døvblinde. Seks enheter inngår i kompetansesystemet. Samlet gir de tilbud til brukere over hele landet, tilsvarende nasjonale kompetansesentre for andre sjeldne og lite kjente funksjonshemninger. Målgruppen til kompetansesystemet for døvblinde er brukere med sjeldne medfødte og ervervede tilstander som medfører døvblindhet, samt deres pårørende og fagfolk i det tverrsektorielle tjenesteapparatet på individ- og systemnivå. Personer, som i høy alder får både alvorlige syns- og hørselshemninger på grunn av aldersrelaterte sykdommer, faller utenfor målgruppen. Senteret skal gi brukerne tjenester som bidrar til at disse oppnår best mulig funksjonsnivå og mestrer hverdagen bedre. Det skal også gis tjenester til det øvrige hjelpeapparat, som gjør aktørene i dette i stand til å yte bedre tjenester til døvblinde og deres pårørende. Livsløpsperspektivet forutsettes lagt til grunn for tjenesteytingen og kompetanseutviklingen.

Oppgaver og resultat
Som en del av Nasjonalt kompetansesystem for døvblinde yter Andebu Døvblindesenter tjenester til personer med døvblindhet - tjenester som bidrar til at brukerne oppnår best mulig funksjonsnivå og mestrer hverdagen bedre. Tjenestene bidrar til at personer med døvblindhet mottar et helhetlig tilbud på helse-, sosial- og opplæringssektorens områder. Tjenestene er individ- og systemorienterte. De omfatter: Utredninger: • Utredninger som danner grunnlag for identifisering av døvblindhet. • Utredninger i forbindelse med endringer i den enkeltes livssituasjon. • Utredninger i forbindelse med endringer i syns-og hørselsfunksjon. • Spesifikke utredninger med bakgrunn i tema eller problemstillinger som er aktualisert av nettverk eller personen med ervervet eller medfødt døvblindhet. Rådgivning og veiledning: * Rådgivning og veiledning tilbys med utgangspunkt i de behov den enkelte person med ervervet eller medfødt døvblindhet har. Rådgivning og veiledning gis direkte til personer med døvblindhet, deres nærpersoner, kommunale og fylkeskommunale tjenesteytere eller andre faginstanser som yter tjenester overfor målgruppa. Kurs og fag/tema-dager: * Senteret tilbyr kurs og fag/tema-dager til personer med døvblindhet, deres pårørende, nære nettverk og andre instanser etter forespørsel. * Senteret foreleser innen fagområdet på kurser, konferanser og seminarer innen enheter i kommuner og fylkeskommuner, nasjonale og internasjonale konferanser, øvrige enheter innen kompetansesystemet, Nordisk utdanningssenter for døvblindepersonale, høyskoler og universiteter. Annen faglig bistand: • Uttalelser avgis i forbindelse med søknader om opplæring, hjelpemidler, tilrettelegging og tjenester. • Kontakt opprettholdes mellom ulike nettverk. • Senteret initierer og deltar i utarbeidelse av individuell plan. • Tilrettelegging gjøres for kontakt mellom personer med ervervet døvblindhet (møteplassen). Egen kompetanseheving: * Ansatte deltar i aktuelle kurs/konferanser og faglig utviklingsarbeid - nasjonalt, nordisk og internasjonalt.

Brukere og deres nettverk sier at våre tjenester oppleves som tilgjengelige og relevante. Vi har generelt en lav terskel for å bli kontaktet, spesielt for nye brukere. Vi svarer på alle henvendelser hvor det er kombinert syns- og hørselsproblematikk. Ved henvendelser som er innen vår målgruppe er vi raske til å besvare henvendelsen, med de prosedyrer vi har. Tjenestene vi gir er tilpasset hver enkelt bruker, pårørende og hjelpeapparat slik at tjenesten oppleves som støttende, målrettet og utviklende. Tjenestene er også rettet mot kommunale og fylkeskommunale instanser, til støtte for de som har primæransvar for brukeren. Vi møter sjelden en primærtjeneste som har kunnskap og tjenester som brukeren kan nytte seg av. For personer med ervervet døvblindhet gir vi tjenesten til systemet sammen med bruker og for personer med medfødt døvblindhet gir vi tjenesten direkte til nettverk rundt bruker. Utfordringer vi har ved senteret er å avsette nok tid til å dokumentere vår kunnskap.

Senterets ansatte har grunnutdanning som pedagog, sosionom og vernepleier. Videreutdanning inkluderer blant annet syns- og mobilitetspedagogikk, audiopedagogikk og tolkeutdanning. Ingen av grunnutdanningene omhandler døvblindhet, så spesialiseringen må skje i praksisfeltet.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Andebu Døvblindesenter, ved Direktør Inger Helene Venås

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler