Loader

Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri

Tjenesten er etablert for å bygge opp og spre kompetanse på utredning og behandling av mennesker med alvorlig personlighetsforstyrrelser. Personlighetsforstyrrelser er psykiske lidelser hvor lav og ustabil selvfølelse og problemer i mellommenneskelige relasjoner er det mest fremtredende. Disse vanskene fører ofte til langvarige sykemeldinger, tidlig uførhet og vanskelige familieforhold.

Tjenesten retter seg i første rekke mot spesialisthelsetjenesten og helsepersonell som jobber med disse pasientene, men også mot brukere og befolkningen.

Det er et mål å bygge opp faglige nettverk i alle helseregioner slik at disse på sikt kan videreføre arbeidet regionalt.

Tjenesten er lokalisert til Oslo universitetssykehus HF, Ullevål sykehus.

Oppgaver og resultat
NAPP har konkretisert mandatet gjennom strategi og målsetninger: Vårt hovedmål er å bidra til at mennesker med PF får tilgang til likeverdig og kunnskapsbasert utredning og behandling ved å spre oppdatert kunnskap om personlighetsforstyrrelser (PF). Tross begrensede ressurser har tjenesten nådd bredt ut og fullført følgende mål for 2022: 1) Publisert tekst om personlighetsforstyrrelser på Helse Norge 2) Lansert podcasten «Personlighetsmysteriet», publisert 5 episoder. 3) "Snu i tide – Digital fagdag om ungdom og personlighetsproblemer" 4) Anbefaling og oversettelse av utredningsverktøy for ungdom med personlighetsproblemer. 5) «Liten og stor: Digital fagdag om narsissistisk personlighetsforstyrrelse». 6) Spredt oppdatert kunnskap om PF via egne nettsider, mailbesvarelser, foredrag og oppslag i media. 7) En rekke digitale kurs om utredning, om forståelse og behandling av PF 8) Veiledet klinikere 9) Deltatt i forskningsprosjekter, forskningsnettverk og vitenskapelige publikasjoner.

Vår kompetansespredningsplan har målgruppene; (1) helsepersonell, (2) pasienter, (3) pårørende og (4) befolkningen for øvrig. 1) Øke kvalitet og kompetanse på utredning og behandling av mennesker med personlighetsforstyrrelser, og bidra til gode holdninger. NAPP driver omfattende kursvirksomhet, fagdager med utvalgte temaer, noe undervisning ved universitetene, podcast, samt omfattende mailbesvarelser til klinikere i etablering og utøvelse av behandling for PF. Digitalisering av kurs har bidratt til at vi når ut til langt flere behandlere i flere regioner. 2) Styrke pasienters helsekompetanse om egen lidelse. NAPP forbedrer og videreutvikler hjemmesiden, svarer på mail fra pasienter og sper informasjon om personlighetsforstyrrelser via podcast, dagspresse og nettsider 3) Vi vil utvikle informasjon til pårørende på hjemmesidene våre. Utsatt kurs er planlagt våren 23 4) NAPP bidrar med informasjon om personlighetsforstyrrelser til befolkningen via nettside, dagspresse, podcast m.m.

NAPP samarbeider tett med Spesialpoliklinikk for PF ved Ullevål, Forskningsgruppen personlighetspsykiatri og Nettverk for personlighetsforstyrrelser (med 21 enheter, hvor NAPP bidrar med informasjon og kurs). Tjenestens faglige referansegruppe fungerer etter intensjonene. NAPP har også "Ekspertrådet" - et råd av brukerkonsulenter. De uttaler seg i ulike saker, deltar i forskningsprosjekter, podcast, samt i kurs og konferanser. I løpet av året har vi også bistått brukere som ønsker å starte opp en interesse-/brukerorganisasjon med dette. NAPP bidrar til å bygge opp kunnskap gjennom forskningsnettverk for Antisosial PF, og forskningsnettverk for Unnvikende PF (se egen nettside UiO), NorAMP (egen nettside UiO) om dimensjonal diagnostikk, og samarbeid med flere internasjonale forskere. NAPP samarbeider med ISSPD (International Society for Studies on Personality Dirsorders); i styrearbeid, bidrag i årets konferanse og komitéledelse for et internasjonalt samarbeid om brukermedvirkning.

Aktivitet

Undervisning

Alle regioner: Utdanning av helsepersonell
70 timer
Flere regioner: Utdanning av helsepersonell
7 timer
Egen region: Utdanning av helsepersonell
4 timer
Utfyllende informasjon

Mennesker med personlighetsforstyrrelser (PF) er fremdeles en underprioritert pasientgruppe. Bosted, alder og kjønn styrer hvorvidt pasienter mottar kunnskapsbasert behandling for sin lidelse. Pasienter med PF møter fortsatt negative holdninger hos helsepersonell mange steder, kanskje spesielt i akutttjenestene. NAPP holdt 10 digitale kursdager i 2022 for totalt 1465 fagpersoner (for det meste psykologer og leger). Grunnet budsjettkutt i helsetjenestene merket vi en drastisk nedgang i antall kursdeltakerne i løpet av høsten. Totalt sett var antall deltagere likevel stigende i 2022, sammenlignet med tidligere år. Det sendes ut Questbackundersøkelser i etterkant av kursene. Vi har fått særdeles gode tilbakemeldinger fra de aller fleste behandlere om at kursene har vært nyttige for deres kliniske arbeid. NAPP har dessverre ikke ressurser til å undersøke virkningen av aktiviteten på pasientnivå.

Klinisk aktivitet

Utfyllende informasjon

NAPP driver ingen klinisk virksomhet. Vi veileder klinikere pr. e-post, i digitale kurs og møter, men har ikke kapasitet til fast, systematisk veiledning. Alle fagpersonene i NAPP driver klinisk arbeid ved Spesialpoliklinikk for personlighetspsykiatri ved OUS, på Ullevål. Forankringen i det kliniske arbeidet er avgjørende i møte klinisk personalet i undervisningssituasjonene rundt omkring i landet.

Formidling

Pasienter og pårørende - egen region
  • Erfaringsundervisning Studenter UiO (1t) April 2022. (Kurs/seminar).
Allmennheten - alle regioner
  • Hvorfor utvikler noen unnvikende personlighetsforstyrrelse? Psykologisk.no Pluss, Februar 2022. (Oppslag i media).
  • - Å være USYNLIG var tryggest, KK, April 2022. (Oppslag i media).
  • Maria fikk diagnosen borderline som voksen, vi.no, April 2022. (Oppslag i media).
  • - Jeg har alltid følt at det har vært noe galt med meg, KK, Mai 2022. (Oppslag i media).
  • Frykt isolasjon ensomhet Slik lever de med engstelig personlighetsforstyrrelse, VG, Juni 2022. (Oppslag i media).
  • Tegnene: Når personlighets-forstyrrelsen bør behandles, Dagbladet Pluss, Juni 2022. (Oppslag i media).
  • Et kneblet fagfelt, Dagsavisen, juni 2022. (Oppslag i media).
  • Usikker fremtid for Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP), Psykologisk.no, November 2022. (Oppslag i media).
  • Narsissistisk personlighetsforstyrrelse: - Vi er ikke feil. Vi er annerledes. Psykologisk.no, Desember 2022. (Oppslag i media).
  • - De med narsissistisk personlighetsforstyrrelse føler seg grandiose, men er også veldig sårbare. forskning.no, Desember 2022. (Oppslag i media).
  • - De lider i stillhet Dette er den vanligste personlighetsforstyrrelsen, VG, Mars 2022. (Oppslag i media).
Helsepersonell og andre faggrupper - alle regioner
  • Utredning av personlighetsforstyrrelser ved bruk av SCID-5-PF, Januar og Mai 2022. (Kurs/seminar).
  • Forståelse og behandling av unnvikende personlighetsforstyrrelse, Mars og September 2022. (Kurs/seminar).
  • Generalistmodell for behandling av emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, Mars og September. (Kurs/seminar).
  • Virksomme faktorer i psykoterapi med personlighetsforstyrrelser – Praktisk MBT skåring, Februar 2022. (Kurs/seminar).
  • Snu i tide – Digital fagdag om ungdom med personlighetsproblemer. (Konferanse).
  • Liten og stor – Digital fagdag om narsissistisk personlighetsforstyrrelse, Desember 2022. (Konferanse).
  • Foredrag, Nettverk for PF april 22; Nasjonale retningslinjer for utredning og behandling av PF– Kort oppdatering. (Konferanse).
  • Workshop 3 timer, psykiatriveka; oppdatert forståelse og behandling av unnvikende PF. (Konferanse).
Helsepersonell og andre faggrupper - flere regioner
  • Erfaringsforedrag: Jeg vant psykiatriens lotto! November 2022. (Kurs/seminar).
  • Oppdatert forståelse og behandling av unnvikende PF (75 min). (Kurs/seminar).
  • Strategiske valg for behandling av PF fremover, November 2022. (Kurs/seminar).
  • Mentalization problems in patients with avoidant personality disorder, Workshop, Juni 2022. (Kurs/seminar).
  • Foredrag i forskningsnettverk for Unnvikende PF januar 22; siste nytt fra forskningsfronten i Skandinavia. (Konferanse).
Helsepersonell og andre faggrupper - egen region
  • Undervisning for NAV, Desember 2022. (Kurs/seminar).
  • Foredrag seksjonens årlige seminar desember 22; Å ønske, men ikke våge,. (Kurs/seminar).
Utfyllende informasjon

NAPP fortsatte høy aktivitet i 2022, gjennom digitale kurs og fagdager, formidling via egen nettside, media og veiledning. Personlighetspsykiatri er fremdeles et kompetansesvakt område, med utfordringer knyttet til betydelige variasjoner i kvaliteten på behandlingstilbudet. NAPP arrangerte digital undervisning, kurs, og egne fagdager. Vi lanserte podcasten «Personlighetsmysteriet» juni 2022. Det ble publisert 5 episoder i løpet av året, som totalt har blitt lastet ned 4 935 ganger. I løpet av året publiserte vi en rekke artikler på vår nettside, samt en tekst om personlighetsforstyrrelse på Helse Norge. NAPP's nettside er fremdeles vår sterkeste formidlingskanal, "Om personlighetsforstyrrelser" er vårt mest besøkte artikkel, med 51 000 treff pr. år. En egen artikkel om unnvikende personlighetsforstyrrelse hadde 35 000 unike treff i 2022. Vi opplever fortsatt stor interesse fra media, og får daglig henvendelser fra helsepersonell, pasienter, og pårørende – oftest med spørsmål om hvor det finnes effektiv behandling for lidelsen og hvordan best behandle lidelsen.

Kvalitetsverktøy

Utfyllende informasjon

Vi har dessverre ikke noe nasjonalt kvalitetsregister over behandling av PF i Norge. Nettverk for personlighetsforstyrrelser samler data fra medlemsenhetene (p.t. 21 enheter). De registrerer opplysninger om omfanget av psykopatologi, symptomer, funksjon og livskvalitet, bruk av helsetjenester, samt behandlings metoder, intensitet og varighet. Disse dataene brukes til forskning, se redegjørelse i eget kapittel om forskning. NAPP bruker questbackundersøkelser etter kurs og konferanser der vi spør om hvordan deltagerne opplevde kvalitet og nytte av undervisningen, samt om det er noe til hindre for å ta kunnskapen i bruk i hverdagen. Utover dette har vi ikke utviklet egne kvalitetsverktøy for tjenesten.

Forskning

Vitenskapelige artikler

Pedersen G, Normann-Eide E, Eikenaes IU, Kvarstein EH, Wilberg T

Psychometric evaluation of the Norwegian Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) in a multisite clinical sample of patients with personality disorders and personality problems.

J Clin Psychol 2022 Jun;78(6):1118. Epub 2021 okt 29

PMID:
34716595
Hummelen B, Ulltveit-Moe Eikenæs I, Wilberg T

Is the alternative model for personality disorders able to capture avoidant personality disorder according to Section II of the DSM-5? A systematic review.

Personal Disord 2022 Jul;13(4):412.

PMID:
35787131
Kvarstein EH, Zahl KE, Stänicke LI, Pettersen MS, Baltzersen ÅL, Johansen MS, Eikenaes IU, Arnevik EA, Hummelen B, Wilberg T, Pedersen G

Vulnerability of personality disorder during the Covid-19 crises - a multicenter survey of treatment experiences among patients referred to treatment.

Nord J Psychiatry 2022 Jan;76(1):52. Epub 2021 jun 14

PMID:
34126854
Zahl KE, Pedersen G, Eikenaes IU, Stänicke LI, Wilberg T, Baltzersen ÅL, Pettersen MS, Hummelen B, Arnevik E, Johansen MS, Hartveit Kvarstein E

Avoidant and borderline personality disorder patients during the first Covid-19 wave in Norway - a survey-based comparison of therapy changes and patients' accommodations.

Nord J Psychiatry 2022 Aug 19. Epub 2022 aug 19

PMID:
35984379
Utfyllende informasjon

Boken "Å ønske, men ikke våge, om unnvikende personlighetsproblemer", utgitt 1.februar 2022 på Gyldendal Akademiske, er skrevet for pasienter, pårørende og fagfolk. Allerede ved utgangen av oktober hadde den nådd "akademisk bestselger" status hos Gyldendal (over 1000 solgte eksemplarer på ett år).

Eikenæs, Ingeborg U-M; Wilberg, Theresa

Å ønske, men ikke våge

Gyldendal Akademiske, 2022

Forskningsprosjekter

Studie av genetiske faktorer ved personlighetsforstyrrelser

Benjamin Hummelen, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2012 - 2027
Deltakende helseregion:
HSØ
Extreme challenges. Nasjonal kartlegging av pasienter med svært alvorlig selvskading og omfattende institusjonsbehandling

Elfrida H Kvarstein, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2016 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ HN HMN
Antisosialprosjektet. Pilotstudie av MBT for antisosial personlighetsforstyrrelse.

Katharina Teresa Enehaug Morken, Andre institusjoner

Prosjektperiode:
2016 - 2026
Deltakende helseregion:
HV HSØ
Behandling av unnvikende personlighetsforstyrrelse – en pilotstudie

Theresa Wilberg, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2012 - 2023
Deltakende helseregion:
HSØ
Evidence-based treatment for personality disorder within mental health services – is it feasible?

Elfrida H Kvarstein, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2015 - 2023
Deltakende helseregion:
HV HSØ HMN
NorAMP-Prosjektet. Norwegian AMPD multi-site project - Diagnostikk av personlighetsforstyrrelse

Benjamin Hummelen, Akershus universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2013 - 2030
Deltakende helseregion:
HSØ HMN
Reflective functioning in MBT for patients with patients with borderline personality disorder

Theresa Wilberg, Akershus universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2019 - 2029
Deltakende helseregion:
HSØ
Vulnerable patients with personality disorder - consequences of the corona crisis

Elfrida H Kvarstein, Oslo universitetssykehus HF

Prosjektperiode:
2020 - 2024
Deltakende helseregion:
HV HSØ HMN
Utfyllende informasjon

NAPP bidrar aktivt inn til et av landets mest toneangivende forskningsmiljøer innen personlighetspsykiatri. Forskningens fokus er grunnleggende forståelse av personlighetsforstyrrelser og utvikling av best mulig behandling. I tråd med mandatet deltar vi i forskningsnettverk både nasjonalt og internasjonalt.

Forankring

Rapporten er forelagt ledelsen ved Oslo universitetssykehus, ved Klinikksjef Petter Andreas Ringen

Referansegruppen har i 2022 bestått av:
Kristine Dahl Sørensen
Referansegruppens leder (HSØ)
Eirik Hjermann
Representant Helse Vest
Gunhild Hofstad
Brukerrepresentant
Kristin Edin
Representant Helse Sør-Øst
Sara Elisabeth Pavall
Representant Helse Nord
Thomas Berg Lie
Representant Helse Nord

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler