eRapport

Etabl.serumanalyse som predikerer diabetiske kompl.

Prosjekt
Prosjektnummer
2004049
Ansvarlig person
Jens Petter Berg
Institusjon
Aker universitetssykehus HF
Prosjektkategori
Fritt forskningsprosjekt
Helsekategori
Endocrinology & Metabolism
Forskningsaktivitet
Laboratoriebasert somatisk
Rapporter
2007
Diabetes mellitus er en heterogen gruppe sykdommer med forhøyet blodsukker som felles kjennetegn. Langvarig hyperglykemi fører til økt sykelighet og dødelighet på grunn av senkomplikasjoner i blodkar, nyrer og perifere nerver. Diabetesbehandlingen skal oppnå kontroll av blodsukkeret for å forhindre senkomplikasjonene.Diabetesbehandlingen skal oppnå kontroll av blodsukkeret for å forhindre senkomplikasjonene. Dette bedømmes ut fra nivået av glykosylert hemoglobin A1c (HbA1c) som korrelerer med utviklingen av komplikasjoner. Imidlertid er det ikke HbA1c som i seg selv forårsaker de vaskulære skadene. Glykosylert HbA1c er ett av mange Amadori-produkter som dannes i en såkalt Maillard-reaksjon mellom glukose og blant annet proteiner. Rearrangering av produktene fører til dannelsen av såkalte “advanced glycation end products” (AGE) som kan være årsaken til de diabetiske senkomplikasjonene. AGE er en sammensatt gruppe av substanser. I dette prosjektet har vi identifisert AGE-former som finnes i prøver fra diabetikere. Forskningen har konsentrert seg om å påvise proteiner som har en nøkkelrolle i fremveksten av blodårer i øyebunnen ved diabetes. Endostatin er et protein som normalt hemmer dannelsen av nye blodårer og finnes i øyevæske. Det er en del av et større protein, kollagen XVIII og spaltes fra dette ved hjelp av proteinnedbrytende enzymer. Både endostatin og kollagen XVIII har strukturer som gjør at de kan binde glukose. Vi undersøker nå om glykering kan hemme funksjonen til proteinene og dermed gjøre dem dårligere i stand til å hemme dannelsen av nye blodårer i øyebunnen. Vi glykerer renset endostatin og kollagen XVIII og tester hvordan funksjonen til proteinene endres i cellemodeller. Vi vil også rense proteinene fra øyevæske for å undersøke om de foreligger i glykert tilstand hos pasienter som er operert for diabetisk retinopati. Dersom forsøkene viser en sammenheng mellom glykering av proteinene og øyesykdom, vil det kunne danne utgangspunkt for nye behandlingsmuligheter for denne fryktede komplikasjonen ved sukkersyke. Vi har påvist økt mengde hydroimidazolon i øyevæske hos pasienter med diabetisk øyesykdom. Dette kan skyldes en defekt barriere mellom blod og retina. Et resultat av det økte hydroimidazolon-innholdet i øyet kan i seg selv føre til skade av synet. Det ble også påvist økt mengde av vekstfaktoren VEGF i øyevæske. Det fører til økt karinnvekst og risiko for å skade synet.
Vitenskapelige artikler
Fosmark DS, Bragadóttir R, Stene-Johansen I, Berg JP, Berg TJ, Lund T, Sandvik L, Hanssen KF

Increased vitreous levels of hydroimidazolone in type 2 diabetes patients are associated with retinopathy: a case-control study.

Acta Ophthalmol Scand 2007 Sep;85(6):618-22. Epub 2007 mai 4

PMID: 17488318

Madsen LH, Christensen G, Lund T, Serebruany VL, Granger CB, Hoen I, Grieg Z, Alexander JH, Jaffe AS, Van Eyk JE, Atar D

Time course of degradation of cardiac troponin I in patients with acute ST-elevation myocardial infarction: the ASSENT-2 troponin substudy.

Circ Res 2006 Nov;99(10):1141-7. Epub 2006 okt 12

PMID: 17038641

eRapport er utarbeidet av Sølvi Lerfald og Reidar Thorstensen, Regionalt kompetansesenter for klinisk forskning, Helse Vest RHF, og videreutvikles av de fire RHF-ene i fellesskap, med støtte fra Helse Vest IKT

Alle henvendelser rettes til eRapport

Personvern  -  Informasjonskapsler