- Transplantasjonsteamet Rikshospitalet 27.okt. 2012. (Seminar).
Norsk senter for cystisk fibrose, NSCF
For nærmere beskrivelse av oppgaver for nasjonale kompetansetjenester se http://www.regjeringen.no/pages/36565840/Veileder_nasjonale_tjenester.pdf
Fagutvikling og økede krav til resultater gjør det nødvendig med forbedret behandling og oppfølging av CF pasienter i Norge. Nyfødtscreening er bra dersom oppfølging er adekvat. Dersom NSCF's kliniske tilbud skal beholdes eller økes må ressursgrunnlaget bedres. Norsk senter for cystisk fibrose som en nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne og lite kjente diagnoser og funksjonshemminger skal ha en rolle i CF behandling og omsorg. Økede krav til overvåkning og formidling av behandlingsreultater samt kompetanseoppbygging blir viktige områder senteret må arbeide med fremover i tillegg til andre kompetanseoppgaver. Fokus må være på å tilstrebe like godt tilbud til alle landets pasienter. Senteret er positiv til å gi tilbud til andre CF-lignende diagnoser. Samarbeide med OUS om disse oppgavene blir viktig. I en situasjon der senterets ressurser reduseres er dette imidlertid en betydelig utfordring.
Klinisk ernæringsfysiolog 1,5 Spesialfysioterapeut 2,0 Sosialkonsulent 1,0 Psykologspesialist 1,0 Lungelege 1,2 Sykepleier lunge 1,5 Barnelege 1,1 Sykepleier barn 1,55 Administrasjon og ledelse: Lederfunksjon 0,9 Konsulent 1,0 Sekretær 0,5 I 2012 er staben redusert med Spesialfysioterapeut 1,0 og Administrasjons- og økonomikonsulent 1,0. I tillegg er det ikke satt inn vikar for ernæringsfysiolog 0,5 (langtidssykemelding hele 2012). Øket andel av barnelegeårsverk benyttes til generelt vaktarbeide i OUS - mot økonomisk kompensasjon til NSCF. Dette er desverre senteret avhengig av. Det er således nå ca 0,7 årsverk barnelege tilgjengelig for NSCF. Reduksjon av bemanningen er nødvendig som følge av endrede økonomiske rammebetingelser (bla. øket adm. overhead ved OUS). Ytterligere bemanningsreduskjoner må til for å bedre økonomien og minske budsjettes andel av personalkostnader. NSCF må redusere i det kliniske tilbud til barn, ungdom (allerede redusert) og voksne med CF.
Undervisning
- Egen region: Grunnutdanning av helsepersonell
- 33 timer
- Egen region: Videreutdanning av helsepersonell
- 4 timer
- Egen region: Etterutdanning av helsepersonell
- 6 timer
- Alle regioner: Videreutdanning av helsepersonell
- 5 timer
Formidling
- Fagdag Norsk forening for cystisk fibrose Trondheim, febr. 2012. (Kurs).
- Lungefysioterapi, Frambu 12. sept.2012. (Kurs).
- Frambu, kurs for nydiagnostiserte 10.-14. sept. 2012. (Kurs).
- NFCFLikemannskonferanse Bergen 2012: Søsken til barn med CF – hvordan påvirkes de av sykdom og behandling. (Konferanse).
- Hjemmebehandling med intravenøs antibiotika ved cystisk fibrose – veileder fra NSCF 2012, Nettside NSCF. (Veiledning).
- Artikkel: Bjørn Skrede: Bukspyttkjertelen. CF bladet nr 1 /2012. (Intervjuer/oppslag i media).
- Bjørn Skrede: Kalydeco- nytt vidundermiddel ved CF. CF bladet nr 3 /2012. (Intervjuer/oppslag i media).
- Benedicte Berg Akselsen: Når tiden er inne for å vurdere gastrostomi/PEG. CF bladet nr. 3 2012. (Intervjuer/oppslag i media).
- Pål Leyell Finstad: Effekt av østrogen på pseudomonas og infeksiøse forverrelser ved cystisk fibrose. CF bladet nr 3/ 2012. (Intervjuer/oppslag i media).
- Helen Solås: Presentasjon av forskning fra den Europeiske CF konferansen, Dublin, 2012. CF-bladet nr. 2/2012. (Intervjuer/oppslag i media).
- Pårørende trenger også tilbud. Intervju med Helen Solås i CF-bladet nr. 3/2012. (Intervjuer/oppslag i media).
- Samhandlingsnettverket for cystisk fibrose Oslo, 1. og 2. nov. 2012. (Konferanse).
- Oppfølging av asymptomatiske nyfødte som har fått diagnosen CF etter å ha testet pos. ved nyfødtscreening. Nettside NSCF. (Veiledning).
- Individer som har testet positivt for CF på nyfødtscreening, men der diagnosen ikke kan bekreftes eller avkreftes. Nettside NSCF. (Veiledning).
- Diagnostiske prosedyrer for å bekrefte CF hos spedbarn testet positivt ved nyfødtscreening for CF. 2012. Nettside NSCF. (Veiledning).
- Anbefalinger for rutinemessig kontroll og oppfølging av pasienter med cystisk fibrose i Norge 2012. Nettside NSCF. (Veiledning).
Kvalitetsverktøy
- Min Journal samarbeidet tilrettelagt for brukere med CF for sikker e-kommunikasjon med NSCF og andre i spesialisthelsetj., 2012, Annet